Монети от 0.25с
Монети от 0.25с
Направи ми впечатление голямото разнообразие на оформлението на едната от страните на монетите от 0.25с. Решх да се пробвам и събрах 12 различни модела.
Знае ли някой колко горе долу разновидности са в обръщение?
Знае ли някой колко горе долу разновидности са в обръщение?
- Sneji
- Най-любезен форумец
Знам, че има години, в които всеки месец е излизала монета. Щерката си има колекция от 1999г. - има си място за всяка монетка, като на самия картон е отпечатано и как трябва да изглежда монетката, която да сложиш там. Голям зор видяхме, но вече имаме 11 от 12 възможни, само за месец август ни липсва.

- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
Това канадските монети са много интерено нещо пълни с странни истории и названия и какво ли не. Например наскоро излязлата монета с червеничкото по средата, така и не я окопах. 25 центовите монети бях забелязаъл че има над 5 ама чак толкова че са не знаех. Това монети и марки и банкноти в държава с толкова малко история но с такова голямо разнообразие си е направо рай за колекционера. Двайсет и петте цента кебеката ги наричат "тран су" (те и тея с тия архаични названия от времето на Дюма пиастри=пиас су си е су но както и да е много е интересно дава известен културен нюанс това им поведение) защото не са имали 0.25 монета в близката си фринтифонска история и 0.30 е най близко до названието им (шантаво ама кефи). Англофоните (мисля че и за щатите важат някои названия) казват на центчето самотно = пени 5цента =никел 10 =дайм 25 =куотър 50=имаше некво особено име 1долар=лууни така казват и на канадския си долар като валута жаргонно 2долара=тууни или туони. Като израз "никелс анд даймс" = дребни стинки. Определено местната валута не само разплащателно средство живее си някакъв свой собстен живот за марките им да не говорим.
- Sneji
- Най-любезен форумец
Ми на щерката класьора и е подарък, иначе не съм виждала никъде. Отзад на класьора пише - Royal Canadian Mint. Може и да продават, нямам представа.
Виж тук, ако ти е интересно:
http://www.mint.ca/microsite/en/index.asp
Виж тук, ако ти е интересно:
http://www.mint.ca/microsite/en/index.asp