Въпрос относно поименните чекове

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Snow Queen

Въпрос относно поименните чекове

Мнение от Snow Queen »

В началото искам да благодаря на всички които отговориха на предния ми въпрос относно дохода от наем.
Сега особено ме вълнува проблема за това как да взема парите със себе си в Канада. Посетих доста банки в БГ (5 на брой) и там се намериха служители които да ми разяснят нещата около пътническите чекове, но така и никой не можа да ми даде информация за поименните.
Въпросат ми е осребрявал ли е някой скоро поименни чекове в Канада издадени от българска банка. Има ли трдности при тази процедура и от какво естество.
Очаквам с нетърпение вашите мнения, защото въпросът не търпи отлагане.
pantata

Re: Въпрос относно поименните чекове

Мнение от pantata »

Snow Queen написа: Сега особено ме вълнува проблема за това как да взема парите със себе си в Канада.
Взимаш си ги в кеш в теб. Аз така направих. На 1-вия ден от пристигането си откриваш сметка в банка тук и готово.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Az sashto se opitah da razbera shto e tova poimenen chek, no taka i ne namerih kompetenten slujitel (v 4ri banki) koito da mi obiasni. Nakraia se spriah na amerikan ekspres v CAD. Udobno, lesno i sigurno, ako jena patuva sama.

Sas zdrave.
moni

Мнение от moni »

Poimenni 4ekove izdava vsiaka banka, no ne i v CAD, az v postenska banka 2 pati sam pora4val poimenen 4ek v USD, izdava se
ot imeto na American Express, bankata korepondent i posle v Canada si gi depoziram v USD account, no za samoto osrebriavane shte otneme 1 mesets.

Moge bi e dobre da kagesh poimenen megdunaroden 4ek, taka bi traibvalo da te razberat.
moni

Мнение от moni »

zabravih da kaga, 4e taksa za osrebriavaneto v Canada niama, a samata taksa v bg, koiato se plashta na bankata e mnogo malka, mislia 4e do 6000 USD e samo 6 USD taksa /pone v poshtenska banka e taka/. Tvarellers cheques imat komisionna pri keshiraneto v Canada, koaito e mai megdu 1.5 - 2%. Otdelno i v Bg pak shte traibva da platish za samoto izdavane taksa
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

moni написа:... Tvarellers cheques imat komisionna pri keshiraneto v Canada, koaito e mai megdu 1.5 - 2%...
Ако си отвориш сметка в канадска банка и си депозираш пътническите чекове в нея, няма комисионни за осребряването. Освен това, в повечето банки курсът USD/CAD е по-добър за пътнически чекове отколкото за кеш.
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Моят опит:

В България само ОББ издава пътнически чекове в CAD. Там могат да се издадат и поименни чекове на Royal Bank of Canada.

Поименните имат смисъл, само ако носиш доста голяма сума!

Пътнически:
- Комисионна при издаването - 0.5%
- Комисионна при осребряването в Канада - няма (ако си откриеш сметка в тукашна банка и ги сложиш там). В change бюро е естествено да има комисионна ;-)
- Разполагаш с парите си ВЕДНАГА след като ги дадеш в банката!!!
- Трябва 1-2 дена предварително да поръчаш чековете в ОББ, защото може и да нямат в момента.
- Ако имаш повече пари, може да се получи добра пачка и да се наложи да се подписваш десетки пъти (зависи в какви номинали ти ги дадат)

Поименни:
- Комисионна при издаването - много малка
- Комисионна при осребряването в Канада - няма (в банката)
- Разполагаш с парите си след около 1 месец!!! По-добре си носи пари и в кеш в този случай, за да не стват грешки.

И двата вида чекове са сигурни: друг освен теб не може да ги осребри. Поименните имат много ниска комисионна, но парите ти са блокирани за 1 месец. С пътническите е много лесно, но има по-голяма комисионна (например на 10 000 долара ти взимат 50 като комисионна)

Тва е...
Аватар
HORNET

Мнение от HORNET »

Аз също бях пред подобна диалема и накрая си ги пренесох кеш.
БГ левовете си ги обмени в ОББ в Канадски долари-по изгодно е отколкото в USD w BG i posle w CAD w canada.
Заключено