Undergraduate в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Undergraduate в Канада

Мнение от webmastera »

Здравейте,
искам да попитам дали някои има скорошен опит с кандидатстване като international student за бакалаварска степен в канадски вуз. Имам доста неясноти относно процедурата по изпращане на формуляри с оценки и легализирана диплома, както и изискванията и сроковете за виза. Проблема е следният: аз искам да уча Management of Information Systems в University of Manitoba от Септември 2006, обаче вмомента съм 12 клас и още не съм завършил. Съответно нямам диплома, която да изпратя. Мога да взема академична справка от първи срок и да я пратя февруари, и после през май евентуално да пратя годишна академична справка. Самоче не знам дали ще ми пратят letter of admission навреме или ще искат първо да са получили оригинална диплома. Което няма как да стане, защото се очаква за моя випуск да има матури и дипломата ще излезе сигурно през юли. Това ме кара да се безпокоя, че ако пратя пълният комплект документи чак през юли няма да имам достатъчно време да мина процедурите за издаване на виза. Какви точно документи се изискват в посолството? Видях, че в Brock University, както и в доста други, се кандидатства до април и съответно отговора пристига по-скоро, самоче не знам дали ще стане така и с University of Manitoba. Аз искам да уча при всички положения в Winnipeg и за това се чудя кога и какви точно документи да подам, така че да имам сигурност че ще успея да се вместя в сроковете за визата. Много ще съм благодарен ако някои може да сподели своя опит или да ме свърже с познат, който е минал по този път. Аз опитах вече да пиша до University of Winnipeg и да им задам въпросите които ме интересуват, но получих доста повърхностен отговор, който в общи линии гласеше "without all required documents we cannot make decision for admission".
Последно промяна от webmastera на Съб Сеп 24, 2005 2:30 pm, променено общо 1 път.
niu

Мнение от niu »

ti kandidatsvash na osnovata na dosegashnite ti uspehi v high school i vsjakakvi drugi postijenia, koito mojesh da im pokajesh. s dve dumi izprashtash si im ocenkite ti ot purvia srok, ocenkite ti ot vsichki godini v high school, esse ako se iziskava, preporaki, toefl, i kakvito drugi izpiti iskat, i te te ocenjavat vuz osnova na tova. ako krainiat srok za podavane na documenti e fevruari, njakude sredata na april sigurno shte ti izpratjat pismoto, che si priet. v tova pismo shte pishe, che sled kato zavurshish trjabva da im izpratish diplomata ti sled kato zavurshish high school i che priemanteto ti v universiteta e uslovno dokato ne vidjat diplomata, t.e. ako mnogo....mnogo se izdunish prez poslednia srok, koeto e pochti nevuzmojno, te si zapazvat pravoto da ti otkajat admission. taka stojat neshtata s candidatsvaneto ne samo pri teb, a i pri vsichki, koito si candidatsvat v canada i usa.........te sushto ne si poluchavat diplomite do kraja na mai - nachaloto na juni. v nikakuv slucai ne zakusnjavai s podavaneto na documenti. kolkoto po-rano podadesh, tolkova poveche ti se uvelichavat shansovete. osven tova ako ti naistina tvurdo iskash da candidatsvash v university of manitoba, proveri kakvi sa im datite za early admission i moje i togava da candidatsvash. na tezi early admission data obiknoveno candidatsvat hora, koito sa tvurdo ubedeni, che iskat da uchat v tochno opredelen universitet i imat dobri dovodi, s koito da podkrepjat reshenieto si. vsichko tova shte trjabva da go opishesh ili v documentite ili v esseto da universiteta.

moja opit e ot usa, no v canada situaciata s undergraduate e shushtata. i vse pak dano njakoi s canadski opit ti razkaje sushto.

uspeh s candidatsvaneto.
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Знам това за USA, самоче за Канада май е малко по-различно, аз за това и питам. Освен TOEFL, official transcript(+ diploma) и формуляр за кандидатстване не се изискват други изпити/есе. Аз смятам да им изпратя и препоръки все пак. Стипендията(колкото самолетния билет горе-долу) е по успеха от дипломата. Интересува ме с това писмо което пращат(conditional admission) може ли да се започне процедурата по издаване на виза или трябва да изчакам окончателното им решение преди да подам документите в посолството. Освен това, доколкото разбрах процеса по издаване на виза е по-сложен защото трябва да се пътува до Румъния, а същевременно да се подават документи и в онсулството в София и да се минат медицински прегледи. Цялата работа сигурно ще отнеме повече време, за това се притеснявам.
Аз твърдо искам в University of Manitoba и съм проверил за Early Admission, самоче там изришно си е написано, че важи само за кандидати с канадски дипломи за средно образование, същото нещо го пише и на сайта на University of Winnipeg, който ми е алтернативен вариант ако не станат нещата с UofM. Иначе за мен е добре колкото се може по-рано да приключа всички процедури, за да няма накрая бързане и излишни нерви.
kosciuszko

Мнение от kosciuszko »

webmastera написа: Стипендията(колкото самолетния билет горе-долу) е по успеха от дипломата.
трябва да се пътува до Румъния, а същевременно да се подават документи и в онсулството в София
Ti stipendia ot Manitoba li se kanish da vzemesh?
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

kosciuszko написа:
webmastera написа: Стипендията(колкото самолетния билет горе-долу) е по успеха от дипломата.
трябва да се пътува до Румъния, а същевременно да се подават документи и в онсулството в София
Ti stipendia ot Manitoba li se kanish da vzemesh?
Да, от тази година има стипендии до 750CAD за международни студенти при успех над 95%, които се отпускат при приемането. Парите естествено са малко, но това не е основната идея във въпроса ми. Ти имаш ли повече информация за University of Manitoba? :?:
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Eeh, webmastere, kefish me! Ot rano se podgotvyash, bravo! I az byah taka, oshte v deveti klas pisheh po razni universiteti.
Nyama da se plashish, neshtata ne sa tolkova slojni, kolkoto izglejdat. Vzemi si TOEFL-a, prati im transcript s ocenkite ot 1 srok v 11 klas i posle kato ti vrnat pismo s condition za priem da im predstavish diplomata- ne se kosi, tova e normalno. Kato idesh v Winnipeg shte im predstavish diplomata si da se radvat. A, mejduvremenno s tova pismo i vsichki drugi dokumenti deto gi iskat v Kanadskoto posolstvo hvashtash noshtniya vlak Sofiya-Moskva prez Bukuresht. Shte pozdravish rumanskite mitnichari s buna diminatsa i na vaprosa kade otivash kaji im: ambasada canadiana, sunt student di Bulgaria. I si nosi 250 evro v joba, che da imash kvo da deklarirash na mitnicata. A, kato ti vrnat pasporta ima kaji multsumesc ili thank you ako ti e po-kef. Na sutrinta kato pristignesh v Bukuresht si kupi ednodneven bilet za metroto i pitay nyakoy vestnikar: skuzatzi ma, vorbitzi englizeshte? Caut la ambasada canadiana. (Izvinete govorite li angliyski? Trsya kanadskoto posolstvo) Shte te svetne vse nyakoy kade e,. mnogo e blizko do garata. Kato idesh tam, badi uveren i shte ti dadat visa, nyama da se plashish. Otkaji prevodach na bulgarski, prichay angliyski, shtoto mejdu predatel i prevodach na italianski razlikata e samo edna bukva. Razbirash mi tankiyat namek, nay-dobre e da razchitash na sebe si. Good luck i smelo napred, malkiya! You can do it! :beer:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Много съм благодарен за информацията, надявам се, че всичко ще мине наред. Отначало като пишех темата бях сбъркал и вместо 12ти бях написал 11 клас, но както и да е, стана ясно че завършвам през май 2006. Това че, с Letter for Conditional Admission се кандидатства за виза много ме успокоява.
Аз TOEFL държах през август и имам 280 точки, така че отговарям на това изискване и ще им го пратя заедно с Application Fоrm.
Благодаря и за насоките относно пътуването до Букурещ, ще се постарая да науча някоя и друга дума на румънски. А дали е необходимо да декларирам, че имам цялата сума за обучението ми за една година и разходите в сметка на мое име или може моят спонсор(родител) да издаде някакъв документ, който да удостоверява, че ще ме финансира? Трябва ли той да има банково извлечение или някакви документи от работодателя? Видях, че ще се наложи да си сменя паспорта, тъй като моя изтича след три месеца, дали ще е необходимо да представям и стария си паспорт?
Благодаря още веднъж за полезната информация.
niu

Мнение от niu »

vijdam canucka ti e dal podrobna i polezna informacia. a az da ti kaja predi dve godini candidatsvah ot usa v university of toronto da se prehvurljam i neshtata sedjaha taka.......izprashtash im kakvoto iskat sled njakolko meseca poluchavash conditional pismoto plus razni drugi documenti, koito da predstavish za posolstvoto. v tova paketche si pishe, che trjabva da se orientirash kum vzimane na viza. tui che vsichki candidatsvat za viza s takova conditional pismo. pri men pismoto beshe conditional, zashtoto iskaha da mi vidjat ocenkite ot poslednia semestur (koito techeshe v momenta). az nikoga ne candidatsvah za viza, zashtoto se otkazah ot prehvurljane.
ako do momenta, kogato candidatsvash za viza si si vzle diplomata ot high school ja vzemi s teb v posolstvoto. tova shte pokaje na immigration officera, che si izpulnil i tova uslovie. ako li puk ne otivai s kakvito documenti imash do tozi moment......

kakto i canucka ti e kazal, ne se plashi, vsichko shte e ok. izglejda slojno i vseki se pritesnjava kakvo shte stane, no ako deistvash sistematicho i uvereno, njama da ima problemi.

uspeh :beer:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

webmastera написа:Аз TOEFL държах през август и имам 280 точки, така че отговарям на това изискване и ще им го пратя заедно с Application Fоrm.
.
добре е че има такива хора. само бих те посъветвал да хвърлиш едно око на най-важното- tuition fees :D щоото за интерн.студенти си е бая дебело.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Още веднъж много благодаря, за новата изчерпателна и полезна информация. Все пак, колкото повече толкова повече е казал Мечо Пух, ще се радвам да прочета още коментари и съвети :)
Ето какво намерих на сайта на UofM:
The Conditional Acceptance Letter is the last letter a student will receive from the Admissions Office.The conditional acceptance letter is automatically confirmed as long as final high school grades meet the minimum entrance standards. No additional letter is sent.
това явно означава, че с него се кандидатства за виза.
Пише също:
All Manitoba/Canadian/International Students applicants are recommended to ensure submission of their second term-mid-term marks as soon as they are available. This will speed the application process and allow new students to obtain notification of acceptance as soon as possible.
което потвърждава тезата, че трябва да кандидатствам с transcript от първи срок първо(as soon as I have it).
Що се касае до финансовия въпрос: вярно е, че са много високи таксите за международни студенти. Аз за това и се спрях на Manitoba като избирах провинция. Родителите ми ще помогнат през първата година здрави и живи, но сигурно ще трябва да поработя сериозно през лятото за да покрия част от tuition-а за втората, понеже разликата е много голяма. Ако недай си Боже не успея мисля да правя трансфер към University of Winnipeg, но вярвам, че ще се справя.
Конкретно ми хареса в Manitoba, че може да се работи off-campus след първата година и евентуално така да си помогна за разходите. Аз се занимавам с информационни технологии активно от около 12 години, имам познания по конфигурация и администрация както на Unix така и Windows базирани сървъри, бази данни и програмни езици за web(php основно), самоче освен проектите които съм направил, нямам документ, който да удостоверява уменията ми. Надявам се ако не нещо в IT индустрията, то поне консултанска работа да успея да намеря докато уча, но да се стигне до там. За сега най-важното е да ме приемат и да взема виза. А иначе другата причина да се насоча към Манитоба е, че след завършване по-лесно може да се вземе Permanent Residence през Provincial Nominee програмата, а аз бих желал трайно да се установя в Канада.
kosciuszko

Мнение от kosciuszko »

[quote="webmastera. Надявам се ако не нещо в IT индустрията, то поне консултанска работа да успея да намеря докато уча,.[/quote]

kakva It industria v manitoba?
nali znaesh, ot visoko kato se padne poveche boli
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

kosciuszko написа: kakva It industria v manitoba?
nali znaesh, ot visoko kato se padne poveche boli
Като прегледах обявите за работа в hotjobs.yahoo.ca забелязвам, че има доста повече за Winnipeg отколкото за St.John's в Newfoundland, Antigonish в Nova Scotia или St. Catharines в Ontario, където има други университети които бих могъл да избера. Зная, че в Монреал или Торонто сигурно е съвсем различно, но не искам да рискувам после да не успя изобщо да остана в Канада, защото емиграционната политика е насочена към избягване на притока в големите градове на емигранти. Не очаквам да попадна в рая, напротив: очаквам да уча здраво както и до сега, че и повече, да работя през всеки свободен миг, да зъзна при нечовешки студ през зимата и всичко това за между 5 и 6 години докато взема Permanent Residence и се преместя на по-добро място. За сега е най-добото, което мога да избера.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

webmastera написа:Още веднъж много благодаря, за новата изчерпателна и полезна информация. Все пак, колкото повече толкова повече е казал Мечо Пух, ще се радвам да прочета още коментари и съвети :)
Ето какво намерих на сайта на UofM:
The Conditional Acceptance Letter is the last letter a student will receive from the Admissions Office.The conditional acceptance letter is automatically confirmed as long as final high school grades meet the minimum entrance standards. No additional letter is sent.
това явно означава, че с него се кандидатства за виза.
Пише също:
All Manitoba/Canadian/International Students applicants are recommended to ensure submission of their second term-mid-term marks as soon as they are available. This will speed the application process and allow new students to obtain notification of acceptance as soon as possible.
което потвърждава тезата, че трябва да кандидатствам с transcript от първи срок първо(as soon as I have it).
Що се касае до финансовия въпрос: вярно е, че са много високи таксите за международни студенти. Аз за това и се спрях на Manitoba като избирах провинция. Родителите ми ще помогнат през първата година здрави и живи, но сигурно ще трябва да поработя сериозно през лятото за да покрия част от tuition-а за втората, понеже разликата е много голяма. Ако недай си Боже не успея мисля да правя трансфер към University of Winnipeg, но вярвам, че ще се справя.
Конкретно ми хареса в Manitoba, че може да се работи off-campus след първата година и евентуално така да си помогна за разходите. Аз се занимавам с информационни технологии активно от около 12 години, имам познания по конфигурация и администрация както на Unix така и Windows базирани сървъри, бази данни и програмни езици за web(php основно), самоче освен проектите които съм направил, нямам документ, който да удостоверява уменията ми. Надявам се ако не нещо в IT индустрията, то поне консултанска работа да успея да намеря докато уча, но да се стигне до там. За сега най-важното е да ме приемат и да взема виза. А иначе другата причина да се насоча към Манитоба е, че след завършване по-лесно може да се вземе Permanent Residence през Provincial Nominee програмата, а аз бих желал трайно да се установя в Канада.
aбсолчтно ме кефиш,момче,имаш голяма мабиция,и аз бях тъй на времето. :lol: желая ти успех,в който не се съмнявам,защото амбициозните хора винаги успяват.
жалко че не мога само да ти помогна с никаква информация,но ще стискам палци за теб :lol:
П.С.слушай Канака,той е умно момче,от него можеш да научиш само хубави неща.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

webmastera, много добре си го замислил, трчбва да се целиш на високо за да успееш!
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Благодаря за подкрепата на всички. Надявам се, че вървейки по начертания план ще успея. Вашите коментари много ми помогнаха и ми изясниха доста въпроси.
Честно да ви кажа малко ме притеснява студа в Winnipeg, но ще се справя, само да ме приемат и да замина.
Бих се радвал ако някои от Winnipeg вземе участие в темата, например No667. Трябва да призная, че неговите коментари, както и форума като цяло, изиграха много важна роля при избора на провинция от мен и решението ми да се насоча към университетите в Manitoba. Вече съм проучил доста за тази провинция, много снимки и филмчета съм изгледал, доста предимства и недостатъци съм открил, но не очаквам нещо кой знае какво, водя се от сентенцията: "За прехвалени ягоди с голяма кошница не се ходи" и се надявам, че с моето желания и усилие ще успея да отида да уча и завърша успешно там. За университета също много съм чел и вмомента опитвам да осъществя контакт с българите които учат/работят там, но за сега без резултат.
Заключено