Поръчване на стоки от щатски сайтове???

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Поръчване на стоки от щатски сайтове???

Мнение от Kirilius »

Един принципен въпрос. Ще го поставя малко като задачка за 3-ти клас по математика за да е по-ясен :wink:

Живея в Канада (Торонто).
Искам да си поръчам нещо от сайта www.alabala-portokala.com, който е на щатска фирма и предлаганите цени са в щатски долари. Стоката, която ме интересува, струва x USD.

В задачката се пита колко ще платя аз накрая?

Въпросът ми е за мита, такси, данъци и др., които са извън обявената цена (обърната в CAD) и shipping-a :?:

Може ли някой да ме осветли каква е процедурата принципно?
В кой момент плащам аз данъци, мита и други?

Благодаря!
moni

Мнение от moni »

Tova, koeto shte platish e sborat ot 1. tzenata na stokata, koiato pora4vash, 2. sales tax, koito e razli4en za razli4nite stati, v NY e naprimer 8% i 3. cost of shipping to Canada. Nishto drugo.

Kato ako polzvash canadian credit card, na bill-a shte ti izleze ravnostoinostta na US kraina suma v CAD.
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Vsi4ko e iasno i to4no obiasneno, ot miastoto ot kuedto kupuvash, nameri kude e ifoto, zashto raz4itash na sluhove, koito sa neverni:)
Krassiiv

Мнение от Krassiiv »

....
Последно промяна от Krassiiv на Нед Фев 19, 2006 9:12 pm, променено общо 1 път.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

moni, не е вярно това за sales таксите - тези такси са само за жители на съответната провинция/щат - то си го пише навсякъде. За Онтарио примерно тая такса е 15% (GST + PST) - и при внасяне на стока от чужбина трябва да се платят тия 15% такса.
Аз на няколко пъти вече си купувам неща от онлайн магазини в USA и всеки път е различно - един път без такси, друг път с 15%... Доколкото съм чувал (май тук във форума питах наскоро) - с USPS ако ти пратят поръчката, може да минеш и без такси, а ако се прати с някой куриер от сорта на UPS или FedEx - няма мърдане плащат се. Аз досега съм получавал само USPS пратки, та опита ми е от там - ту има такса, ту няма (когато плащаш такса, освен 15-те % върху цената на стоката има и някаква 5$ такса от Canada Post). Митата вече са друга тема, за там не знам нищо - какво се обмитява, колко и защо и т.н...

Ето и малко повече информация по въпроса:

http://canadaonline.about.com/cs/custom ... nada_2.htm
http://www.cbsa-asfc.gc.ca/import/couri ... ree-e.html
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Nezabraviate, 4e e ot goliamo zna4enie v koia provincia jiveete na CANADA. Navsiakude e razli4no i spogodbite s Amerika sa razli4ni, tova zabravihte li?
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Tutankamon, човека пише че е от Торонто, така че предполагам че ще му е полезна информацията от други хора в Онтарио.

А аз не знаех, че всяка провинция има различни спогодби с USA, и ми се струва доста нелогично - дай повече информация за това? Единствената разлика, която знам, е че таксите (GST, PST и други подобни) са различни в различните провинции, ама това няма нищо общо с USA...
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Ami vsiaka provincia e samostoiatelna i tova, koeto e v Ontario i Manitoba ili Alberta, e razli4no, v otnoshenie Amerika, razturshuvai se kudeto iskash, no nas ni u4at tuk v Quebec, 4e vsiaka provincia e razli4na i zakonite i spogodbite sa razli4ni:)
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Pogledni za primer zdravnoto osiguriavane Quebec, Ontario i shte govorim posle:)
Oshte edin primer, Ofocialniat purvi ezik v New Bronswik koi e, v Quebec, koi e. Vsiaka provincia si ima zakonodatelstvo:):):), taka e nali, ima mnogo za 4etene mai:):):)
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Tutankamon, чакам официална информация (или поне полу-официална), а не слухове.
И не става въпрос за законодателство и за официални езици, а за спогодби с друга държава, на която предполагам не и дреме много много че всяка канадска провинция гледа на различна страна.
Тъй де, нека не се отклоняваме от темата - ако знаеш или намериш нещо конкретно, го кажи.
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Shte ti kaja neshto suvsem konkretno! Na vsi4ko do sega tuk v CANADA sa me nau4ili canadcite i jivota:)
Ako iskash da nau4ish neshto pove4e, za tukashite zakoni i nravi, niama da e ot men, ima si specialni mesta i prekaleno mnogo info za tova.
Na men bulgarite nishto ne sa mi pokazali i nishto ne sa me nau4li ve4e dve godi podred. 4uh samo otricateni neshta ot tiah, no ne se sbluskah s tova, koeto te mi kazaha. Taka, 4e molia, ima li smiasul az da sum u4itelia v tpoia forim:):):) Ima prekaleno mnogo "kompetentni hora", koito shte ti razriat vsi4ki taini, do koito vse oshte ne si se dokosnal:)hahahaha

Aко иска човек да успее и оцелее тук в Канада, трябда да разчита единствено на себе си и на реалността, а не на хора, които нямат предства от действителността:):):)
pol

pora

Мнение от pol »

ako se spraviate s angl. ili fr. ezik shto gode zadovolitelno bi bilo dobre da polu chite podobna informatsia po telefona. 10 min rabota
gosho- niama prase losho
Аватар
Koko

Re: Поръчване на стоки от щатски сайтове???

Мнение от Koko »

Kirilius написа:Един принципен въпрос. Ще го поставя малко като задачка за 3-ти клас по математика за да е по-ясен :wink:

Живея в Канада (Торонто).
Искам да си поръчам нещо от сайта www.alabala-portokala.com, който е на щатска фирма и предлаганите цени са в щатски долари. Стоката, която ме интересува, струва x USD.

В задачката се пита колко ще платя аз накрая?

Въпросът ми е за мита, такси, данъци и др., които са извън обявената цена (обърната в CAD) и shipping-a :?:

Може ли някой да ме осветли каква е процедурата принципно?
В кой момент плащам аз данъци, мита и други?

Благодаря!
Зависи какво точно искаш да си купиш от САЩ. Моят опит е следния – учебници купени и доставени от САЩ в Канада нямат мита и такси, плаща се само цената на самият учебник, плюс доставката. За други стоки обаче съм плащал и мито и данък.
Когато правиш поръчката в съответния уеб сайт би трябвало да видиш колко ще платиш като крайна цена в US$, това е в момента в който трябва да потвърдиш покупката и да въведеш номера на кредитната си карта както и адреса на доставка, а след това заедно с доставката получаваш и фактура в която фигура същата сума, пак в US$. Ако крайната цена не ти хареса, просто можеш да откажеш поръчката преди да си я платил. Колко ще бъде еквивалента в CA$ ще видиш в извлечението от кредитната ти карта и курса зависи от банката, а не от доставчика.
Миналия месец си поръчвах нещо от САЩ (не учебници) и крайната колона във фактурата изглеждаше така – всичко е в US$:
Merchandise value - xxx
Canadian Duties - xxx
Canadian Tax - xxx
Shipping - xxx
TOTAL PAYMENT - XXX
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Tutankamon написа:Ami vsiaka provincia e samostoiatelna i tova, koeto e v Ontario i Manitoba ili Alberta, e razli4no, v otnoshenie Amerika, razturshuvai se kudeto iskash, no nas ni u4at tuk v Quebec, 4e vsiaka provincia e razli4na i zakonite i spogodbite sa razli4ni:)
Това, че на много хора в Квебек им се иска да е така, съвсем не значи че е :)
Пощата и недиректните данъци (мита и акцизи) са запазена марка на федералното правителство. А какво ги бърка американците как Квебек ще си събира QST-то.
Tutankamon написа:Ofocialniat purvi ezik v New Bronswik koi e, v Quebec, koi e. Vsiaka provincia si ima zakonodatelstvo
Официалните езици в New Brunswick са равнопоставени и два... да ги **а. А провинциите могат да законодателствуват само в ограничени сфери.

Иначе, исках да се съглася с PoLuX, UPS и FedEx е лоша работа, там не съм чул някой да се е разминал. USPS (пощата де) досега не съм плащал нищо (от 4 опита). Мисля че много зависи какво ще напишат на митническото формулярче тези дето ти пращат колета.

Раздавача Печкин.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Tutankamon, знаех, че нищо няма да кажеш, но идеята беше като нямаш какво да кажеш, да си замълчиш.

Тук пише какво се облага с мито и какво не (така като гледам, всичко освен книги и списания май се облага), но колко точно е митото на определена стока не можах да намеря никъде.
http://www.cbsa-asfc.gc.ca/E/pub/cm/d8- ... 2-2-e.html

Никъде не видях да има различни спогодби между USA и различните провинции.
Заключено