Точно така е.Ако детето няма статут/както явно е в случая/, няма право на никакви детски.Моята дъщеря се роди в БГ и пратихме за Кан.паспорт веднага в Букурещ/мъжа ми е Кандски гражданин доста отпреди да се роди детето/ и въпреки, че детето си получи паспорта след 3 месеца в БГ през консулството не и се полагаха никакви детски докато е в БГ.Откакто детето е влязло в Канада/с доказателство самолетен билет с датата на кацане/и се полагат детски, но те се изплащат след като си направиш инкома и подпълниш специален документ за това.VanBC написа:Трябваше да започнеш с това, че детето е родено в България след като вече сте били в Канада. В този случай, детето няма статут на Permanent Resident в Канада, което води до следните 2 неща:DaniH написа: ... бях в 6ти месец бременна
1. Не му се полагат детски помощи.
2. Не може да влиза свободно в Канада. За да го доведете в Канада, ще трябва да го спонсорирате по семейната категория. Ако още не сте контактували канадското посолство в Букурещ, незабавно го направете!! Опишете им ситуацията подробно и те ще ви пратят инструкции какво точно трябва да направите. Междувременно, можете да прочете и това: Guide to sponsorship.
Банкова сметка
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Става въпрос за голямото ми дете (2г. 10м.), което беше с нас в Канада и е PR. За малкото, което сега е на 3 мес. знам, 4е нямам право и 4е трябва да го спонсорирам.VanBC написа:Трябваше да започнеш с това, че детето е родено в България след като вече сте били в Канада.DaniH написа: ... бях в 6ти месец бременна
В смисъл като влезе в Канада с статут ли?От момента в които влезе в Канада с статут му се полагат детски.Дори и да не си ги взимате всеки месец, след като си направите инкома ви ги дават всичките накуп считано от датата на влизане.DaniH написа:taralej написа:Таралеж, а тово важи ли, ако детето ми е спонсорирано, както ще бъде случая с второто ми дете?VanBC написа:Откакто детето е влязло в Канада/с доказателство самолетен билет с датата на кацане/и се полагат детскиDaniH написа: ... бях в 6ти месец бременна
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
А взимахте ли си детските за голямото дете докато то и вие бяхте в Канада?Предполагам,че сте ги взели, но все пак ако не сте ги взели,ще ви се изплатят когато дойдете и си подпълните декларациите.Но за периода в които детето живее извън Канада не му се полагат детски.Предполагам знаете/но все пак да вметна/,че и след като минат 6 месеца в които ПР или Ситизен са напуснали страната им се прекъсват и здравните карти.Така, че ако не го знаете го имайте в предвид когато идвате/ако идвате/, че трябва да си подадете за здравни карти веднага.DaniH написа:Става въпрос за голямото ми дете (2г. 10м.), което беше с нас в Канада и е PR. За малкото, което сега е на 3 мес. знам, 4е нямам право и 4е трябва да го спонсорирам.VanBC написа:Трябваше да започнеш с това, че детето е родено в България след като вече сте били в Канада.DaniH написа: ... бях в 6ти месец бременна
Мерси, това беше много полезно.taralej написа:DaniH написа:VanBC написа:DaniH написа: ...
А взимахте ли си детските за голямото дете докато то и вие бяхте в Канада?Предполагам,че сте ги взели, но все пак ако не сте ги взели,ще ви се изплатят когато дойдете и си подпълните декларациите.Но за периода в които детето живее извън Канада не му се полагат детски.Предполагам знаете/но все пак да вметна/,че и след като минат 6 месеца в които ПР или Ситизен са напуснали страната им се прекъсват и здравните карти.Така, че ако не го знаете го имайте в предвид когато идвате/ако идвате/, че трябва да си подадете за здравни карти веднага.