Vupros za chaumage

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
bis
Обратна връзка:

Vupros za chaumage

Мнение от bis »

Zdraveite

Molia koito e minal po tozi put /da e bil na chaumage ili ima info/da spodeli kakva e procedurata za izlizane na chaumage, kolko se izplasta i t.n.

Iima il problem ako vuznameriavam da se mestia v drug grad. Avtomaticno il se izprasta dosieto.

A be koi kakvoto znae da pomaga, che triavba speshno da se orientiram.

Blagodaria
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Има саит, но сега не мога да го търся. Та най-лесното е: отиваш в твоето КЛЕ, казваш за какво става дума и те ти казват къде да идеш. Това е до Гар дю пале (май не е по квартали като КЛЕ-то но не съм сигурна). Там ти дават молба за попълване и ти обясняват всичко, което те интересува. Като видиш сайта, можеш да си сметнеш какво ще получваш. Сметките са слойни (в смисъл не е само да умножиш по %), има разни коефиценти, но там има примери и става.
Няма проблем, ако сменяш града. Май само трябва да се обадиш на новото място. Може би ще ти преизчислят сумата.
Действай по-бързо, че минава месец, докато получиш първата сума.
Обичам да преча
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Blagodaria Ani ama az oste rabotia

Koga triabva da ida da podam dok. Kato napusna li ?
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
Godis

Мнение от Godis »

Bis, ako napusnech dobrovolno, zabravi za chaumage.

Vij niakade nazad sum dal link v edna podobna tema, mislia che beche predi sedmica dve.
Botzo

Мнение от Botzo »

bis написа:Koga triabva da ida da podam dok. Kato napusna li ?
Когато работодателя няма нужда повече от теб ти подготвя съответните документи които ще представиш в клето. Но ...... за да получиш шумаж трябва да си работила минимум 6 месеца или казано точно да си натрупала 960 или повече часа на съответния пост. Чувал съм че става и с 900 но тогава и шумажа е по-малък.
Но ако напуснеш ............ нито стотинка няма да получиш!
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

bis написа:Blagodaria Ani ama az oste rabotia
Просто отговорих на въпроса ти.
Обичам да преча
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

znam che ako napuskam dobrovolno ne mi se polaga chaumage, no pri uslovie che ste se mestim ste se gogovorim s rabtodatelia.
Vuprosa e kolko ste poluchavam, stoto to si e nova imigracia i pri uslovie che i dvamata niama da imame rabota e hubavo da si napravim smetkata.
ta za tova pitam konkretno.
Godis

Мнение от Godis »

За да ти се отговори конкретно трябва да кажеш от кога до кога си на работа, по колко часа на ден в нормалния случай и заплатата си.
Затова е най добре да хвърлиш едно око на сайта им.

Сигур те е домързяло да гледаш назад, е ти да четеш:

http://www100.hrdc-drhc.gc.ca/ae-ei/dem ... home2.html
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Godis
tursih vuv foruma po kluchovi dumi ama nisto ne izleze

Blagodaria ti za sit-a ste goo razgledam i posle ste dopulnia vuprosite
Blagodaria ti.
simon
Обратна връзка:

Мнение от simon »

Zdrasti Bis
Ve4e sa ti dali dosta info za shumaga. Na chaumage moge da izlezesh dori i ako imash 700 4asa ,no togav shte ti e po maluk chaumaga.Po prinzip pri vseki e mnogo razli4no ,zashtoto zavisi kolko i za kolko si rabotila.Na bazata na tova ti iz4islivat sumata koiato shte polu4avash .Grubo moga da ti kaga 4e shte ti plashtata 50%ot tova koeto si vzimala za 1 mesez.moge i sama gore -dolo da si go smetnesh.Smetni si po mesezi kolko si vzimala i si go razdeli sled tova na sedmizite i ot srednoto koeto shte polu4ish shte ti se izplati 50%.Po prinzip nai visokoto koeto moge da se vzeme e do 1300 za dve sedmizi no za da vsimash edna takava suma triabva da si vzimala malko nad 3000$ mese4no.Tova e koeto znam ,dano da sum ti polezen.
Ako spazvash vsi4ki pravila,gubish zialoto udovolstvie.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Zdravei Bis,
Sega i az da napi6a tova koeto sum 4yvala ot kebekari... Ami kakto i po-gore be6e spomenato chomaga e zastrahovka t.e. izpla6ta se samo togava kogato nastupi subitieto...t.e. yvolnenieto. Moje6 da se razbere6 sus rabotodateliat (kakto praviat mnogo kebekari) da te yvolni za da poly4ava6 tezi pari.
Su6toto koeto e napisano po-gore znaia i za 4asovete koito triabva da ima6...
A kolkoto do symata tia e 60% ot brytnata zaplata (pone taka sa mi kazvali ) i ti se izpla6ta v produljenie na okolo 10 mesetza. No kakto ti kazaha i tozi srok kakto i symata e mnogo individyalno i zavisiat ot vuznagrajdenieto ti.
Pozdravi
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Ima gorna granica na mesecite za polu4awane, i mislia, 4e e po-malko ot 10. Towa zawisi ot towa, kolko wreme si rabotila prez poslednite 26 sedmici. A goleminata na sumata ne se opredelia kato procent ot zaplatata (we4e go kazah de), makar i mnogo hora da go kazwat. Towa zawisi ot zaplatata ti, ot 4asowete na rabota prez poslednite 52 sedmici, ot rasta na bezrabotica w saotwetnia region.
Zab. Upomenawam 26 i 52 sedmici, no mestata im moje bi da sa obratno. Wseki slu4ai na saita im e obiasneno kak se smiata sumata, ima i primeri, i ako 4owek se postarae (nai-trudnoto e da si sabere6 dohodite :wink: za perioda), moje da si iz4isli dosta to4no sumata, koiato 6te polu4awa.
Обичам да преча
P.Kostova
Обратна връзка:

Chômage

Мнение от P.Kostova »

Zdravei, Bis!Otgovariam na vaprosite ti!Za da polu4avas chômage triabva da si prestanala da rabotis poradi manque de travail. Ako si rabotila pri drugi rabotodateli predi tova i si napusnala dobrovolno, ste te karat da obiasniavas zasto si napusnala, taka 4e si izmisli niakakav razumen otgovor i uvajitelna pri4ina. Triabva da iamsh izraboteni 900 4asa, ako podavas molba za parvi pat i 700 4asa za vsiaka sledvasta. Sumata e 55 % ot tova, koeto si polu4avala kato zaplata. Maksimumat e 400 dolara na sedmiza, nezavisimo ot tova koeto si polu4avala. Za da podades dokumenti triabva da imas ot vsi4ki mesta ,kadeto si rabotila cessation d'emploi.Molabata se podava do Gare du palais-tam, kadeto ni izdavat kartata sas sin nomera. Dano da sam ti bila polezna.Ako imas oste vaprosi, pitai.Ako moga ste ti otgovoria. Moje i li4no saobstenie da pises, a sasto i da se 4uem po telefona. Pozdravi i kamset!
"Ползата от живота не се състои в продължителността му,а в начина, по който е преживян;някой е живял дълго, но е преживял малко.Вземи от живота,докато съществуваш:това зависи от волята ти,а не от броя на преживените години."
P.Kostova
Обратна връзка:

Oste info

Мнение от P.Kostova »

Zabravih da napisa, 4e za da podades dokumenti triabva da sa minali 7 dni ot poslednia ti raboten den. Ani, viarno e 4e ne e to4no 55 %, no obsto vzeto taka se polu4ava. Ima si koefizenti i taka natatak.Maksimumat sedmizi, koito mojes da polu4avas chômage e mislai 4e mejdu 36-40 sedmizi, no tova zavisi kolko si rabotil, po kolko 4asa sedmiz4no i za kakav period. Tova e ot men.Dano da sam bila polezna!
"Ползата от живота не се състои в продължителността му,а в начина, по който е преживян;някой е живял дълго, но е преживял малко.Вземи от живота,докато съществуваш:това зависи от волята ти,а не от броя на преживените години."
Заключено