интересен казус за кан. гражданство
Zdraveite,razkazvam sluchai koito se sluchi s moi poznat:Toi e s PR sled edna godina prestoi v Canada MU PISVA i reshava da otide v USA minaha 3 godini varna se obratno v Canada podade za pasport i nqmashe nikakav problem samo edno utchnenie vleze s noviq izdaden BG pasport,na vaprosa za kolko vreme e bil izvan stranata kaza edin mesec.Noviq mu pasport nqma nikakvi dati.Chuvam che nashite hora sa pochnali da go pravqt tozi nomer.V momenta chakam edno semeistvo da go napravi ako pak stane shte vi pisha.Trqbva da si napravish nov pasport.
ZDRAVEITE KOKO I ZOMBI!Pro4etox vi temata i kakto sme izpadnali v ot4aqnie sled 8 mese4ni nadejdi za legalno zaminavane v Canada si kazvam za6to pak ne i nelegalno?Kakvo 6te me posavetvate?S kakvi dokumenti se tragva ot BG ?Kakvo stava kato pristignem tam?Za men e vajno ako moje da mi dadete nqkakva informatsiq!Zombi ti pak zashto iskash da se varnesh v BG???Kakvo ochakvash da vidish?Ili mislish che neshto se e promenilo?!Masovo xorata emigrirat i se chudqt kak da se spasqt!!!Mnogo jalko no e fakt!Tolkova za BG.Kajete mi az kakvo da napravq ?
Едва ли има спор за това че българите сме безкрайно изобретателни когато става дума да се заобиколят правилата или законите, но си мисля че подобни експерименти с канадските власти са твърде рисковани и не бих ги препоръчал никому. Разбира се всеки си има глава на раменете за да решава за себе си, така че ако някой иска да си пробва късмета по този начин – сам ще си бере последствията, каквито и да са те.sasho написа:Zdraveite,razkazvam sluchai koito se sluchi s moi poznat:Toi e s PR sled edna godina prestoi v Canada MU PISVA i reshava da otide v USA minaha 3 godini varna se obratno v Canada podade za pasport i nqmashe nikakav problem samo edno utchnenie vleze s noviq izdaden BG pasport,na vaprosa za kolko vreme e bil izvan stranata kaza edin mesec.Noviq mu pasport nqma nikakvi dati.Chuvam che nashite hora sa pochnali da go pravqt tozi nomer.V momenta chakam edno semeistvo da go napravi ako pak stane shte vi pisha.Trqbva da si napravish nov pasport.
За новите паспорти – когато си подавах документите за канадско гражданство, това което трябваше да приложа беше копие от челната страница на българския ми паспорт. Никой не ме е питал или искал копие от страницата с печатите, още повече че печатите са от българската граница, не от канадската.
Веселушке, това е най-дългия, най-скъпия и най-рискования начин. Сигурна ли си че всички варианти за легална имиграция са изчерпани и няма никакъв друг начин? Факт е, че все още има хора които опитват нелегално, но поне според мен не си заслужава по този начин, още повече че ако опита се провали, това значи че вратата към Канада е напрактика затворена.Veselu6ka написа:ZDRAVEITE KOKO I ZOMBI!Pro4etox vi temata i kakto sme izpadnali v ot4aqnie sled 8 mese4ni nadejdi za legalno zaminavane v Canada si kazvam za6to pak ne i nelegalno?Kakvo 6te me posavetvate?S kakvi dokumenti se tragva ot BG ?Kakvo stava kato pristignem tam?Za men e vajno ako moje da mi dadete nqkakva informatsiq!Zombi ti pak zashto iskash da se varnesh v BG???Kakvo ochakvash da vidish?Ili mislish che neshto se e promenilo?!Masovo xorata emigrirat i se chudqt kak da se spasqt!!!Mnogo jalko no e fakt!Tolkova za BG.Kajete mi az kakvo da napravq ?
По коя от легалните процедури си опитвала и защо не става?
Koko e mnogo prav, shtoto riskat e golyam. Kato hodish do USA ne minavash kanadska mitnicheska proverka, napravo amerikanska, no amerikancite ti vzemat otpechataci i ti prikrepyat edno listche kam passporta, na koeto pishe do koga vaji i koga si vlyazal, mislya che I-94 mu vikaha, ako ne se laja. Na vrashtane, nyamash proverka v USA, a samo v Canada, no kanadcite ti go vzemat tova listche I-94, ili pone na men go vzeha :idea:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид

Да, I-94 се казва, важно е, и има няколко тънкости с него:
1. Ако възнамерявате да ходите до Щатите повече от един път в следващите 6 месеца (и разбира се, имате многократна САЩ виза), в момента на ваденето, което става на американската граница, помолете да ви го направят валидно за многократно влизане в рамките на следващите 6 месеца. Никога не са ни отказвали, а убавинята е двойна: първо, следващия път като минаваш, е много по-малко вероятно да те отбият и да те занимават с бумащини, и второ, спестяваш си 6 U$ за всяко такова картонче.
2. Да, по принцип канадците са длъжни да ти го свалят това картонче след като изтече (или преди да изтече, но няма да го ползваш повече), и да го предадат обратно на америкаците. когато напускаш САЩ със самолет, на летището при чекирането винаги ти го прибират. обаче, излизайки от сащ с кола и влизайки в канада, НИКОГА не са се сещали канадците да ни ги приберат. а това е много важно, защото това ти е единственото доказателство, че не си седял нелегално след като визата ти за САЩ е изтекла. затова, дори и да забравят да ви вземат I-94, ако повече не ви трябва, подсетете ги да си го вземат.
А по въпроса на Сашо - аз имам известни притеснения. Пътуваме до щатите поне 4-5 пъти в година, и комай всеки път като влезем в щатите ни фраскат печат с дата в паспорта, но не всеки път като влизаме в канада ни удрят печат с датата. дори да предположим, че канадците ни вкарват в компутеро, аз как да помня за колко дни точно съм бил извън канада, преди 4 години например? та мисълта ми е, някъде бях чел, че може да се обадиш на някакъв номер (в съответната служба, разбира се) и те да ти кажат колко дни си навъртял и съответно колко ти остават. някой знае ли нещо по въпроса?
1. Ако възнамерявате да ходите до Щатите повече от един път в следващите 6 месеца (и разбира се, имате многократна САЩ виза), в момента на ваденето, което става на американската граница, помолете да ви го направят валидно за многократно влизане в рамките на следващите 6 месеца. Никога не са ни отказвали, а убавинята е двойна: първо, следващия път като минаваш, е много по-малко вероятно да те отбият и да те занимават с бумащини, и второ, спестяваш си 6 U$ за всяко такова картонче.
2. Да, по принцип канадците са длъжни да ти го свалят това картонче след като изтече (или преди да изтече, но няма да го ползваш повече), и да го предадат обратно на америкаците. когато напускаш САЩ със самолет, на летището при чекирането винаги ти го прибират. обаче, излизайки от сащ с кола и влизайки в канада, НИКОГА не са се сещали канадците да ни ги приберат. а това е много важно, защото това ти е единственото доказателство, че не си седял нелегално след като визата ти за САЩ е изтекла. затова, дори и да забравят да ви вземат I-94, ако повече не ви трябва, подсетете ги да си го вземат.
А по въпроса на Сашо - аз имам известни притеснения. Пътуваме до щатите поне 4-5 пъти в година, и комай всеки път като влезем в щатите ни фраскат печат с дата в паспорта, но не всеки път като влизаме в канада ни удрят печат с датата. дори да предположим, че канадците ни вкарват в компутеро, аз как да помня за колко дни точно съм бил извън канада, преди 4 години например? та мисълта ми е, някъде бях чел, че може да се обадиш на някакъв номер (в съответната служба, разбира се) и те да ти кажат колко дни си навъртял и съответно колко ти остават. някой знае ли нещо по въпроса?
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
- Rainmaker
ne go znam tochnia nomeredelwais написа: та мисълта ми е, някъде бях чел, че може да се обадиш на някакъв номер (в съответната служба, разбира се) и те да ти кажат колко дни си навъртял и съответно колко ти остават. някой знае ли нещо по въпроса?
moje da probvash tuk -
http://www.cic.gc.ca/english/contacts/call.html
sus sigurnost e vajno da si napravish tochna smetka na dnite
edin priatel beshe sburkal s 2 3 dni i posle se naloji da chaka oshte 1 godina.
Сашо,
номера ставаше преди няколко години..когато ПР беше един изпокъсан лист хартия..сега с тия магнитни ленти незнам как е работата....освен това преди 9/11 беше другояче по границите....аз лично имам близък взел си Канадския паспорт по тая схема дето си сетил....има риск разбира се...но пък за какво ти е този паспорт ако ще си стоиш в БГ....Принципен въпрос....Иначе всяка система има пробив....Аз лично ако ми беше все едно дали ще живея в Канада или в БГ, щях да я направя тая схема..пък ако ме улепят си отивам в БГ-то и си заживявам .......Да ама Не...щото не ми е все едно къде ще живея....А най-хубаво е като имаш избор....то не се знае дали е хубаво ама...щото в един момент се озоваваш на кантара и....
номера ставаше преди няколко години..когато ПР беше един изпокъсан лист хартия..сега с тия магнитни ленти незнам как е работата....освен това преди 9/11 беше другояче по границите....аз лично имам близък взел си Канадския паспорт по тая схема дето си сетил....има риск разбира се...но пък за какво ти е този паспорт ако ще си стоиш в БГ....Принципен въпрос....Иначе всяка система има пробив....Аз лично ако ми беше все едно дали ще живея в Канада или в БГ, щях да я направя тая схема..пък ако ме улепят си отивам в БГ-то и си заживявам .......Да ама Не...щото не ми е все едно къде ще живея....А най-хубаво е като имаш избор....то не се знае дали е хубаво ама...щото в един момент се озоваваш на кантара и....
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Малко извън темата на налудничавата хипотеза на Сашо, но имам въпрос по гражданството-ако някой знае случайно...
Отчита ли се престоят на детето за подаване на документите? Т.е.,само тя ще има 3 месеца извън Канада, мога ли да подам документите тази година (с нашия срок) или да изчакам първо тя да направи 3 год. тук? Познати ми казаха,че пребиваването на децата в чужбина не важало...
Отчита ли се престоят на детето за подаване на документите? Т.е.,само тя ще има 3 месеца извън Канада, мога ли да подам документите тази година (с нашия срок) или да изчакам първо тя да направи 3 год. тук? Познати ми казаха,че пребиваването на децата в чужбина не важало...

Джой, няма голямо значение колко време детето е било извън Канада, времето на родителите е по-важно, защото детето получава гражданство автоматично, веднага след като единият от родителите го получи.
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.