Как да си помогнем - FEVAL

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Как да си помогнем - FEVAL

Мнение от Linko »

Уважаеми съфорумци,
Обръщам се към тези, на които им предстои явяването на интервю. За да помогнете на тези след вас, а и на самите себе си при евентуални спънки (да не дава Господ!), искайте си в края на интервюто разпечатка от вашата оценъчна таблица - Fiche d'évaluation т.нар. FEVAL.
Интервюиращият е длъжен да я издаде и при положително решение за селекция и при отказ. Може да не поиска да я разпечати веднага, но е задължен в 60-дневен срок да ви изпрати разпечатката. Има си специална директива по този въпрос, която цитирам буквално:
Directive n° 2002-004 DIRECTIVE DE GESTION
Afin de respecter les engagements pris dans le cadre du Protocole d’entente concernant les normes de
traitement applicables aux demandes de Certificats de sélection du Québec traitées par les services
d’immigration du Québec à l’étranger, signé au mois d’août 2001, la fiche d’évaluation (FEVAL)
doit être jointe systématiquement à l’avis de refus ou à l’avis d’intention de refus.
Comme le prévoit l’article 2.4 du Protocole, le certificat de sélection (CSQ), l’avis de refus ou l’avis
d’intention de refus doivent être expédiés au candidat ou a son avocat(e) dans un délai de 60 jours
suivant l’entrevue.
От тази оценъчна таблица се разбира пределно ясно кое и как е оценено и изключва направата на каквито и да е фриволни предположения и безпочвени разсъждения. Още повече, че към таблицата има и придружителен текст с обяснения и с доводите на интервюиращия за взетото решение.
Аз си изисках моята след отказа и я получих вчера. Няма никакво разминаване с предварителната ми самооценка.
По този начин ще помогнем на себе си и на тези след нас да се ориентират в обстановката и да насочат в правилна посока своите усилия.
Желая на всички успех на бъдещите интервюта!
Последно промяна от Linko на Вто Ное 15, 2005 3:50 pm, променено общо 1 път.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Suny

Мнение от Suny »

ЛИНКО,мерси за пожеланията!!!Наистина имаме огромна нужда от вашата подкрепа и от цената информация която ни предоставяте!!!
Дай Боже на 22.04 да имам 4еста да напиша как е преминало нашето интервю и това да е радостен ден за нас,а и за другите съфорумци!!!
Благодаря ,4е има такива добри хора като вас,които винаги са готови да помогнат и да ни вдъхнат Вяра,Сила и Кураж!!!!
"Global Warming: Point of No Return?".............
http://www.youtube.com/watch?v=7FVZSUsT ... ed&search=
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Linko, mnogo interesno i cenno info! Thank you! Az tova ne go znaeh, che e zadaljitelno. Na men nikoy ne mi dade razpechatka s tochkite mi, a veche minaha 60 dni ot interviewto mi. Ne mi e pritryabvalo, no moga da si napravya izvod kolko gi spazvat pravilata, deto sami si gi pravyat. :idea:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
canadeza

Мнение от canadeza »

a veche minaha 60 dni ot interviewto mi
Canuck какво имаш на предвид с това. Все още ли не си дошъл в Канада?
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

E, canadeza, spoko be. :P Az ot 2 godini i polovina ne sam mradval ot Canada, prosto doydoh kato student i kandidatsvah za imigraciya ot tuk.
Uspeh i na tebe! :P :beer:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
canadeza

Мнение от canadeza »

OK. Успокоих се.
Глупавият човек се учи от собствените си грешки, а умният от грешките на другите.
flyfish

Re: Как да си помогнем - FEVAL

Мнение от flyfish »

Линко,тъй като скоро ни предстои интервю,реших че ще поискам такава разпечатка и аз.Но доколкото правилно съм разбрала текста на френски,интервюиращият е длъжен да я предостави само при негативно стечение на обстоятелствата.Никъде не прочетох да пише,че при взето интервю пак е длъжен да даде разпечатка.Питам защото силно се надявам ,че ще минем и искам да съм сигурна когато му поискам разпечатката.Права ли съм? :roll:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Правилно си разбрала цитата, flyfish. При отказ и дори намерение за отказ, са длъжни да го приложат към съответното уведомително писмо. В противния случай издават директно сертификат за селекция.
Та при отказ, този документ се изисква. Но нищо не пречи да се отправи молба за издаване на FEVAL и при успешно интервю. В този случай не можете да го изискате, а просто молите да ви се издаде. Може и да ви откажат, но може и да ви го издадат.
PAVLINAP

странно

Мнение от PAVLINAP »

Миналата година като ни върнаха,Ла Рю ни даде единствено писмото с отказа и в него пишеше защо ни е отказал,а именно:не достатъчен трудов стаж,недостатъчно пари /4000 амер.долара/ :roll: ,съжалявам че не съм знаела за това нещо,напременно щях да го поискам,така исках да видя как ни беше оценил той :twisted:
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Linkoq
можеш ли ми постна е- мейла на който трябва да драсна 2-3 реда, за да си го изискам?
Мерси предварително !
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

tornado, обръщаш се по избран от теб начин (писмо, факс, телефон, е-майл) към бюрото по имиграцията на Квебек в посолството на Канада във Виена. Ето и пълният адрес:

Bureau d'immigration du Québec
a/s de l'Ambassade du Canada
Laurenzerberg 2
Bürocenter Stiege 2, 2.OG
A-1010 Vienne
AUTRICHE

Téléphone : (43.1) 53138.3005
Télécopieur : (43.1) 53138.3443
Courriel : siqvienne@micc.gouv.qc.ca

(N'oubliez pas de mentionner votre adresse postale lorsque vous utilisez le courrier électronique.)

Ако ползваш електронната поща, не забравяй да си посочиш и пощенския адрес, каквото е изискването според забележката, поставена в скоби.
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

благодаря ти! тъкмо да го има адреса в темата и за другите дето ще пишат...
agnesa terzyiska

Мнение от agnesa terzyiska »

Zdravei Linko ! Pusnah ti Li4no suobshtenie predi malko,no reshih da ti pisha tuk otnovo ,zashtoto predi minuti razglejdah aneks 2 ot zakona za to4kovata sistema pri imigrantskata protsedura.Spored nego pred intrvuto samostoiatelen kandidat triabva da subira minimum 50 to4ki ot maksimum 96. A ,ako ste dvama triabva da subirate minimum 58 ot maksimum 113. Sled intervuto ,akto vi otseniat za ezik,znania za Kvebek k motiviranost, minimumut to4ki,koito triabva da pokriva samostoiatelen kandidat e 60 ot 106, a za dvama tsifrata stava 68 ot 123.Drug e vuprosut dokolko se prilaga to4no i dali e validno tova, koeto pishe v nego vse oshte. Bi li spodelil kolko to4ki subirashe ti v 4astnia si sluchai predi i sled intervuto, ako se e stignalo do takova vuobshte. Mnogo e vajno za vsi4ki,koito se 4udiat da si puakt li izobshto dokumentite, ako minavat passmark-a na kosum,nali razbirash....Thanks!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

agnesa terzyiska, отговарям на въпросите ти тук, защото информацията може да е полезна и за други.

Предназначението на Анекс 2 от Правилника за точкоопределяне е за оценка на кандидатите по параграф 2С - ЕМР (EMPLOYABILITÉ ET MOBILITÉ PROFESSIONNELLE) , когато не са налице условията по параграфи 2А и 2В от Анекс 1 на същия правилник. Това ще рече, че кандидата няма осигурена работа в Квебек или професията на същия не е в списъка с търсените професии. Само в този случай кандидатурата се оценява по Анекс 2 и ако събира минимума от 30 т. (за сам кандидат) или 35 т. (за семейство) при възможни съответно - 56 и 67 точки, то на кандидата се присъждат 8 т. по параграф 2С на Анекс 1 и се продължава с цялостната оценка на кандидатурата. А ако не събира необходимия минимум точки за ЕМР по Анекс 2, то кандидата изобщо не се оценява по Анекс 1 и молбата за селекция се отхвърля.
Останалите кандидатури, за които са изпълнени условията по параграфи 2А или 2В на Анекс 1, се оценяват единствено по този анекс (Анекс 1), като им се присъждат директно 15 т. или 12 т. според това, кое от двете условия е налице.

А посочените от теб минимални сборове от точки при предварителната оценка (преди интервюто) и за селкция (след интервюто) са валидни за всички кандидатури. Разликата е тази, че някои от кандидатите са тествани и по Анекс 2, а други - не.

Що се отнася до мен, аз кандидатствах сам с търсена професия и при това положение събирах над необходимия минимум от 50 т., поради което и ме поканиха на интервю. На самото интервю обаче, при конкретизиране на въпросите какво точно съм работил и от кога до кога, се установи, че не отговарям на критериите за търсена професия. Това конкретизиране се наложи поради факта, че съм бивш офицер от армията и от представените документи не бе възможно да се установи от имиграционните кога и какви задължения съм изпълнявал по гражданската си специалност "инжинер по експлоатация и поддръжка на ЕИМ". Та като заявих, че съм изпълнявал такива функции до 1997 г., след което съм бил изцяло управленски кадър (демек началник), то се оказа, че не е изпълнено изискването в последните 5 г. от подаването на молбата за селекция (подадена есента на 2003 г.) да имам минимум 1 г. стаж по специалността. Това доведе до преоценяване на кандидатурата ми по Анекс 2 за ЕМР и отново по Анекс 1, но вече не с търсена професия и привилигеровано образование. При това положение обаче, аз посмъртно не мога да събера изискваните 60 т. за селекция. Събирам ги, и Ла Рю го е записал това черно на бяло във FEVAL-а ми, само ако отговарям на критериите за търсена професия. Сега ми предстои подаването на нова молба за селекция при същите условия, но вече с доказване на необходимия минимален стаж по професията през последните 5 години.
Ами това е всичко в общи линии. Дано да съм бил полезен.
agnesa terzyiska

Мнение от agnesa terzyiska »

Blagodaria za iz4erpatelnia otgovor,!islia, 4e e polezen za vsi4ki ! I upeh pri sledvashtoto kandidatsvane!!!
Заключено