За лекарствата в Канада и аптеките там?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

[quote="leaf"]Не издържах и аз да се включа за парацетамола или така наречения Acetaminophen.
Ето някои болежки, които може да си докараш с него и дори са повечко от тези, които ни заплашват от употребата на аналгин.
Netropenia - намаляване съдържанието на нейтрофилни гранулоцити в кръвта.
Leukopenia - намаляване на съдържанието на левкоцити в кръвта.
Pancitopenia - ниско съдържание на всички формени елементи на кръвта.
Hepatotoxicity - токсично действие върху черния дроб.
Acute renal failure - остра бъбречна недостатъчност.
Няма да изброявам дреболиите от сорта на гадене, световъртеж, диариа, намаляване на захарта и други.
Отделно дето не е ефективен като болкоуспокояващо.[/quote

Всяко лекарство, което е въведено в практиката има странични ефекти. Въпросът е кога се проявяват те и с каква честота. Така посочени, страничните ефекти на парацетамола изглеждат доста, но е необходимо да се отбележи, че те не са често срещано явление; освен това проявата им зависи от честотата на използване на парацетамол както и от дозата, в която се приема.
Хепатотоксичността, която споменаваш например е характерна САМО за острото предозиране на парацетамол - много рядко се проявява при случайно предозиране; най-често е в резултат от опит за самоубийство. Наистина, парацетамола води до тежка остра чернодробна недостатъчност, която много често завършва фатално ако не е възможно да се направи трансплантация на черен дроб, но повтарям, само при приема на големи количества от препартата.
Аналгина си има страничните ефекти, които коментирахме и въпреки че се използва в някои страни (Източна Европа, Латинска Америка, Израел, Турция) винаги се обръща внимание на опасността от проява на тежки алергични реакции и агранулоцитоза. Доказано е, че честата му употреба е асоциирана с по-висока степен на честота на агранулоцитоза и апластична анемия, вкл. и при деца. За сведение, тази реакция не е доза зависима и не зависи от броя приеми, а се проявява "спонтанно". Затова ограничението на приема на анлагин се явява един вид протекция срещу проявата на тази реакция. Вярно е това, което казва Джой, че българската популация е по-малко чувствителна към аналгин, но и в България се наблюдава агранулооцитоза и апластична анемия при употребата му. Процента може да е малък, но ако се случи на мен ще е 100%; затова аз лично НЕ употребявам аналгин и комбинирани препарти, които го съдържат и още по-категорично не го давам на децата си (още повече, че генетичния им материал не е изцяло български).
По въпроса за това, откъде може да се получи справка - в Интернет има сайт, който се нарича PubMed - там се реферират всички професионални биомедицински списания и оттам може да се придобие най-вярна информация относно подобни проблеми.
For the record; Joy, не съм биохимик; фармацевт съм по образование с докторат и затова си позволявам да изказвам "професионално" мнение.
Аз също те поздравявам за човечността; малко хора биха го направили.
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Никога не използвам Парацетамол.
Док......
TROUBLEMAKER
leaf

Мнение от leaf »

beckythomas9 :)
БЛагодаря за уточнението. Нямах време да пиша такова дълго обяснение, а само да покажа, че при лекарствата нищо не е само черно или бяло. Мисля, че на всички е известно, че лекарствата имат странични ефекти и затова се приемат определен период от време или се следи ефектът им от лекар при продължителен прием. :)
За ефекта на парацетамола върху черния дроб и бъбреците само ще допълня,че най-често се появяват при консумиращите алкохол.
Не защитавам или нападам нито едно от лекарствата, защото при определени случаи и двете помагат на болните. Просто не посягайте с лека ръка към тях.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Za da dopalnia spektara...postvam mnenieto za analgina (koeto e do izvestna stepen razlichno ot moeto lichno menie) na moia kolejka i priatelka, nemkinia, lekar hematolog, zamesnik shef na unit v edna ot nai-dobrite Bavarski universitetski bolnitsi.

'What you know about novalgin is basically right. It's used against fever and pain and you have to be careful with it, because it can effect neutropenia (which is a lack of neutrophil granulocytes, a kind of immune cell line which is essential for fighting against bacterial infections. So when you get neutropenia you are sensible to infections). But this kind of side effect is luckily very rare. This is also true for renal failure. Novalgin can have effects on the renal function, especially if the patient doesn't have enough blood volume, but this is also very very rare. Other side effects are: allergic reaction (exanthema of the skin, worst scenario is shock, also extremely rare, may occur after i.v. injection), analgetica induced asthma (vanishes of course, if you don't use medicament any more), hypotonia (rare) and Lyell-Syndrome (extremely rare).

I know, these kinds of side effects may seem shocking, but they are truely very rare so if my doctor would prescribe me novalgin I would take it if I a) had strong pain, and paracetamol, ibuprofene or aspirin wouldn't help or b) had strong fever. (the two indications for which novalgin is used in Germany). It's definitely not banned completely, I' ve seen it used lots of times in the hospital when patients have severe pain, e.g. after surgery and never seen any kind of side effect, but you cannot buy it freely in drugstores, you would need a prescription.

In summary: when you have strong pain of any kind which cannot be helped by ibuprofene or paracetamol you definitely should see a doctor, and if he or she prescribes you novalgine, take it. But do not do stuff on your own, this drug is no candy and you need medical supervision when you are on it just in case. '

Sas zdrave!
DANIII

:)

Мнение от DANIII »

Tam bez napravlenie ot lekar ne mojesh dori aspirin da si kupish ot aptekata
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Re: :)

Мнение от goliama mechka »

DANIII написа:Tam bez napravlenie ot lekar ne mojesh dori aspirin da si kupish ot aptekata
Kъде там,бе момко,не си уточнил?И кога си бил ТАМ??????????
DANIII

Re: :)

Мнение от DANIII »

goliama mechka написа:
DANIII написа:Tam bez napravlenie ot lekar ne mojesh dori aspirin da si kupish ot aptekata
Kъде там,бе момко,не си уточнил?И кога си бил ТАМ??????????
Ne sam momko,az sam jena.Ne sam bila v Canada,no sestra mi e tam ot poveche ot godina i mi e kazala kak stoiat neshtata tam i che bez napravlenie ot lekar ne mojesh da si kupish lekarstvo v aptekata.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Сестра ти нещо се е объркала, Дани, аспиринът в Канада е в свободна продажба под всякакви разфасовки и видове. И доста лекарства са в свободна продажба без рецепти - всички, които си виждала в България + още 10 пъти по толкова. Антибиотиците правят изключение, разбира се. Лекарите дават направления за специалист, а иначе пишат рецепти за необходими лекарства. Ако имаш рецепта можеш да искаш и отстъпка в цената от застрахователя си.
DANIII

Мнение от DANIII »

krimon написа:Сестра ти нещо се е объркала, Дани, аспиринът в Канада е в свободна продажба под всякакви разфасовки и видове. И доста лекарства са в свободна продажба без рецепти - всички, които си виждала в България + още 10 пъти по толкова. Антибиотиците правят изключение, разбира се. Лекарите дават направления за специалист, а иначе пишат рецепти за необходими лекарства. Ако имаш рецепта можеш да искаш и отстъпка в цената от застрахователя си.
krimon,
moje i az neshto da sam se obarkala.Blagodaria ti za informatziata!
Joy

Мнение от Joy »

Не си се объркала. Аспиринът, разбира се е без рецепта, но принципно в аптеките няма нищо. Или почти нищо. :roll: Аспирин, ибупрофен, парацетамол. Това е в наличие от аналгетиците в различни опаковки, от различни производители... :roll:
Като става дума за аспирина, му е място да се спомене, че това също е лекарство способно да предизвика много здравни проблеми. Теорията за прием от здрави хора на аспирин след определена възраст е отхвърлена от специалисти.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Какво значи, че не се е объркала ? С рецепта ли е аспиринът в Канада ? Какво няма по рафтовете в "аптеките", което да не можеш да намериш в България. Как така няма НИЩО или ПОЧТИ НИЩО в аптеките по рафтовете ? Това е прекалено! Какво очаквате да се пусне в свободна употреба, че да се изтровят обикновените простосмъртни, които не разбират от фармация и медицина ! Естествено антибиотиците не са по рафтовете, ама и у нас е така. Аман от професионални съвети какви лекарства да вземаме или да не вземаме, че съвсем обърквате хората. Най-добре бъдете здрави и не разчитайте на лекарства, ще кажа аз.
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Тук в Канада няма нито аптеки, нито лекарства, нито доктори!така че изобщо не идвайте в Канада.И с куфарите има проблеми, а да не говорим, че е много сложна схемата на самото летище и можеш да не се ориентираш първо пасп.контрол ли да минеш или да си вземеш багажа.Така че - за бога, братя и сестри - не идвайте в Канада.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

krimon написа:Какво значи, че не се е объркала ? С рецепта ли е аспиринът в Канада ? Какво няма по рафтовете в "аптеките", което да не можеш да намериш в България. Как така няма НИЩО или ПОЧТИ НИЩО в аптеките по рафтовете ? Това е прекалено! Какво очаквате да се пусне в свободна употреба, че да се изтровят обикновените простосмъртни, които не разбират от фармация и медицина ! Естествено антибиотиците не са по рафтовете, ама и у нас е така. Аман от професионални съвети какви лекарства да вземаме или да не вземаме, че съвсем обърквате хората. Най-добре бъдете здрави и не разчитайте на лекарства, ще кажа аз.
Кримон-е,не нзавлизай в забранена тема,сега ще те изядат с парцалите знайни и незнайни"специалисти"Тук в този форум не може да се изказваш по медицински теми,защото има много учили :lol: (ако ще да е и само за сестри,знаят повече от доктори).Искам само да те подкрепя-има достатъчно лекарства без рецепти, които могат да употребяват неуки като мен и теб,оттам нататък си има лекари.Ще ме извини и дълбокоуважавания от мен Дино,но за бъбречна криза бих отишъл на лекар,защото понякога услугата,които ти прави недостатъчно компетентния може да се окаже мечешка.И за много по-леки неща винаги ходя на лекар,не мога да се самолекувам,и да искам лечение по телефона или по интернет от познати лекари.Това е мое мнение
Joy

Мнение от Joy »

Мечка, не може ли да не се изказваш там, където не знаеш подробности? Мислиш ли че не съм наясно с какво се лекува в спешното и не би ми било по-лесно да го отпратя на лекар, отколкото да бия път до там посред нощ?
Само дето за разлика от теб съм наясно с методите на лечение тук, знам с какво биха го наблъскали и какво биха изписали (което съвсем не му подхожда-повярвай, но просто друго няма), да не говорим за дългото чакане превиващ се от болки.

Кримоне, и къде е това "у нас", където също е така? Гледам, че в България все са се изнатровили простосмъртните от 100 пъти по-голям избор и в най-мижавата аптека...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

JOY написа:Кримоне, и къде е това "у нас", където също е така? Гледам, че в България все са се изнатровили простосмъртните от 100 пъти по-голям избор и в най-мижавата аптека...
У нас е в България :D В Канада е в имиграция. Точка.

Примери за по-голям избор у нас и в най-мижавата аптека ? За аналгина вече четох по-горе подробно, можеш да го пропуснеш :wink:
Заключено