Моля за съвет, как да пратя таксата до Виена за разглегдане на документите-по банков път или с банков чек?Знае ли някой на коя банка комисионната е най-малка и съответно колко?
Благодаря ви предварително
Да живееш без някои от нещата, които искаш е неразривна част от щастието. Бъртранд Ръсъл
Въпрос на избор е начина на плащане, аз платих по банков път по примера даден на официалния сайт. От личен опит мога да кажа, че Банка ДСК ми одра кожата, като за 690 CAD ми взеха 70 лв. преводни такси, а приятели платиха чрез Банка БИОХИМ и им взели 28 лв. преводна такса за същата сума. Така, че питайте преди да броите парите и УСПЕХ! Доколкото разбрах от обясненията в банката със сертифициран чек таксите са по-малко, но оставало някаква такса, която се плаща от осребряващия чека. Надявам се да не заблудя някой...
В Централна Кооперативна Банка издават сертифицирани чекове. Таксата за издаване на чека е 7 Евро или долара, не помня точно. Ние така пратихме таксата до Виена и нямаше никакъв проблем.
Чесно да ви кажа направо ми писна от българската бюрокрация.От ходенето в три банки ми стана ясно ,че нито един служител не е много наясно със ситуацията.
Александър на мен ми казаха (от банката ),че с банков чек мога да пратя пари само на физическо лице не и на учреждение.Ти какво точно писа в чека.
Да живееш без някои от нещата, които искаш е неразривна част от щастието. Бъртранд Ръсъл
В ЦКБ София знаят за чековете към Виена. Ако сте от София, отидете в централния клон, кажете за къде искате да изпратите чек и те ще ви го издадат. После изпращате чека заедно с пакета документи.
Tezi v TSENTRALNA kooperativna banka iavno ne vsichki sa kompetentni! Nie minalata godina kato gi popitahme sashto ne vsichki znaeha za tozi chek,no edna ot slujitelkite za kasmet ni razbra!
Az go namerih,imam kopie i sega slushai:
Adresiran e do:Gouvernement du Quebec
Suma na angliyski..........
MEMO:Frais d#ezamen de la demande de /imena,,data na raj.SF,BG/
Toronto-Dominion Bank,Toronto
Toronto,Canada
niakakav nomer,koito e mojebi na samata banka
podpis: # #
Nashata banka niamala kak da gi prevede po druk nachin i zatova prez
Toronto,kadeto ima nujnata smetka.Vajnoto e,che niamahme problemi
i parite biaha stignali po prednaznachenie i znam,che tova e nai-eftinia nachin,taksata beshe malka!
AZ lichno polzvah bankata,koiato e na ul.Rakovska,pod OPERATA.
Zdraveite !!!
Sorry za shliokavicata ama ..
Ta az pratih parite prez ING Bank koqto e avstrijska i za 540CAD mi vzeha kym 30lv. taksa ... pervoda stana ot sutrinta do sledobed na syshita den.
Je vous souhaiter tout le bonheur du monde !!!
DCS Vienna - 25.10.2005
Accuse de .. - 30.11.2005
Entrevue - 14.04.2006 - OK
Médecine - xx.xx.2006
Здравейте!!По въпроса с парите,аз лично ги пратих с Банка Биохим.Тази банка е в една група с Банката в която е сметката на бюрото във Виена.Мисля че беше Банка Аустриа Кредитанщалт.Поради тази причина е банка кореспондент и там таксите са възможно най-ниски!!!И не забравяйте да поискате SWIFT и да го приложите към документите.Успех на всички!!!
Ние също ползвахме БИОХИМ.
Таксата е най-ниска , около 16-17 Euro . Трябва да си внесеш по сметка малко-повече за всеки случай , за да не стане изненада с някоя такса която е за твоя сметка.
Но ти не си губиш парите защото те чакат още такси и можеш да си ползваш тази сметка.
най - евтино, лесно и изгодно работата става с чек /и той се праща в оригинал/ - в началото на месеца аз също платих първата такса с чек - 540 КАД за двама човека.
Банката е една - ЦКБ - на Раковска, където се пресича с Дондуков.
Там зная всичко за тези чекове, издават ги и вие ги пращате....
А най-хубавото е, че плащате за услугата 7 евро.
Това еSmile
Podkrepiam napalno mnienieto na DOLPH!
Nie sasto prevedohme parite s HVB-Biochim i te sa naistina korespondent
na vaprosnata avstriiska banka,taka 4e za prevoda taksat pri tiah ste bade vazmozno nai niskata.
az platih v DSK po bankov pat
imash etaksa za bankata tuk i tam i mislia 4e beshe kam 50 CAD mai-ne si spomniam ve4e
zadaljitelno si iskaite SWIFTA-vsastnot toi se prasta i narejdaneto za palstane
i si napravete kopie i si gi pazete:)