Суверенитета на Канада и пр.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Marto

Суверенитета на Канада и пр.

Мнение от Marto »

Гледам изчезна темата, която ме интересуваше.
Предполагам заради твърде многото кратки, безмислени и груби постинги на някои хора.

Та думата беше...

Кольо, това за 100-те % ме кефи.

Обаче няма страшно. Двете държави си имат споразумения за екстрадиция, какво да се прави? Сега съдията ще решава дали да го екстрадират. Дори и да се наложи да обжалва решението му, предполагам на едно от нивата съдът ще каже че нашия човек го очаква твърде голяма по канадските стандарти присъда и там ще свърши.

Лично аз си мисля, че той заслужава да го екстрадират.

А че законите в САЩ са много строги, така е. Така са си решили и Емери го е знаел, сега да си сърба попарата. Правени са изследвания и е вярно, има много логика зад идеята че легализацията на наркотиците може да е ефикасен начин за контрол и за намаляване на използването. Откъде накъде обаче няква откачалка от чужбина ще им казва как да си пишат законите. Да не са Канада :D
todor++

Мнение от todor++ »

Пиши си продължения, и те ще бъдат изтрити. Що се хабиш не разбрах?
todor++

Re: Суверенитета на Канада и пр.

Мнение от todor++ »

Marto написа:Гледам изчезна темата, която ме интересуваше.
Предполагам заради твърде многото кратки, безмислени и груби постинги на някои хора.
Пък аз предполагам, че е заради последния постинг!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ситуацията изобщо не е толкова проста колкото си я представил. Първо самата операция с агенти на ДЕА в Канада е доста фиши и колкото на САЩ да им се иска, няма как да стане да пренесат "Войната срещу Наркотиците" тук. Второ т. нар. престъпление е неговият бизнес, за който, той е плащал данъци в последните 10 години и реално, всички в Канада, са знаели какво той прави (имам в предвид данъчни и политици). Трето САЩ прокуратурата излизат с твърдението, че той е таргет заради политическите му изяви и заради съпорта, който оказва на движението за легализация, което е голямата им грешка, затова веднага излиза ДЕА, която се оправдава със следващата лъжа, че най-големите производители на трева в САЩ, копували семена от Емери, което си е смях в залата. Колкото дали трябва да се легализира тревата или само да се декриминализира и дали Емери помага или пречи на това и какъв човек е, това няма нищо общо със каузуса по екстрадацията му и поне ти като студент по право трябва да си наясно с тези неща.

todor++, ако няма какво да кажеш по темата, подобре не се хаби да пишеш.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Абе Любо, какъв суверенитет те е запраскал като 85% БВП на тази страна зависи от САЩ и една от най-важните провинции (Алберта) иска да става 51 щат 8)
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

foxxbatter написа:Абе Любо, какъв суверенитет те е запраскал като 85% БВП на тази страна зависи от САЩ и една от най-важните провинции (Алберта) иска да става 51 щат 8)

Суверенитетът е изключителното право да се упражнява върховна власт над географски регион или група от хора (напр. нация или племе). Обикновено правителството или друго политическо представителство осъществява суверенните права, въпреки че в някои случаи тези права се упражняват от един човек. Монарх, който управлява суверенна държава, може да бъде наричан суверен на тази държава. Като понятие суверенитетът се определя като върховенство, независимост и самостоятелност на властта на определена държава във вътрешните и външните работи. Основа на суверенитета е правото на нациите за самоопределение. Суверенитетът е основен принцип в международното право, отразен в Устава на ООН. Суверенитетът бива държавен, народен и национален.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

foxxbatter, да ама не отидохме в Ирак, колкото и да му се искаше на бушмена, ето това показва наличието на суверенитет.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
todoto

Мнение от todoto »

Преди много време бях пуснал тоя цитат в старата версия на форумите. Обаче не го намерих, та го слагам отново :lol: .

"I. Че суверенитетът е многоглаво чудовище

За повечето наблюдатели на държавите съществуват само два избора при суверенитета. Или един човек трябва да управлява сам или трябва да има разделение на властта между мнозина. В първия случай правото по рождение, победата или узурпацията узаконяват неговата власт; във втория, законодателството институира едно суверенно тяло да действа като колектив. Римската империя при властта на императорите и Републиката илюстрират добре различията между двете форми.

Но хората са глупаци, които правят избора си само между предложените им възможности. В действителност суверенитетът не е нищо повече от думата, използвана от един царедворец за "власт", и не е особено мъдро наистина за онези, които упражняват такава власт, да претендират, че знаят как да я ограничават. Суверенитетът не е нито прислужницата на добродетелния или лукавия принц, нито пълномощията на едно законно сформирано тяло от законодатели. Това е награда, която трябва да се извоюва и следи; следена от онези, които могат в един момент да упражнят кралска автономия, а в следващия - да се появят като модели за републиканска добродетел. Изборът за управление чрез една форма на суверенитет означава да се изгуби наблюдението върху капризите на суверенитета, неговите прищевки. Властта търси не онези, които се опитват да я опитомят. Властта търси онези, които признават раздора й, и които могат да превърнат този раздор в контрол.

II. Че истинската природа на суверенитета остава непозната

Ако природата на суверенитета е такава, каквато я описвам, задачата ми да давам примери не ще бъде от лесните. Защото аз бих претендирал, че никой до този момент в дългата история на човешките взаимоотношения не се е осмелил да признае истинската природа на такава власт. И по този начин никой не я е приложил на практика. Аз не мога да предложа никакви завладяващи истории за измяна и лукавство, никакви морални поуки на състрадание, които да илюстрират напълно тази неосвободена и променлива власт. В това отношение книгата "Принцът" на месер Николо показва един по-голям реверанс към миналото, отколкото моите няколко страници.

И въпреки това историята не представлява особена загриженост за хората с визия. Фактът, че държавите се издигат и рухват, че са пораждали велики водачи и злокобни тирани, по никакъв начин не дарява това минало с мъдрост днешните политици в работата им. Без съмнение, някои учени мъже ще кажат, че аз съм глупак; че онези, които не успяват да видят в историята собственото си бъдеще, могат да обвиняват единствено себе си за нечуваните нещастия. Може би. Но аз бих отговорил, че тези така наречени "учени" не правят почти нищо, за да открият утеха, в която и да е остаряла стратегема, които обещават ред в цикличния процес на политическия живот. Полибий е може би този, който най-често ни идва наум: че от кралското управление идва аристокрацията, от аристокрацията произхожда олигархията, от олигархията произлиза демокрацията, от демокрацията произхожда тиранията, а от тиранията отново произлиза кралското управление.

Само ако пътищата на политиката бяха толкова елементарни, толкова добре дефинирани, толкова лесно подредими, както тези велики мъже се мъчат да ни убедят. Тогава, по всяка вероятност, миналото би трябвало наистина да застане като прозорлив водач при всички възможни случаи на управлението на хората и държавите. Случаят обаче не е такъв, нито има вероятност да бъде. Властта е като неуморно дете, което не носи лесно дрехите на демократа или олигарха. Те го стягат по ръкавите, разпарят се при китките, а то се мъчи да направи така, че дрехите да паснат на мерките му. Нито пък е вероятно детето да се придържа към ограниченията на един праволинеен курс. По-скоро то избира програмата на демократа сутринта, тази на олигарха - следобед, и на тиранина - вечерта. Последователността не е приятел на властта (макар и да съществува необходимостта от подобна видимост). Властта трябва да си задава свой собствен курс и да носи различните костюми според модата.

От това следва, че властта не може да задава своята цел върху простото завоюване на един град, на една земя, на една страна. Историята е състрадателна приказка за провинциалния възглед на хората за собствените им способности. Прекалено много принцове, тирани и дори религиозни Отци са утолявали жаждата си с вода от едно малко езеро, когато в същото време съществуват океани. Сигурността - безопасността на малките късове територии, битките на даден император, на една Флоренция, или дори на един папа - е дребна грижа в сравнение с по-голямата цел на това зле облечено дете с лош нрав. То счита всички градове, всички земи, всички страни като свое владение, като свое право по рождение. И мъжете, които го следват с обожание и смелост, разбират, че неговият път е единственият, който води до истинска стабилност.

Пиша това не за онези, които искат да останат в плена на фалшивата мечта за един класически идеал, и които са доволни да се въртят в кръг, отколкото да се отправят към планинския връх. Един съвет за такива като тях: откажете се още докато сте на тази страница и не си губете повече времето с тази книга. И без това има достатъчно малки езерца; можете да черпите вода от тях с фалшивото усещане за сигурност, докато вълната, възникнала от дълбочината, не ви помете. Съветите, които са дадени тук, само ще ви разгневят и възбудят, защото те ще се противопоставят на вашето самодоволство. Затова оставете книгата, преди да е натежала прекалено в ръцете ви.

За онези, осмелили се да продължат по-нататък, аз ще започна да им разкривам дълбоките загадки на нашата тема. Внимавайте. Веднъж вече поели по този път, няма връщане назад."
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Суверенитета е който какъвто си го направи за мен... :wink:
Заключено