Канадски статут
- Ivet
- Обратна връзка:
Канадски статут
Въпроса ми е следния: дъщеря ми ще дойде да си активира PR, но се връща в България след малка ваканция тук. Трябва ли да представям някакви документи, че учи в БГ, до колко време трябва да се върне, и колко време трябва да живее тук, за да не загуби статута си.
И още - ако си загуби статута дали това ще повлияе отрицателно на бъдещи покани за виза (като турист).
За да не стане диспут ще уточня: тя учи в колеж за Балкански езици и култури, който й дава много голям старт с възможности за стипендии в Европейски университети, и други екстри, няма аналог в Канада нито като образование, нито като преспектива, да не говорим, че като цена за качество мога да си го позволя в България, в Канада - не. Като майка я подкрепям на 100%. Но ми се иска да има повече възможности пред себе си, а Канада е една такава възможност. А ми е ужасно мъчно, че е толкова далеч и не искам да губи възможността да идва, когато пожелае.
Предварително благодаря за отговорите.
И още - ако си загуби статута дали това ще повлияе отрицателно на бъдещи покани за виза (като турист).
За да не стане диспут ще уточня: тя учи в колеж за Балкански езици и култури, който й дава много голям старт с възможности за стипендии в Европейски университети, и други екстри, няма аналог в Канада нито като образование, нито като преспектива, да не говорим, че като цена за качество мога да си го позволя в България, в Канада - не. Като майка я подкрепям на 100%. Но ми се иска да има повече възможности пред себе си, а Канада е една такава възможност. А ми е ужасно мъчно, че е толкова далеч и не искам да губи възможността да идва, когато пожелае.
Предварително благодаря за отговорите.
Let it go...
За всеки произволен период от 5 години трябва да се събират минимум 2 години престой в Канада, за да не загуби статута. 2-те години престой не е задължително да са непрекъснати или последователни, но ако например отсъства 3 пълни години, после вече няма как трябва да седи 2 години без да мърда за да не загуби статута.
важи за всеки произволен 5 годишен интервал. тоест може да бъде 3 години вън, после 2 години вътре, после 3 години вън и 2 вътре..
но не може 2 години вътре, 3 години вън, после още 3 години вън и 2 години вътре, защото по средата и се събират 6 години вън (това съвсем примерно)
така че за произволен интервал от 5 години - тя трябва да събира дни в канада равни на 2 години престой.
но не може 2 години вътре, 3 години вън, после още 3 години вън и 2 години вътре, защото по средата и се събират 6 години вън (това съвсем примерно)
така че за произволен интервал от 5 години - тя трябва да събира дни в канада равни на 2 години престой.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
I believe I'll have another drink.
Що се отнася до правилата за запазване статута на постоянно пребиваващ, Митето и Пантата вече са отговорили, но можеш също да погледнеш този линк
http://www.cic.gc.ca/english/skilled/after-3.html
Permanent Residence Status
Now that you are a permanent resident of Canada, you have certain rights. You also have some obligations.
You will not lose your permanent residence status unless you spend too much time living outside of Canada. You must live in Canada for two years in every five year period.
http://www.cic.gc.ca/english/skilled/after-3.html
Permanent Residence Status
Now that you are a permanent resident of Canada, you have certain rights. You also have some obligations.
You will not lose your permanent residence status unless you spend too much time living outside of Canada. You must live in Canada for two years in every five year period.
Последно промяна от Koko на Пон Юни 27, 2005 2:26 pm, променено общо 1 път.
Di ana написа:Ne sam sigurna, no ot tova koeto prochetoh v Government saita na Canada, decata pluchavat statut sled kato roditelite poluchat takav i bez da sa bili v Canada reglamentiranija srok.
Proveri otnovo ili ako njakoi drug znae moze da objasni podrobno.
Това се отнася до получаването на канадско граждаство и детето е под 18 години
http://www.cic.gc.ca/english/citizen/be ... howto.html
Becoming a Canadian Citizen
Here is useful information about becoming a Canadian citizen. Read this page to decide if you are ready to take this step.
To become a Canadian citizen you must:
be 18 years of age or older;
be a permanent resident of Canada;
have lived in Canada for at least three of the four years before applying;
be able to communicate in either English or French;
know about Canada;
know about the rights and responsibilities of citizenship;
Please note that time spent in Canada before becoming a permanent resident may be counted towards becoming a Canadian citizen.
A child (under 18 years of age) must be a permanent resident of Canada to apply for Canadian citizenship. To apply on behalf of your child you must either:
already be a citizen; or
apply for citizenship together as a family.
Children do not need to have lived in Canada for three years before applying