Българи във ville de Quebec

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда, така е, трудно е, ама то лесно няма, ако беше лесно ... ехей

Успех и на теб,
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
survivor

Мнение от survivor »

Az lichno poznavam 3 bg semeistva, koito se varnaha v Balgaria, i dve ot tyah otnovo se varnaha v Canada. Za sazhalenie ne moga da kazha che i tuk sa mnogo shtastlivi, trudno im e da se orientirat nakade da poemat, ama yavno i v Balgaria ne mogat da sviknat otnovo :(
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Mda, kakto kazva Lubo, 4e e trudno, trudno e, ama kato 4eli i nie malko ne se pre4upvame, tarseiki kontakti samo s emigranti ili hora ot nashata si obshtnost, mnogo pre4i tova.
" V Rim pravete kato rimlqnite."
Nqma lesno.........
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Leni, че какво лошо има човек в свободното си време да се с Българи, проблема е, че местните не пият ракия, е има и изключения, но те, освен, че само подчертават правилото, са и ходили по някаква причина до Бг, примерно, и там са ги научили, аз лично, нямам успех засега над местните по въпроса на пиенето на ракия, но продължавам да опитвам.
Lub0 for President!
###############
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Are stiga de, dran, dran., rakiq, oshte malko i ku4ek na masata. Ne zabravqi 4e nie sme doshli tuk i nie trqbva da se prisposobqvame kam tqh a ne te kam nas. A i mejdu drugoto te kanadcite sa po podatlivi na piivane ot nas..................
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Единствения проблем за града Квебек е че хората не са свикнали с имигранти и не знаят статута им. Знаят за рефюджета и ни сравняват с тях. Аз лично вече год. и нещо се сблъсквам с това да ме питат имам ли гражданство и като кажа че съм резидент перманент ми искат разрешително за работа ме питат кой ме е довел тук, ние в нашата страна дали пишем от дясно на ляво и куп други глупости.

Зависи и кой каква работа търси. В туризма може и да наемат но си е сезонна работа, но пък веднъж ако са наели българин и са доволни от него - продължават да търсят българи. Въпроса е наистина да си помагаме и ако някой чуе за работно място да сподели.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Leni написа:Are stiga de, dran, dran., rakiq, oshte malko i ku4ek na masata. Ne zabravqi 4e nie sme doshli tuk i nie trqbva da se prisposobqvame kam tqh a ne te kam nas. A i mejdu drugoto te kanadcite sa po podatlivi na piivane ot nas..................
Ами какво правиш тука, ходи се събирай само с канадци, па дано да завържеш някоя връзка.
Lub0 for President!
###############
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

Lub0 написа:
Leni написа:Are stiga de, dran, dran., rakiq, oshte malko i ku4ek na masata. Ne zabravqi 4e nie sme doshli tuk i nie trqbva da se prisposobqvame kam tqh a ne te kam nas. A i mejdu drugoto te kanadcite sa po podatlivi na piivane ot nas..................
Ами какво правиш тука, ходи се събирай само с канадци, па дано да завържеш някоя връзка.
аз на жените препоръчвам връзка с Канадци
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

аз пък им препоръчвам връзка с мене :dance:
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Ох, благодаря ти Любо за съвета къде да ходя и с кой да създавам връзки, добре че са отворки като теб милеещи за българите....да дават съвети. Аз връзките съм си ги създала много преди твоя съвет :lol:
Ти в качеството си на какъв ме питаш какво правя тук/форума/, айде малко по любезно когато не се касае за навлизане на частната ти собственост.
huba

Мнение от huba »

simon написа: .A ti mi kagi ot dostata hora koito poznavam sa na zocial nezavisimo 4e sa s perfektni dva ezika i zashto tolkova mnogo semeistva si zaminaha za Bg.Tova siakash niakude se gubi iz foruma kolko mnogo hora se vurnaha v Bg.Ne iskam da si pomislish 4e se zaiagdam no neznam zashto vsi4ki go imate za strahoten kriterii Montreal.

Neshto greshish, Montreal ne mi e kriteriii, oshte po-malko pak strahoten. :D Stavashe vapros che ne moje da se sravniavat vazmojnostite v edin metropoliten grad s tezi predlagani v malkite gradove.Pak bili te i administrativni stolici.I tova nezavisimo kade.Nai-trudno se promenia mantaliteta na horata .Az specialno predpochitam da se spravia s po-visokata konkurencia, otkolkoto sas zakostenelite mozaci.Predpochitam da ima imigranti okolo men, otkolkoto da me gledat kato toku shto sliazla ot klona.A da chakash mantaliteta na quebekarite da se promeni za da zaemesh miastoto koeto iskash da zaemesh, e kato da se borish s melnicite.Zatova smiatam che Montreal e za predpochitane, makar i che i tuk ima oshte kakvo da se jelae po vaprosa.A da izbirash da jiveesh v edin grad zaradi krasotata mu e vse edno da si izbiresh baltona zaradi kopchetata .Nai-dobre vseki da si napravi domashnoto, da si prouchi trudovia pazar predi da doide za da niama gorchivi salzi posle. :roll:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

huba написа: ...Az specialno predpochitam da se spravia s po-visokata konkurencia, otkolkoto sas zakostenelite mozaci.Predpochitam da ima imigranti okolo men, otkolkoto da me gledat kato toku shto sliazla ot klona.A da chakash mantaliteta na quebekarite da se promeni za da zaemesh miastoto koeto iskash da zaemesh, e kato da se borish s melnicite.Zatova smiatam che Montreal e za predpochitane, makar i che i tuk ima oshte kakvo da se jelae po vaprosa...
Na men mi triabwa6e dosta wreme, za da proumeia tazi istina. No po-dobre kasno, otkolkoto nikoga wse pak. :wink:
Обичам да преча
ivandi

Мнение от ivandi »

Lub0 написа:Мда и аз като Хуба си мислех, че си говориме за кфалифицирана работа, примерно нещо за 25+ на час, защото ако ще бачкаш "на бяло" някаква смотана работа за 10 кинта, по-добре си седи на социал и си бачкай на черно, поне ще имаш свободно време, ама както и да е, лично на мене и двойна заплата да ми предложат в Кебек сити не бих отишъл, но това си е въпрос на вкус...
Като се говори, че много трудно се намира работа в гр. Квебек, става дума точно за добра работа 25+. Досега минах четири интервюта за подобни позиции в информатиката. Аналист или системен архитект. Техническите познания са най-малкият проблем. Преди интервютата ми правиха писмен изпит и ако съм го минал отивам на интервю при четирима изпитващи. Е точно там се образува проблем. Не съм "чистокръвен". И после получавам отговор, че не се съмняват в техническите ми компетенции, но не отговарям напълно на изисквания профил. А последното интервю започна с думите "Ще бъда откровен, няма да се получи, след вас има двама кебекуа, но нека все пак да проведем интервюто за да се упражните".

За 10-12 работа се намира. С едно "фалшиво" CV ми предложиха работа в АВВ за 12.50 на четвъртия месец откакто бях дошъл. Само че като асембльор. Тогава отказах щото трябваше да уча френски за теста за влизане в програмата за инженерския ордер. Сега след като майската сесия мина успешно и ми остава само още един изпит за ноември, пак пуснах 2-3 "фалшиви" CV-та. Преди две седмици минах "интервю", на което навих една бобина и запоих две финни коаксиални кабелчета и вече съм на "работа". По цял ден се зверя над микроскопа и чопля с поялника за 10.50. А иначе фирмата е още по голяма :D

Така че всеки да си прави изводите. Оптимистични изхвърляния от сорта, че работа има колкото искаш са силно преувеличени. Има, но каква :wink: А като си по цял ден на тръстиката и най-хубавия град няма да ти харесва. Ако на някой му харесва да бачка по фабриките в компанията на "чистокръвни" "добре облечени" кебекари, значи гледната му точка е различна от моята. Лошо няма. Колкото хора толкова гледни точки.

Cheers :beer: :beer: :beer:
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Joy

Мнение от Joy »

simon написа:Samo shte ti kaga 4e kartinkata navsiakude e edna i sushta .Shte ti kaga 4e az sum ot godina i polovina tuk zapo4nah rabota na 7 den ot pristiganeto ni bez koi znae kakuv frenski,sled 1 mesez zapo4nah na vtoro miasto po edno vreme rabotih i na 3.Sled tova si zapazih samo dvete raboti na koito rabotia i sega ,ako ti se struvat malko 80 4asa sedmi4no rabota kagi mi 4e ne e vusmogno.Sushtoto napravi i gena mi tia zapo4na rabota sled 1 mesez s perfekten frenski i sled tova dori i tia raboti na 2 mesta ,a sled tova zapo4nahme zaedno rabota na edno misto.A za v na4alo nemoga da tursia 25 dolara pri uslovie 4e tuk nai visokata stavka v sferata koiato rabotia e 20$ no i tezi koito vzimam sa mi dostatu4ni i moga dori i da spestia .neshtata naistia mnogo se promeniaha ot predi 1 godina naistina mnogo hora biaha na kofi i social i vsi4ki kazvaha 4e niamalo rabota no se okaza obratnoto tuk opredeleno im lipsva rabotna ruka osobenno v turisma a tona tova se raz4ita osnovno .A ti mi kagi ot dostata hora koito poznavam sa na zocial nezavisimo 4e sa s perfektni dva ezika i zashto tolkova mnogo semeistva si zaminaha za Bg.Tova siakash niakude se gubi iz foruma kolko mnogo hora se vurnaha v Bg.Ne iskam da si pomislish 4e se zaiagdam no neznam zashto vsi4ki go imate za strahoten kriterii Montreal.
Случайно да се познаваме? :roll: :roll:
За много хора съм чувал да отиват в Квебек Сити да поседят малко и после беж към Монтреал, но до сега не съм чувал за някой, който да е живял в Монтреал и после да се е преместил в Квебек Сити, та този факт според мен е много показателен...
Няма такъв факт. Аз знам за много случаи от Монреал към Квебек. Това на кой къде му харесва не е показател за нищо.
sashka

Re: Българи във ville de Quebec

Мнение от sashka »

Francheska написа:Знае ли някой колко са българите във ville de Quebec? Харесва ли Ви града и как един новопристигнал би се чуствал там, бихте ли го препоръчали пред Монреал. Благодаря Ви, поздрави на всички.
Бих споделила собствения си опит, защото и аз си задавах този въпрос преди да тръгна от БГ-то. Общо взето със съпруга ми от БГ бяхме един ден на вълна Квебек един ден на вълна Монреал. В крайна сметка избрахме да отидем в гр. Квебек. След пристигането в Монреал останахме да преспим в наши приятели. Успяхме да хванем малко от атмосферата на Монреал- хора с различен темперамент , но говорещи два езика английски и френски. На следващия ден хванахме автобуса за Квебек сити и........ престоят ни там беше точно 1 седмица, достатъчна за да си изхарчим част от парите предвидени за една кола. Но не съжалявам, защото взехме решението да се върнем в Монреал точно навреме преди да се обвържем със договори за наем и т.н. В момента сме трети месец във Монреал и никой от нас ни най-малко не съжалява за града Квебек. Ние сме от хората, които ни харесва разнообразието на града, различните езици и култури. Тук има много интересни места, които могат да се видят стига да имаш време и пари. Възможности за работа също както каза някой стига да ти се работи кеф ти на черно кеф ти на бяло и стига с езиците да си добре. Една от причините да се върнем беше езика. Шокиращо за мен в гр. Квебек беше,че почти никой не говори английски а само "кебекуа"и то толкова развален, че 10-тте ми нива в ИЧС се изпариха на бързо. Бих препоръчала на всеки преди да тръгне от БГ да прецени кой от двата езика му е по силен и да се насочи натам където може да го използва без проблем. Хубавото в Монреал е че човек може да живее и с единия език години наред стига работата да не изисква и двата. И накрая надявам се, че не обиждам живеещите в Квебек сити, но шаренията и духа на имигрантите ми допада много повече отколкото студените и еднотипни физиономии на кебекуата. Също бих добавила че социала не е критерий за избор на град той наистина е въпрос на личен избор, защото работа на бяло не е никак трудно да се намери в Монреал, ами трудното е човек да угоди на претенциите си. Човек с претенции дошъл от БГ си остава със същите претенции и тук. :wink:
Заключено