Пак за счетоводството

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Yulia написа:Az taka i ne razbrah kakvi izpiti mi priznvat i kakvi ne, no iskat da vzema izpitite po tiahnata programa v universitet. Samo da poiasnia, 4e za razli4nite orderi programata e razli4na. Naprimer za CGA i CA triabva da durjish 18 izpita, a za CMA 13.
Samo za poiasnenie, az imam magisturska stepen v Bulgaria ot ikonomi4eski institut ,. no specialnostta mi ne e s4etovodstvo.
Юлия, от това което си написала не става ясно дали си си направила евалюация на дипломата директно в CGA. Незнам как е в Квебек, но в Онтарио е така - самата асоциация ти евалюира дипломата (с приложението към нея) и ти дават документ в който ясно е написано от колко изпита от програмата си освободен и колко още ти остават да вземеш, както и дали покриваш изикването за бакалавърска степен, което е също едно от изикваните условия за да станеш Certified.
След това вече като знаеш колко и кои точно изпити ти остават, можеш да изибираш дали да се явяваш директно на изпитите организирани от асоциацията или евентуално да ги взимеш през колеж или университет.

По въпроса за броят на изпити - това че броят на изпитите е различен най-вероятно означава че по програмата на СМА са събрали в един изпит материала който в CGA е включен в два изпита. Все пак между двете програми има известна разлика - при СМА наблягат повече на управленското счетоводство, докато при CGA на финансовото.

Петре, без да ми се сърдиш, но това изречение от първия ти постинг ми се вижда оптимистично - проблема не е толкова да си вземеш изпитите (за CGA даже е 65%), колкото да покриеш изискванията им за признат трудов стаж.

7. Normalno titlite se poluchavat sled vzeti vsichki izpite s >60% i za > 2god.

За CGA искат поне 3 години признат трудов стаж, но като се зачетеш в изискванията за това какво е признат трудов стаж, може да се окаже че би отнело повече време докато се натрупа такъв.
За СА е още по-трудно, те напрактика признават трудов стаж само от определен списък от одиторски фирми и се получава ситуацията на Параграф 22 - без да работиш в такава фирма няма да те допуснат до програмата, а от друга страна никоя от тукашните одиторски фирми няма да вземе на работа човек без съответното образование или трудов стаж. Практиката сочи че за новодошъл имигрант шанс да започне работа в тукашна одиторска фирма би имало само ако е работил за някоя от големите 4-ри извън Канада преди това.

Едно уточнение - статията на портала е писана преди почти 2 години и вече е доста остаряла. Ако на някой друг му се занимава да напише нещо по-актуално по въпроса, би било чудесно. Например, предложеното сливане на СА и СМА така и не се състоя, от друга страна в Онтарио пък промениха закона и сега вече право на подпис имат не само СА но и другите две асоциации.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

един приятел се бори 2 години с туй CGA и най накрая им тегли една майна и стана ...бояджия :P
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Yulia

Мнение от Yulia »

Da poiasnia..napravih si ocenka na diplomata v MRCI, koiato se iziskva zaduljitelno, za da podadesh dokumenti kum edin ot orderite. Posle ordera me prie kato kato student v tiahnata organizacia, no pri uslovie,4e se zapisha po tiahnata programa v universitet. Posle universiteta mi napravi nova ocenka na diplomata i se okaza,4 e triabva da durja obshto oshte 18 izpita po programata. Kato v ocenkata na universiteta pishe kakvi izpiti triabva da durja za razli4nite orderi i tova, koeto mi napravi vpe4atlenie e, 4e za CGA i CA sa 18 izpita, a za CMA 13..i az reshih, 4e pak sum se minala kato ne sum razbrala predvaritelno,4 e vsushnost sum mogla da mina i s 5 izpita po malko..ako se biah zapisala v CMA
Ina4e za trudovia staj neshtata naistina sa napraveni dosta slojno... Zna4i te iziskvat 24 meseca trudov staj po specialnostta, no trudovia staj triabva da ti bude zaveren ot oditor. Ima edin formuliar v saita im i triabva da ti bude zaveren ot oditor, koito s podpisa si da garantira, 4e izpulniavash dlujnost suotvetsvashta na tehnite iziskvania za staj...az v momenta rabotia kato commis-comptable i za sega oshte ne sum se interesuvala kak to4no shte mi bude zaveren staja i kude triabva da go tursia toia expert ot CGA da mi go zaveriava i da preceniava dali tova, koeto rabotia e to4no po tehnite iziskvania za staj...no kato zapo4na da u4a ot septemvri nadiavam se dosta neshta da mi se iziasniat. Ina4e po moe mnenie neshtata sa napraveni dosta slojni..imaiki vpredvid ne samo dokazvaneto na staj, no i samite im programi...mai shte triabva da se u4i iako dve, tri godini, a ne e i sigurno dali shte ti priznaiat staja kato podhodiasht..nai-sigurno e ako rabotish v s4etovodna kushta pod kontrola na oditor.
Uspeh na vsi4ki zahvanali se.
Nadia&Petar
Обратна връзка:

same

Мнение от Nadia&Petar »

Saglasen sam che v QC orderite meko kazano "uslojniavat" nestata, a i pri CGA otnosno staja za striktni. Pri CMA (ON) e dostatachno da se raboti prosto po specialnostta (dori po vreme na strategic leadership program). Ne iskat zarevki ili rabota v public co. Vse pak big 4 sa trudno dostijimi za novopritignali.

Koko, ni nai-malko ne se sardia... az ne sam zapoznat podrobno s iziskvaniata za CGA, (ot parvo prouchvane mi se storiha dosta po-slojni); prosto napisah ">60% i za > 2god", razbirai "min. 60% i min. 2 god.", tolkova sa pone za CMA.

Hubavo e ako ima hora zahvanali se sas CGA i CA da dopalvat podrobnosti, kakto i za polojenieto v dr. provincii.

Petar
Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Имам един въпрос. Стаж от България зачита ли се?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Таратор написа:Имам един въпрос. Стаж от България зачита ли се?
В някои случаи е възможно, но общо взето е доста трудно - например ако шефа ти или одитора който е проверявал работата ти е сам по себе си сертифициран счетоводител и може да ти подпише документа за трудов стаж, има шанс да ти го признаят и в Канада. В общия случай това значи че трябва да си работил за някоя от големите одиторски компании за да имаш шанс стажа от България да бъде зачетен.

На позната румънка, която сама по себе си е Chartered Accoutant (АССА)
- от 6 години трудов стаж в румънския офис на PriceWaterhouseCoopers в СА Канада й признаха само 9 месеца трудов стаж. :cry: :cry: :cry:
survivor

Мнение от survivor »

Yulia, interesno mi e dali kato napravsih 18 kursa, preporachani ti ot edin order v tukashen universitet, nakraja mozhesh da poluchsi diploma ot universiteta, ili si ostavash s priravnena bg diploma. Zashtoto po princip dokolkoto znam, ako si s vishse obrazovanie ot bg i tuk zapisvash bac naprimer, nyama problem da ti priznajat edna treta ot programata, t.e. ot 30 kursa mogat da ti priznajat 10, i pri 20 tukashni kursa veche imash diploma ot kanadski universitet. A sashto mi e interesno dali ako si chlen na order ima znachenie ot koe uni ti e diplomata.
Yulia

Мнение от Yulia »

survivor написа:Yulia, interesno mi e dali kato napravsih 18 kursa, preporachani ti ot edin order v tukashen universitet, nakraja mozhesh da poluchsi diploma ot universiteta, ili si ostavash s priravnena bg diploma. Zashtoto po princip dokolkoto znam, ako si s vishse obrazovanie ot bg i tuk zapisvash bac naprimer, nyama problem da ti priznajat edna treta ot programata, t.e. ot 30 kursa mogat da ti priznajat 10, i pri 20 tukashni kursa veche imash diploma ot kanadski universitet. A sashto mi e interesno dali ako si chlen na order ima znachenie ot koe uni ti e diplomata.
Zdravei...men me interesuvashe sushtia vupros i go zadodadoh na slujitelkata ot universiteta, koiato mi dade ocenkata na diplomata i programata, po koiato triabva da u4a..mislia,4e dlujnostta na jenata beshe - sekretar na otdel, no ne si spomniam podrobnosti..s edna duma zadadoh vuprosa na dlujnostnoto lice, koeto otgovaria po tezi vuprosi.
Programata obshto vklu4va 18 izpita, ot koito 10 sa za sertifikat po s4etovodstvo, koito e zaduljitelen plus 8 sa za ordera na CGA. Az ia popitah ako naprimer vzema purvite 10 izpita, koito sa za sertifikat i resha,4e ne moga da se spravia s ostanlite osem i se otkaja da produlja da u4a,shte moga li da se diplomiram i da polu4a sertifikat po s4etovodstvo..t.e tukashno obrazovanie. Zashtoto sertifikata se vodi kum bakalavurskata stepen...
Otgovora beshe - da, niama problem ako reshite da prekusnete shte triabva da mi se obadite i az shte vi zatvoria dosieto... i shte polu4ite sertifikat po s4etovodstvo, no ako reshite po-kusno pak da kandidastvate za ordera izpitite niama da budat osem a dosta pove4e..vie v momenta ste po sukratena programa.
Ami tova e v obshti linii, koeto razbrah az.
Edinstvenata sigurna informacia e , 4e triabva da durja 10 izpita, koito mi gi iziskva universiteta, za da mi izdade sertifikat po s4etovodstvo, koito puk mi go iziskva ordera i 8 ispita zaduljitelni ot ordera.
Dano da sum bila polezna i iasna...
Yulia

Мнение от Yulia »

Zabravih da dopulnia, 4e sertifikata e ot kategoria B i dava stepepen B.A.A - bachelier en administration des affaires ili B.Sc.G. - bachelier en sciences de la gestion...v zavisimost ot razli4ni kombinacii... kato 50% ot neobhodimite kreditite triabva da budat pridobiti i izkarani v samia universitet...abe 4estno kazano i na men vse oshte ne mi e napulno iasno...stoi mi prekaleno lesno da vzemesh 10 izpita i da izleznesh sus stepen B.A.A, no na postavenia ot men vupros jenata kaza, 4e ako resha da prekusna sled kato vzema desetta izpita za sertifikat..niama problem da se diplomiram...i da zatvoriat dosieto mi.
Shte vidim...
survivor

Мнение от survivor »

Благодаря, Юлия! Аз бях говорила с юрист - и те така с техния ордер, поръчват им да изкарат курсове в университета, въпросният човек беше решил че ще е по-добре да си изкара пак бак-а в университета, като там му признаха една година. Успех в борбата с ордера :wink:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

дерзайте момчета и момичета, че борбата е безмилостно жестока :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadia&Petar
Обратна връзка:

...borbata

Мнение от Nadia&Petar »

:-)
"...borbata, kakto kazvat e epichna..." kakto e kazal poeta ...

p.
Заключено