Oceniavane na diploma za visshe obrazovanie

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Radost
Обратна връзка:

Oceniavane na diploma za visshe obrazovanie

Мнение от Radost »

Imam vypros otnosno diplomata za vishe obrazovanie.
Razbrah, che za niakoi specialnosti(pr. Engineer) diplomata triabva da se izprati ze oceniavane i priravniavane v Canada.
Kyde tochno stava tova?
Namerih neshto za WES Canada – www.wes.org/ca , no tova li e ili ima i drugi organizacii? I kym koia triabva da se obyrna?

V gornia saita prochetoh za dva vida za oceniavane – Document-by-document Report (100$) I Course-by-Course Report(200$). Koi ot tiah mi e nujen?
pantata

Мнение от pantata »

за инженерите - Canadian Concil of Professional Engineers - http://www.ccpe.ca
Там има линкове и ще намериш което ти трябва.

За оценка на дипломите - това дето си писала мисля е услуга на университетите.

Document-by-document Report е по-полезен за пред работодатели - там само казват на какво приравняват твоята диплома, примерно "Магистър от Университет_в_БГ" = "Бакалавър от Университет_в_Канада". Щото на тях нищо не им говори ТУ-София или СУ-София или квото-и-да-е-У-извън-Канада, но ако я приравниш можеш да напишеш че твоето образование е приравнено на бакалавър от университета в торонто. и работодателят ахва от умиление и те наема веднага..:)

Course-by-Course Report е полезен ако ще кандидатстваш в тукашен университет. Те ти правят оценка на кои курсове си учила и т.н. и после...знам ли - вероятно ти казват какви приравнителни трябва да вземеш, че да продължих в техното заведение.

ами толкоз знам аз..
PolyC

Do pantata

Мнение от PolyC »

Document-by-document Report е по-полезен за пред работодатели - там само казват на какво приравняват твоята диплома, примерно "Магистър от Университет_в_БГ" = "Бакалавър от Университет_в_Канада"
Izvinete, no kqde se vadi tozi document?
Blagodaria
Аватар
bat Nicky

Мнение от bat Nicky »

University of Toronto
Животът е болест, предавана по полов път и със 100% смъртоносен изход. Лекарство все още няма открито !!!
Бона

Мнение от Бона »

pantata написа:за инженерите - Canadian Concil of Professional Engineers - http://www.ccpe.ca

За оценка на дипломите - това дето си писала мисля е услуга на университетите.

Document-by-document Report е по-полезен за пред работодатели - там само казват на какво приравняват твоята диплома, примерно "Магистър от Университет_в_БГ" = "Бакалавър от Университет_в_Канада". Щото на тях нищо не им говори ТУ-София или СУ-София или квото-и-да-е-У-извън-Канада, но ако я приравниш можеш да напишеш че твоето образование е приравнено на бакалавър от университета в торонто. и работодателят ахва от умиление и те наема веднага..:)

Course-by-Course Report е полезен ако ще кандидатстваш в тукашен университет. Те ти правят оценка на кои курсове си учила и т.н. и после...знам ли - вероятно ти казват какви приравнителни трябва да вземеш, че да продължих в техното заведение.

ами толкоз знам аз..
Eдинственото, което дават като резултат от ССРЕ е "your diploma is acceptable".
Като правят и изрично условие, че това е вярно, ако документите, които си пратил, не са фалшиви.
И за това удоволствие платих 175 CAD за оценка плюс разходите по превод на документите, легализация, както за DHL - общо към 350 лв. (да споделя и друго - най-напред използвах ARAMEX, но те ми изгубиха пратката)
След като им се обадих и ги питах защо така, те ми отговориха че оценка, дали си магистрър, бакалавър и т.н. не правели ...
pantata

Мнение от pantata »

Бона написа:
pantata написа:за инженерите - Canadian Concil of Professional Engineers - http://www.ccpe.ca
Eдинственото, което дават като резултат от ССРЕ е "your diploma is acceptable".
Като правят и изрично условие, че това е вярно, ако документите, които си пратил, не са фалшиви.
И за това удоволствие платих 175 CAD за оценка плюс разходите по превод на документите, легализация, както за DHL - общо към 350 лв. (да споделя и друго - най-напред използвах ARAMEX, но те ми изгубиха пратката)
След като им се обадих и ги питах защо така, те ми отговориха че оценка, дали си магистрър, бакалавър и т.н. не правели ...
Ами то това е идеята. CCPE само ти казват, че с твоята диплома би могъл да се явиш на изпит за инженер.
Не помня добре, щото тези неща ги четох преди около 7-8 години, но имаше нещо, че професии свързани със сигурнстта и здравето на хората в Канада са "регулирани". За да работиш подобна работа трябва да си член на професионална организация след съответните изпити. CCPE е такава една. Това което си пратила служи за пред имиграционите да покаже, че според CCPE твоето образование би ти позволило да се явиш на изпит. Не че ЩЕ станеш инженер или подобно, а само че образованието ти е подходящо.
За това и няма нищо общо с магистър или подобно - титлата "инженер" не е равна на "магистър" или "бакалавър".
Приравняването на образователната степен може да се направи в
университет или в тази организация дето я имаше някъде по-горе.
Бе няма ли някой инженер тука да каже по-точно? :)
(то аз съм инженер, ама тъй като работя като програмист - не ми е трябвало да се мъча с такива изпити, та си спестих тези разходи)
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

na tozi etap niama smisal da se vadi sertificat ot cpee. imashe smisal po starata systema, kogato za razlichnite profesii imashe razlichni tochki i triabvashe da izvadish sertificat po cpee che s tvoiato diploma mojesh da praktikuvash enginerstvo v canada9 i saotvetno vzemashe poveche tochki za engineer). zakona ot june 2002 premahna tova i sega vsichki profesii sa na edin kantar. cpee shte ti e nujno ako reshih da rabotish kato engineer, no tova e sled kato vzemesh dokumenti i prestignesh v canada.
Аватар
zmeitshe

Мнение от zmeitshe »

na tozi etap niama smisal da se vadi sertificat ot cpee. imashe smisal po starata systema, kogato za razlichnite profesii imashe razlichni tochki i triabvashe da izvadish sertificat po cpee che s tvoiato diploma mojesh da praktikuvash enginerstvo v canada9 i saotvetno vzemashe poveche tochki za engineer). zakona ot june 2002 premahna tova i sega vsichki profesii sa na edin kantar. cpee shte ti e nujno ako reshih da rabotish kato engineer, no tova e sled kato vzemesh dokumenti i prestignesh v canada.
Бона

Мнение от Бона »

pantata написа:Това което си пратила ...
Не съм -ла ...
Бона е нещо като "Hana&Barbara"...
Anyway
Работата е че исках да докажа по някакъв начин че съм магистър, а не бакалавър, както са ме писали и са ми дали 69 т.и тогава щяха да станат 70 още преди интервюто. Надеждата ми беше да мина без интервю ...
pantata

Мнение от pantata »

Бона написа:
pantata написа:Това което си пратила ...
Не съм -ла ...
Бона е нещо като "Hana&Barbara"...
Anyway
Работата е че исках да докажа по някакъв начин че съм магистър, а не бакалавър, както са ме писали и са ми дали 69 т.и тогава щяха да станат 70 още преди интервюто. Надеждата ми беше да мина без интервю ...
Извинявм се за "-ла"-то. :)
Ами явно са преценили, че магистър от твоя университет ще се приравни на бакалавър в Канада. Вероятно си имат техни си таблици с приравнявания. Сега като се сещам като навремето бех на интервю с една канадска адвокатка-кожодер, мацката ми каза че имала списък с наши ВУЗ-ове и на каква степен те отговарят в канада.
м-у другото такива адвокати по имиграция май още правят такива зарибяващи срещи. които са безплатни (или поне бяха). ако ви падне подобно нещо - ходете и разпитвайте много. аз така я поразпитах мацката, после и казах - ОК, ще ви се обадя и се набутах в интерент и си свалих каквото ми трябваше. а тя каза некои интересни неща. та така. айде, чао.
Бона

Мнение от Бона »

Да бе, на времето имаше доста такива сбирки, ама нещо напоследък ги няма. В началото ходех, но понеже и аз бях в началото на това начинание, та не знаех много, много за какво да питам ... Не знам дали има някакво определено съответствие между нашето образование и канадското, но в моята диплома не съм определен като магистър. Просто пише диплома за висше образование. Затова им изкарах и допълнителна бележка от МЕИто че съм такъв, дано има полза.
А ти пишеш, че са ти разказали разни работи. Би ли ги споделил тук какво ти е казала тая мацка и какво си намерил в интернета или пък някакав линк поне. И аз доста съм се забивал в интернет, но за съжаление не съм намерил нищо конкретно за нашите ВУЗове

Thanks предварително!
pantata

Мнение от pantata »

Бона написа:А ти пишеш, че са ти разказали разни работи. Би ли ги споделил тук какво ти е казала тая мацка и какво си намерил в интернета или пък някакав линк поне. И аз доста съм се забивал в интернет, но за съжаление не съм намерил нищо конкретно за нашите ВУЗове
Thanks предварително!
Ами както казах, това беше некъде през 97-ма мисля, при първите ми идеи за Канада. Та адвокатката ми направи теста за точките. Имаше и преводачка, ама аз си потренирах английския, нали е аванта. :)
Та тя ми каза за инженерите, попита ме за дипломата. И тъй като моята диплома е от Унгария, тя каза, че в момента нямала списък с унгарски университети, имала само на българските, за да види как се "котирам". Та не го видях аз този списък, но явно имат нещо. После много се впечатли, че на дипломата ми пише "инженер". Аз пък се впечатлих, че тя се впечатли от този факт, щото в БГ инженери под път и над път. Та така впечатлени и двамата продължихме. И тя каза за това оценяване от техната професионална организация и защо требва тази оценка. И че те могат да ми подготвят документите само за 150 долара. :) Каза ми как протича процедурата и такива работи. Но аз бях толко бос по въпроса, че като ме попита в кой град искам да отида и аз и казах - монтреал. И тя зяпна, щото аз уж съм за Федералната част. Но на мен Монтреал ми беше най-известния град и ми дойде първо наум. та такива работи си говорихме. Та не помна точно, знам че с инфото от нея отидох в интернет, намерих сайта на инженерите, на правителството и си свалих документите. Но така и не ги подадох тогава.
Айде, чао за сега.
Аватар
No667

doks

Мнение от No667 »

Za kakvo tochno govorite,na men tuka v Manitoba imigracionnite mi napraviha kopie na diplomata i kazaha che do 10 sedmici ste mi q varnat priravnena kum kanadskata sistema.Free !!!
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Бона

Мнение от Бона »

Номере,
ти си го прескочил това ...
Radost
Обратна връзка:

Мнение от Radost »

Zdraveite,
Na nas oceniavaneto na diplomata ne ni triabva tolkova za tova che priatelia mi e engineer(zavyrshil e technicheskia v Sofia),a za tova da dokajem che ima magistyrska stepen i da vzemem max tochki za obrazovanie, a syshto taka ni se iska kolkoto se moje dokumentite ni da sa pylni.
I zatova se chudia dali da izprashtame diplomata za ocenka-tam niama da ni ia vyrnat naprimer priravnena kym stepen bachelor?
Niakoi sblyskval li se e s tova?
Заключено