КОФИ-то
КОФИ-то
Във връзка със зачестилите публикации за т. нар. КОФИ и ползите от него пускам една анкетка да видим колко хора са посетили или смятат да посетят това "чудо" невиждано в другите провинции. Ако споделите и мнения за него няма да ви се разсърдя. 

Да ходих , 4-5 ниво и смятам ,че до някъде си изгубих времето там въпреки че реално учехме само език .Според мен имаше полза само от 5 ниво защото преподавателя беше на ниво.При нас лично,там не са ни занимавали с карт малади,отваряне на фирми и такива работи
.
При мен проблема с френският ,че все го забравям тоз език.

При мен проблема с френският ,че все го забравям тоз език.

Аз ходих половин година, беше в ЮКАМ. Системата ми хареса много, имаше часове в лаборатория по фонетика, в зали за компютри, имаше различни лектори, включително ни обясняваха за здравната система. Имаше теми за финансовата система и в тях покрай лексиката ни обясниха някои основни принципи, обяснаваха ни например още как да си търсим правата - там чух за първи път за Régie de logement, обясняваха ни как да си търсим правата ако някой ни дисриминира и още много неща. Групата беше от много интелигентни хора, всичките висшисти, учителите също бяха интелигентни хора. Там научихме неща за начина на мислене на местните, които иначе щеше да ни отнеме доста време за да разберем. Няма да забравя как веднъж питахме преподавателката за отношението в обществото към хомосексуалистите. Тя ни каза че това се смята за нормално, че всеки има такива приятели или познати, но направи една пауза и каза: "Но това е нещо, което никой не иска да се случи с децата му". Това е просто един пример за да разберете и какъв тип информация ни се даваше. Естествено информацията абеше много разнородна. Пак казвам - много зависи от групата и от преподавателя. Аз имах късмет и с двете.
survivor преподавателите при вас местни ли бяха или имигранти?
На мен в 4 ниво ми преподаваше кебекарин и хич не бях доволна от него,тогава и в групата имахме имахме и 10 китаеца които все едно ги нямаше ,дума не обелваха.В час де иначе говореха нещо,трудно се разбираше какво точно,ама на мен ми беше интересно да говоря с тях ,че се научават интересни неща.
В 5 ниво ми беше един негър от Хаити .Пак ще повторя много добър преподавател. Групата бяхме 8 ,накрая 7 човека
Малко извън темата,но става дума за френски език.Някой може ли да препоръча платени курсове по френски език?Шефа ми е навит да ми плати такъв и се чудя дали да не се възползвам.В работата не знаят ,че знам въобще някакъв фрески за да не ме карат да вдигам телефона
На мен в 4 ниво ми преподаваше кебекарин и хич не бях доволна от него,тогава и в групата имахме имахме и 10 китаеца които все едно ги нямаше ,дума не обелваха.В час де иначе говореха нещо,трудно се разбираше какво точно,ама на мен ми беше интересно да говоря с тях ,че се научават интересни неща.
В 5 ниво ми беше един негър от Хаити .Пак ще повторя много добър преподавател. Групата бяхме 8 ,накрая 7 човека

Малко извън темата,но става дума за френски език.Някой може ли да препоръча платени курсове по френски език?Шефа ми е навит да ми плати такъв и се чудя дали да не се възползвам.В работата не знаят ,че знам въобще някакъв фрески за да не ме карат да вдигам телефона

Ира, аз за този хаитянин - учителят по френски, и от други съм чувала. Моите преподаватели баха кебекари. Особено съм доволна от втората, която ми водеше последните две от трите нива. Китайци имахме 3-4 и не успяха да свалят нивото, защото бяха малко. А иначе бяха много готини. Като казах че най-много зависи от групата и преподавателите, изобщо не бях точна. Не по-малако зависи и от училището. Поне преди 3 години в ЮКАМ беше супер, самата програма беше добре направена. За тези дни в компютърната зала, часове по фонетика в лаборатория и т. н., дори и за Монреалския университет не съм чувала. Шефката на програмата беще много точна мадама и целият екип наистина се бяха постарали да ни направят една разнообразна и полезна програма. Един слаб учител може да направи ефекта от една добра програма нулев, ама когато и учителят и програмата са добри, ефектът вече става много добър.
А ти най-добре да се запишеш на курсове в някой университет. Който от 4-те университета да избереш, дори да е английски, мисля че няма да има голяма разлика. Най-много можеш да се поинтересуваш за размера на групите и по това да избираш.
А ти най-добре да се запишеш на курсове в някой университет. Който от 4-те университета да избереш, дори да е английски, мисля че няма да има голяма разлика. Най-много можеш да се поинтересуваш за размера на групите и по това да избираш.
Един колеж в близост до метрото Агриньон. Забравих му името на колежа ,май беше нещо като Андрей Лорадндо (колежа де)
.
Ами незнам той много обичаше да поправя хората ,ако говорим за същият човек де.Аз много обичам да ме корегират и затова го харесвах може би,има хора които не обичат.Уф и на него му забравих името,на преподавателя де,дали не беше Полен
.

Ами незнам той много обичаше да поправя хората ,ако говорим за същият човек де.Аз много обичам да ме корегират и затова го харесвах може би,има хора които не обичат.Уф и на него му забравих името,на преподавателя де,дали не беше Полен

-
Мисля,че в момента по-удачен вариант за учене на френски са курсовете към Comission scolaire de Montreal-имат 6 нива от по 2 месеца,китайците са рядкост/не могат да минат в по-горните нива
/,а учителите в по-големия си процент са качествени.Друг + е,че може да се започне почти веднага,а не след 5-8-10 месеца,както е в КОФИ-то,стига да има места в училището,което е избрано.
За хората,които се бутат в КОФИ само,за да им плащат,мога да кажа,че има вариант за плащане и в другите курсове-социал+плащане на определена сума от Emploi Qébec.
Не мисля,че КОФИ е единственото място,където те учат как да си отвориш банкова сметка или да си наемеш жилище.Това го учи мъж ми като беше 2-ро ниво в Комисион сколер.

За хората,които се бутат в КОФИ само,за да им плащат,мога да кажа,че има вариант за плащане и в другите курсове-социал+плащане на определена сума от Emploi Qébec.
Не мисля,че КОФИ е единственото място,където те учат как да си отвориш банкова сметка или да си наемеш жилище.Това го учи мъж ми като беше 2-ро ниво в Комисион сколер.
Ами изобщо не съм се бутал в тъпото КОФИ,даже 2 пъти го отказвах,но накрая почнах,защото си имах мои си планове.Е после съжалявах,че изобщо се захванах с тази дивотия,ама карай.Единствената полза е ,че се нагледах на табарнащина.eva-vet-eva написа: За хората,които се бутат в КОФИ само,за да им плащат.

-
Гинес,благодаря,че маркира точно тази реплика-не искам никой да обидя с нея,просто съм се изразила малко по-грубичко.Но познавам хора,които се преместиха от Комис.сколер в КОФИ единствено,защото там плащат,а те на социал не щат да минават/то кофито не е ли почти същото
-плащат ти да живееш,докато изучиш езика/.

eva-vet-eva написа:Гинес,благодаря,че маркира точно тази реплика-не искам никой да обидя с нея,просто съм се изразила малко по-грубичко.Но познавам хора,които се преместиха от Комис.сколер в КОФИ единствено,защото там плащат,а те на социал не щат да минават/то кофито не е ли почти същото-плащат ти да живееш,докато изучиш езика/.
Samo deto ponqkoga ezika go u4at dosta dylgo nqkoi hora....
бе щеше ми се да го науча тоя език - да походя в кофата и аз ,ама не мога да зарежа работата я - изкарах 2 вечерни курса и пак мисля да запиша някой вечерен (че и аз като ИРА все го забрвям тоя език)но съм мързелив.
ще взема просто да карам французите, с които се събираме да не говорят на английски вече :idea:
инъче ако на кофата те научат да си отваряш сметка и не си можал сам при пристигането си - няма да ти е лесно тук- ще има кофа след туй социал+кофа-след туй рев
ще взема просто да карам французите, с които се събираме да не говорят на английски вече :idea:
инъче ако на кофата те научат да си отваряш сметка и не си можал сам при пристигането си - няма да ти е лесно тук- ще има кофа след туй социал+кофа-след туй рев