мотопед, колело?
мотопед, колело?
Здравейте! Прочетох на много места, че във Ванкувър без кола не си е работа. Същото явно важи и за Торонто. За новопристигналите не е ли добър вариант примерно скутерче или колело? Особено пък за Ванкувър, където явно не е студено през по-голямата част от годината (знам че вали, не го натяквайте в темата, моля). И евентуално знаете ли как стои въпроса със застраховката за скутерче, както и с книжката (важи ли шофьорската, както у нас?). Моля, ако някой е запознат с въпроса да драсне два реда! Идеята е ясна - има ли евтин вариант за мобилност на новопристигналия (освен градския транспорт), докато си стъпи на краката и си позволи кола? Мерси!
-
Здрасти, аз карам мотор, но съм в Квебек, а не в Канада.
Ползвам го за превоз и ходене на работа, противно на обясненията на предния. Далеч по-удобно, бързо и икономично отколкото кола. Има и някои особености - книжките са два вида - клас 6 - всякакви, и клас 6А - малки, до 400 куб см. Не можеш ( за разлика от кола) да се явиш на изпит без да си изкарал успешно курс - 500 $ мин. Самия изпит е от 3 части и излиза 2,5 пъти по-скъпо от този за кола - имам предвид таксите и наема на мотор - ако нямаш личен. Другия минус са по-високата такса за регистрация, както и застраховки.
Моя случай - не съм карал тукашен курс, но имам валидна швейцарсна книжка. Тя не ми спести изпита обаче. По мои наблюдения първия път късат - даже на полигона минахме 1/3 от първи път. За магистрала - изпита е по-дълготраен и сложен от за кола. Общо съм дал към 350 до книжка. Застраховката ми е 160/год, но мотора ми е стар, а и само гражданска отговорност, както и намаление заради застр в същата компания на колата. Носи се слух че от догодина ще поскъпне в пъти регистрацията. Иначе мильовците те бройкат, както навсякъде де. С кола са ме спирали само веднъж, с мотора - 5-6 пъти, за късмет - без глоби. Моя гори 5/100 (Ямаха 450, стара както казах) та сега със тоя бензин съм икономист. Разходите за поддръжка са малки, друг + - в центъра не плащаш за паркинг.
Ако друго те интересува - питай. За скутерите нищо не знам, гледам че ги карат дечурлига обаче (12-14 год)
Ползвам го за превоз и ходене на работа, противно на обясненията на предния. Далеч по-удобно, бързо и икономично отколкото кола. Има и някои особености - книжките са два вида - клас 6 - всякакви, и клас 6А - малки, до 400 куб см. Не можеш ( за разлика от кола) да се явиш на изпит без да си изкарал успешно курс - 500 $ мин. Самия изпит е от 3 части и излиза 2,5 пъти по-скъпо от този за кола - имам предвид таксите и наема на мотор - ако нямаш личен. Другия минус са по-високата такса за регистрация, както и застраховки.
Моя случай - не съм карал тукашен курс, но имам валидна швейцарсна книжка. Тя не ми спести изпита обаче. По мои наблюдения първия път късат - даже на полигона минахме 1/3 от първи път. За магистрала - изпита е по-дълготраен и сложен от за кола. Общо съм дал към 350 до книжка. Застраховката ми е 160/год, но мотора ми е стар, а и само гражданска отговорност, както и намаление заради застр в същата компания на колата. Носи се слух че от догодина ще поскъпне в пъти регистрацията. Иначе мильовците те бройкат, както навсякъде де. С кола са ме спирали само веднъж, с мотора - 5-6 пъти, за късмет - без глоби. Моя гори 5/100 (Ямаха 450, стара както казах) та сега със тоя бензин съм икономист. Разходите за поддръжка са малки, друг + - в центъра не плащаш за паркинг.
Ако друго те интересува - питай. За скутерите нищо не знам, гледам че ги карат дечурлига обаче (12-14 год)
Антон написа:Здрасти, аз карам мотор, но съм в Квебек, а не в Канада.

Мотора в Канада си е направо лукс и главоболие едновременно. Предполагам в БК таксите са подобни, тук е най-малко 1800 на година само за да имаш иншуранс, само лайабилити. А освен това се кара само 3 месеца в годината, джигитите карат по 5, ама с по една пневмония на сезон. Освен това се чака 22 месеца за фул лайсънз. Освен това пътищата и магистралите са пълни с китайци, шриланци и кокошки с мобифони дето само чакат да те отнесат с някое SUV.
Незнам защо са тези предубеждения срещу обществения транспорт в Торонто, някой беше писал "несъществуващ". Това просто не е така. Има спирки на всяка керемида, в пиковите часове автобусите са на 5-7 минути, метрото е на 1-2 минути. Аз работя на 13 км от нас, но даже и чадър не си взимам, автобуса спира пред нас, след това влиза в спирката на метрото, то спира на 50 м. от работата ми. Не е чак толкова страшно, тук да не е Финикс

- MrGeek
- Путлер Капут
Anxeli, абсолютно права си. Положението във Ванкувър е същото. Вече три месеца не чувствам изобщо остра нужда от кола, при положение че по работа ми се налага да пресичам ежедневно океан (е, пролив по-точно ама пак си е водаanxeli написа:![]()
![]()
...
Незнам защо са тези предубеждения срещу обществения транспорт в Торонто, някой беше писал "несъществуващ". Това просто не е така...

Единствено ми липсва колата за recreation, както и при пазаруване на обемисти боклуци.
Az karam skuter4e i sam gore-dolu naiasno.
Moia e registriran v Gatineau (Quebec), a go karam v ottawa i e mnogo udobno.
Zna4i ako e do 50 Cub. cm moje da se kara s obiknovena knijka za kola. Ako slu4aino niamate takava (v quebek klas 5) v kvebek moje da se vzeme knijka za skooter, to e samo test i struva 10 $.
Ne pomnia kolko platih za registraciat no niama6e 100 $. Zastrahovkata mi e 110/ god.
Sipva6 benzin i maslo i kara6. Razhoda mu e tolkova malko, 4e e napravo sme6ka.
Moje bi edinstvenia po-seriozen nedostatak e 4e ne moje da se kara na magistrala.
Moia e registriran v Gatineau (Quebec), a go karam v ottawa i e mnogo udobno.
Zna4i ako e do 50 Cub. cm moje da se kara s obiknovena knijka za kola. Ako slu4aino niamate takava (v quebek klas 5) v kvebek moje da se vzeme knijka za skooter, to e samo test i struva 10 $.
Ne pomnia kolko platih za registraciat no niama6e 100 $. Zastrahovkata mi e 110/ god.
Sipva6 benzin i maslo i kara6. Razhoda mu e tolkova malko, 4e e napravo sme6ka.
Moje bi edinstvenia po-seriozen nedostatak e 4e ne moje da se kara na magistrala.
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
абе агент - толкова ли е трудно да се осети6 сам за какво става дума?
има ОФИЦИАЛНА информация като сланце
Вав БЦ има само 1 застрахователна компания и там пи6е вси4ко.
http://www.icbc.com/
А дали ваобсте си струва да хварля6 услилия в тая насока- като иде6 на място сте разбере6
не си мисли 4е си парвия на които му е досла идеята да спести пари
за транспорт -но пак факта 4е то4но тоя метод се практикува изклу4ително рядко си е факт и би трябвало да ти говори несто.
но както казват -
4ужд акал в 4ужда глава не виреи.
желая ти наи ве4е здраве - сте ти е нужно.
има ОФИЦИАЛНА информация като сланце
Вав БЦ има само 1 застрахователна компания и там пи6е вси4ко.
http://www.icbc.com/
А дали ваобсте си струва да хварля6 услилия в тая насока- като иде6 на място сте разбере6

не си мисли 4е си парвия на които му е досла идеята да спести пари
за транспорт -но пак факта 4е то4но тоя метод се практикува изклу4ително рядко си е факт и би трябвало да ти говори несто.
но както казват -
4ужд акал в 4ужда глава не виреи.

желая ти наи ве4е здраве - сте ти е нужно.