1. че ако трябвало пак да избират, не биха тръгнали за канада
2.че в канада не било добре
Сега вече ги разбирам.
По 1 и аз доста се замислям и заради приятелите и роднините, които оставих в бг, заради прекрасната българска природа почти съм склонен да кажа, че не бих тръгнал, но уви, няма да го направя, защото по всички други показатели за мен канада печели, а освен това една от целите на идването ми тук е да осигуря по-добър стандарт на живот именно на някои от тези роднини в бг.
По 2 имам две обяснения:
Първо това го казват хора, за които нещата не са потръгнали добре тук или са се оказали с по-голяма кошница отколкото са възможностите тук.
Второ - човешката природа е такава - ненаситна. В бг може едва да си си плащал сметките за храна и ток и да си си мислел колко ще си доволен и какъв щастлив живот ще имаш, ако можеш да го направиш, но тук като дойдеш попадаш в едно друго състезание за по-висок стандарт на живот - кола, къща, лодка, котидж.... и ти си толкова назад в това състезание, колкото са годините ти. Дори повече, защото родителите ти няма да ти дадат или оставят нищо (съпоставимо с имотите, които получават някои като наследство тук), с което да ти помогнат, ОСВЕН ТЕБ САМИЯ И ТИ ТРЯБВА ДА ПРЕВЪРНЕШ ТОВА ОТ НЕДОСТАТЪК В ПРЕИМУЩЕСТВО.
Затова пиша тази тема.
За климата: тук температурите са много подобни на тези в бг. Разликите:
зимата е доста по студена и дълга. До 20 и някои май ходих със зимно яке.
Влажността е много по висока. Нормално е над 80-85%. Ако имате заболявания които се влияят зле от влагата, не идвайте тук. изберете Алберта или някъде другаде. Ако нямате, елате тук и след 20-30 години, в най-добрия случай, ще имате, поне според статистиката

Когато е студено не се усеща толкова (от октомври до май), но през лятото е много зле без климатик.
Инфраструктура - много по-добра от тази в бг, някои пътища имат доста кръпки, но досега не ми се е налагало да слаломирам като в бг.
Казват, че в кебек пътищата били зле и с дупки като в бг.
Услуги - много по-високо ниво вкл. държавните. Не съм видял намръщени служителки, за които си поредната досада. Е, като е държавно може да се позабави, ама работи.
Език - повтарям много хора преди мен но уви - УЧЕТЕ ЕЗИК, без него тук нямате шанс за хубава работа, освен ако нямате вуйчо владика, кoето компенсира нещата навсякъде по света

Учене - има го, но ако нямате пари ще трябва да вземете заем, който после може да ви поозори, защото няма гаранция, че с канадската диплома веднага ще си намерите скъпо платена работа. Важното е, че не е недостъпно, ако човек има желание за него.
Стигнахме до работа.
Има много бачкаторска работа (строителство, фабрики), но ако искате да се реализирате в тая сфера, ще ви вземе време докато успеете да намерите нещо по-добре платено. Ако сте по процедурата от бг, а не рефюджи( с това не искам да обиждам никого и моите приятели, които са минали по тоя път го знаят), се предполага че имате висше от бг и моят съвет е - използайте го. Това е едно от преимуществата ни - имаме образование, което тук струва десетки хиляди долари. Е, да, някои ще каже за лицензирането. Това е така - много професии са лицензирани тук, но вашата първоначална цел трябва да е да покажете на някой работодател, че можете да му вършите работа. Това е, което се цени в крайна сметка - човекът, който може да ти свърши работа.Трябва също добре да проучите какви са изискванията във вашата област, защото аз все пак говоря за моята, а доколкото знам знам за лекари и адвокати е много трудно и не знам дали е възможно да почнат работа в тяхната област, дори и много downgrad-нати. Освен това никой не може да ви отнеме, анулира, дори downgrade-не, образованието, освен ако вие сами не се съгласите. Аз имам магистърска диплома от бг и това никой не може да го промени. Точка. Съгласен съм, че по пътя може да се наложи downgradwane, но това трябва да става с много строга мярка от ваша страна, защото съгласи ли се да речем един инженер да е техник, после много трудно ще му е да убеди някого че е инженер, дори и да върши работата на инженера, защото вече са видели че могат да му плащат за техник.
Освен това недейте да си мислите, че колегите ви във вашия field са богове. Има много добри професионалисти, но има и мърлячи, също както и в бг.
Началото - много трудно, поне за мен, но БЕЗЦЕННО!!! Видях наши сънародници, които са по-отдавна тук и които се кефят на трудностите ти отстрани без капка желание да те ориентират в новата за теб среда. За сметка на това непознати канадци се оказаха много повече Човеци от тях. Затова е безценно - като се изправиш пред трудности можеш да разбереш колко струва човека насреща ти, защото за пиене на кафе, бира и т.н. мераклии много ама иначе за това да бъдат Човеци малко успяват. Слава Богу още има и достойни българи, които много ми помогнаха през тези първи месеци (и не само през тях), докато работех кво да е и се чудех за това ли си оставих хубавата работа в бг. Това, което трябва да се прави, независимо какво се работи:
- да се търсят контакти с хора от областта, в която са ви квалификациите и уменията. Контактите с тях могат да ви донесат много повече от всякакви семинари, курсове и т.н.
- да се кандидатства за работа нон-стоп. Да се обаждаш след като си си изпратил резюмето и да търсиш контакт с човека, който е супервайзор за обявената позиция. Аз това не го правех в началото и това ми коства доста месеци бачкане, което не ме притесняваше с това, че е тежка физическа работа, а с това, че не ми носи никакво удовлетворение.
- да се действа за лицензиране от самото начало, ако е необходимо за вашата област, защото ако сте твърдо решени да си работите в нея рано или късно ще стигнете дотам и ще видите, че машината не работи толкова бързо, колкото ви се иска.
Моята равносметка за идването тук: Доволен съм, защото колкото и трудно да бе началото то бе прекрасен учител за много неща. Убеден съм, че който инвестира усилията си в дадена посока разумно може да получи пропорционални резултати от там.