Wall Street, Bay Street и сток маркета
- Lub0
- Обратна връзка:
Wall Street, Bay Street и сток маркета
Повлиян от темата за къщата, ми се иска да отворим една тема за инвестирането в акции / фондове. Да обсъдим различни стратегии, примерно фундаментален срещу технически анализ, горещи и студени сектори, моментум, стратегии за подбиране на акции и фондове, подходящи книги и линкове, примерни портфолиа, може и едно порфолио да си направим и да си го следиме и аналазираме, абе с няколко думи: каквото се сетите по темата, стига да е смислено (тука искам да обърна внимани за спазването на добрия тон, откровенни заяждания няма да се толерират, ако искате да оборите противника си, направете го с конкретни доводи)
П.С. преди да се хукнете да инвестирате помнете следното:
Bulls make money. Bears make money. Hogs get slaughtered!
П.С. преди да се хукнете да инвестирате помнете следното:
Bulls make money. Bears make money. Hogs get slaughtered!
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
аз съм аут напоследък поради липса на ресурси
за примерното портфолио
шорт търм - Нортел, УестДжет, Вонаже (ако имат сток), Нетфликс, Сънкор...
лонг търм - Балард Пауър, U.S. Bancorp, China Mobile, Турксел, пак Сънкор,
енитинг то до уит синиър кер е гуд за лонг търм:
за примерното портфолио
шорт търм - Нортел, УестДжет, Вонаже (ако имат сток), Нетфликс, Сънкор...
лонг търм - Балард Пауър, U.S. Bancorp, China Mobile, Турксел, пак Сънкор,
енитинг то до уит синиър кер е гуд за лонг търм:
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
- hullboy
- Изгонен от форума
Investitsii
Hullboy
Eto moja primeren portfeil, toi e na demo account, mo pokazva kakvo stese da stane s 40 000 Invesrtirani v aktsii. Radvam se che gi dadoh za downpayment a ne investirani v aktsii
http://finance.yahoo.com/p?v&k=pf_2
Ako ne se chete linka pisete ste go pratja po drug nachin che se iska parola kato vlizam.
Az po printsip ne gi haresvam aktsiite, predpochitam investittsi vav valuta tam pone njama schetovodni manipulatsii kato pri aktsiite. Otdelno gi sledja valutite pokrai rabotata.
Pozdravi
Hullboy
Eto moja primeren portfeil, toi e na demo account, mo pokazva kakvo stese da stane s 40 000 Invesrtirani v aktsii. Radvam se che gi dadoh za downpayment a ne investirani v aktsii
http://finance.yahoo.com/p?v&k=pf_2
Ako ne se chete linka pisete ste go pratja po drug nachin che se iska parola kato vlizam.
Az po printsip ne gi haresvam aktsiite, predpochitam investittsi vav valuta tam pone njama schetovodni manipulatsii kato pri aktsiite. Otdelno gi sledja valutite pokrai rabotata.
Pozdravi
Hullboy
-
na borsata ima dva vida investirane. zapomni go ot men.
Dalgosrochno (investicionno) i kratkosrochno (spekulativno). i dvata sa pechelivshi, no triabva da si obigran, da imash pone bazata ot poznania, dosta nervi i dosta kapital. ne triabva da se strahuvash ot kapitalova zaguba - tova e chast ot igrata. moiat savet e da investirash dalgosrochno - da kajem 5 ili 10 godini. taka se uvelichavat shansovete ti za pechalba ( v povecheto sluchaio znachitelna). i triabva da diversificirash portfeila (mejdu 20 i 30 pozicii). i estestveno da sledish pazara i kogato imash pechalba - da inkasirash.
izberi si stoinostni i perspektivni firma. procheti i malko za finansovia analiz i kak da chetesh godishnite i trimesechni balansi na firmite. triabva da ucelish momenta na VLIZANE i IZLIZANE ot pazara i t.n. parvo pocheti po temata i posle si sastavi portfeil (virtualen), sledi go v prodaljenie na 6 meseca i vij dali e dobra strategiata ti. posle moje i zalojish i da probvash s paketi ot po 100-200 akcii na pozicia. taka se pochva. triabva i da si podberesh izgoden za teb investicionen posrednik (primerno TDWaterhouse, Disnat ili podobna). i smelo napred. no moje i da zagubish - to e kato na poker -edin pecheli - drug gubi. nishto ne se gubi - samo preminava ot edni race v drugi.

Dalgosrochno (investicionno) i kratkosrochno (spekulativno). i dvata sa pechelivshi, no triabva da si obigran, da imash pone bazata ot poznania, dosta nervi i dosta kapital. ne triabva da se strahuvash ot kapitalova zaguba - tova e chast ot igrata. moiat savet e da investirash dalgosrochno - da kajem 5 ili 10 godini. taka se uvelichavat shansovete ti za pechalba ( v povecheto sluchaio znachitelna). i triabva da diversificirash portfeila (mejdu 20 i 30 pozicii). i estestveno da sledish pazara i kogato imash pechalba - da inkasirash.

izberi si stoinostni i perspektivni firma. procheti i malko za finansovia analiz i kak da chetesh godishnite i trimesechni balansi na firmite. triabva da ucelish momenta na VLIZANE i IZLIZANE ot pazara i t.n. parvo pocheti po temata i posle si sastavi portfeil (virtualen), sledi go v prodaljenie na 6 meseca i vij dali e dobra strategiata ti. posle moje i zalojish i da probvash s paketi ot po 100-200 akcii na pozicia. taka se pochva. triabva i da si podberesh izgoden za teb investicionen posrednik (primerno TDWaterhouse, Disnat ili podobna). i smelo napred. no moje i da zagubish - to e kato na poker -edin pecheli - drug gubi. nishto ne se gubi - samo preminava ot edni race v drugi.

- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
нортел по едно време бяха по 70-80 цента
един приятел сложи малко излишни пари и сега кара колица, благодарение на това че ми повярва
е, можеше и да пие една студена вода
нортел акциите им варират и таи като са голяма компания с ефтини акции може да се спечели спекулативно от тях.
един приятел сложи малко излишни пари и сега кара колица, благодарение на това че ми повярва
нортел акциите им варират и таи като са голяма компания с ефтини акции може да се спечели спекулативно от тях.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Любо, добра тема отваряш. В UK и US доста хора, дори малки групички от "квартални инвеститори", които си пият бирата из пъбовете през уикенда, инвестират в акции. Изкарват някакви пари, ама как-що, още не ми е станало ясно. Само знам, че инвестициите в акции са доста по-изгодни в дългосрочен план (т.е. за пенсия), отколкото останалите вложения щото не се влияят от инфлацията (разбира се, ако са правилно вложени). Знам също, че може да се търгува със и без посредник, но не всички компании предлагат акции без посредник. Както и че има два вида посредници. Цялата работа ми е доста мътна и ще ми е интересно дали някой от форума си влага парите в такива неща и дали може да обясни горе-долу каква е процедурата.
KolioBalkanski написа:нортел по едно време бяха по 70-80 цента
Taka e, Kolio, no edno e da kupuvash shares na historical low, a savsem drugo da gi vzemesh na 10 month high.

"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill
- Lub0
- Обратна връзка:
В много редки случай може да си купиш акции директно от дадена компания, затова се минава през посредници, като цените варират в зависимост броя на акции, цената на акцията, брой транзакции на месец и т.н. В Роял Банк Акшън директ примерно комисионните са около $29, като пак могат да варират заради горепосочените причини.
Америтраде Канада примерно е $10.99 УСД на транзакция, но не подържат РРСП акаунти.
Америтраде Канада примерно е $10.99 УСД на транзакция, но не подържат РРСП акаунти.
Lub0 for President!
###############
###############
- Lub0
- Обратна връзка:
Сега забелязох един Канадски сайт с по-леки комисионни, в който може да си отвориш РРСП РЕСП акоунт:
http://www.tradefreedom.com/
http://www.tradefreedom.com/
Lub0 for President!
###############
###############