Туршия!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
bravo

Мнение от bravo »

6tom kazva6......... :D
kvo i e na tur6iata? lutenicata sa6to e vkusno ne6to, filiika s masalce i merudiika sa6to, ako tva e priznak za selenia...........to i banicata ne e gradsko iadene, nito iahniata, ama irlandcite si imat stew, te seliani li sa? :?:
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Моля уважаемите съфорумци да не се поддават на разни провокации. Темата е станала чудна, продължавайте.
Изображение ... и в темите също!
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

имаше навремето една книга "Готварска книга само за мъже" - много добре четиво :lol: Та идеята в нея общо взето е, "да, има някакви рецепти, ама те трябва да се четат по-скоро като препоръки"

Та в тоя дух, рецепта за туршия.

Купуваш от магазина една зелка, една глава карфиол, 1-2 глави чесън, 3-4 червени чушки, връзка моркови, връзка целина. Всичко без чесъна и целината се нарязва средна едрина :lol: (морковите НЕ се белят, само се измиват хубаво) и се редят/тъпчат в съда за туршията, като тук-таме се слагат обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер, а най-отгоре стръкчета целина. Ние за съдина ползваме пласматова кутия от БГ сирене (от тва в костко). Ако са останали некви зеленчуци, за които няма място в туршията - нарязваш ги по на дребно, и си сипваш едно пиене - така де, нема да се 'върля мат'риала!
Тъй, после идва време да се направи маринатата. Значи, мерките са таквиз: за съд с вместимост (празен :lol: ) 1.36 литра (де да знам що това е базата, така ми дадоха рецептата) в тенджера се сипват, разбъркват хубаво и кипват: 200 гр вода, 200 гр оцет (5%), 60 гр олио/зехтин, 3 сл захар, и 1.5-2 л сол.
С кипналата марината се залива туршията, отгоре се слага нещо, така че да натисне зеленчуците подводно (например чиния) и се затваря с капака. Оставя се за 4-5 дни някъде на стайна температура, и послееееееее.....
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ако толкова ви се яде т'ва - продават ги навсякъде...
а по принцип туршията е измислена по времето когато е нямало зеленчуци през зимата
тук бог дал достатъчно от тях пред зимата.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Правя си рязано кисело зеле, туршийка, тази година и кисели краставички - ама ми е малко количеството - демек бързо ще свършат, пастърма, суджук ама не съвсем, сладка разни, мас за пържените картофи и зелето :-) абе каквото трябва правиме важното е на коремчетата да е добре.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Има супер български кисели краставички, леко люти в 3литрови буркани, номер едно са, още ме цепи главата от снощи...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

KolioBalkanski написа: а по принцип туршията е измислена по времето когато е нямало зеленчуци през зимата
тук бог дал достатъчно от тях пред зимата.

Да ама не е все едно пресното и скисналото. На мене ли4но ми призлева ве4е от пресните зелен4уци, Ганьо си иска туршийка. А относно купуването - аз зеле не съм видял в бидон да продават ина4е за 4ий *** ще се занимавам с глупости. Още нещо, откак съм тука не съм хапвал свестна пресна наденица (като нашенската), за винцето по-добро меза аз не знам. Ама и по този въпрос работя - тая седмица се снабдих с машинка и другата ще си направя, 4е им забравих вкуса ве4е. Бих бил мого благодарен ако некои ме светне откъде мога да купя нашенска си пресна наденица на разумна цена.
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
Аватар
c200

Мнение от c200 »

пробвай при поляците, имат 3-4 вида наденица, от съвсем сурова до пушена и тип суджук. В Costco има един пикантен салам с напречен разрез като цифрата 8 (бахти и обяснението, ама като все му забравям името :) ) който много докарва на нашата луканка, ама лют, върви с всякакви питиета.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

Stoynev написа: аз зеле не съм видял в бидон да продават ина4е за 4ий *** ще се занимавам с глупости.
аз виждах миналата година кисело зеле от бидон в магазин Bucharest, намира се на локалното на Decarie (AUT 15), като се движиш на юг се пада отдясно, горе-доле близо до пресечката с Queen Mary. Не съм го пробвал тяхното зеле, но там имат и разни наденици и т.н.

п.с. и не ползвай 4-ката така фриволно, е видя ли днешния Газет :)
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Освен че след толкова години ядене на туршии моя организъм като стане студ си иска киселко :-) мога да кажа че туршията е най-евтината салата която можеш да си позволиш през зимата щот аз лично нямам интерес към нея през лятото. Навици...
Заключено