За лекарствата в Канада и аптеките там?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

Zdraveite,
tuka stava vypros v taq tema za zdraveopazvane i medikamenti, i reshih i az da vi dam edin primer, kak se lekuvat v spesho otdelenie v USA bolki ot konkrement (kamyk) v bybreka.
Ta otiva moq priqtel v speshnoto, i kazva che go boli ot ednata strana , v oblastta na ediniq bybrek. I vednaga zapochvat da go lekuvat.
-Imate bolka? Slagame morfin i bolkata minava.
Kolko e prosto i lesno a? Predpolagam che i tuka v Canada e neshto podobno.
A shto se otnasq do lekarstvata, nie si vzehme malko. Ne e izlishno da ima. Neka vseki si preceni koe mu pomaga, i ot koe lekarstvo ima oblek4enie i mu deistva dobre, i takova da si vzeme. Pyk ako ne vi se naloji da gi polzvate - vie ste shtastlivci.

Do skoro!
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Svilko написа:...-Imate bolka? Slagame morfin i bolkata minava.
Kolko e prosto i lesno a? .........
Това е същото като да се опитваме да си лекуваме хремата с луксозни носни кърпи! :idea: Просто, а? :wink: И все така неефикасно.....
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Jane написа:Т'ва го обсъдихме на 3 страница още ! :D
Чудно ама то да беше едно че да го прочета ....
Аватар
Dino
Модератор

Да споделя...

Мнение от Dino »

Аз имам съвсем елементарни фармакологични познания, защото по принцип почти не боледувам и никакви лекарства не пия.
По тази причина не смятам да се включвам в спора за аналгина и няма да взимам страна в него.
Искам обаче да споделя нещо...
В края на февруари изненадващо получих остра бъбречна криза - само който е преживявал такова нещо има представа от болката.
Имам приятел съученик, който по това време живееше на 1 км от нас - и той, и съпругата му са лекари със стаж. Имаха си лекарства от България, но единственото, което можеха да ми предложат в случая беше НоШпа и един електростимулатор, но това не ми облекчи болките.
Звъннах и на няколко приятели, които по принцип пият лекарства и имат запаси, но и те нямаха нищо подходящо.
Тогава, въпреки късния час (наближаваше 23:00 часа) писах съобщение на Поля с молба да ми подскаже какво да правя - дали да си викна линейка или жена ми да ме откара в болница, какво да купим от някоя аптека.
Поля и мъжът й направо дойдоха у дома (на може би 50 км) и тя ми донесе подходящите лекарства и ми обясни какво трябва да правя през следващите дни.
И благодарение на нея ужасните болки поотшумяха, аз успях да заспя и ден-два по-късно вече почти нищо не се усещаше.
Много хора я обиждат и й се подиграват - никой не е съвършен, но не мисля, че подобно отношение е достойно.
Поля направи за мен това, което малко хора са правили за друг.
Тя дойде в точния момент и с точните си съвети и помощ ме избави от страданията ми.
И съм щастлив, че я имам за приятел и че тя се е "презапасила с всякакви лекарства".
Пак повтарям - не съм специалист в медицината, но тя ми помогна навреме и съвсем професионално и безкористно.

За това ще ви помоля (като човек, а не като модератор) - бъдете и вие хора и се опитайте да общувате нормално, не само с Поля, но и с всички останали. Дори и мненията им да са много по-различни от вашите.

Даниел

P.S.
Пиша с такова закъснение, защото и на мен най-сетне ми се случи да си взема отпуска и наистина бях далече от работа (компютри+Интернет) и Форум...
Joy

Мнение от Joy »

Благодаря, Дино за подкрепата, но не беше нужно...
Този, който е искренно убеден в нещо, е безполезно да бъде разубеждаван-само си губя времето.
Кой каквото иска да носи в крайна сметка- то си е за него... :roll: Ще препатят някой ден в спешното и ще си поръчат лекарства от България.
Аз не мога да кажа, че съм презапасена. Никога и в България не съм оставала в къщи с по-малка аптечка, че да не кажа- винаги е била доста по-голяма... :roll:Съставям списък на детето какво да ми донесе и с всеки ден, все по-дълъг става... :roll:

Понеже спора за аналгина датира в този форум от дядо-адамово време, и понеже биохимиците обичат да парадират по този повод, аз потърсих информация в професионален медицински форум-само за медици от цял свят и получих много интересна информация -държа да споделя. Първо, нито един лекар не се изказа против. Точно обратното- всички са убедени,че забраната на лекарства като аналгина, Виокса и др. е резултат на игри на фармацевтични компании. Изказванията са като за много добро и ефективно лекарство, доказало се във времето. Честотата на усложненията (лейкопения и алергия) е несравнимо малка в сравнение с ползата. Ако някой държи, ще цитирам точно.
Аналгин се продава свободно в Германия, Швейцария, Италия, Испания, Израел, всички източноевропейски страни, латиноамерикански страни, Бразилия, Африка, Азия ( в Китай, Индия-със сигурност).Това са страните, за които получих информация.

Попадах случайно и на френски форум, където активно хората търсеха аналгин из Европа, поради иззимането му от мрежата преди 2-3 години. Прочетох за специални турове за аналгин в съседните страни, където се продава. :shock:

Изводи всеки да си прави сам. :roll:
Аватар
krimon
гугуле

Re: Да споделя...

Мнение от krimon »

Dino написа:Тогава, въпреки късния час (наближаваше 23:00 часа) писах съобщение на Поля с молба да ми подскаже какво да правя - дали да си викна линейка или жена ми да ме откара в болница, какво да купим от някоя аптека.
Поля и мъжът й направо дойдоха у дома (на може би 50 км) и тя ми донесе подходящите лекарства и ми обясни какво трябва да правя през следващите дни.
...
И благодарение на нея ужасните болки поотшумяха, аз успях да заспя и ден-два по-късно вече почти нищо не се усещаше.
...
Тя дойде в точния момент и с точните си съвети и помощ ме избави от страданията ми.
... тя ми помогна навреме и съвсем професионално и безкористно.
Възхитително ! Евала, Поля !
Botzo

Re: Да споделя...

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Вто Дек 06, 2005 1:54 am, променено общо 1 път.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

JOY написа: Понеже спора за аналгина датира в този форум от дядо-адамово време, и понеже биохимиците обичат да парадират по този повод, аз потърсих информация в професионален медицински форум-само за медици от цял свят и получих много интересна информация -държа да споделя... Ако някой държи, ще цитирам точно.
Аналгин се продава свободно в Германия, Швейцария, Италия, Испания, Израел, всички източноевропейски страни, латиноамерикански страни, Бразилия, Африка, Азия ( в Китай, Индия-със сигурност).Това са страните, за които получих информация.
Изводи всеки да си прави сам. :roll:
Mdamm...parvo evala za tova che si pomognala na Dino kato e imal kriza, kato chovek prekaral niakolko takiva...evalata naistina e iskrenno!

Po vaprosa za analgina: ne sporim, obmeniame mnenia...stremim se da se pouchim ot drugite i da si pomagame.

Az lichno darja da tsitirash tochno iztochnitsite si. Izvini me, no 'profesionalen forum' ne mi zvuchi seriozno. Profesionalistite (meditsi i biolozi) izkazvat mnenia v renomirani nauchni spisania. V tazi vrazka, predstaviam na vniamanieto na interesuvashtite se edno takova mnenie poblikuvano prez 2003 v The Lancet (za poiasnenie na shirokata publika tova e izkliuchitelno seriozno spisanie za meditsi)

http://image.thelancet.com/extras/02cor12094web.pdf

V dopalnenia na linka koito obiasniava nakratko edno drugo za analgina i v koi strani e razreshen i zashto iskam da otbeleja che dokolkoto mi e izvestno toi (analgina) e zabranen v Germania ot 1986 godina (dannite mi sa ot 2002 godina, ako ima novo razvitie po vaprosa shte se radvam da polucha konkretna informatsia). Pozvoleno e polzvaneto mu edinstveno v bolnichni uslovia pri opredeleni sluchai (pr. bolka ne poddavashta se na kontrol s drugi medikamenti pri rakovo bolni i t.n.)...interesuvashtite znaeshti nemski mogat da poglednat web site-a na German Federal Health Office (BGA). za drugite izbroeni EU darjavi v momenta niamam konkretna informatsia, no kato mi ostane vreme shte potarsia. Osven tova dosta afrikanski strani (nai-presen primer, Nigeria, 2005) sashto zabraniavat analgina...

Nakratko...s udovolstie cheta izkazvaniata ti na tema parfiumi i gotvene, sigurna sam che si saotvetno kompetentna i kato meditsinska sestra...problema mi e che chesto pravish obobstavashti i prekaleno samouvereni izkazvania koito ne sa absoliutno tochni...s koeto mojesh (nevolno) da navredish ili podvedesh niakogo koito niama meditsinskata ti kultura. Tova e lichnoto mi mnenie.

Sas zdrave!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Нищо не разбирам от лекарства, обаче е факт, че фармацефтичните компании си правят кавото си искат единствено в името на ПЕЧАЛБАТА!
Едни от най-големите говеда са БАЙЕР - немска фирма.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
BabaPena

Мнение от BabaPena »

'Psoliutno si prav! :-) V Nemtsia periodichno se zaformiat ludi skandali po presata zashtoto nemskite (e, povecheto veche ne sa tolkova nemski, kolkoto mejdunarodni) farmatsevtichki kontserni proizvejdat neshta det sa 's visiashti dela' ili napravo zabraneni v De i gi iznasiat v tretia sviat...(vapreki che nemskia zakon izrichno go zabraniava)
Joy

Мнение от Joy »

V dopalnenia na linka koito obiasniava nakratko edno drugo za analgina i v koi strani e razreshen i zashto iskam da otbeleja che dokolkoto mi e izvestno toi (analgina) e zabranen v Germania ot 1986 godina (dannite mi sa ot 2002 godina, ako ima novo razvitie po vaprosa shte se radvam da polucha konkretna informatsia). Pozvoleno e polzvaneto mu edinstveno v bolnichni uslovia pri opredeleni sluchai (pr. bolka ne poddavashta se na kontrol s drugi medikamenti pri rakovo bolni i t.n.)...interesuvashtite znaeshti nemski mogat da poglednat web site-a na German Federal Health Office (BGA). za drugite izbroeni EU darjavi v momenta niamam konkretna informatsia, no kato mi ostane vreme shte potarsia. Osven tova dosta afrikanski strani (nai-presen primer, Nigeria, 2005) sashto zabraniavat analgina...
Информацията ми за Германия е от лекар, който заяви, че там се употребява и ще продължи да бъде така. Не уточни дали се продава свободно в аптеки.За другите страни имам информация за абсолютно свободна продажба без рецепта.
До колкото разбрах за повече от 30 страни "забраната" на Межд. здр. орг-я важи частично (аз така подразбирам, че става въпрос именно за изискване за рецепта).
Прочетох доста трудове на тази тема (ако искаш ще ти цитирам още интересни неща),но също така прочетох и други забавни работи като например нови данни за равносилна на аналгина вреда на парацетамола-силна хепато- и нефротоксичност... Май доста фарм. компании ще фалират и аптеките ще останат празни ако някой ден се изземе и той от мрежата...
Прочетох също така за генетична предразположенност към усложнения от аналгин и също, че българите не са в тази група (за разлика от австралийци например :roll: ). Също така става ясно че случаите на агранулоцитоза са изключително рядки и са резултат на злоупотреба. Питам аз, има ли лекарство, което да няма токсичен ефект при злоупотреба? Колко са медикаментите способни на натрупване в организма, колко са тези даващи евентуално алергични реакции? Дали наркотиците, с които ни тъпчат в болниците са безвредни? Не предизвикват сериозна вреда на ЦНС, не предизвикват зависимост, не подтискат дишането, което е пряк смъртоносен риск? Да напиомня, че повечето от честоупотребяваните тук за най-елементарни неща наркотици, в България са в особен списък на особенно опасни лекарства (списъка го има в Нета за интересуващите се).
Като говорим за вреда на дадено лекарство, да потърсим къде са безвредните тук! :roll: Не само няма такива, не само нямаме никакъв избор (да не се сравняваме с европейски страни, където избора на ненаркотични аналгетици е огромен!), но и на практика ни лекуват в болниците с МНОГО по-опасни и по-вредни, а също така и с много по-остаряли (току-що доктора ми предлагаше пеницилинче съвсем не на място между другото :x )

И пак като стана въпрос за аналгина, ще се върна пак да разкажа историята, която вече съм казвала тук- за една санитарка навремето, на която бебе на 1 годинка и умира в ръцете и в линейката от висока температура. Туркинята имаше две бебета-близначета след това и твърдеше че винаги държи ампули с аналгин и спринцовки в къщи и че ако се наложи и сама може да направи инжекция.
Колко живота е спасил, на колко хора реално е помогнал аналгина- никъде такива трудове няма, но лекари, които лекуват, а не които пишат научни трудове са много добре наясно.

Лекар от Израел каза за аналгина: "Има много добри аналгетици, но аналгина си има своето особенно място. Изключителен за фебрилни състояния. Не само не е забранен в Израел, но и едва ли биха допуснали подобно нещо."

На мен лично, не като на мед.лице, а като на потребител, исключително ми е мъчно, когато в резултат на игри на фарм. компании, страдат хората. :evil:
Кой се е замислял защо всички лекарства в аптеките се отпускат срещу рецепта и къде хората повече злоупотребяват с тях? В западния свят (където всичко е с рецепта) или у нас или Русия (където има ограничения за продажба само за наркотици)? :roll: И когато си отговорите, си задайте въпроса...защо аджеба тогава ни е забранен достъпа до лекарства и на кой е изгодно това! :roll:
leaf

Мнение от leaf »

Не издържах и аз да се включа за парацетамола или така наречения Acetaminophen.
Ето някои болежки, които може да си докараш с него и дори са повечко от тези, които ни заплашват от употребата на аналгин.
Netropenia - намаляване съдържанието на нейтрофилни гранулоцити в кръвта.
Leukopenia - намаляване на съдържанието на левкоцити в кръвта.
Pancitopenia - ниско съдържание на всички формени елементи на кръвта.
Hepatotoxicity - токсично действие върху черния дроб.
Acute renal failure - остра бъбречна недостатъчност.
Няма да изброявам дреболиите от сорта на гадене, световъртеж, диариа, намаляване на захарта и други.
Отделно дето не е ефективен като болкоуспокояващо.
survivor

Мнение от survivor »

После иди че не се лекувай с хомеопатия :D
Ако едно лекарство не е забранено, това е защото науката още не е напреднала толкова, че да докаже колко е вредно :wink:
Alina

Мнение от Alina »

Survivor :lol:

На теб кой ти препоръча хомеопатичните лекарства за детето ти. Това тук в Канада ли беше или в БГ. Ако те притеснява през форума, прати ми ЛС, моля те.
:lol:
Alina
survivor

Мнение от survivor »

Алинка, беше в България преди цели 8 години. Имах една много готина шефка, като й споделих веднъж колко е болно детенце, тя ми даде телефона на една хомеопатка и ми обясни на две - на три за хомеопатията. Разбирам я Джой, и на мен тогава ми прозвуча като вуду магия :lol: На другия ден ме попита дали съм се обадила, казах й че съм забравила, на третия - пак същото и накрая ми стана неудобно. Заведох накрая детенце, хомеопатката за мой ужас ми каза да спра всички лекарства, които му давах дотогава и наистина ме тресеше голям страх, защото без лекарства пристъпите му бяха толкова силни, че можеше да се задуши докато стигнем до болницата. Добре че ми напомни, бях забравила да купя подарък на бившата си шефка, а тя най-много го заслужава. Този случай за мен е доказателство че човек никога не трябва да губи надежда. Аз тогава си мислех че бебчо никога няма да бъде физически пълноценен човек и не можех да си представя какво можеше да ни помогне. Направо си мисля че Господ ни я изпрати в този момент. Е, аз много се отклоних, ама докато спорят кои лекарства са по-вредни, пак усетих че съм на прав път :twisted:
Заключено