Привет,
Имам няколко въпроса около заплатите и условията за наемане. Става дума за Торонто.
1. Колко е максималния пробен период при сключване на трудов договор? Предложен ни е шест месечен такъв. Договорът е първи за в Канада.
2. Какви са удръжките върху заплатата (моята аналогия е с БГ- пенсия, здравни и данък..... ) и кой има задължението да ги внася?
4. Четох официалните сайтове, от тях не ми стана ясно....
Ако някой има линк, където са дадени тези неща на по-нормален език, ще съм благодарна.
Ще съм благодарна и на линк към счетоводен форум и на всяко друго инфо по тема заплати и данъци.
Благодаря !
Въпроси за данъци и заплати в Онтарио
1. Пробните периоди са 3 или 6 месечни, по-често 3. Може и други да има, но не съм чувал.
2. Ако работиш full-time, работодателя ще ти удържа данък доход federal+provincial, пенсионни осигуровки CPP и осигуровки за безработица EI. Ти нямаш грижа за нищо освен да си видиш отънелия пейслип накрая и да подсмръкнеш тъжно
Вече зависи от фирмата може да се удържат и още неща - застраховка при загуба на трудоспособност short-term disability, long-term-disability, може и работодателя да ти ги поема, а може и да плаща само част от тях и съответно да ти удържа остатъка от чека. Може и още неща да се удържат - членски внос ако си в синдикат, застраховка за зъбар (ако работодателя не плаща тези вноски вместо тебе) и така до безкрай.
Абе въобще ако имаш неясни неща по пейслипа, отиваш при човеко-ресурската
позната още като HR и тя ще ти обясни всичко.
2. Ако работиш full-time, работодателя ще ти удържа данък доход federal+provincial, пенсионни осигуровки CPP и осигуровки за безработица EI. Ти нямаш грижа за нищо освен да си видиш отънелия пейслип накрая и да подсмръкнеш тъжно

Абе въобще ако имаш неясни неща по пейслипа, отиваш при човеко-ресурската

Основните удръжки, които ще видиш на чека със заплатата ти са следните три:
- Federal Income Tax – процента му зависи от размера на заплатата, т.е. с увеличение на заплатата и процента на удръжката нараства (да кажем че за средна заплата удръжката ще е някъде, грубо казано, към 15-18 процента).
Когато напролет следващата година си попълваш и подаваш данъчната декларация за 2005-та ще си направиш финална рекапитулация на това колко ти е удържано авансово през годината, колко са ти признатите данъчни разходи, и съответно колко всъщност ти е дължимия данък за годината. Понеже през 2005-та ще си работила само няколко месеца, съответно годишния ти доход ще е малък, най-вероятно ще имаш да си взимаш обратно част от авансо удържания ти данък, възможно е също да имаш някакъв данъчен кредит който да бъде прехвърлен за 2006-та.
- CPP (Canada Pension Plan) – мисля че и за него размера на удръжката се променя в зависимост от размера на заплатата и се движи в границите (пак грубо казано) от 2.5 до 5 процента. Освен удръжката която ти се прави на тебе, също така работодателя ти внася същата по размер сума.
- EI (Employment Insurance) – казано на български, това ти е удръжката за безработица, нея я намалиха малко от началото на тази година и ако не се лъжа в момента е в размер на 1.95 процента
Връщайки се пак към годишната данъчна декларация – CPP и EI са данъчно признат разход (tax credit), съответно част от удръжките за тях – по определена формула – ще ти намалят годишния данък.
- Federal Income Tax – процента му зависи от размера на заплатата, т.е. с увеличение на заплатата и процента на удръжката нараства (да кажем че за средна заплата удръжката ще е някъде, грубо казано, към 15-18 процента).
Когато напролет следващата година си попълваш и подаваш данъчната декларация за 2005-та ще си направиш финална рекапитулация на това колко ти е удържано авансово през годината, колко са ти признатите данъчни разходи, и съответно колко всъщност ти е дължимия данък за годината. Понеже през 2005-та ще си работила само няколко месеца, съответно годишния ти доход ще е малък, най-вероятно ще имаш да си взимаш обратно част от авансо удържания ти данък, възможно е също да имаш някакъв данъчен кредит който да бъде прехвърлен за 2006-та.
- CPP (Canada Pension Plan) – мисля че и за него размера на удръжката се променя в зависимост от размера на заплатата и се движи в границите (пак грубо казано) от 2.5 до 5 процента. Освен удръжката която ти се прави на тебе, също така работодателя ти внася същата по размер сума.
- EI (Employment Insurance) – казано на български, това ти е удръжката за безработица, нея я намалиха малко от началото на тази година и ако не се лъжа в момента е в размер на 1.95 процента
Връщайки се пак към годишната данъчна декларация – CPP и EI са данъчно признат разход (tax credit), съответно част от удръжките за тях – по определена формула – ще ти намалят годишния данък.
- Pate Jaki
- Обратна връзка:
Precious,
Eto i edno primerno obiasnenie, ne e oficialno, no za orientir stava.
http://www.medhunters.com/articles/unde ... anada.html
I uspeh s dogovora i parvata rabota!!
Eto i edno primerno obiasnenie, ne e oficialno, no za orientir stava.
http://www.medhunters.com/articles/unde ... anada.html
I uspeh s dogovora i parvata rabota!!