Ecole Internationale

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Joy

Мнение от Joy »

Благодаря,Пламене!
Пного полезни неща открих на първия линк,а втория за съжаление не ми се отваря... :(
Отдавна търсех списък на всички акредитирани училища...Не за друго,но да се убедя,че и нашето е в това число :D
Повече подробности ще разбера като му дойде времето от опит...
Аватар
Niko

Re: Ecole Internationale

Мнение от Niko »

Изображение

Blagodaria mnogo, Plamene! Parviat link e mnogo polezen, no za sajalenie i az ne moga da otvoria vtoria.
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Нико, Джой, добавете едно .ca след втория адрес, ето така:
http://www.gpi.rsb.qc.ca/
Plamen

Мнение от Plamen »

Sorry za greshkata...mnogo barzah da spodelia s vas radostta ot otkritieto na jena mi... :P . Znam che shte sa vi polezni tia neshta...tia se rovi veche 10 dena i tova e nai-dobroto deto e namerila...znam che na 28 tozi mesets v Green Field Park (uchilishteto na ujnia briag) shte ima niakava sbirka za interesuvashti se roditeli...nie mai shte hodim. Za poveche podrobnosti v saita na uchilishteto (edinia ot 2-ta linka). Mai beshe neshto ot 8 chasa vecherta...
Гост

Мнение от Гост »

За какво ви е да ходите ? Ние ходихме още миналата година. Та добрата новина е, че вече имате право да кандидатствате /след прекарана една година в нормален клас/. Лошата е, че сте на опашката след всички от квартала. Освен това, след като не кандидатствате за 1-ви клас /по-точно за матернел/, а за 4-ти /нали така? :P / свободните места ще са не повече от 3 - 4, като предимството се запазва:

1. За децата от квартала
2. За децата от съседните квартали

Миналата година за класовете от 1 - 6 имаше свободни места:

- 2 места за 2 клас
- 3 места за 5 клас

Още от лошите новини: паралелката с френски /единствената, в която имате право да кандидатствате/ е ЕДНА. Нас не ни записаха дори в листа с чакащите за кандидатстване /бяха над 200 :roll: /.

Малко добри новини: Екол интернасионал в Гринфийлд парк /основно/ съвсем не е това нещо, което Екол интернасионал в Сент Юбер /секондер, сред най-добрите училища в Квебек/. Ама в последното многооооооооо трудно се влиза и с изпити, и пак със същите предимства. Има и едно друго Екол интернасинал в Гринфийлд парк /секондер/, което е много назад във всички класации.

Изпитите съм ги писала по-назад във форума. Обикновено са януари - февруари. Главно френски език - писмен и устен, малко математика /логически задачи/.

Като че ли е добра идея да се запише малкото дете в листа на чакащите за по-следващата година. Така има шанс.

Ако искаш ще ти разкажа подробно като се видим. :P
Joy

Мнение от Joy »

Ами,аз си направих сметката след като пристигнахме,че до момента на най-благоприятното кандидатстване,ще са минали 2 г. и половина.Достатъчно време да влезнем в крачка с езика и програмата.Казвам най-благоприятното,защото за разлика от по-долните класове,от 7 клас,се открива цял един нов клас.Т.е. шансовете са много по-голями.Не са само 3-4 места.Ще кандидатстваме в нашето квартално или в Боарноа,но това ще видя като му дойде времето и ще сравня.

В момента сме в 5-ти клас.Кандидатските изпити са февруари на 6-ти,а приемът е за 7-ми.
Joy

Мнение от Joy »

Да,аз разговарях вчера с майката на момиченцето,което завърши с правителствена награда Инернац.у-ще и тя ми обясни,че до разглеждане на оценките се стига,когато резултата от изпита са на ръба- "или-или" ...При нейната дъщеря не се стигало до разглеждане на атестата,защото била трета от резултатите на изпита.Имало въпроси за общ интелект,като например каква била колата на незнам си кой от формула 1... :shock:
През първите години на няколко пъти остро стоял въпроса за изключване на дъщеря и,защото малката хич не си поплюва и прави учителите луди :D Англичанката не и повярвала,че сама е писала някаква работа,защото била по-добра от на англофоните.Питала я от къде знае подобни неща,при което тя и дала руски сайт.Учителката проверила,а там-само йероглифи.Написала оплакване до директора,че редовно Вита се подигравала с нея :D На два пъти щяла да подпали училището и я водили на лекции при пожарникарите... :lol:
Когато и връчвали правителствената награда накрая,директора признал на майка и,колко добре било,че не я изключили в началото...
Сега "какичката"(както я нарича дъщеря ми) учи в интернационална програма в колеж.Учи денонощно и не става от книгите.Мъжа ми седна да и помогне по механика,и се оказа,че материала,който в момента учи,той го е учил 3-4 -ти курс в Ун-та.Това по въпроса за сложността на материала в интернац.програми...
mika

Мнение от mika »

Не съм разгледала подробно линковете, които е дал Пламен (нямам възможност в момента :cry: ), така че ме извинете, ако задавам въпроси, чиито отговори мога лесно да открия и в линковете :oops: .
И така - малко информация за себе си: Пристигаме в Монреал или гр. Квебек месец май 2004г. Дъщеря ми ще бъде на почти 5 г. и половина, а синът ми - на почти 4г. и половина. Едно от водещите условия при избора на квартал ще бъде и наличието на добро училище в него (или в съседство).
- Имам ли шансове да запиша дъщеря ми в Екол интернасионал в Гринфийлд парк (1-ви клас предполагам) или в друго добро училище?
- За месеците юли и август бих ли могла да я пусна на някакъв вид летен лагер (обаче с приспиване в къщи) или нещо подобно, за да бъде що годе в час с езика, когато тръгне на училище? Колко ще ми струва това, съвсем грубо - 300 - 500$?
- Към какъв квартал да се насочим (имайки впредвид желанието ни за добро училище)? Цената на квартирата, разбира се няма да е без значение, но мисля че си заслужава да даваме 100-200$ повече за тази екстра!
Много, много ви моля да ме ориентирате в това отношение. Наистина, след като минахме цялата процедура по получаването на канадска имигр. виза, в момента най-трудното (и най-важното) нещо ми изглежда намирането на добър квартал или по-скоро на квартал с добро училище.
Много, много ще съм благодарна на всички, които ми помогнат в намирането на отговор на въпроса: "А сега накъде?"
A propos, къде мога да намеря картата на Монреал, със съответните квартали и подробности за вски един от тях?
:beer: :beer: :beer:
Гост

Мнение от Гост »

Мика, за училищата и квартала е много субективно. Децата са ти малки, ще посещават основно училище. Голяма разлика в основните училища не се наблюдава. Малкото ти дете, ако е на 4 и половина, няма да може да тръгне на матернел. Изискват се навършени 5 години към 1 октомври на учебната година. Ако другото е на 5 и половина към 1 октомври ще тръгне на матернел /нещо като нашата предучилищна/, което е добре - ще пропусне приемния клас, където учат френски. Ако държиш да запишеш детето в екол интернасионал /основно/ си допусната на равни начала с всички останали, когато става въпрос за матернел, но имай предвид, че има изпит, който се провежда на френски. Дали детето ти ще успее да се справи в самото начало ? Изпитът не е чак толкова труден, но трябва да общува на френски, както и да може да пише числата и буквите - да бъде адекватно. Ако питаш за след матернел - влизането в училището ще бъде по-трудно, защото се предлагат само местата, които са се освободили след учебната година /ако някой се е преместил в друг квартал, отпаднал от обучението, защото не може да се справи и др./. Добрите квартали са относителни, защото за някой това може да означава чистота и спокойствие, богаташки къщи, удобство от магазини, близост на транспорт ... Най-скъпите квартали в Монреал не са по силите на новопристигащи българи. Знам, че българчета, които живеят на улица "Кент" /прочутия "български квартал"/ ходят на училище в Утрамонт /един от най-хубавите квартали/ и там са едни от добрите ученици. Т.е. не е пречка да живееш и наоколо и да учиш в добро училище. Но за основните училища това не е голям проблем - квартала. Освен това за тях няма класация. За средното училище има класация и екол интернасонал е популярно, защото ЕДНО от училищата - това в Сент Юбер е винаги сред първите последните години. Затова е излязла и добрата слава на това училище. В действителност има много по-добри училища в Монреал, но истината е, че повечето нови имигранти не могат да си ги плащат, ЕИ е горе - долу "безплатно". Сред най-добрите в Монреал, /частни/ са двата ФРЕНСКИ КОЛЕЖА, които имат и матернел, и основно училище. Това са: Мари ду Франс и Станислас. Околните квартали са Кот дю Неж, Кот Сент Люк, Утрамонт и др. Годишните такси са от рода на 3000 - 4000 долара, в зависимост от това колко е голямо детето ти. Що се отнася до Грийнфийлдското ЕИ, ние живеем до него и всъщност славата му не е чак толкова добра. Предимството е, че има конкурс и подбират децата, които в последните години са голяма част имигрантчета :shock: . Много са амбициозни родителите. Кварталът не е скъпарски, има евтини апартаменти от рода на 4 и половина за 600 долара. Но това не е на острова Монреал, а на Южния бряг - Монтережи.
Ще продължа по-късно. :P

Ориентир за качеството на основното училище са познати учители. :oops: Те са запознати с така наречената "вътрешна класация", вътре към училищната комисия /обикновено се формира на регионален принцип/. Съществува оценяване от 1 до 10, като 1 е най-доброто. Тази информация могат да ти я дадат само от училищната комисия - ако искаш попитай, когато записваш детето, каква е оценката, но не съм сигурна, че ще ти я дадат.

Лятото има към всяко училище "летни лагери" - записванията стават още февруари - март. Плаща се дневна такса от рода на 5 - 25 долара, в зависимост от училището и забавленията, които предлагат. Ако пристигнеш в началото на лятото ще ти е по-трудно да запишеш децата на такъв лагер, но не и невъзможно - свободни места се намират. Можеш да ги запишеш за седмица, две, месец, три месеца - както прецениш. Спят в къщи.
mika

Мнение от mika »

Ombudsman написа:Мика, за училищата и квартала е много субективно. Децата са ти малки, ще посещават основно училище. Голяма разлика в основните училища не се наблюдава. Малкото ти дете, ако е на 4 и половина, няма да може да тръгне на матернел. Изискват се навършени 5 години към 1 октомври на учебната година. Ако другото е на 5 и половина към 1 октомври ще тръгне на матернел /нещо като нашата предучилищна/, което е добре - ще пропусне приемния клас, където учат френски.............
Ombudsman, много ти благодаря за подробната информация.
Много ме е срам :oops: , но обърках възрастта на дъщеря ми :shock: . Всъщност когато пристигнем (месец май) тя ще бъде на 6г. и половина (а не на 5г. и половина :oops: ). Това означава ли че ще може да започне нормален 1-ви клас наесен или ще трябва да учи 1 год. в приемен клас?
Гост

Мнение от Гост »

Ще бъде в приемен клас - съответно, за да кандидатства за ЕИ ще й трябва след приемния клас една година в нормален :idea:

Оценката на училището е буквено-цифрова: А-В-С /зависи от социалния статус на учениците, степен на образование на родителите, материално състояние на семействата/ и ниво на успеваемост: от 1 до 10.
Joy

Мнение от Joy »

Мика,слушай Иглика-тя е много информирана по тези въпроси и по-изчерпателно едва ли някой би могъл да ти отговори...Конкретната ситуация в твоя случай би могла да варира от фактори разбира се,но Иглика отлично е синтезирала най-важното.
Аз исках само да добавя към летните лагери от нашия опит...
Лятото има към всяко училище "летни лагери" - записванията стават още февруари - март. Плаща се дневна такса от рода на 5 - 25 долара, в зависимост от училището и забавленията, които предлагат. Ако пристигнеш в началото на лятото ще ти е по-трудно да запишеш децата на такъв лагер, но не и невъзможно - свободни места се намират. Можеш да ги запишеш за седмица, две, месец, три месеца - както прецениш. Спят в къщи.
Не съм ги изчислявала на ден,но лагера за почти цялата лятна ваканция ни излезна към 150 дол. с включени в цената 2 целодневни екскурзии и една,която ние си платихме допълнително(към 20 дол.).
Лагера е дневен.Т.е. детето си ходи като на училище и се прибира като след училище.С тази разлика,че не учат,а ги забавляват.

Имах познат румънец,който беше издействал за дъщеря си на същата възраст пропускането на "клас д акьой",защото е посещавала френска детска градина в Румъния.По принцип това е сложно на острова."Клас д акьой" е задължителен,освен ако не живеете на място,където няма емигранти и съответно няма такъв клас (нашия случай)Последното(липсата на такъв клас) е предимство,а не недостатък -аз съм на такова мнение.
mika

Мнение от mika »

JOY написа:........"Клас д акьой" е задължителен,освен ако не живеете на място,където няма емигранти и съответно няма такъв клас (нашия случай)Последното(липсата на такъв клас) е предимство,а не недостатък -аз съм на такова мнение.

Благодаря на Ombudsman и на JOY за информацията!
Сега....Аз също мисля, че е по-добре да прескочи "Клас д акьой" ако е възможно. Май не съм съвсем запозната :oops: , но в този клас само език ли се учи? т.е. след като го завърши дъщеря ми тепърва ще започва 1- ви клас :shock: ?!? Май ако е така ще се наложи да търся квартал без имигранти и съответно без такъв клас. Освен това си мисля, че ако пусна дъщеря си на летен лагер за 2 месеца тя ще се справи с езика в 1-ви клас.
Има ли нещо, което мога да направя оттук (тъй като ще заминем чак след 5 месеца)? Например да я запиша на уроци по френски, да я уча в къщи на френската азбука (тя българската вече я знае, както и да смята до 10, да брои до сто и с малки затруднения да познава числата до сто...- моя заслуга :oops: :D )
И бихте ли ме ориентирали тогава за квартал без имигранти, където ще може да започне веднага "нормален" 1-ви клас?
Joy

Мнение от Joy »

Не се притеснявай,в клас д акьой учат същия материал като и в другите класове,само че застъпват на френския и съучениците са емигрантски деца...Е,май аз не съм най-подходящия човек да казва какво точно се учи там,защото не сме били в такъв,но при всички случаи година няма да пропусне.
Смятам,че няма смисъл да се тормози детето от България,защото там за него занимания по френски са тормоз,а тук това е естествена среда и то без да усети особен стрес ще проговори.
Кварталите където няма емигранти и съответно такива класове са отдалечени от острова.Така че си помисли за двойните разходи за транспорт,трафика по мостовете и ако ти харесва,аз лично нямам нищо против от още една българка в нашето "село"... :D
Заключено