моля ви кажете дали си струва!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ЗОРИ

Мнение от ЗОРИ »

За някои хора си струва, за други - не. Отговора на въпроса ти зависи основно от........ теб. Малко ми е чудно, че си задаваш този върос на финала, когато сте инвестирали толкова пари, време, нерви в процедурата по емиграция.
Да си нов емигрант е голям стрес и затова трябва да се подготвиш:
1. Много е важно да знаете добре езика! От това до голямя степен зависи съществуването ви в чужбина. Вярно е, че Канада предлага разни курсове, Кофи-та, помощи и др. екстри, но е хубаво човек да си е поготвен. Знанието на езика те дърпа години напред пред другите емигранти.
2. Положителна нагласа - ако си от типа хора, на които никога не може да им се угоди и целия свят им е длъжен, нищо добро не ви чака. Опитайте се да търсите хубавите, а не лошите неща в новата реалност.Всичко ще е 100% различно, от вас зависи как ще го приемете.
3. Опитвайте се да създавате контакти с повече хора - обмяня на ценен опит и т.н. За това отново е важно да знаете език. Избийте си от главата мисли от сорта на "местните са много тъпи и ограничени", "емигрантите, (които не са българи) са прости и неграмотни" и т.н. Никога не знаеш, кои би ти помогнал в нужда, затова уважавай и хората, които не са от твоята народност.
4. Ако имате възможност вземете си повече пари - ще са ви нужни. Толко бързо се харчат, докато човек си намери работа.
5. Въоръжете се с търпение - мечтите са постижими, но не става за 1 ден, месец, година. Началото е трудно, но като гледам повечето стари емигранти са доста напред. Трудно биха постигнали това в България за такъв срок от време. Важното е да знаеш какво искаш и да не си мислиш за отказване.
6. Запазете връзката си с България. На мен лично единстветото, което ми липсва сега са моите близки и приятели. В ерата на интернет, човек трябва максимално да се възползва от възможностите за комуникация - чатове, уеб-камери, текстови и гласови съобщения, пращане на снимки он-лайн, карти за евтини телефонни разговори и какво ли още не. Сега дори разговарям по-често с близките си от колкото преди в Бг. и това много помага.
Решението дали ще емигрирате, и как ще ви се отрази зависи от вас.
DiadoMraz

Niakoi koito e veche tam

Мнение от DiadoMraz »

Ima dobri preporyki tuka iz otgovorite, no niakoi i ne tolkova dobri. Tova che se symniavash hich ne e losho, nito stranno kakto pretendirat niakoi. Oznachava che mislish. Edinstveniat syvet, koito moga da ti dam e:
napravil si vsichko i imash tazi vyzmojnost. Izpolzvai ia, vinagi mojesh da se vyrnesh v Bylgaria, ako ne ti haresa. Vyzmojnostite ne sa hiliadi v jivota, zatova pyk greshkite sa.
Аватар
taralej

Re: Niakoi koito e veche tam

Мнение от taralej »

DiadoMraz написа:Ima dobri preporyki tuka iz otgovorite, no niakoi i ne tolkova dobri. Tova che se symniavash hich ne e losho, nito stranno kakto pretendirat niakoi. Oznachava che mislish. Edinstveniat syvet, koito moga da ti dam e:
napravil si vsichko i imash tazi vyzmojnost. Izpolzvai ia, vinagi mojesh da se vyrnesh v Bylgaria, ako ne ti haresa. Vyzmojnostite ne sa hiliadi v jivota, zatova pyk greshkite sa.
100% подкрепям това мнение.
Всеки на някъкъв етап се чуди дали си струва..особено когато тръгнеш за един съвсем различен свят.Неизвестното плаши...това му е работата...Едни мисли имаш в главата като знаеш, че имаш 1 година пред себе си и съвсем други когато остава един месец.....така, че това "да си мислил като си подавал документите" за мен е малко пресилено.Аз лично също имах такива мисли в главата, но реших да дойда и пробвам..пък каквото сабя покаже..ако пък ми писне си се връщам в БГ-то и пак съм на същото дередже...За мен всеки опит, който придобиваш е ценен...Адаптирането в нов свят е стрес, но пък има и хубави страни...но наистина известно време ще ви е доста трудно и ще имате бая препятствия......Но както винаги всичко зависи от програмката и настройките с които си дошъл.
Аз мога да кажа, че винаги си струва да опиташ нещо ново...Защото ако не пробваш никога няма да разбереш дали си е струвало или не...Щото ако не си помирисвал боклук, как ще знаеш , че розите миришат хубаво?
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Аватар
darklady
Непокорна

Re: Niakoi koito e veche tam

Мнение от darklady »

DiadoMraz написа: Vyzmojnostite ne sa hiliadi v jivota, zatova pyk greshkite sa .
taralej написа: Щото ако не си помирисвал боклук, как ще знаеш , че розите миришат хубаво?
ИзображениеИзображениеИзображение
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
ghr

Мнение от ghr »

Благодаря,
блгодаря на всички и особено на како Гърга(flash)от черна котка,бял котарак и Зори.Лошото при мене е,че точно сега ми се отваря възможност за бизнес,а и като отида там стандартът ми ще падне изведнъж и то доста,понеже разликата от 3000US i началните 1200-1300CAD си е доста,а?!
mdju
Обратна връзка:

Мнение от mdju »

Наистина има добри мнения тук и най- доброто е на Зори.
Ами , аз пък бях там , а сега съм в Бг. Сигурно има и други такива случаи, но не им се занимава да пишат по форуми.
Значи, не че в Бг съм зле , даже за общата представа съм добре , и ще ти кажа , че непрекъснато ме човърка мисълта да се върна отново. Общо взето съм в твойто положение само дето знам как е в началото там . Истината е че основното за да усхееш там е мотивацията и ако много искаш да успееш и си търпелив и следваш някои правила на играта, като се съобразиш с тях , а не роптаеш сбу тях, ще успееш, но не изведнъж а с времето. А и зависи какъв ти е бизнеса в Бг, това вече само ти и никой друг не може да ти каже как го виждаш успешен ли ще е.
Като решиш все пак пусни един месаж, просто ей така.
Успех и кураж !!!
huba

Мнение от huba »

ghr написа:Лошото при мене е,че точно сега ми се отваря възможност за бизнес,а и като отида там стандартът ми ще падне изведнъж и то доста,понеже разликата от 3000US i началните 1200-1300CAD си е доста,а?!
Ela za 2-3 sedmici , zadeistvai si PR statusa i se varn v BGi da si gledash biznesa.Prosto si ostavi edna otvorena vrata.Nai-hubavoto na emigraciata, che dava izbor.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
mitirino

Re: моля ви кажете дали си струва!!!

Мнение от mitirino »

ghr написа:знам,че печелиш едно,а печелиш друго,но
Ти сам си си отговорил - все печелиш. Знам че това е грешка при постването, но те грешките обикновено са верни.
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Hei Mdju, neshto se sheguvash:)) V drug posting pitash za rabota, a pyk se okaza che si idval/a:)) Minali sme po edin pyt, no sym s edin ednoposochen bilet pred teb :lol:

Povecheto mnenia tuk mi dopadnaha i sa mnogo verni za men. Ne vsichki mnenia syvpadat, no i istinata ima mnogo strani. Osven che temata e dosta dyvkana, poradi koeto postingite sa dosta sintezirani i s malko dumi kazvat mnogo. Normalno e da se kolebaesh. Cheti gi vnimatelno, no izhojdai ot sebe si i slushai sebe si. Da resheniata sa trudni, i da si nosish posledstviata iziskva ne malko kuraj. Moga da dopylnia samo, che da si zatvariash vratite zad gyrba po-kusno vodi do syjalenie. Ima nachin da se ostaviat otvoreni, makar che izglejda po-slojno, no e nai-razumno, stiga da ti e vyzmojno. Nai-obshto imam predvid business i nedvijimi imoti. Az lichno se pooparih, no gledam da ne syjaliavam i da vyrvia napred, kakto i da oceniavam nemalkoto vyzmojnosti, koito imam. Vypreki greshkite, znam che sym na prav pyt.
Minah i prez mnogo etapi na "dovolna" i "nedovolna" ot reshenieto si da emigriram. Spored motivatsiata, koiato imash, mogat da ti se otkriat (ili zakriat) mnogo vyzmojnosti, ne zabraviai tova... Uspeh!!!
mdju
Обратна връзка:

Мнение от mdju »

Питах за работа в Квебек, там не съм била и ми беше интересно , при положение че нямам проблеми с френския дали това ще помогне за по лесно намиране на работа там. За англофонската част имам представа как е там и не питам.
Но в случая въпроса е " Струва ли си" и се опитвам да отговоря според моя експириънс.
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Shtom niamash problemi s frenskia, znachi spokoino mojesh da kandidatstvash za rabota. V kakva oblast tyrsish? Ako znam linkove za po-specialni saitove, shte ti dam. AKo iskash mi pishi i LS.
Pincher

Мнение от Pincher »

zaslujava si da doidesh samo ako mislish da stoish dalgosrochno ili do pensia, v protiven sluchai ne. ako imash biznes po-dobre si go razvii. nikoi ne se nujdae i ne e primrial za teb. tova go razberi. takiva kato tebe s lopata da gi rinesh. ako si mislish che kato doidesh i sveta shte se varti okolo tebe - prosto ne si poznal. moga tolkova akal da ti dam, no ne znam dali shte go osmislish i shte si izvlechesh pouka. srednia dohod na chovek v Ca e 30k. bruto na semeistvo 60k. bruto tova e srednia, kato preobladava tozi koito e pod-srednia, pone po moi nabludenia. nedei zabravia che jivota e po-skap 7 do 10 pati tuk v sravnenie s bg. taka che na 500 lv. zaplata neto tuka triabva da vzemash 3000$ neto. plashtash i kvartira, zastrahovki i drugi podobni. s dve dumi - nema da ti e lesno. ako shteshe da ti e lesno za kakvo im e da te vikat - pomisli malko. imat nujda ot evtina rabotna raka. tova e. zatova se napalni s kitaici i drugi podobni. ia po-dobre si naliagai parcalkite i da ne ti idvat takiva naludnichavi idei v glavata. bg. si e napravo rai v sravnenie s tazi pustosh tuk.
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Хехехеееее Пинчер ти ме разби!В БГ било РАЙ?!Може би не си осведомен че сме заплашени от епидемия заради замърсяването?Контейнерите преливат от боклуци.По улицата само роми и клошари.В 22 часа те е страх да се прибереш защото тогава се мотат само хора с психически отклонения.На член от семейството се падат 2 коли-една служебна и една за лично ползване с малко уточнение че последните няма къде да се паркират.А статистиката сочи че психичните отклонения при тези между 30-40 години е нараснала с 63% за последните 5 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
Angie

Мнение от Angie »

Не съм ходила в Канада, но ми е интересно да разбера наистина ли са толкова ужасни цените? Или някой има интерес да прави пропаганда и да си мисли, че ядем доматите с коловете. Защото по мои наблюдения цените на хранителните продукти, дрехите и техниката са до 1,5-2 пъти по-скъпи, което сравнено с разликата в заплатите е направо смешно. Вярно, че в Канада се плаща наем, но той то покрива отоплението и електричеството, а само те в България през зимните месеци се равняват на един български наем. Кажете моля ви как стоят нещата? :shock: :roll:
Clarissa

Мнение от Clarissa »

Анджи, тук ще да се отклоним доста от темата. Освен това малко ми се спи и моля да ме извиниш за разхвърляното писане...

Много е странно, макар че някой следовател от Галъп ще каже че няма нищо странно... Най-общо, тук за разлика от БГ, при една средна заплата на човек (взимам горепосочената 60 К на семейство или 30 на човек, тоест около да речем 1500 чисто на месец на човек), си позволяваш повече основни неща, и по-малко забавления бг тип - ежедневното ходене на кафе/кръчма го няма. Това е скъпо. Ходене на театър, концерти - също е скъпо. Всичко варира около 40-50 долара на човек (билет, вечеря или нещо друго...). Та сложи срещу тази заплата основните си разходи - да речем 800 квартира за семейство в Монтреал, 60 карта транспорт, 200-300 долара сметки (ТВ, нет, телефон, мобилен, и прочие дреболии). Ако имаш да плащаш кредитни карти - сложи още 100 долара. Ако имаш да изплащаш нескъп модел кола+застраховката - още да речем грубо 400. Дотук маи станаха 1700?
Сега сложи храната, която е малко по-скъпа, джобни, излети през уикенда... Изобщо за да не се стискаш много, както и друг е казал по-горе, трябват ти 3000 чисто на семейство на месец. Имай предвид, че с гадна работа трудно се надхвърлят 1000 на месец, на черно на бяло - все едно.
Техниката не е по-скъпа, бялата обаче - да. Но пък се взима на безлихвено изплащане за 2-3 години.
Качеството на живот - доста по-високо, като изключим депресарската зима, но тя къде ли не е депресарска. Кърлеж тук е непозната дума, общинските площи се поддържат на много добро ниво.
В началото ми се стори мизерно и грозновато... но като се прибрах в София, шока от мръсотията беше доста по-голям... Изобщо тук се живее доста спокойно, и ти е кеф и ти да се държиш нормално, да се усмихваш, да си чакаш реда и да пазиш чисто...
Кариера - трудно е да си чужденец и да почваш от нула. За възрастен човек направо изисква кански компромиси. Но ако си много напънат и амбициозен - възможности да искаш...
Ох пия второ кафе и не мога да се събудя.. някой да продължи ако иска...
Заключено