поро4ният кръг със здравното осигуряване и моя милост

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

bgmontreal написа:ako погледнете закона ще видите, че нещата са доста прозрачни.

нашата вечна гяволия ни изяжда главата.
едни лъжат, но другите нищо не правят.
така е и с бележките в магазините.

когато си поисках бележка в един магазин за 1 и нещо получих следния отговор:
"За един лев :shock: , моля ви господине"
а човека зад мен ме поучи - "господине не ни губете времето".

стоката беше с ДДС и познайте кога то ще влезе в хазната.

Така и с докторите - някой си записват "мъртви" души, други ходят в БГ на прегледи и евтини операции, а трети обират пешкира.

Факт е, че НЯМА друг начин да се разбере дали сте ползвали лекара, освен ако сте се отписали навреме, да не говорим, че не знам защо сте се записали, за тия от по-рано които са знаели че идват насам.

На Колио номера с гражданството дали ще върви в Канада, ако им тегля една майна за "безплатните" лекарства за които плащам по над 1000 на година, а с рецепта съм взел лекарства за ПОД $100 и то за целия период от над 4.5 години.
Даааа, ама не тук си плащаме, а в БГ майната му, а?
Не са се отписали, защото никой не им е дал инструкции как точно да процедират. Както и на мен, която живея извън България от началото на деветдесетте, но както се оказва, дължа суми на здравната каса?! Никога не съм имала личен лекар; от кого да се отписвам?!
Съпругът ми е от западна Европа - да не мислиш, че се е отписвал като е напускал родната си страна и е дошъл в Канада? Или пък аз съм се отписала от предишния си личен лекар и личен стоматолог в предишния канадски град, където живеех, за да се запиша за тези тук? Ако някой иска информация за мен ще я получи по официален път.
Факта, че ти бе в България и имаше някакви интереси към здравната система не ти дава право да я извиняваш за глупостите, които върши.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз продължавам да не разбирам.Ако имам загубени права към здравната каса мога ли да се оперирам и правя n на брой излседвания? Как е по закон?
Проблема е че законът е тъп и недоизпипан и сега се чудят от къде да вземат парите дето са ги раздавали на ляво -на дясно.
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Аз преди да тръгна насам подадох заявление, че няма да съм в страната повече от 183 дни и следва да ми спрат правата от Здравната каса. А те от своя страна като плащат на личния лекар не им ли излиза тая информация в компютъра та да спестят тези пари? Сега сигурно ще се окаже, че системата няма тази способност т.е. пак някой е взел пари за долнопробния си боклук. И още нещо, служителката на гишето въобще не спомена, че трябва да се отпиша и от личния лекар.
Изображение ... и в темите също!
Vodolei

Мнение от Vodolei »

IRA написа:
Добре де аз на друго се чудя. Въпросният човек е загубил правата си към здравната каса,това го пише на сайта на НОИ. Те защо продължава да плащат пари на въпросният лекар за човек загубил права?
Абсолютно си права. Според закона, здравната каса плаща на общопрактикуващия лекар определена сума за всеки записан при него пациент. Но ако пациентът не е здравно осигурен, той няма право на услугите, които предлага здраваната каса и касата НЕ ПЛАЩА на лекаря за него. НО..... както често се случва у нас, до 2004 година Здраваната каса не контролираше осигуреността на пациентите и плащаше абсолютно всичко, независимо дали си осигурен или не. И тук става дума не само за сумата, която се плаща на джи-пито, ами и прегледите на специалистите, скъпоструващите лекарства, изследванията, болничната помощ. Защо? - по този въпрос може много да се спекулира, но това, което най-много се коментира е, че защото управляващите са се страхували, че ако направят този контрол, много хора ще останат без медицинско обслужване, т.е. ще си плащат, пък нали знаете - все някакви избори идват .... Така, естествено нещата само се усложняват, защото това си е чиста бомба със закъснител, и след 3 години, когато хората вече са натрупали доста дългове към здравната каса, а другите пък дето са си плащали с право протестират, че плащат и медицинското обслужване на здравно неосигурените, най-после Здравната каса започва да контролира осигуреността на пациентите. В момента тя не плаща нищо на лекаря, аптеката или болницата за неосигурен пациент.

За недомислиците в закона въобще не ми се говори, от тях страдат абсолютно всички. Въпросът е какво можем да направим ние за собственото си положение.

1. Ако сте длъжници на НОИ (тука да уточня, че вноските ги плащате на НОИ, а ги харчи Здравната каса, които са две съвсем различни институции) и нямате намерение да ползвате услугите на българската медицина или смятате да си ги плащате, може да не си плащате вноските. В България се коментираше, че задълженията към държавата имат давност 5 години, т.е. след тази дата ти се опрощават. Дали това е точно така не мога да кажа, конултирайте се с адвокат.
Естествено, трябва да направите всичко по закона, за да не ви се трупат повече задължения, така както е описано на сайта на bgmontreal. Трябва да си оправите отношенията и с двете институции НОИ и ЗДравна каса. Отписването от личен лекар става, като подадете молба в деловодството на съответната районна здравноосигурителна каса, че се отписвате от личния си лекар, тук трябва да кажете кой е той и естествено кой сте вие. Молбата е свободен текст, но трябва да има ваш подпис, адрес и телефон, сна който да се свържат с вас (или близък в България). Пробвайте да я пратите по пощата, или да ви я подаде близък.

2. Ако все пак имате намерение да ползвате безплатното мед. обслужване в БГ След това имате няколко варианта:

- плащате си дължимите вноски за минало време и продължавате да плащате. При връщането в БГ можете веднага да ползвате здравните услуги. Никой не е разбрал, че сте в чужбина. Мисля, че имаше и някаква възможност за разсрочено плащане на старите вноски, но не съм сигурна, дали нямаше някакъв краен срок.

- уведомявате НОИ, че сте в чужбина повече от 183 дни в годината. Това трябва да го правите всяка година :P. Не се отписвате от личния лекар.
Не плащате старите задължения (може и да си ги платите, ако искате) и не плащате настоящи вноски (това новият закон вече го позволява). При връщане в БГ имате възможност да платите наведнъж вноските за 12 месеца и да ползвате пак веднага услугите (старите задължения си остават, никой не казва докога). Или започвате да се осигурявате на общо основание и имате право на услугите след 6 месеца (старите задълженя пак остават).

- ако пребивавате по-малко от 183 дни в календарната година в чужбина или пребивавате повече от 183 дни, но не уведомявате НОИ, че сте в чужбина дължите всички вноски. Но ако си платите 12 вноски пак можете пак да ползвате услугите (макар и задълженията ви да остават), защото тази опция я има за всички български граждани.

И тук искам да уточня, че всички деца до 18 години и пенсионерите са осигурени от българската държава, така че всички тези маймунджулуци няма нужда да ги правите за децата си или за вас, ако сте пенсионери
Последно промяна от Vodolei на Вто Окт 04, 2005 2:33 pm, променено общо 1 път.
Vodolei

Мнение от Vodolei »

В закона за здравното осигуряване има доста неясни въпроси. Това е линк на здравната каса, тук можете да задавете въпроси онлайн и да ви отговарят. Пробвайте, може да е от полза.

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=994

Ако се отписвате от личен лекар, а не знаете кой е :P, такива примери има много, може да се наложи да попитате в някоя от районните здравни каси. Тук има техните координати, както и линкове към страниците им.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

A kakvo praviat tezi ot nas koito ne figurirat v spisatsite s dlajnitsite, shtot sa se iznesli ot darjavata odavna? Nie kogo uvedomiavame i ot kakvo se otpisvame? (Da ne bi na niakoi da mu hrumne da me zapishe niakade?)

Sas zdrave!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

BabaPena написа:A kakvo praviat tezi ot nas koito ne figurirat v spisatsite s dlajnitsite, shtot sa se iznesli ot darjavata odavna? Nie kogo uvedomiavame i ot kakvo se otpisvame? (Da ne bi na niakoi da mu hrumne da me zapishe niakade?)

Sas zdrave!
ако някой изведнъж измисли че и ние им дължим пари, ще им тегля една майна и ще ги пусна под съд за това че са ми затрили детството по бригади за насилствен труд и по трудово обучение...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Vodolei

Мнение от Vodolei »

A kakvo praviat tezi ot nas koito ne figurirat v spisatsite s dlajnitsite, shtot sa se iznesli ot darjavata odavna? Nie kogo uvedomiavame i ot kakvo se otpisvame? (Da ne bi na niakoi da mu hrumne da me zapishe niakade?)
От Закона за здравното осигуряване, последни промени от 01.06.2005:
Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) (1) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националния осигурителен институт.
(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.
(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.

Ако разбирам добре, трябва всяка година да подаваш декларация в НОИ, че отсъстваш от страната повече от 183 дни, ако някой го разбира по-добре да каже.
Ако се върнеш, след като 6 месеца плащаш здравни вноски придобиваш права (дотогава си заплащаш мед. услуги), или плащаш 12 месечни вноски и веднага придобиваш права.

Ако досега не фигурирате в никакви списъци на дължащи здравни вноски, може и без да подавате декларации да си останат нещата така, за момента за НОИ не съществувате :P. Данните на НОИ засега не са свързани с ГРАО, но ако един ден ги свържат, може и да имате проблеми, затова си подайте декларацията за всеки случай.

За това дали някой ще те запише някъде. Честно казано, без да плаша някой, теоритично е възможно някой лекар да те запише в списъка си, нищо че не си го избирал. Но, на практика, след като вече Здравната каса контролира осигуреността на пациентите, той няма сметка да го прави, само може да си навлече проблеми и затова не вярвам да се случи :P Така, че споко, живейте си живота. Пък ако се случи и един ден се върнеш в БГ, веднага можеш да докажеш, че изборът е направен докато си бил в чужбина и е невалиден, защото не си го направил ти. Не мисля, че човек трябва да си вгорчава живота за такива работи, докато се върне, ако изобщо се върне, този закон ще го сменят още не знам колко пъти.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Mresi za infoto...Az sam ot tia izriadnite, ta shtom iskat deklaratsia, sh im ia pisha...Po edno vreme iskaha i dokumenti che si se osiguriaval tam kadeto si jivial...tova oshte li e v sila ili samo im kazvam che ma nEma?
BabaPena

Мнение от BabaPena »

KolioBalkanski написа:
BabaPena написа:A kakvo praviat tezi ot nas koito ne figurirat v spisatsite s dlajnitsite, shtot sa se iznesli ot darjavata odavna? Nie kogo uvedomiavame i ot kakvo se otpisvame? (Da ne bi na niakoi da mu hrumne da me zapishe niakade?)

Sas zdrave!
ако някой изведнъж измисли че и ние им дължим пари, ще им тегля една майна и ще ги пусна под съд за това че са ми затрили детството по бригади за насилствен труд и по трудово обучение...
NIKAKVA maina, Kole! Napravo s ei taz motichka det ia darjish (ako sa schupi sh tia ia popravim bezplatno!)... :-)
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

KolioBalkanski написа:ami ako si kanadski grajdanin moje da im teglish edna maina i da kajesh che na moreto tova e nai upotrebiavania izras i ti si mislish che tova e pozdrav za dobar den.
Да, ама не! Ако си все още български гражданин, в момента в който стъпиш в България, това че си и канадски гражданин не ти помага с нищо. Когато имаш две гражданства, превес имат законите на държавата в която се намираш. За да се правиш на канадец в България, първо ще трябва да се откажеш от българското си гражданство ...
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

VanBC написа: За да се правиш на канадец в България, първо ще трябва да се откажеш от българското си гражданство ...
което няма да ми е трудно ако ме накарат по най тъп начин да плащам за нещо което не съм ползвал...
:D
има родолюбие, има патриотизъм но за мен той свършвеа на прага на тъпата бюрокрация.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
fpb

важно е!!!

Мнение от fpb »

Та относно прословутата Здравна каса!
Имам ужасния опит, когато веднъж преди около 3 години, някой "много добър служител" е решил, че и аз съм "идиот" и съм толкова здрав, че не ходя на лекар и няма да забележа ако случайно ме запише при един "друг по-хубав доктор". Пусках молби, факсове /защото ми връщаха молбите/, писма с обратна разписка, молби - пак, факсове - пак, после ми отговориха -> много бях настоятелен!
Казаха ми за отговор: "Г-не, кой ако не вие сте си сменили личния лекар?"
Макар аз да питах същото, получих един много ясен отговор.
Системата на Здравната каса е същата като всички останали системи привнесени и побългарени от хора със "някакво образование, лични познати, които са ги настанили на работа и най-вече много заинтересовани за това, което става да е с краката нагоре, за да има работа" - СБЪРКАНА!
Отвратен от ставащото, със загубено време и нежелаещ да си хабя нервите, просто изчаках да дойде време да си сменя личния лекар в определния период за това.

Съветът ми е, или плащате или не плащате, нито единия вариант не е сполучлив или незаконен според "Закона", поне за сега...
Няма начин да няма начин!!!
Или ще стане или ще стане!
За демокрацията невъзможни неща няма!
Demokrasiden hiç bir iş imkansız deildir!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

beckythomas9 написа:
bgmontreal написа:ako погледнете закона ще видите, че нещата са доста прозрачни.

нашата вечна гяволия ни изяжда главата.
едни лъжат, но другите нищо не правят.
така е и с бележките в магазините.

когато си поисках бележка в един магазин за 1 и нещо получих следния отговор:
"За един лев :shock: , моля ви господине"
а човека зад мен ме поучи - "господине не ни губете времето".

стоката беше с ДДС и познайте кога то ще влезе в хазната.

Така и с докторите - някой си записват "мъртви" души, други ходят в БГ на прегледи и евтини операции, а трети обират пешкира.

Факт е, че НЯМА друг начин да се разбере дали сте ползвали лекара, освен ако сте се отписали навреме, да не говорим, че не знам защо сте се записали, за тия от по-рано които са знаели че идват насам.

На Колио номера с гражданството дали ще върви в Канада, ако им тегля една майна за "безплатните" лекарства за които плащам по над 1000 на година, а с рецепта съм взел лекарства за ПОД $100 и то за целия период от над 4.5 години.
Даааа, ама не тук си плащаме, а в БГ майната му, а?
Не са се отписали, защото никой не им е дал инструкции как точно да процедират. Както и на мен, която живея извън България от началото на деветдесетте, но както се оказва, дължа суми на здравната каса?! Никога не съм имала личен лекар; от кого да се отписвам?!
Съпругът ми е от западна Европа - да не мислиш, че се е отписвал като е напускал родната си страна и е дошъл в Канада? Или пък аз съм се отписала от предишния си личен лекар и личен стоматолог в предишния канадски град, където живеех, за да се запиша за тези тук? Ако някой иска информация за мен ще я получи по официален път.
Факта, че ти бе в България и имаше някакви интереси към здравната система не ти дава право да я извиняваш за глупостите, които върши.
за да дължиш пари на касата ТРЯБВА да си се записал/а за личен лекар, при някое от идванията си в БГ или да благодариш на някой добър роднина. ИНАЧЕ НЯМА ДА ФИГУРИРАШ В СПИСЪЦИТЕ НА НОИ.
НЯМА!
Колкото до западна Европа и Канада - ами тези неща се регулират с данъчните декларации.
При моето предложение и в БГ да е така, доц. Щерев замалко да получи удар.

В Испания и Германия, да не говорим Франция и Канада ти взимат много повече, но там тарикатите ги обстрелват във въздуха :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

zaradi tazi tema otidoh na stranitzata na NOI i tam ima miasto kadeto s EGN moje da se proveri dali im daljich nechto.
Nie sme v Kanada ot na4aloto na 90-te i piche 4e niamat informatzia za nas osven za maja mi na 4ieto EGN se madri savsem drugo ime i godinite kito ne e plachtano.
niakoi da e 4uval za takav slu4ai? dva pati proverih i ne e grechka
Заключено