Kupuvane na kashta...mortgages i dr. glavobolia

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaem

Мнение от hullboy »

Zdrasti Anxeli

Na tvoja vapors Koljo ti e kazal ednoto mjasto kade moze da se vidi. Za sazelenie ne go pise po web saitovete no otcheta za prihodi I razhodi na bildinga go razprostranjavat 1 pat v godianta po postata do vsichki sobstvenitsi.

Drug e vaprosa che horata ne mu obrastat vnimanie I ne go chetat.
Njakoi napravo v kofata za bokluk go hvarljat.
No koito misli da prodava imota i osobenno ako ima goljama suma v smetkata e hubavo da go zapazi I pokazva na potentsialni kupovachi..

Sasto otcheta go ima na sabraniata I moze da vzemes kopie ot tam pone pri nas e taka..

Ima obache I drugi tankosti koito moze I da ne sa ti izvestni I njakolko mesetsa sled kato kupis da ti pratjat goljama smetka za nesto.

Takiva primeri sa remont na indoor parking ili stroez na basein ako ima mjasto okolo bloka I e sobstvenost na bloka. Na sabranieto predi ti da kupis moze da e reseno che tozi razhod njama da e ot smetkata na bloka a ste se sabirat ednokratno 3000 $ da kazem ot apartament. ( daze I tova ne e tochno taka zastoto e spored kvadratnite metri na apartamenta ) horata s po goljamite apartament plastat poveche .
Deli se smetkata kojato predstavljava 100 % . A bloka ima da kazem 2000 m2 % na kvadratnite metri koito ti pritezavas da kazem che sa 100m2 taka ti plastas 5 %. ( 100 /2000 = 5 %)
Koito ima apartament ot 200 m2 plasta 10% ot totalnata smetka.
No po balgarski bese na apartament koeto spored men ne e pravilno.

I togava nisto ne moze da napravis. Trjbva da plastas nezavismo dali polzvas baseina ili ne. Prosto e glasuvano s mnozinstvo I tova e.
No baseina pak vdiga tsenata na imota.
S drugi dumi parvo davas posle se fukas pred kupovacha che ima basein I vzimas poveche kato prodavas.. Losoto e ako ne si gi predvidil tezi pari .
Logikata da ne e vkluchen tozi razhod v condo fee e che e ednokraten razhod I da ne smenjat condo fee samo zaradi tozi sluchai.

Pozdravi

Hullboy
speedy

Re: Lihvi

Мнение от speedy »

hullboy написа:
No tuk ima hora koito se opitvat da ni ubedjat che dali zero down, 5 %, ili 30 % njamalo goljamo znachenie.
Мисля че всички знаят, че значение има, но въпросът е какви са целите.

По-висока първоначална сума естествено означава по-малка ипотека. До колкото разбирам bgmontreal, неговата идея е, че ако лихвата по ипотеката, е 4%, а доходът, който можеш да получиш ако вложиш част от парите в нещо друго е 6%, то по-добре да не слагаш много пари отначало. Проста математика. И разбира се всичко зависи от това как ще се движат лихвите във времето. В случая bgmontreal e прав, за разлика от случая, когато каза, че си измислям числа за разходите :)

Под 25% - трябва да се направи и застраховка на ипотеката, които са си допълнителни разходи.

Под 10% означава, че има таван за общата цена на имота, която зависи от местоположението. За района на Торонто, поне преди няколко години, беше $250 000. Тоест за да си купиш нещо за $250 000 ти трябват към $35 000 на ръка. Ако ще е $200 000, може и с по-малко от 10%.

В крайна сметка всеки си решава какво и кога да направи. Моята сметка беше, че няма да живея толкова дълго, че да продължавам да чакам за нещо още по-хубаво.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
VanBC
Модератор

Re: Zaem

Мнение от VanBC »

hullboy написа: ... I togava nisto ne moze da napravis. Trjbva da plastas nezavismo dali polzvas baseina ili ne. Prosto e glasuvano s mnozinstvo I tova e...
Ето това е едно от предимствата на къщата - сам си си началник! Ако искаш ще си направиш басейн, ако не искаш - няма! :D :beer:
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ако имаш голямо семейство и хубава работа/професия си струва да взимаш къща...иначе е по добре под наем в някое готино местенце
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaem

Мнение от hullboy »

Speedy,

Slez na zemjata. Sigurno e lihvata v bankata I to do 60 000 $ deposit. Tolkova sa zastrahovkite na bankite v Canada.

Tam ste poluchis max 2.5 % lihva I na neja ima I taksa ot okolo 30 % .
Zastoto sastata tazi banka gi dava tezi pari na 4 % na drugi zaemopoluchateli da si kupjat kasta.

Ima obligatsi s malko po visoka lihva no I tja e pod 4%.

Vsicko drugo e ja stane ja ne. 6 % veche sa riskova investitsia..

I moze da stane taka che da gi zagubis tezi pari v opita si da izkaras poveche ot tezi 4.5 % na koito vzimas zaema.
I ako tova stane nedai si boze ste sazeljavas 1000 pati che ne si gi slozil za downpayment.

Ne e tolkova lesno da izkaras poveche ot 4.5 %
Horata za 10-12 % fabriki s potochni linii strojart s tsel da si varnat investitsiata za 8 -10 godini I sled tova da pecheljat. I pak ne e sigurno.,

S 30 000 $ fabrika ne sam chul da stava. Adski si ogranichen kakvo moze da napravis s tjah I sansa da stane belja e goljam.

Tova za dividenti ot aktsii sa mechti, Investitsioni fondove sasto ako iskas 6 % I tam ima danak nakraja..
Kakvo obestavat sefovete im e edno, Kakvo stava na kraja fiskalnata godina e drugo.

Ne kazvam da ne se kupuvat aktsii I da ne se investira v Investitsioni fondove. No ne s parite koito si sabiral za kasta.
Horata koito pecheljat tam uchastvat s desetki hiljadi dilari I problema s kastata sa si go resili mnogo predi da investirat tam.

Pozdravi

Hullboy
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Zaemi

Мнение от bgmontreal »

hullboy написа:Zdraveite

Pak se nalaga da popravjam BG Montreal zastoto ot negovata smetka izliza che bezmisleno sam dal 30 % down.

Zastoto sas zero down sam stjal dad a plastam 700 $ za pogasjvane na zaema ,a ako sam go dal pod naem sam stjal da vzimam 750 $

Eto dumite na BgMontreal kopirani:

(Ето вижте Хилбой, който е пич, но понякога се самоопровергава, значи той може да взима наем от апартамента си 750 долара, а дори и без един $1 даун неговата ипотека щеше да е под $700.
Какво излиза?
Излиза, че малко хора правят истински сметки, по простата причина, че или им е рано, или нямат доходи (според тях) или не са сигурни дали Канада е мястото им. )

Naprotiv smetkite sa mnogo dobre napraveni I sega ste go dokaza s tsifri.
A v tova sam nai dobar da objasnja zasto sam prav

BGMontreal zabravja za dva mnogo vazni komponenta skoito sa platimi ot sobstvenika a ne ot naematelja/

Parvo: Condo fee 161 $ v moja sluchai na mesets
Vtoro: Property Tax ( danak sgradi + uchliste tax v Quebec ) 100 $ na mestes pri men.

Moita smetka.................. BgMontreal smetka

438 $ zaem....................... 700 $ zaem
161 $ condo fee................ 161 $ condo fee
100 $ property tax............. 100 $ property tax

699 Total ......................... 961 Total

Kato go dam za 750 pod naem - 699 = 51 ostavat za men

V drugai sluchai e :

750 naem - 961 razhodi = - 211 ( s drugi dumi ako go dam pod naem vseki mesets trjbva da dodavam 211 $ za da sam korekten platets.

A v parvia sluchai mi ostavat 50 $

Eto za tova sam dal tezi 30 % down za da ne davam tezi 211 $ dopalnitelno a daze da vzimam 50 $ ekstra vseki mesets. Koito ste se uvelichvat na vtorata, tretata I taka natatak s 3 % . Sled malko ste razberete kak,

Kakvoto I da se sluchi za BG da si zamina apartamenta sam ste se izplasta.

Zabravjame che vsjka godina naema se vdiga s okolo 3 % , na sledvstata godina ste vzimam 750 $ * 1.03 = 772.50 ( dobaveni 3 % )
Na sledvastata oste 3 % I taka. A zaema si stoi vse na 438 $

Nadjvam se che sam bil jasen s primera ako njakoi ne razbira nesto da pita.
Nai veche ekspertite.

Pozdravi

Hullboy
hillboy, izwinqwam se, трябва да ти наруша ентусиазма, но:

1во: ипотеката на 100 000 (сто хиляди) при лихва 4.5% за 5 години е ... 555, т.е с по-малко от 130$ в повече от което плащаш сега.
2ро виждам си инкорпориран, ако си беше дал заплата от около 25К нямаше да имаш проблеми. При такива доходи щеше да платиш данъци от около 2-2.5 хиляди. Всеки брокер тогава шеще да те "оправи" без пари. Или с две думи да си 1.5-2К вътре.
Да, но ти си дал 30К даун, и в крайна сметка след 5 години ще си 5К вътре, тъй като лихвата която плащаш е колосална, за нея си платил 500, а ако беше купил мюниципал бондове на 4% и ги беше вкарал в РРСП (лимита ти идва от обявения по-горе доход) ти щеше да си точно 6.7-7К по-напред. Минус 2-2.5 в данъци. СМЕТНИ САМ.
Аааа, забравих - тъй като си инкорпориран и както сам каза не обявяваш доходи, то лесно щеше да си изтеглиш РРСПто, без да връщаш никакви данъци.
Ако не си инкорпориран е още по-лесно.

Така, че са теб сметките излизат едно, за мен друго.
Аз обаче рядко давам акъл, без да знам конкретна ситуация.
Изключение прави ПЪЛНОТО ми заклеймяване на плащане на полям даун пеймънт при ипотечна лихва от 4.5%.
За мен това е кощунство да се лишавам от кеш ресурс, за да влагам в инвестиция за 4.5% ЗА 25 ГОДИНИ.

:?: Твоя бизнес САМО 6.6% процента ли прави годишно (или както виждаш по горе - не можеш ли да правиш повече от 130$ на месец от 30,000 инвестиция)?
:?: Нямаш ли други заеми с по-голям процент от 6.6%?

Честно точно теб не мога да разбера :shock:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Re: Lihvi

Мнение от bgmontreal »

speedy написа:
hullboy написа:
No tuk ima hora koito se opitvat da ni ubedjat che dali zero down, 5 %, ili 30 % njamalo goljamo znachenie.
Мисля че всички знаят, че значение има, но въпросът е какви са целите.

По-висока първоначална сума естествено означава по-малка ипотека. До колкото разбирам bgmontreal, неговата идея е, че ако лихвата по ипотеката, е 4%, а доходът, който можеш да получиш ако вложиш част от парите в нещо друго е 6%, то по-добре да не слагаш много пари отначало. Проста математика. И разбира се всичко зависи от това как ще се движат лихвите във времето. В случая bgmontreal e прав, за разлика от случая, когато каза, че си измислям числа за разходите :)

Под 25% - трябва да се направи и застраховка на ипотеката, които са си допълнителни разходи.

Под 10% означава, че има таван за общата цена на имота, която зависи от местоположението. За района на Торонто, поне преди няколко години, беше $250 000. Тоест за да си купиш нещо за $250 000 ти трябват към $35 000 на ръка. Ако ще е $200 000, може и с по-малко от 10%.

В крайна сметка всеки си решава какво и кога да направи. Моята сметка беше, че няма да живея толкова дълго, че да продължавам да чакам за нещо още по-хубаво.
въпроса, е че сега може да ползваш заем за даун, т.е. тия 5-10-15-20% СА ФОРМАЛНОСТ
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Zaemi

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Nallaga se da povtorja che az zaem na 4.5 % lihva ne mozah da namerja, a na 6.6 % .

Ot tam smetkite sa gresni eto primer s chisala. Za edna godina che e po lesno za razbirane ot kolkoto za 5 god.

Na zaem ot 100 000 $ * 6.6 % = 6600 $ samo lihvata na godina
6600 / 12 = 550 lihva na mesets

Kreditora njama da pozvoli da plastam samo lihvata trbva da se pogasjava I zaema za da bade raven sas zaema koito imam I nachina po koito napredvam s namajavaneto na zaema trjbva da pribavim oste 82 $ s koito da namaljavam zaema

Taka smetkata stava 550 + 82 = 632 na mesets.

Neka da se kontsentrirame v lihvata ot 550 v segasnia sluchai minus 357 v realnia ot tablitsata na 4-ta stranitsa. Razlikata e 193 $ na mesets. A ne 130 $ kakto v postinga po gore.

193$ * 12 mesetsa = 2316 $ na godina. Trjbva da plastam povehce samo za lihva ako ne sloza 30 % down

Znachi trjbva da namerja investitsia kojato da mi nosi minimum 2316 $ na godina pri investirani 30 000 $

2316 / 30000 = 7.72 % minimum nuzna vazvrastaemost.

Zabravjame obache danak dohod ot tazi investitsia S koito ste bada oblozen. Da kzem che toi e 25 %

7.72 % /100 = 0.0072 * 25 =1.93 % iziskvane samo za danaka.

7.72 % + 1.93 % = 9.65 % minimum vazvastaemost na investitsiata.

Neka njakoi da kaze kade davat takava vazvrastaemost. Ama I da e sigurno za sledvstite 20 godini zastoto downpaymenta vazi za tselia period.

Tova e moja sluchai samo togava si struva da ne sam gi dal tezi 30 % down.

V sluchaia na drug koito moze da vzeme na 4.5 % iziskvanata vazvrastaemost ste e po niska s grubo 2 % no pak e okolo 8 % I tova pak ne malko.

Koito znae kade davat takiva % da kazva I togava ste badete po dobre da ne davate
30 % down a da investirate tam I ako davat poveche ot 8 % ste ste na pechalba.

Inache BG Montreal go uvazavam mnogo zastoto ima razlichen pogled I kontseptsia. Uvazavam horata s novi idei I razlichno vizdane.

No vse oste vjarvam na chislata poveche ot kolkoto na novite I razlichni idei.

Dali az izkravam poveche ot 6.6% v sluchaja njama znachenie. Vaznoto e da kazem na pitastia kade davat minimum 8 % ili v moja sluchai 10 %

Spiram da pisa zastoto temata se prevarna v investitsi a ne pokupka na kasta kakvato bese kato zapochna.
A za investitsii mnenia I vizdanja mnogo.

Pozdravi

Hullboy
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Aaaaa...naprotov...pishete, pishete...temata si e bash po temata! :-) Kolko i dali da se dava down si e mnogo vajen vapros...

Ne znam za drugite, no na men vze malko da mi prosvetva...tochno tova iskah - hem konkretni primeri s tsifri, hem kontseptsii :-) sega moje i da razbera kakvo mi govoriat v bankata...MERSI!

Sas zdrave!

P.S. Stranichen vapros: Niakoi moje li da dade primer za sigurni investitsii s vazvrashtaemost okolo 4%?
VenV
Обратна връзка:

Мнение от VenV »

Тази тема рано или късно започва да вълнува всички, така че, не е лошо човек да се пообразова малко, и колкото по-рано (образоването)
по-добре. Не е лошо и да се помисли предварително за какво точно ти трябва този имот - за живеене ли(т.е. задоволяване на настоящи нужди), инвестиция ли ( като пенсия, евентуално задоволяване на бъдещи нужди) или и трите. Икономическите книжки твърдят че, в дългосрочен план акциите и ценните книжа носят повече пари, обаче... като си помисля какви ми бяха дългосрочните планове преди 20 години, и какво наистина се случи .... А и проблема с дисциплината при инвестирането на борсата го имат много хора.
А като си купиш имот, изведнъж ставаш много съзнателен .... и правиш всичко за да си плащаш редовно вноската.
Не трябва и да се забравя че, човечеството (бройката ... ) се увеличава (и то здраво), а обитаемата площ на земята не твърде(даже почти никак). :)
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

VenV написа:Тази тема рано или късно започва да вълнува всички, така че, не е лошо човек да се пообразова малко, и колкото по-рано (образоването)
по-добре. Не е лошо и да се помисли предварително за какво точно ти трябва този имот - за живеене ли(т.е. задоволяване на настоящи нужди), инвестиция ли ( като пенсия, евентуално задоволяване на бъдещи нужди) или и трите. Икономическите книжки твърдят че, в дългосрочен план акциите и ценните книжа носят повече пари, обаче... като си помисля какви ми бяха дългосрочните планове преди 20 години, и какво наистина се случи .... А и проблема с дисциплината при инвестирането на борсата го имат много хора.
А като си купиш имот, изведнъж ставаш много съзнателен .... и правиш всичко за да си плащаш редовно вноската.
Не трябва и да се забравя че, човечеството (бройката ... ) се увеличава (и то здраво), а обитаемата площ на земята не твърде(даже почти никак). :)
съгласен съм с теб за всичко освен растежа на популацията
това по скоро би действало като дестабилизиращ фактор на цените на имотите в канада и другите цивилизовани страни...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Pepon

Мнение от Pepon »

Niama niakakva vrazka mejdu prirastta na naselenieto i cenite na nedvijimite imoti. Ako tova beshe taka, nai-skapi shtiaha da sa imotite v Afrika i Azia i nai-evtini v Europa. A na praktika e tochno obratnoto.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
taralej

Мнение от taralej »

BabaPena написа:Aaaaa...naprotov...pishete, pishete...temata si e bash po temata! :-) Kolko i dali da se dava down si e mnogo vajen vapros...

Ne znam za drugite, no na men vze malko da mi prosvetva...tochno tova iskah - hem konkretni primeri s tsifri, hem kontseptsii :-) sega moje i da razbera kakvo mi govoriat v bankata...MERSI!

Sas zdrave!

P.S. Stranichen vapros: Niakoi moje li da dade primer za sigurni investitsii s vazvrashtaemost okolo 4%?
Да,има много идеи..различни концепции,различни сметки и т.н....според мен това е много полезно за всички и особено за неспециалисти в областта.
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
bateto

Мнение от bateto »

Темата която разисквате мен безкрайно не ме вълнува.За мен това са дребни и тъпи сметки.Опъвай каиша цял живот за да изплатиш имот от 200 к. който ще похарчиш на стари години по екзкурзии и старчески домове.Тъпо,безкрайно тъпо,да не използвам и по силни думи.По нагоре бях дал мнение ,че най добрият вариант е да събереш парите кеш и тогава да инвестираш ,а не да инвестираш на зелено и в последствие да изплащаш с дългогодишно превиване на гръб.Аз съм прагматичен човек и не вярвам на глупости ,за мен нещата стоят така ,давам ви един пример-
-събирате 200к. кеш построявате си едно блокче вБг. където за сега поне с тази сума е възможно да се направи заразлика от Ка. където това са нищожни пари,давате си десетте апартамента под наем и си въртите синджирчето млади пенсионери без да ви се налага да гърбите цял живот в Ка. докато си изплатите така наречената драгоценна инвестиция от 200к-къща ,пардон дървена барака и забравяте да се вълнувате от някакви смешни десетки от процента скоито ,ако спестите ще напълните няколко хладилника с пържоли в по вече.
От мен дат сет.Концентрирайте се в/у изкарването на тия 200к и станете господари на положението,а не чираци на собствениите си зблуди и глупост.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

bateto написа:Темата която разисквате мен безкрайно не ме вълнува.За мен това са дребни и тъпи сметки.Опъвай каиша цял живот за да изплатиш имот от 200 к. който ще похарчиш на стари години по екзкурзии и старчески домове.Тъпо,безкрайно тъпо...
eee, айде бе Бате, откога те чаках и ти да дадеш рамо на моята теза :D значи отделно че е тъпо, а второ и няма никаква гаранция за екскурзииите на стари години щото може и да не си жив дотогава :idea: затова си харчете парите и носете новите дрехи докат сте млади....че ми се вижда супер тъпо да стана на 70, да ме удари удар от бачкане , НООООО ще съм щастлив че съм изплатил къщата си найййййййййййй накрая :twisted:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Заключено