Kakvo rabotite ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
taralej

Мнение от taralej »

Браво Hullboy,
много добре си го написал! :beer: :beer: :beer:
"Книгата на живота започва с един мъж и една жена в една градина, а завършва с Апокалипсиса." - Оскар Уайлд
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

Gesh-а май дава най-точния отговор на зададения преди 4 страници въпрос...

Кокато човек емигрира, трябва да е наясно, че първоначално ще има downgrade (във ВСЯКО едно отношение). Важното е да имаш кратко- средно- и дългосрочни планове и ясни критерии. Работата е една от най-важните съставки, и освен в краткосрочен план не бива да се мери в долар/час, преди/след данъци. Междувременно, както казват няколко човека, може да се наложи да се преквалифицираш, но това вече е в процеса на търсене на ново (...хм) качество работа (средносрочни планове), което разбира се върви и с по-различно заплащане. И за друго е прав Gesh-а - сменяйки средата, трябва да си адаптивен (не случайно има и такъв критерий в процедурата).

На времето бях писал нещо подобно, и тогава (както и сега предполагам, че ще стане) ме взеха за мезе. Ами ето тогава и по :beer:

Аз лично съм стр.инженер от БГ, в момента съм студент компютри.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Антон

Мнение от Антон »

Рядко влизам в сайта, но пък нямам какво и защо да крия, та ако някой случайно има полза от подобна информация, ето :
Започнах работа 4 седмици след пристигането ни като общ работник в строителна фирма-изпълнител за 9,50/час. За тази работа ми помогна приятел - българин, дошъл 2 год. преди мен,на когото я бяха предложили, но той се занимаваше с друго. Късмета ми се изразява в това, че пристигнахме в началото на лятото - разгара на търсене на работници. Бачкерска история, но правех по 65 ч/седм. и тъй като данъците за под 10 $/ч. са ср. по-ниски - изкарваха се пари за преките разходи. 4 седм. по-късно, по обява във вестник (честна пионерска ! ) си намерих следващата работа - чертожник, за 12/час, след година стигнах до 15. И в момента работя сходна работа - в трета по ред фирма, голяма, за 19,50/час (скоро се преместих, затова)
Важно е да кажа, че нямам инженерна диплома от България, но и нямам амбиция да ставам инженер. Лично мнение - езика (способността да разбереш !всичко! и да се изразяваш правилно, по възможност без силен акцент) е най-важното нещо. В Онтарио, по причина че 70% от имигрантите остават около Торонто, както и че английския е доста по-прост език (за средно ниво пряка комуникация, не го подценявам ни най-малко) ми се струва доста по-лесно и успешно едно имиграционно начало за слабо владеещи френски.
Това е . Ако някой го интересува повече - да пише Л.С.
Антон

Мнение от Антон »

А-а-а, забравих нещо, и тъй като не зная кога пак ще посетя форума - по-добре веднага да го напиша.
В България 2000 г семейния ни доход беше ~800-1000 лв./мес. и определено живеехме много зле. Някой ще каже - лоша финансова дисциплина, но само факта, че тук не се чудя в края на месеца от кого да взема пари на заем за едното ядене, страшно ме облекчава.
Пак за България - работил съм всичко - от-до, като за най-квалифицирана работа - проектиране с използване на моделни програми от рода на АNSYS са ми заплащали най-зле - та ще кажа само - мамицата им на ВСИЧКИ български "бизнесмени". Най-долни мошеници без каквото и да било изключение.
Аре чао.
Аватар
dalv
Обратна връзка:

Мнение от dalv »

Vsjako nachalo e trudno...S idvaneto tuk se zapochva ot d&noto (osven ako njamate k&smet i zapochnete na dobra rabota. Imam poznat, koito na 3-tija den beshe veche s rabota-mechta...no tova e izkljuchenie, a ne praviloto).

Tuk sme ot 1998...(ОК, току що налучках кирилицата:-) Превключвам) С напълно непотребно образование (право) започнах работа в една фабрика за $7.50/час, нощна смяна. През деня работех като freelance graphic designer... След 9 месеца напуснах фабриката, защото вече имах достатъчно поръчки, за да работя от вкъщи. И така - до днес (е, 2000-ната година пазара се срути, та се наложи да си намеря full time job за една година).

Ще излъжа, ако кажа че е лесно...Разработването на собствен бизнес, особено в тази сфера е трудно...но в крайна сметка работя това, което ми е интересно, от собствения си дом, и имам достатъчно свободно време да обръна внимание на децата си (едното е родено тук). Опитвам се да не гледам в паницата на другите хора, и да се радвам на това, което животът ми поднася.
TNT

Мнение от TNT »

...
Последно промяна от TNT на Вто Май 03, 2005 1:22 am, променено общо 2 пъти.
dumpy

Мнение от dumpy »

Курение вызывает старение кожи. В Европе люди меньше курят! Иммиграция в европейские страны: http://cernis.cz
Pepon

Мнение от Pepon »

TNT написа:Антоне, мога само да потвърдя за българското положение на инженерите

И аз работя с инженерни програми, никой в офиса не е барал такова чудо и вземам по-малко пари от повечето работници, които вършат по-неквалифицирана работа. И това не е първото място, където го правят това нещо. В смисъл, че си е традиция на тоя дето цял ден се звери в компютъра да не му се зачита особено.

Дано да стигнем до по-добро положение - ние става въпрос, то за БГ не се знае.
Vsichko zavisi v kakva sfera rabotish. Az sum v Canada, no v moia business tuka, tezi deto se zverim po cial den v monitora sme nai-zle plateni. Onzi deto se podpira na mashinata e s 8-mi klas, no vzema poveche. Abe proizvodstvo....dobre che v Canada tova jivotno e na izchezvane.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

pepon, ти в какво производство работиш, в коя област :?:
Документи до Виена - 22.04.06 г.
Accusé - 28.04.06 г.
Интервю - 29.11.06 г. 10.00 h ОК
Документи Букурещ - 19.12.06
Баркодове - 29.03.07
Медицински - 10.04.07
Направени-24.04.-OK - 03.05.
Покана за виза - 1.06.- ВИЗИ 23.06.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

sneja, след като дойдох тук, разбрах че човек да си вади изводи специално за заплащане, възможности за работа и т.н. по писанията във форуми хич не е правдоподобно. Много фактори не се споменават, а някои хора много обичат и да извъртат истината и да говорят нашироко :wink:
TNT

Мнение от TNT »

...
Заключено