Как по-лесно да се легализира българска диплома

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Щастливецът

Как по-лесно да се легализира българска диплома

Мнение от Щастливецът »

Привет на всички!
Чета колко труд и упоритост (измервани нерядко със стотици CA $, години учене и десетки взети изпити) са нужни, за да си защитиш дипломите и други удостоверения за квалификация и правоспособност, издадени от BG.
Искам да попитам:
1/ Такова е отношението само към българските дипломи (удостоверения и пр. документи) или въобще, към всички не-канадско издадени?
2/ Има ли някой информация за "трета страна" (държава), такава, че:
(1) в тази "трета страна" BG-документите се легализират съществено по-лесно (във финансов, времеви и пр. смисъл), отколкото в Canada;
(2) издадените от тази "трета" страна документи се легализират съществено по-лесно в CA, отколкото българските.
Под "съществено" тук се има предвид да е толкове по-добре, че играта да си струва свещите.
7 милиона имат щастието да живеят в България. Другите нямат това щастие, но затова пък имат всичко останало.
Аватар
Koko

Re: Как по-лесно да се легализира българска диплома

Мнение от Koko »

Щастливецът написа:Привет на всички!
Чета колко труд и упоритост (измервани нерядко със стотици CA $, години учене и десетки взети изпити) са нужни, за да си защитиш дипломите и други удостоверения за квалификация и правоспособност, издадени от BG.
.....
Не мисля че си формулирал правилно проблема - идеята не е да се защити дипломата от България, а да се получи канадска такава.
Моята българска диплома беше приравнена на бакалавърска степен, но е повече от ясно че само с нея не съм достатъчно конкурентен на тукашния трудов пазар, затова и трябва да завърша и някакво тукашно образование, в допълнение към българското ми такова.
Аватар
bare feet

diplomite

Мнение от bare feet »

Абсолютно всички дипломи, освен може би американските се налага да се легализират-т.е оценяват.Зависи от специалността ти, университета е който си учил, програмата, хорариума и т.н на какво ще ти приравнят дипломата.Агенцията оценяваща дипломите в Онтарио е WES-World Education Services.Мисля,че и някой университети могат д аоценяват дипломи.Струваше към 200 долара, не помня точно.Имам магистратура от Софийския Уноверситет и си я приравниха на МА тукчестно казано се изненадах, очаквах да ми дадат само БА.Обаче както ти е казал човекът-не си особено конкурентно сподобен с тази диплома.С късмет може и да се окажеш конкурентно способен, но не е много лесно.Според мен стойността на такова оценяване е само за да имаш база да породължиш да учиш тук и да не започваш от нулата-примерно ако ти дадат БА можеш да продължиш да учиш за МА и след година и половина-две да си мастър, вместо да почнеш да се бъхатш тепърва четири години за бакалавър.

Каквото и да решиш-успех! :D
Joy

Мнение от Joy »

Всичко е много относително и във всички случаи зависи от професията.
За някои професии не е нужно никакво приравняване или доучване. Други правят приравняване, но трудно се конкурират без местна диплома. И за трети, приравняването с получаване на местен лиценз или разрешение е задължително за практикуването на професията (дори американски, дори и от друга провинция на Канада).
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Както и JOY вече е казала, не може да се обобщи, че отношението към всички чужди дипломи е еднакво. За някои професии въобще не ги интересува каква диплома имаш, за други задължително трябва да изкараш канадска! Това са двете крайности, а болшинството от професиите са някъде помежду тях ...
Obey gravity ... It's the law!
Заключено