Въпрос относно използване на дебитни карти, издадени от BG

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
IMB
Обратна връзка:

Въпрос относно използване на дебитни карти, издадени от BG

Мнение от IMB »

Здравейте всички, живеещи в Торонто. След една седмица ще летя до Торонто и ме интересува дали от банкоматите там ще мога да тегля пари с международна дебитна карта 'Maestro' издадена от българска банка (Първа инвестиционна или ДСК)? Предварително благодаря на тези, които ще споделят опита си!
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Ами виждал съм банкомати с емблеми Maestro, така че би трябвало да можеш да ги използваш. Друг е въпроса колко ще се набутваш като ги теглиш по тоя начин - първо от таксите на твоята банка, второ от таксата на банкомата, трето от курсови разлики...
Аз имам дебитна карта Maestro от ПИБ, само че никога не съм пробвал да видя колко ще ми струва като цяло едно такова теглене (най-вече защото нямам пари в сметката си де :roll: ).
bp_de

Мнение от bp_de »

тая идея я забрави . сега ти обяснявам засто:
Аз имам сато кат тебе дебитна карта по системата Маестро.
Тва 4е е от немско няма зн4ение.
та поне тука в BC се оказа 4е пове4е и то много ползват Сириус -не занм засто и банкомати които дават кинти от Маестро карта по4ти няма или трябва да обикаля6 кат луд докато намери6.
ама тва е малката беда.
:D :D :D
комисионната е пове4е от ужасна - миналата година си преглеждах сметките -например теглил сам 60кад и саме таксували 4 ЕВРО - сам си направи сметка коко прозента е - а за по големи суми направо ме боли сарцето :(
и не забравяи 4е комисионатана Маестро или Сириус системите е винаги процент от изтегленото.
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Защо не си извадиш една Visa Classic от Райфайзен и не я използваш за плащане? Аз с такава бях в USA и беше много удобно, приема се навсякъде. Комисионната е 0,5% което е нищожна сума при повечето покупки. При теглене в брой обаче е много скъпо, 4USD + 1% мисля че е, но на мен не ми се наложи да тегля, навсякъде си плащах с нея.
Аватар
Rainmaker

Re: Въпрос относно използване на дебитни карти, издадени от

Мнение от Rainmaker »

vseki ATM na Bank of Montreal raboti s karti Maestro
ima i drugi sigurno
Две са доказателствата за безкрая - Вселената и човешката глупост. Но за Вселената не съм сигурен.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

webmastera написа:Защо не си извадиш една Visa Classic от Райфайзен и не я използваш за плащане? Аз с такава бях в USA и беше много удобно, приема се навсякъде. Комисионната е 0,5% което е нищожна сума при повечето покупки. При теглене в брой обаче е много скъпо, 4USD + 1% мисля че е, но на мен не ми се наложи да тегля, навсякъде си плащах с нея.
Интересно каква е тази комисионна 0.5% ... Аз също имам Visa Classic, само че от ПИБ и не бях видял в тарифите им да пише за такава комисионна (плащане на стоки и услуги в страната и чужбина - безплатно, нещо такова си спомням). Но и тази карта никога не съм я ползвал в Канада, така че дали ще има такава комисионна според вас, или зависи от банката, която е издала картата?
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Zavisi ot bankata. Az niamah izbor osven v Raifaizen da otida zashtoto samo te se syglasiha da izvadat Visa Classic na nepylnoletno lice(az niamah 18 kogato si ia vadeh), za tova se primirih s komisionnata. Popitai PIB vse pak, no mislia che si e zaradi bankata. Za tova pyk v Raifaizen usloviata biaha po-leki i kartata mi beshe bezplatna, a nesnijaemia ostatyk e samo 60lv.
bp_de

Мнение от bp_de »

PoLuX написа:
Интересно каква е тази комисионна 0.5% ... Аз също имам Visa Classic, само че от ПИБ и не бях видял в тарифите им да пише за такава комисионна (плащане на стоки и услуги в страната и чужбина - безплатно, нещо такова си спомням) ?
Ei 4e te БГ банки по4нали да играят роля на благотворитлни дружества?
зна4и вкарва6 пари в банката те ти издават карта и ти отива6 на другия краи на света и пласта6 -саответно банката прави трансвер на твоите пари по наи готиния курс ( освен ако сметката не ти е в Кад долари) . и например ти може так ада пласта6 по 100 пати на ден сте ре4е 100 трансвера на банката например и наста банака в Бг не взима пари за тая работа ?
4е аз тва да го видя няма да го повярвам :D :D :D
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

bp_de написа:
PoLuX написа:
Интересно каква е тази комисионна 0.5% ... Аз също имам Visa Classic, само че от ПИБ и не бях видял в тарифите им да пише за такава комисионна (плащане на стоки и услуги в страната и чужбина - безплатно, нещо такова си спомням) ?
Ei 4e te БГ банки по4нали да играят роля на благотворитлни дружества?
зна4и вкарва6 пари в банката те ти издават карта и ти отива6 на другия краи на света и пласта6 -саответно банката прави трансвер на твоите пари по наи готиния курс ( освен ако сметката не ти е в Кад долари) . и например ти може так ада пласта6 по 100 пати на ден сте ре4е 100 трансвера на банката например и наста банака в Бг не взима пари за тая работа ?
защо да не е така?аз в Европа редовно плащам с кредитни карти,и няма никакви такси????Или Има разлика с дебитните?
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Ami moiata karta e v USD, taka che niamashe smiana na valutata pri plashtaneto v USA, no sym plashtal i v evropa s neia(v EUR) i ne e neizgoden kursa, Raiffaisen imat edin ot nai-dobrite kursove v BG. A inache niakoi banki izdavat i pri 0% komisionna, no tova ne gi pravi blagotvoritelni drujestva!!! Ima taksa za poddryjka na kartata koiato ne e nikak malka suma i se zaplashta vsiaka godina. Az ne sym ia plashtal do sega, zashtoto imashe promocia no sigurno shte mi se nalogi da ia platia dogodina. Taka che te pak si pecheliat. A ako ti se nalogi da teglish pari ot bankomat, e togava veche ti odirat kojata.
Аватар
PoLuX
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

bp_de написа: зна4и вкарва6 пари в банката те ти издават карта и ти отива6 на другия краи на света и пласта6 -саответно банката прави трансвер на твоите пари по наи готиния курс ( освен ако сметката не ти е в Кад долари) . и например ти може так ада пласта6 по 100 пати на ден сте ре4е 100 трансвера на банката например и наста банака в Бг не взима пари за тая работа ?
Ами като за начало, парите в кредитната карта се вкарват най-често след като си ги изхарчил :-) плащаш си и евентуалните лихви по кредита, и предполагам оттам се надява да припечели банката... Някой се беше зачудил из форума защо на студентите тук дават лесно кредитни карти, а на работещи хора - не. На мен обяснението, че от студентите банките ще печелят повече, понеже са по-нередовни платци, ми изглежда напълно логично...
Ако не е така - и аз бих се зачудил каква е изгодата на банките от кредитните карти :-)
А вече какви са разходите на банката по обслужването на транзакциите с кредитната карта нямам и идея... Аз лично не вярвам която и да е банка да се набута с финансово неизгодна за нея услуга :-)
И последно за тарифите на ПИБ за кредитни карти - ето тук.
Заключено