Nursing във федерална Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Joy

Мнение от Joy »

bis написа:Въпрос към JOY

Вярно ли е че за год. и седем месеца в колеж CDI се става мед сестра и се влиза ДИРЕКТНО в ордера на мед. сестрите.

Така твърдят мои познати дето са го почнали ама на мен не ми се вярва.
Не съм се интересувала от колежиално образование, бис.
Година и половина по принцип в държавно учреждение е срок за завършване на оксилиер, а не на сестра. Но знае ли човек, с частни заведения всичко е възможно.
Само че се поразрових из сайта им и друга програма освен оксилиерска не намерих:

http://www.cdicollege.com/programs.asp? ... tréal
bateto

Мнение от bateto »

Кво спорите и се карате кой град и провинция са по и най.Казвал съм ви и друг път,бил съм в почти всички провинции и големи градове на Канада и навсякъде са си все същите лайна ,различават се само по цвят и вкус,но си остават лайна.За съжаление това е новата ви родина така че свиквайте.Аз съм за малко и мисля да си ходя ,така че не ми пука :D :D :D
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

speedy

Мнение от speedy »

bateto, клозети има във всяка къща. Следващия път, като отидеш някъде, поразгледай и другите стаи. Току виж откриеш места, където не мирише.

Пък и какво общо има с темата за медицинските сестри?
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Joy

Мнение от Joy »

Има, спиди отношение темата за различните провинции към темата за медиц. сестри, колкото и странно да звучи. От както съм тук се опитвам да си изясня някои положения в Онтарио по повод професията и се натъквам на толкова странни неща, че нямам думи...
Тези,които се перчат че са мед.сестри се свират в миша дупка като спомена,че съм същата в Квебек. Колкото и да се мъчиш да измъкнеш нещо-тц! :? Когато си трайкаш и разпитваш като новобранец, се перчат и плямпат откровенни глупости, с които ги уличавам веднага в лъжа. :roll: Не ми се иска да вярвам, че провинциалните им закони се отличават коренно и са абсолютно нелогични и нецелесъобразни...

Сблъсках се например с факта, че съществуват две бачелорски степени -Bachelor of Science in Nursing и Bachelor of Nursing (ако не са ме излъгали или нищо не разбират... :roll: ). И не вярвам,че разлика съществува само в названието.
Каква е по дяволите разликата, никой не казва. :roll: Какви са възможностите на бачелора в Онтарио също никой не казва. По-точно от това което бегло се споменава с правя изводи само,че едва ли не са сто години назад от Квебек... :roll:
speedy

Мнение от speedy »

JOY написа:
Сблъсках се например с факта, че съществуват две бачелорски степени -Bachelor of Science in Nursing и Bachelor of Nursing (ако не са ме излъгали или нищо не разбират... :roll: ). И не вярвам,че разлика съществува само в названието.
Каква е по дяволите разликата, никой не казва. :roll: Какви са възможностите на бачелора в Онтарио също никой не казва. По-точно от това което бегло се споменава с правя изводи само,че едва ли не са сто години назад от Квебек... :roll:
Едно и също е. Информация от онтарийското здравно министерство. Същата страница я има и на френски - в горния десен ъгъл.

Там си пише ясно, каква трябва да е програмата и защо може да се учи в колеж. Намесих се дето не ми е работа, защото всяка втора тема избива на отговори като "Канада е помия, Канада е златна мина, Квебек цъфти, Квебек вони".
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Joy

Мнение от Joy »

Не е бе, спиди! :lol: :lol: И тези дето много се правят на умни имат инфо сигурно само от официални сайтове. :lol: Разбираш ли,че нито RN може да е равно на бачелор, когато се учи 2 пъти по-малко, нито може да съществуват 2 различни названия на една и съща степен без причина.
В противен случай, бах ти и Онтариото и чудото! :lol: :lol: :lol:
Тез болници имат нужда и от управленски състав, и този състав не може да е със същото образование като всички други сестри. И освен всичко това, в Квебек има още безброй, безброй различия във функции и възможности...
survivor

Мнение от survivor »

Трябва да се внимава много с думата college. В САЩ, а може би и в английска Канада, това означава и университет. И уча в колеж може да означава уча за университетска степен. Пък и май не беше само в САЩ, защото и Оксфорд се състоеше от някакви "колежи", на което ние бихме казали по-скоро факултети. Тази измишльотина сежеп (само пояснявам че сежеп пак е вид колеж) я има само в Квебек. И само тук я има простотията, че като завършиш гимназия, за да отидеш в университет трябва да минеш задължително през колеж, или въпросния сежеп. Така се получава и че човек ако има една университетска степен в Квебек, това означава на практика че има повече години учене зад гърба си от човек със същата степен от САЩ или останалата част от Канада.
Та затова на нас в Квебек ни е малко трудно да схванем, че колеж не означава непременно по-ниско от университет.
JOY написа:Не е бе, спиди! :lol: :lol: И тези дето много се правят на умни имат инфо сигурно само от официални сайтове. :lol: Разбираш ли,че нито RN може да е равно на бачелор, когато се учи 2 пъти по-малко, нито може да съществуват 2 различни названия на една и съща степен без причина.
Тез болници имат нужда и от управленски състав, и този състав не може да е със същото образование като всички други сестри. И освен всичко това, в Квебек има още безброй, безброй различия във функции и възможности...
todoto

Мнение от todoto »

Клечка извинявам се първо за малко позакъснелия отговор ама играхме голф с Тайгър Уудс и Виджай Сингх и бях зает :).
(майтапя се, обаче наистина сега във Ван започна Bell Canadian Open)

Ами аз не правя такива заключения, че френската система е по-назадничава по простата причина, че всяко едно управление се наглася според съответния човешки потенциал с който работи. Ето това което ти казваш за разликата между французите и англосаксонците точно казано тук в същата книга:
The fundamental characteristics of the race, which constitute the unvarying source from which all our sentiments spring, always exert an influence on the irritability of crowds, their impulsiveness and their mobility, as on all the popular sentiments we shall have to study. All crowds are doubtless always irritable and impulsive, but with great variations of degree. For instance, the difference between a Latin and an Anglo-Saxon crowd is striking.
И още по-надолу:
Crowds are everywhere distinguished by feminine characteristics, but Latin crowds are the most feminine of all. Whoever trusts in them may rapidly attain a lofty destiny, but to do so is to be perpetually skirting the brink of a Tarpeian rock, with the certainty of one day being precipitated from it.
Казано на по-ясен език, при посочените по-горе различия е все едно да се сравнява жената и мъжа, тока и напрежението или плодове със зеленчуци ;).

Във приведените от теб примери поне аз интерпретирам опит за доближаване до полезни англосаксонски модели на “латинската” тълпа но не и признание за цялостна неспособност за управление на френската система :). Освен това ако англосаксонската тълпа е по-лесна за управление то естествено е, че “латинската” такава ще трябгва да се управлява с по-елегантни методи на управление, което означава и по-сложни, по-трудни за изучаване и практикуване. Може би най-опростенчески казано мъжката армия се управлява по един начин, женската по друг. Но няма натрупан голям опит в света с женски армии така, че не знам дали има изобщо такова знание :) ;).

Ако беше по-обективен обаче, трябваше да сложиш на кантара и мнението на Гълбрайт примерно, точно за разликата между френския и англосаксонски управленски модел в книгата си Пътуване през икономическото време признава, че понеже икономиката е в центъра на политиката в САЩ то именно това е голямата причина за негативните резултати върху нацията от депресията през 1929г, а той практически работи тогава в екипа на Рузвелт по тея въпроси. Докато френската политическа система при която икономиката не стои на първи приоритет понася много по-плавно и безболезнено тези сътресения.

И понеже не се смятам за особено сложен човек, ще се опитам да ти резюмирам как аз си интерпретирам разликата между двете системи на управление :
Във време на възход на англосаксонската система поради присъщите си предимства е по-удачна и по-ефективна, във време на криза френската “латинската” тълпа е по-умерена и пораженията от кризата за обществото като цяло са по-малки, за разлика от англосаксонската, която “ефективно” ни забива в блатото :).

Виж въпроса защо твореца е създал такива различни по вярвания и традиции общностти е от теологичен порядък, заради което ти цитирах и Маслоу. И не с цитат от главата за йерахията на потребносттите. Само споменах с коя глава е най-известен в маркетинга.

Така, че признавам си без бой, като чета такива автори отчитам и мнението на противоположни критично настроени авторитети. И избягвам абсолютни твърдения.
Твърди се, че при източни общества, които са колективистични, т.нар. "себереализация" не е водещ фактор.
Това да не го твъди някой праволинеен англосаксонец, щото тук доста англосаксонци ходят на разни източни школи за себереализация :). Освен това доколкото ми е известно от как свят светува мъжкия начин за себеизява е пътя на воина а там точно източните школи са водещи а не западните – за женския начин не съм в час питай жените. Но има и друга тънкост, ето ти едно цитатче от интервю с китайски майстор на бойните изкуства :
Ето първо кой е той :
Господин Ма Чуан Сюй е една от живите легенди сред занимаващите се днес с Ба Гуа Чжан в Пекин. За разлика от много други учители, той е заслужил своята слава не благодарение на спечелени състезания или публикации в списанията за бойни изкуства, а благодарение на бойното си майсторство, проверено в многочислени схватки на живот и смърт с бандити по време на службата си в Управлението по Обществена Сигурност. Неотдавна един от неговите колеги от УОС разказа за неговите подвизи в едно от китайските списания за бойни изкуства: Ма Чуан Сюй победил в схватка с няколко контрабандисти на произведения на изкуството, арестувал няколко наркодилъра, "изчистил" железопътната станция в Чжен Чжоу от крадци и бандити (сам е заловил 110 лица в рамките на един месец) - и всичко това без да използва никакво оръжие ! Вероятно той е единствения, който се е занимавал с " вътрешен " стил и при това е работил като главен инструктор по бойни изкуства в Пекинското Градско Управление по Обществена Сигурност. Много от неговите ученици сега работят като телохранители на висши правителствени чиновници.
Ето и част от интервюто:
При практикуване на Ниското ниво трябва добре да се храните и да почивате повече. Това е като при банковите сметки. Ако сте изтеглили 1 милион долара, а след това сте вложили 1 милион долара - всичко е ОК. Ако сте вложили милион и един долар, то имате известно натрупване - малък излишък от енергия. Но ако сте вложили 990 хиляди, то тогава сте длъжници на самия себе си - тялото ви няма да може да се възстанови след положените усилия. При това, вашите мускули може да стават по-силни, но вашата вътрешна сила, вътрешния ви потенциал ще намалява. Това лесно се познава по гласа - слабия глас, безвучен и нечист, понякога съпровождан с кашлица - това е симптом за ниско енергетично ниво.
...
Я.Ш. - Чувал съм, че сте победили много известен чуждестранен майстор по бойни изкуства?

Ма - Имаше един чужденец с доста добър Син И Цюан. Искаше да стане ученик на Ли Цзъ Мин. Там бяха много ученици на Ли Цзъ Мин, включително Чжао Да Юен и Ван Тун. Всички те " кръстосаха ръце " с чужденеца и загубиха. Неговото Син И впечатляваше, когато той го демонстрираше, в началното движение всичките му стави пукаха. Външното му майсторство впечатляваше, но вътрешното - не. Не използваше силата си правилно - пазеше я вътре в тялото, прекалено напрягаше мускули, нямаше " корен ".

Я.Ш. - Имате предвид, че в практиката на Ба Гуа трябва да се отпускаме?

Ма - В Ба Гуа говорим за " да се ходи като маймуна " - леко и ловко - Цяо.

Я.Ш. - " Ловко "?

Ма - " Да се събереш, да бъдеш мек като памук и ловък " - Суо Сяо Миен Жуан Цяо, трябва да се " събере " цялото тяло без използване на сила, да се отпуснеш, да бъдеш като пружина, която може да отскочи всеки момент, но само при контакт с противника, не по-рано. Не е ефективно да се опитвате да използвате сила на дистанция.

Я.Ш. - Говорите за така нареченото "усилие в един цун " - Цун Цзин?

Ма - Да, във вътрешните стилове удряме, използвайки Цун Цзин. Удара от дистанция не е ефективен, тъй като той реално не нанася вреда на противника. Най - много да получи няколко синини, които ще минат за няколко дни. Когато удрям противника, искам той да плюе кръв... Ето защо отделяме такова голямо внимание на Ней Гун. Когато имате Ней Гун, ако искате да травмирате противника си - травмирате го, ако искате да го хвърлите във въздуха като топка - можете и това да направите.

Я.Ш. - Практикували ли сте някога методи за развитие на твърдост и сила?

Ма - Не. Тези упражнения развиват външна, вкочанена сила. Това, което ни е нужно е Вътрешно Ци, което да управлява всичките ни движения. Като пружината - вие я удряте - тя си е там, връщате движението - и тя се връща. Гъвкавост трябва, живост.

Я.Ш. - Освен техниките с ръце, трябва да се наработват придвижванията и умението да се нанасят удари с крака.

Ма - Достига Ци - достига и силата -Ли. Това означава, че трябва да се практикува до постигане на хармония - Хъ. Ръцете, очите, тялото и придвижванията трябва да се хармонизират в едно. В момента в който нансям удар - всички те достигат целта едновременно, тялото става единно, използва се " координирано усилие на цялото тяло " - Чжен Цзин. Развиваме това чрез ходенето по кръг, отделни техники и форми. В Тай Цзи Цюан има поговорка - " Той не се движи - и аз не се движа, той само леко да мръдне - аз се движа преди него " - Би Пу Дун, Уо Пу Дун, Би И Дун, Уо Сиен Дун. Трябва да има хармония на цялото тяло, да се движи то като едно цяло, за да може да имате подобна реакция. Това се нарича истинска хармония.
Тук е цялото:
http://www.daobg.com/forum/?act=articles&CODE=03&id=49

Хората просто разбират себеизявата по по-различен начин от “западните” хора това не означава че са по-слаби, резултата с щатския дефицит е налице в момента така, че не бих казал че Китай е по-слаб от САЩ, дори търговски ;).

П.П. Нямам нищо лично срещу теб а за сравнението със сянката, благодаря :).
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа: Тези,които се перчат че са мед.сестри се свират в миша дупка като спомена,че съм същата в Квебек.
ТИ УСПЯ

не ми се вярваше, но ти разпори жълтата фланелка от бохо и сега гордо се киприш с нея.
Наистина ти ми доставяш удоволствие.

Впрочем честито - станала си мед. сестра!

ПП Само да ти кажа, че ПОМОЩНИК мед. сестра в останалия свят извън Квебек си е фелдшер, ама карай. Те хората затова и в миши дупки се завират :shock:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

survivor написа:Трябва да се внимава много с думата college. В САЩ, а може би и в английска Канада, това означава и университет. И уча в колеж може да означава уча за университетска степен. Пък и май не беше само в САЩ, защото и Оксфорд се състоеше от някакви "колежи", на което ние бихме казали по-скоро факултети. Тази измишльотина сежеп (само пояснявам че сежеп пак е вид колеж) я има само в Квебек. И само тук я има простотията, че като завършиш гимназия, за да отидеш в университет трябва да минеш задължително през колеж, или въпросния сежеп. Така се получава и че човек ако има една университетска степен в Квебек, това означава на практика че има повече години учене зад гърба си от човек със същата степен от САЩ или останалата част от Канада.
Та затова на нас в Квебек ни е малко трудно да схванем, че колеж не означава непременно по-ниско от университет.
JOY написа:Не е бе, спиди! :lol: :lol: И тези дето много се правят на умни имат инфо сигурно само от официални сайтове. :lol: Разбираш ли,че нито RN може да е равно на бачелор, когато се учи 2 пъти по-малко, нито може да съществуват 2 различни названия на една и съща степен без причина.
виждам си си дала зор да обясниш по-обстойно от мен, но не знам колко ще успееш.
Квебешките франкофонски университети, ако не знаеш са единствените оторизирани от УСПОЕРТСДФК да дават бак за сестри и помощник такива.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:правя изводи само,че едва ли не са сто години назад от Квебек...
извинявай, че забравих за тази мъдрост!

Ако някой се интересува от деформациите които се получават в КОФИто, не гледайте по-далеч, ами стойте в провинцията дето е най-зле в здравеопазването, НО е на 100 години пред 2рата по "доброта" в Канада и сред първите в Северна Америка.

ПП Бохо, бохо жой направо те уби!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Някой се бунтуват, че други искат рейса да спира пред тях, нооо искат да се промени образователната система в ЦЯЛА Северна Америка заради тях.
Лилиииии какви хора сме имали сред нас.

ЕВЛАТА!! Само така. Утре погни лекарите, че как могат да учат само 18 години, а вие помощник сестрите цели 18 месеца.

СМЯНА НА МИНИСТЪРА!
ОСТАВКА, ОСТАВКА!
Мръсните комунисти и тук са се забъркали!
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

speedy написа:bateto, клозети има във всяка къща. Следващия път, като отидеш някъде, поразгледай и другите стаи. Току виж откриеш места, където не мирише.

Пък и какво общо има с темата за медицинските сестри?

:lol: :beer:
Аватар
kerkelov

Мнение от kerkelov »

Таратор написа:
kerkelov написа: Същото ми го каза един много близък приятел (Австралиец) който заминава да живее след два месеца в Япония.Той ми вика "влад ти си супер късметлия ,4е оставаш на това страхотно място(Ванкувър)."
Това са мнения на хора които не са Българи и имат разли4на гледна то4ка.
Като поживее малко в Япония друга песен ще запее.
ami toi predi da pristigne vav Van e jivial 9 godini v Kobe ,Japan.,no ne smiatam da prodaljavam s temata
are cheers
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Заключено