Писмен изпит по френски за permis d'enseigner

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
As-Iv

Писмен изпит по френски за permis d'enseigner

Мнение от As-Iv »

....
Последно промяна от As-Iv на Пон Ное 07, 2005 8:02 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Да. Аз. Миналия месец.
Изпитът е ОТВРАТИТЕЛНО ГАДЕН!
Трябва да изкараш минимум 75% общо като мъчението трае 2 часа и имаш 2 части - граматика 100 въпроса (мин. 75%) и есе (мин.75%), което се пише по особено глупави правила и темите са хипер тъпи. Т.е. имаш избор от 3 дадени теми за размисъл - тази година (на мен ми беше за сефте) въпросните теми бяха толкова смотани, че аз не разбрах какво искат да кажат в самото заглавие!
Както и да е - за мен този проблем вече не стои - 88% граматика, 85% есе - още не мога да повярвам, че са ми пуснали есето да мине...Сигурно ме е проверявал некой аматьор! Късмет!
Миналата година скъсаните са били 72%...

Как изглежда самият изпит - една тетрадка с мнооооого въпроси, разделени в 5 части - ортограф д'юзаж; ортограф граматикал; вокабюлер; пунктуация; синтаксис - обхванати са всички изключения във френската граматика.
За улеснение на кандидатите хората са се постарали да прошнуроват едно ксерокопие с примерен тест на цена 30 долара - поне можеха да дадат повече тестове за тези пари! Също така можеха да си направят труда да променят част от въпросите на самия изпит!

Ето ти координати на Телюк - те организират теста СЕЛ и те продават книжката, която все пак е полезна:

TÉLUQ
Service d'évaluation linguistique
4750, rue Henri-Julien
Montréal H2T 3Е4
tél.: (514) 843-2015 poste 2700
1 800 665-4333 poste 2700

Същите имат и сайт, www.teluq.uquebec.ca
Успех!
Аааа, самото удоволствие да се явиш на изпита струва 50 долара.
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
As-Iv

Мнение от As-Iv »

....
Последно промяна от As-Iv на Пон Ное 07, 2005 8:01 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Povdigam temata, zashtoto se okazva, che ne sum edinstvenata s meraci da daskaluva v Canada!
Haide ako obichate, ne si stiskaite informaciata, ami napishete neshto i za ostanalite!
Изображение
Аватар
Mariana

Мнение от Mariana »

Елия,
Поздравления за успешните изпити. Аз все още не съм започнала процедурата, но ме интересува дали някой е пробвал по този начин.

http://www.mels.gouv.qc.ca/dftps/interi ... info_f.htm

Ако някой е запознат, моля да сподели!
Поздрави!
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

ami az da ti kaja, mai goliama chast ot BG uchitelite tuk sa probvali tochno po tozi nachin!
Bogopomazani se iaviavat vsichki, s pedagogichesko obrazovanie ot BG!
Filolozite ot SU da go duhat! I da hodiat sega da uchat v universiteta tuk! Sled pone 6 kandidatstudenstki izpita!
Ega ti jivota! :twisted:
Изображение
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Познавам българка завършила френска филология в СУ, която преподава в Квебек без да е учила в университет, взела е изпит за разрешително. Ако искаш телефон - на лс.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Nadiavam se niakoi ot moderatorite da sazre moia appel!
Please slojete tazi tema na miasto, dostapno i vidno za vsichki, koieto se interesuvat!
Niamam nishto protiv da poluchavam i da izprashtam LS, no se okazva, che ima dosta hora, koito se valnuvat ot procedurata po kanonizirane! Ups, pardon - po sdobivane s uchitelski san:-)
Taka naprimer nauchavam, che ministerstvoto na tukashnoto obrazovanie si ima izpit - pismen+usten, koito e neobhodim za poluchavaneto na permis. Gnusnite SEL ili SEFRANC mogat da budat izdurjani i sled poluchavaneto na permis i se okazvat NEzadaljitelni, za da mojesh da prepodavash.
Sushto taka da dobavia - niama da se iavish na izpita kum ministervstvoto, samo ako se zapishesh v podhodiashta programa (Bac d'enseignement) v niakoi ot universitetite, poradi prostata prichina, che tam shte si darjish vaprosnia izpit.
Изображение
free

Мнение от free »

Елиа,поздравления-страхотен резултат!!!! :partysmiley:
Ние сме семейство с едно дете-инженер,работещ като шофьор и учителка.Използваме само този ник засега ,затова не се чудете ,ако сте
чели постинги в м. р. :wink: Сега и конкретно-от прочетеното да разбирам ли , че ако издържа този тежък изпит по френски ще ми се признае
бълг. образование (Пловдивски Университет-спец.биология и химия,
магистър; педагогическа;) ?
И няма да имам изпити по предметите!??И как е поставена учителската професия в тяхното общество като заплащане ,авторитет ...???Все още сме в БГ,но скоро ще пътуваме.Благодаря ви предварително за информацията!!!!А и започвам да уча изключенията във френската граматика! :wink: :D :idea:
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Haideee, poredniat shtastlivetz s Plovdivski universitet...Az poznavam hora, zavarshili pedagogicheski specialnosti tam - ne sa imali problem da poluchat permis...Edinstvenoto, koeto triabva da napravish e da izdurjish izpitite po frenski!
Ne pravete greshkata kato men da se motaete, ami si prigotvete vsichki dokumenti, koito shte triabva da podadete tuk za poluchavane na vaprosnoto permis!
Predi niakolko meseca imashe podobna tema, no az i zagubih dirite - beshe v Emigracia v Quebec...
Изображение
free

Мнение от free »

Спуках се да я търся въпросната тема-прегледах близо 40 стр. -до март ама....нищо.Аз ще науча какво трябва ,де.......... :P
Мерси,Елиа, досега не съм се усетила като щасливка затова ,че съм учила в ПУ и то точно това.............но знае ли човек ,може би предстои
:thumbsup:
vplam

Мнение от vplam »

Здравейте.Позволих си да се намеся в тази тема, защото и аз съм учителка и се интересувам от всичко свързано с това Завършила съм математика и информатика във Велико Търново, магистър.Имам 10 години трудов стаж. Съпругът ми е от "доброволно" напусналите работа в БТК /по прословутата програма/ Сега e шофьор на бус Според вас имаме ли шанс да си намерим работа в Quebec
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Според вас имаме ли шанс да си намерим работа в Quebec
Za jalost ne sme nie, koito shte te pokanim na interviu i shte te naznachim, ama ako govorish frenski (a puk ako i angliiski govorish) imash chance!
Dori da ne govorish ezicite - pak imash chance - stiga da znaesh kakvo iskash!
Изображение
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Я тука малко опреснителна информация за филолози и подобни, дето нещо не им достига за перми (не достигат часовете психопедагогика).
ЮКАМ имат специална програма за емигранти с чужда диплома и стаж като учители, която се състои в това, че учиш 1.5 год. вместо 4 години и получаваш бреве+диплома за 4 годишен бак (120 кредита)
Условието е да се издържат 3 изпита по френски и един по английски (ако не го изкараш - не минаваш).
Следващ прием - есен 2006.
Изображение
Anitu :)
Обратна връзка:

Oshte edna jelaeshta :)

Мнение от Anitu :) »

Az syshto sym kandidat da dyrja wyprosniq izpit za permis d'enseigner. Minalata godina kogato se qwqwah na izpit po frenski za da ucha w universitet, dyrjah izpit po frenski i imam podozreniq che moje i da e syshtiq. Wuprosyt mi e ima li niakoy w podobna situaciq i dali sa mu priznali ako ne celiq, to pone chast ot izpita ? Kak se naricha testa po frenski ? Blagodarq predwaritelno
E, wreme e weche i az da otrazq prisystwie w tozi site ... moje pyk i da se okaje polezno !
Заключено