Вярно е, когато се наложи да плащам GST + PST + $5 за Canada Post, имаше документ лепнат на кашона отгоре, на който пишеше какво е и колко точно струва... На другите пратки нямаше такъв формуляр (или са били под $20).Marto написа: USPS (пощата де) досега не съм плащал нищо (от 4 опита). Мисля че много зависи какво ще напишат на митническото формулярче тези дето ти пращат колета.
Поръчване на стоки от щатски сайтове???
- PoLuX
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за отговорите. За мен нещата продължават да са неясни. До момента мнението, което съм си съставил е, че "кой както те прекара..."
Предложението на Koko ми звучи най смислено, НО при условие, че няма начин някой по трасето да ти начисли нещо друго, т.е. плащането с кредитната карта през сайта да е ЕДИНСТВЕНОТО място на плащане.
Предложението на Koko ми звучи най смислено, НО при условие, че няма начин някой по трасето да ти начисли нещо друго, т.е. плащането с кредитната карта през сайта да е ЕДИНСТВЕНОТО място на плащане.
Aз съм пазарувал от eCost.com - там, когато решиш да купиш нещо, имаш опцията BorderFree (Canadian customers).
При нея е както Коко е посочил в примера - изчислява се крайната цена и това включва всичко.
Даниел
P.S.
Искам да помоля официално Tutankamon - придържайте се към темата и спазвайте добрия тон на дискусията.
Зная, че всички хора сме различни, но не бъркайте форума с хоремага.
При нея е както Коко е посочил в примера - изчислява се крайната цена и това включва всичко.
Даниел
P.S.
Искам да помоля официално Tutankamon - придържайте се към темата и спазвайте добрия тон на дискусията.
Зная, че всички хора сме различни, но не бъркайте форума с хоремага.
-
Извинявай, но не разбирам какво те притеснява - реално ти си си платил всичко свързано с доставката на съответната стока - продажната й цена, транспорта, митото и данъка (ако се дължат такива).Kirilius написа:Благодаря на всички за отговорите. За мен нещата продължават да са неясни. До момента мнението, което съм си съставил е, че "кой както те прекара..."
Защо мислиш че някой друг - кой друг всъщност? - би ти начислил нещо допълнително. За търговеца от който си купил стоката остава задължението да си изчисти отношенията с държавата за данъка и митото които евентуално ти е удържал - те не влизат в неговата печалба, а той просто играе ролята на collecting agent от името на държавата.
Аз често съм пазарувал онлайн в Щатите и наистина правилата са малко странни - първо надали ще намериш информация на сайта на търговеца за всички условия и за това е най-добре да им се обадиш предварително... При всички случаи след покупката ще получиш мейл с проформа фактура за сумата, която ще ти отнемат от картата, но не винаги е ясно дали и какво мито и такси ще платиш. Има малко информаци на сайта на Кандските митници:
http://www.cbsa-asfc.gc.ca/import/couri ... .html#gift
но не е достатъчно. Както често съм казвал в противовес на някои съфорумци на мен нещата тук не ми изглеждат изключително организирани, но това което знам със сигурност е:
- винаги плащам ГСТ/ПСТ ако доставката е с ФЕДЕКС
- не плащам ПСТ ако съм поръчал от името на компанията си - има такава клауза за доставки до определена стойност (виж в горният сайт) - пробвал съм го със софтуер, дори го бях поръчал на частно име и в последствие като пристигна промених получателя за да не платя ПСТ, като се разбрах с ФЕДЕКС
- понякога не плащам никакви такси - дори ми се случи два пъти с ЮПС
- имах един много смешен случай - поръчах офис стол Аерон на стойност 800 щатски долара от една измекярска Ню Йоркска компания и те ми го пратиха с фактура на стойност 1 долар, така че не платих нищо допълнително
- никога не съм се боял за кредитните си карти, защото си проверявам внимателно транзакциите и съм имал случай да бъда в способност да канселирам транзакция, извършена преди повече от 2 месеца след разговор с банката - има некоректни търговци и банките го знаят, но в моя случай се разбрахме с търговеца и не се стигна до там.
- като цяло онлайн турговията е добре развита тук и в много случаи си струва да се пазарува от Щатите, въпреки транспортните разходи, а пък ако не платиш таксите може да го приемеш като бонус (много е трудно да избегнеш тези такси така или иначе ако пазаруваш от Канада, така че нищо не губиш - само смелост ти трябва
Желая ти късмет
http://www.cbsa-asfc.gc.ca/import/couri ... .html#gift
но не е достатъчно. Както често съм казвал в противовес на някои съфорумци на мен нещата тук не ми изглеждат изключително организирани, но това което знам със сигурност е:
- винаги плащам ГСТ/ПСТ ако доставката е с ФЕДЕКС
- не плащам ПСТ ако съм поръчал от името на компанията си - има такава клауза за доставки до определена стойност (виж в горният сайт) - пробвал съм го със софтуер, дори го бях поръчал на частно име и в последствие като пристигна промених получателя за да не платя ПСТ, като се разбрах с ФЕДЕКС
- понякога не плащам никакви такси - дори ми се случи два пъти с ЮПС
- имах един много смешен случай - поръчах офис стол Аерон на стойност 800 щатски долара от една измекярска Ню Йоркска компания и те ми го пратиха с фактура на стойност 1 долар, така че не платих нищо допълнително
- никога не съм се боял за кредитните си карти, защото си проверявам внимателно транзакциите и съм имал случай да бъда в способност да канселирам транзакция, извършена преди повече от 2 месеца след разговор с банката - има некоректни търговци и банките го знаят, но в моя случай се разбрахме с търговеца и не се стигна до там.
- като цяло онлайн турговията е добре развита тук и в много случаи си струва да се пазарува от Щатите, въпреки транспортните разходи, а пък ако не платиш таксите може да го приемеш като бонус (много е трудно да избегнеш тези такси така или иначе ако пазаруваш от Канада, така че нищо не губиш - само смелост ти трябва

Желая ти късмет
Забравих и още нещо - задължението за митническите такси и акцизи си е твое, защото ти си вносителят, а не на търговеца. За сметка на това спедиторите действат като колекшън ейджънси и като им платиш на тях те се оправят по-нататък, така че няма да имаш излишни главоболия. В много случаи всички митнически сборове ти се начисляват от търговеца и могат да се видят в проформа фактурата, която получаваш по мейла - имаш срок да канселираш ордера известно време след като си получил този мейл. Но не всички търговци в щатите са наясно с импортните процедури за Канада и затова ако не видиш ГСТ/ПСТ в проформата очквай спедитора да ти ги поиска - ако се разминеш, толкова по-добре
. Някои търговци в Щатите не изпращат международни пратки, поради редица ограничения които имат там. Успех и весели празници!

Когато подателя е фирма, компания, извършваща търговска дейност плащаш в пощата 14% GST/PST, когато колета е пуснат от частно лице нищо не плащаш. Ако купуваш от e-bay и купиш от частно лице няма мито. Има и други такива, аз от един английски сайт за козметика съм купувала с нито цент отгоре, но пакетчето ми беше надписано на ръка и пуснато от Малайзия
с едни орхидеи на марката, паднах. От Амазон или който и да е друг сайт дето изпраща колета с лого и фактура отпред, пощата веднага си слага отгоре.

Циганите - на Сатурн !
Да, доста смешен случай е този с орхидеите - но това показва какви измекяри има навсякаде по света, не само в България, както някои си мислят - изобщо много хора на този свят съчиняват какви ли не бизнес методи за да намалят разходите - нищо чудно в случая на Анхели пратката да е била изпратена от частен дом, в който една лелка или чичко са си напълнили хола с пакетчета козметика и попълват адресите в спалнята "на ръкъ"
)))

И последен отговор от мен по темата: по мои най-груби виждания това дали ще ти поискат 15-те процента такси от Канада пост или от друг спедитор зависи от това каква стойност е декларирана на залепената на пакета фактура (ако има такава), което пък е много вероятно да зависи от застрахователната стойност, или изобщо декларираната стойност на стоката от търговеца при спедитора. И в двата случая, когато не платих такси на ЮПС на пакета нямаше залепена фактура, а тя беше вътре в опаковката, пък и пакетите бяха малки и може би на митницата не им е финансово изгодно да проверяват съдържанието на всеки пакет. За частни пратки също се дължи мито по закон, но никой явно не си губи времето да проверява стойността на колетите, изпратени от частни лица. Според мен единственият бонус ако се купуват много скъпи неща е да се получават от фирма в Канада, за да се спести ПСТ, разбира се е добре продукта да има някакъв смисъл за дейността на фирмата - никога не съм си позволявал да внеса аудио техника на името на компанията си, например.
-
Точно така е, борба за клиентиjovani написа:Да, доста смешен случай е този с орхидеите - но това показва какви измекяри има навсякаде по света, не само в България, както някои си мислят - изобщо много хора на този свят съчиняват какви ли не бизнес методи за да намалят разходите - нищо чудно в случая на Анхели пратката да е била изпратена от частен дом, в който една лелка или чичко са си напълнили хола с пакетчета козметика и попълват адресите в спалнята "на ръкъ")))

Циганите - на Сатурн !
Мдааа... съвсем объркана стана работата. Зависи от това, зависи от онова...
Всъщност проблемът ми е, че от както съм стъпил в Канада установих, че тук търговията се извършва на принципа "Кьорав карти не играе"
Постоянно трябва човек да чете малките букви, да смята като луд... ами не искам да смятам! Искам, като ми кажат "дай тука толкова пари", аз като си ги платя, да няма после "ама то това беше само началото, дай сега още...."
Ще си пазарувам offline! Там поне съм свикнал...
Коко, ако е така, както казваш (цената, която ми искат на сайта, е крайна и включва всички допълнителни разходи), би било идеално и сигурно има такив сайтове. По-надолу в темата обаче хората казват, че можело, след като съм получил доставката, някой друг да ми поиска нещо още. Ей този момент не ми е ясен...
Всъщност проблемът ми е, че от както съм стъпил в Канада установих, че тук търговията се извършва на принципа "Кьорав карти не играе"

Постоянно трябва човек да чете малките букви, да смята като луд... ами не искам да смятам! Искам, като ми кажат "дай тука толкова пари", аз като си ги платя, да няма после "ама то това беше само началото, дай сега още...."
Ще си пазарувам offline! Там поне съм свикнал...
Коко, ако е така, както казваш (цената, която ми искат на сайта, е крайна и включва всички допълнителни разходи), би било идеално и сигурно има такив сайтове. По-надолу в темата обаче хората казват, че можело, след като съм получил доставката, някой друг да ми поиска нещо още. Ей този момент не ми е ясен...
Само да вметна нещо дребно.
В общи линии Коко е описал максимума който може да се плати, но проблема е че за едни стоки се дължи PST и GST(за електроника примерно), за други само GST(за книги например) а за други не се дължат и двете (за храна но не деликатесна) и т.н. а и митата са нещо хлъзгаво - това е за ВС, за Онтарио не знам как е.
Знам човек който плати мито на стока купена през Ebay (крайната цена му беше с около 30-на % по висока от цената в Ebay).
Друг който купува редовно от Ebay и прави номера с ниските декларирани цени. За една пратка са го накарали да плати цена доста по-голяма от очакваната от него като мито защото митническите експерти оценили друго, но това е единичен случай и на по-големи пратки.
Така че нещата са конкретни за всяка различна пратка и трябва да си начислите и административен разход - т.е. собствения ви труд да сметнете и прецените дали си заслужава сделката

Не подценявайте собствения си труд
. Скоро попаднах на една статистика за фирмите в Канада и бях изумен от цифрата като цена за администриране, която плаща бизнеса за да спази регулациите на държавата и да работи. Цитирам по памет:
Фирма до 4 човека - 5000$ на човек годишно.
Фирма до 10 човека - 3000$ на човек годишно.
Фирма до 50 човека - 1500$ на човек годишно.
Фирма над 100 човека - 1000$ на човек годишно.
П.П. А търговските трикове са си нещо нормално откакто свят светува, даже в Библията имаще нещо за търговците и храма. Така че си прав кьорав карти не играе
!
В общи линии Коко е описал максимума който може да се плати, но проблема е че за едни стоки се дължи PST и GST(за електроника примерно), за други само GST(за книги например) а за други не се дължат и двете (за храна но не деликатесна) и т.н. а и митата са нещо хлъзгаво - това е за ВС, за Онтарио не знам как е.
Знам човек който плати мито на стока купена през Ebay (крайната цена му беше с около 30-на % по висока от цената в Ebay).
Друг който купува редовно от Ebay и прави номера с ниските декларирани цени. За една пратка са го накарали да плати цена доста по-голяма от очакваната от него като мито защото митническите експерти оценили друго, но това е единичен случай и на по-големи пратки.
Така че нещата са конкретни за всяка различна пратка и трябва да си начислите и административен разход - т.е. собствения ви труд да сметнете и прецените дали си заслужава сделката

Не подценявайте собствения си труд

Фирма до 4 човека - 5000$ на човек годишно.
Фирма до 10 човека - 3000$ на човек годишно.
Фирма до 50 човека - 1500$ на човек годишно.
Фирма над 100 човека - 1000$ на човек годишно.
П.П. А търговските трикове са си нещо нормално откакто свят светува, даже в Библията имаще нещо за търговците и храма. Така че си прав кьорав карти не играе