За лекарствата в Канада и аптеките там?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

goliama mechka написа: Ще ме извини и дълбокоуважавания от мен Дино,но за бъбречна криза бих отишъл на лекар,защото понякога услугата,които ти прави недостатъчно компетентния може да се окаже мечешка.И за много по-леки неща винаги ходя на лекар,не мога да се самолекувам,и да искам лечение по телефона или по интернет от познати лекари.Това е мое мнение
Напълно подкрепям мнението ти! Исках да го кажа по-рано, но не исках да прозвучи като заяждане, затова не се обадих. Колкото и да е компетентен един медицински работник, може да попадне в неприятна ситуация дори и по независещи от него причини и ако няма законно право да лекува болни може да си усложни живота съществено, въпреки високата си компетентност, добрата си душа и искреното желание да помогне.

А мама Кенга този път е абсолютно права - в Канада има лекари, има аптеки, има и лекарства; в момента имам много преки впечатление от системата от позицията на пациент и мога да кажа, че въпреки тромавостта си, все пак системата работи и прави за пациента това, което "системата" (доколкото съществува) в България никога не би направила, колкото и добри да са лекарите там! Освен това го прави като запазва максимално достойнството и благополучието на пациента. Е, вероятно зависи от "късмета" на пациента, но поне моето семейство досега е имало късмет. Дано и вбъдеще да е така, защото поне още няколко месеца ще се ползвам активно от услугите на канадското здравеопазване, аптечна мрежа и лекарствена наличност.
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Не знам тромава ли е системата, скапана ли е , ама знам, че продължителността на канадския живот е към 80 години.Значи системата действа.
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Според мен едното няма пряко отношение върху другото.
Изображение ... и в темите също!
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Е какво значи пряко - не може да не влияе все пак.
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Искам да кажа, че дълголетието не се дължи толкова на медицината, колкото на природата, спокойния и здравословен начин на живот, а също и още един куп фактори.
Изображение ... и в темите също!
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

JOY написа:...
Само дето за разлика от теб съм наясно с методите на лечение тук, знам с какво биха го наблъскали и какво биха изписали (което съвсем не му подхожда-повярвай, но просто друго няма), да не говорим за дългото чакане превиващ се от болки...
JOY, no offence, сигурно си доста наясно по медицинските въпроси в Кебек, обаче изобщо си нямаш и бегла представа за това, което става в България в тази сфера. Затова сравненията са ти неадекватни. Нека да ти поясня за какво става въпрос, съвсем бегло. В БГ действа основополагащия принцип на тоталната далавера. Където и да отидеш, докоснеш ли се до "услугите" на здравната система си подложен на този "подход".
Ха сега си напънете всички малко мисълта.
Защо има свободно свякакви антибиотици в аптеките? Защото е далавера - народа се тъпче здраво, на кой му пука.
Сега идва обаче по-интересния парадокс. Защо тогава, след като е пълно с всякакви антибиотици, до някои жизнено важни лекарства не можеш да припариш дори, ако не минеш през "иглените уши" на системата? Ами много просто - защото така е още по-голяма далавера.
Едно лекарство, което в БГ можех да получа само след часове и дни висене по опашки при всякакви доктори и попълване на камари документация, тук в Канада си го купувам все едно си взимам бонбонки. Ключовият момент е, че тук това лекарство струва два пъти по-евтино!!! от цената му на едро при българските разпространители на лекарства (от където естествено простосмъртен не може да си го "купи").
Ето това е само една малка част от ситуацията със здравеопазването в БГ. На никой не пожелавам да премине през подобен експириънс, особено в специализираната болнична помощ.
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Това което пише Мистър Гиик е абсолютно вярно ама до сега си трайках и не се обаждах тенденционно.
Всичко е далавера в БГ и голямо прецакване.Шефовете на болниците гледат да правят пари от всичко и цакат докторите,ние пък цакаме здравната каса/някои цакат и пациентите/.
Примери:
Пускам терапия на опериран болен-антибиотици/венозни вливки/,антикоагуланти и обезболяващи на цена м/у 120 до 200 лева на денонощие :shock: .Що толкова скъпи?
Ами щото болницата не разполага с евтини,които в много от случаите биха свършили същата работа.Например за един промивноаспирационен дренаж на става не мога да намеря обикновенния Гентамицин който струва стотинки а се налага да пусна най-евтиния Амикин от скъпите антибиотици с които разполагаме.
А защо няма евтини лекарства в болницата?
-Ами щото шефа на болницата трябва да си вземе процентите от фармацевтичните фирми с които работи.Елементарно Уотсън.Само,че по този начин набутва нас щото ни оскъпява разходите по пътеките.От тук падат и заработените пари за целия персонал.
Ние пък нахитряваме и почваме да пишем пътеки там където няма такива.Някои пък ненужно заиглят/то си е операция/пациенти които реално нямат нужда от това.
Стига се до парадокси от рода на този,че понякога неосигурени болни се лекуват по-правилно от осигурените. :shock: Ами защо така?
-Ами защото като не е осигурен никой няма да се натиска да го оперира ненужно!
Това е част от БГ реалността...но не си мислете,че и Ка докторите не са се изучили как да източват тяхната здравна каса!Всичко е голяма далавера-Не се заблуждавайте!
Отделен е въпросът,че канадската здравна каса е здраво финансово подплатена/така предполагам/ а нашата е гола вода и в най-скоро време ще се разпадне/фалира/.
Дано до тогава не съм тук та и това да видя.......щото вече в тази обичана от всички ни Родина какво ли не сме видели досега.
Док.........
TROUBLEMAKER
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

[quote="Doktora.но не си мислете,че и Ка докторите не са се изучили как да източват тяхната здравна каса!Всичко е голяма далавера-Не се заблуждавайте!
Отделен е въпросът,че канадската здравна каса е здраво финансово подплатена/така предполагам/ а нашата е гола вода и в най-скоро време ще се разпадне/фалира/.
quote]

Канадската система, ако и да е безплатна е комерсиализирана. Това е доста дразнещо понякога. Освен това, както казах е много тромава - за нещо, което е нестандартно много трудно може да се избегне минаването през цялата система - примерно един лекар от бърза помощ който има съмнения за тромбоза трябва да изпрати пациента си до бързата помощ където има специализирано "тромбозно" отделение, за да се даде направление за нужните изследвания, т.е. след като си чакал 2-3 часа за да се добереш до първия лекар чакаш поне още толкова, за да се добереш до следващия и едва тогава ти правят изследването. А за това, колко се чака за да се срещнеш със специалист няма да коментирам! Мамо Кенга, дано не ти се налага! Тогава ще разбереш какво значи "тромавост". Тук имаше случай на пациентка с обрив и сърбеж, която от 3 (три!) месеца се опитва да се види дерматолог неуспешно, защото тази специалност в Канада е много кът! В нашия град има само 13 и повечето са в отпуск през лятото. Дали и час за ноември. Междувременно жената заразила съпруга си, родителите си, петте им кучета и трите им котки (това последното може и да е било художествена измислица, но така беше написала в оплакването си).
Българското здравеопазване няма да го коментирам! Колкото и да са "лоши" наркотичните аналгетици, по-добре е да ги има, отколкото да ги няма, особено когато се касае за терминално болни, умиращи в нетърпима болка! Поне през 2003 ти трябваха връзки, за да осигуриш морфин на умиращите си близки. На никого не го пожелавам!
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Така е колега/струва ми се,че сме колеги/.
Факторът време е много важен, особено в общата хирургия и травматологията.
Док......
TROUBLEMAKER
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

JOY написа:Мечка, не може ли да не се изказваш там, където не знаеш подробности? Мислиш ли че не съм наясно с какво се лекува в спешното и не би ми било по-лесно да го отпратя на лекар, отколкото да бия път до там посред нощ?
Само дето за разлика от теб съм наясно с методите на лечение тук, знам с какво биха го наблъскали и какво биха изписали (което съвсем не му подхожда-повярвай, но просто друго няма), да не говорим за дългото чакане превиващ се от болки.

Кримоне, и къде е това "у нас", където също е така? Гледам, че в България все са се изнатровили простосмъртните от 100 пъти по-голям избор и в най-мижавата аптека...
казах "това е мое мнение",скъпа ми сестро.и ще се изказвам където и колкото си искам
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

[quote="JOY"]Само дето за разлика от теб съм наясно с методите на лечение тук, quote]скъпа ми моя многоинформирана мед.сестро,ти си наясно не само с това,ами със всичко в което е на Земята,Слънчевата система и галактиката.Както съм казвал многократно-шапка ти свалям на твойта компетентност.Ти разби преди време дори всички инженери на темата за падналия самолет край Торонто.Но коментс.
survivor

Мнение от survivor »

Като търсите специалист, съветът ми е да опитвате на много места, аз обикновено така си намирам бързо час. В големите градове изборът от лекари е по-голям. При мен специално се е получавало в Jewish Hospital. Уточнявам - не е задължително да си евреин, за да се лекуваш там. Специално съм проверявала.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

survivor написа:Като търсите специалист, съветът ми е да опитвате на много места, аз обикновено така си намирам бързо час. В големите градове изборът от лекари е по-голям. При мен специално се е получавало в Jewish Hospital. Уточнявам - не е задължително да си евреин, за да се лекуваш там. Специално съм проверявала.
Има една малка подробност - не винаги пациента сам си търси специалист; дори по-често му го намират от фамилната практика. Освен това има разлика между здравеопазването в Квебек и това в Онтарио. В Монреал може да отидеш в здравен център и да си поискаш час за гинеколог например; в Онтарио не може! Трябва да имаш бележка от личния си лекар и определен набор от изследвания; иначе няма да те приемат, дори и да си бременна и да ти дошло времето да раждаш. Не говоря наизуст!
survivor

Мнение от survivor »

Бекитомас, и на мен някой от Онтарио ми беше казал, че от лекарския кабинет му уреждали часа за специалист. Не знам дали винаги при вас е така, но това наистина си има големи неудобства. Тук мога да си взема част за специалист без направление от личния лекар, ама като се явявам на специалист и аз трябва да си нося направлянието от личния лекар и евентуално изследванията. Ако ми се налага на чакам часа с личния лекар (примерно няколко седмици), а подозирам че ще ме изпрати на специалист, мога да си взема и час за специалист малко след прегледа с лекаря, а ако личния лекар не ми даде направление, да отменя часа със специалиста. И другото, което исках да кажа на съфорумците от Квебек и което те често пренебрегват, е че като от едно място ти кажат че трябва да чакаш много за специалист, е в техен интерес те да си намерят друго място, в което ще чакат по-малко. По мои наблюдения, най-много се чака ако специалистът е в болница, защото всеки първо се сеща да търси там. Има обаче и специалисти в клиники, ама трябва да се намери в коя клиника къкви точно специалисти работят. А това за Еврейската болница за мен си беше направо откритие - за моя случай си намерих час само за след няколко дни. Естествено, може да е било и късмет, ама вече първо там ще се обаждам. Това става като седнеш с телефона и започнеш да питаш наред. Жалко ако и вие в Онтарио нямате такава възможност, това все пак прави възможно нещата в доста по-голяма степен да зависят от теб, а не просто да чакаш безсилно да ти дойде редът.
Заключено