Eheee, kakva dalga diskusiya se e zaformila. Mnogo blagodarya na TS, Veliko, Krimon i Bravo za tochnite komentari.
Nyakoi hora me izkaraha nabor 1984 pone. Blagodarya za podmladyavaneto, no nyakak si ne se vrzva da sam zavrshil universitet, da sam imigriral kato osnoven kandidat i da sam nabor 1984. Ne sam wunderkind.

Daje i pioner sam bil, no ne v tova e vaprosa, pisah za vazstanovyavaneto na savetskite simvoli, kato savetskoto zname za ruskata armiya i t.n. A, tova kakvo sam vidyal ot komunizma e nelep vapros. Po taya logika ne tryabva da ima istorici.

Na vaprosa zashto bulgarski jurnalist ili istorik se vazmushtava, kogato turcite praznuvat yubiley ot sazdavaneto na Osmanskata imperiya, po vashata logika mojete da go pitate "ti koga si jivyal po tursko be, che kritikuvash tolkova mnogo? Znaesh li kakvo hubavo beshe, imashe mnogo manja, bashtata beshe chorbajiya i me prati da ucha vav Vienna, turcite pazyat granicata i nyamashe nujda da hodim voynici, abe imashe si i hubavi strani."

Po tazi logika, nikoy istorik i politolog ne moje da obsajda sabitiya, na koito ne e bil svidetel. Saglasete se, che tova e nevazmojno.

Az tryabva li da sam prisastval lichno v Auschwitz ili Gulag, za da znam kolko e gadno tam?!
Po vaprosa sa nacionalnostite, ne vijdam kakvo prechi na nyakoy da e roden nyakade si i da bade kanadec. Zatova kazvat German Canadian, Italian Canadian i taka natatak. No, ne iskam da vlizam v dalbochina v tazi tema. Iskam samo da ti kaja, Blyasachko, che ti brkash biologiyata s nacionalizma. Naciyata e politicheski fenomen vazniknal edva prez 18 vek, sled Frenskata revolyuciya. Chuval li si za Thomas Paine- burevestnikat na Amerikanskata revolyuciya, koyto pristignal ot Angliya v USA malko predi da izbuhne revolyuciyata i napisal pamphleta Common Sense (Zdrav razum), spored koyto America e otdelna naciya i tryabva da se otdeli ot Britaniya kato otdelna drjava. Posle uchastval i vav Frenskata revolyuciya i daje go napravili frenski grajdanin sashto. S drugi dumi, naciyata e politichesko yavlenie, dnes si anglichanin, utre amerikanec, vapros na izbor. Dokato rasata e biologichno yavlenie, ti si ili cheren ili byal i tova ne mojesh da promenish s passport nyakakv, no vij nacionalnostta si mojesh. Proizhodat si ne mojesh da promenish sashto, zatova az ne se i opitvam.

Znam, che kolkoto i da obyasnyavam nyakoi hora nyama da me razberat, za tyah naciyata e kato rasata, stabilno vkorenena ot vekove za vekove, no to si e vash model na mislene, ne moy. Az shte se chuvstvam kakvto si iskam. I ne e vajno za kakv me smyata Bliasaka, a za kakv se smyatam az.
A, kato lek spomen ot komunizma neka si pripomnim visotata na komunisticheskata misal. Slava Bogu, che padna komunizma, shtoto sega tryabvashe da prepodavam savetskiyat variant na istoriyata.
Komunisticheski lozungi:
"Savetskite bolni- nay-zdravite bolni v sveta!"
"Reagan- vrag nomer edno na Tutrakanskata selishtna sistema!"
"Koyto ne poznava Sibir, ne poznava SSSR."
"Pri direktora se vliza samo po golyama nujda"
"Badete ostorojni- sekunda nevnimanie, cyal jivot martav."
"Vseki kooperator-svinya, vseki komunist-dve."
Ne znam za vas, no az predpochitam da sam istorik v kapitalisticheska strana, kadeto nyama da me arestuvat za vicove sreshtu narodnata vlast i kadeto moga da pisha i prepodavam kakvoto si iskam. Svoboda na slovoto mi tryabva na men. Ako komunizmat ne beshe padnal oshte malko, sas sigurnost shtyah da se ozova ot drugata strana na Jelyaznata zavesa, vednaga shtom stana na 18 godini. A, desetkite hilyadi izbiti i begalci s izpotrosheni kraynici ot iztochnata strana na Berlinskata stena govoryat mnogo poveche ot koyto i da e dokument ili svidetel na evtina shopska salata i rakiya. V sashtnost ne go li namirate za cinichno na komentara, komunistite sa izbili i pratili po konclageri desetki milioni nevinni hora da se otgovori s "e da ama hranata beshe mnogo evtina."?!
Po sashtata logika i Hitler ne e bil tolkova losh, v krayna smetka po negovo vreme bezraboticata izcheznala, magistrali kato staklo sa se stroili, abe jivot kato na kino. E, ako si evrein kofti, ama toy reshava koy evrein i koy ne de. Ne e kato prez komunizma kato si rabotnik ili selyanin da si spokoen. V krayna smetka sarpa i chuka simvolizira sayuzat na selyanite i rabotnicite. E, Stalin ostavil da umrat ot glad 5 miliona selyani v Ukrayna, ama sega podrobnosti. I toy e reshaval koy e rabotnik i koy vrag na naroda, no tova sashto sa podrobnosti i nyama nishto obshto s nazisma, neeeeeee, izobshto, kak mojah da si pomislya takova neshto.
Vesel weekend na vsichki!