Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ablood »

ivalin написа:...дали е имало робство или семейно съжителство с кисиците.
Поредният кон с капаци, който отрича да има средно положение?
Не чу ли последната фраза от това видео? Човекът ти го каза: "владичество".
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Странджата »

Владичество има в главите на продажниците!
Аватар
ivalin
Мнения: 914
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 6:40 am
Местоположение: Monreal

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ivalin »

ablood написа:
ivalin написа:...дали е имало робство или семейно съжителство с кисиците.
Поредният кон с капаци, който отрича да има средно положение?
Не чу ли последната фраза от това видео? Човекът ти го каза: "владичество".
Аз за "владици" при "братята" мюсюльмани не съм чувал та от къде на къде "владичество", така са ни владичили 5 века, че чак са ни изхфръкнали очите. Ама тези от Клисурата наистина могат да направят работа, ако рекат, като знам, че повечето са работили в сопотските заводи и колко време не са получавали заплати, сигурно имат цели арсенали в бейзмъдите си. Пък и като се сетя как един бивш работник на Лясковския полувоенен и полуцивилен завод направи спецназовците на шишони... Надявам се, че се сещате за какво иде реч...?! :lol:
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Kan_Tangra »

ivalin написа:... сигурно имат цели арсенали в бейзмъдите си.
W TF ???? :D
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16506
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: Какво се случва в България?

Мнение от MrGeek »

ivalin написа:Аз за "владици" при "братята" мюсюльмани не съм чувал та от къде на къде "владичество", така са ни владичили 5 века, че чак са ни изхфръкнали очите. Ама тези от Клисурата наистина могат да направят работа, ако рекат, като знам, че повечето са работили в сопотските заводи и колко време не са получавали заплати, сигурно имат цели арсенали в бейзмъдите си. Пък и като се сетя как един бивш работник на Лясковския полувоенен и полуцивилен завод направи спецназовците на шишони... Надявам се, че се сещате за какво иде реч...?! :lol:
Ивалине, няма спор, че след толкова години да се ревизира османското робство е идиотщина. Обаче има един много интересен момент от най-новата ни история, който всички патрЕоти през всичките тези години, неясно защо избягват и не обелват нито дума по въпроса. След като всички (с много малко изключения), сме единодушни по въпроса за османското робство, защо никой патрЕот не повдига изключително важния въпрос за едно доста по-жестоко и далеч по-пагубно РОБСТВО от най-новата ни история, а именно болшевишко-съветското такова?
Един сравнителен анализ между двете робства показва на практика кое точно е било по-пагубно за българската нация.
Това, по което и двете робства си приличат е окупацията на България (във военен, политически и всякакъв друг смисъл). Следващият фактор, по който и двете робства си приличат е отношението към традиционната религия на българската нация, в случая православното християнство, което и двата поробителя са се опитвали да заличат, за щастие без особен успех. Другото общо между двете робства е терора сред българското население, без оглед на право и човешко достойнство.
Сега идва ред на разликите.
По време на османското робство, българите са притежавали СОБСТВЕНОСТТА върху земите си (най-вече обработваемите такива, поради аграрния характер на обществото). Българите в османската империя освен това са се придвижвали СВОБОДНО не само в рамките на империята, но и изобщо в Европа и света. След Европейското възраждане, много известни българи са се обучавали в Европа и са черпели директно от източника авангардните идеи на европейското просвещение.
Около век след това, болшевишко-съветското робство, в буквалния и преносния смисъл изтръгва всички тези права или дадености. Собствениците на земя са НАСИЛСТВЕНО лишени от нея, а целокупното население е ЗАТВОРЕНО зад желязната завеса на окупационния лагер - никакъв шанс за каквото и да било свободно придвижване.
Е, пита се в задачата, защо едното робство си го знаем и възприемаме като робство, а в същото време другото много по-лошо робство (от гледна точка на отвратителните последствия след на порядъци по-краткия период на съществуване), не намира никакво място в дневния ред на така възмутените патрЕоти? :fubar:
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Колкото до науката, ми вярвам и даже прекалено и вярвам, но не вярвам толкова на хората.
__ Powered by Kpetrov
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12481
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Ivan1007 »

Абе, не ви ли светва под шапките, че като се зададе истинска политическа драма, ви пускат да се дърляте дали е имало турско робство, или е било турско присъствие. Като хамстери във въртележка сте, търкалят ви с един и същи номер десетки пъти, а вие въртите педалите неуморно :)

Робство”, „иго”, „присъствие”, „съжителство”, „владичество”, „власт”

Термините, глупако! (Надявам се тази парафраза да ми бъде позволена.)

Терминологията ни трябва да бъде ясна и недвусмислена. Част от нерешените въпроси на нашата историография и нейната цел се въртят около това, че не знаем как искаме да наричаме периодите от националната си история. Османската епоха е „робство” за страдалците, „съжителство” за непредпазливо оптимистичните и „владичество” за рационалистите. Проблемът ни е, че спорим за тези понятия не с оглед на това дали са уместни към самото минало, а спрямо собствените ни възгледи. Превръщаме историята в легенда, легендата – в мит и мита – в политика. Ако си направехме труда да бъдем малко по-аналитично настроени, щяхме бързо да намерим подходящия термин за прочутите петстотин години.

Османската система „кул” разглежда всички поданици на падишаха като негови роби, потенциални „капъ куларъ”, без разлика от вяра и народност. Цялата държава, всичко и всеки в нея формално е собственост на царуващата Османова династия, представлявана от своя глава, султана. Това е разпространен начин на мислене за природата на властта в ислямския свят: затова освен „Османска империя” има „Хашемитска Йордания” и „Саудитска Арабия”.

На пръв поглед всичко е ясно – това си е робство. Само че много от „робите”, включително християни и включително българи, имат оръжие, реална частна собственост и военни функции. Много интересни „роби” са това. Пък и реорганизацията или Танзиматът от 1839-1876 премахва системата „кул”, поставяйки началото на колеблив и, в общи линии, неуспешен опит за равноправие между различните поданици.

В навечерието на Априлското въстание богатите християни в империята определено вече не са роби, а част от нейния елит. Това не пречи на автори с остро перо като Ботев да говорят точно за „робство”, като това вече включва двойната и даже тройна зависимост на населението вече не само от корумпираната османска администрация, а и от фанариотските митрополити и местните, български чорбаджии. Да не забравяме и че Ботев се стреми статиите и стиховете му да предизвикат нетърпимост към османската система. Той искрено вярва в думите си (и го доказва на дело по недвусмислен начин), което не бива да ни пречи да го виждаме като човек със собствени политически страсти, макар те да са основателни. За османската власт чорбаджиите са неразличими от който и да е полузаконно овластен ага.

Е, как да наричаме периода?

Гръцките ни съседи отдавна са се спрели на термина „туркократия”, тоест „турска власт”. Доколкото властта не е само турска в етнически смисъл (при толкова много паши и везири от албански, арабски, кюрдски, босненски и друг произход), то „османско владичество” е най-близо до истината. Премерен, разумен термин, който нито бие на чувство към „трите синджира”, нито пък съдържа грешката на подценяване в излишните политически коректни трактовки, а обхваща цялото многообразие от явления в Османската империя. Но такъв аналитичен подход е нужен за всички спорни моменти в историографията ни – и да се прилага последователно, професионално и без оглед на чиито и да е амбиции.

Това, разбира се, ще ни е необходимо, само ако искаме в училище да се преподава наистина история, а не агитация – била тя националистическа или нихилистична.

http://www.ploshtadslaveikov.com/za-che ... storiyata/"

Та, знам си родословното дърво по майчина линия от края на 18-ти век. Прапрадядо ми е търгувал с вино и го е изнасял из цяла Европа, имаме му търговския тефтер и документите за покупка на земи от преди 1878-ма. Е, не е бил роб. :tmi:

Който не ми вярва да прочете Записките на Захари Стоянов:
Какво Вие мислите? Копривщица е била цели векове Република, без сенати и министри, без харти и президенти, десет пъти по-либерални от френската и сто пъти по-демократична от американската
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ablood »

Турското "робство" и руското "братство" са екстремни термини в услуга на литературното изразяване, политическите манипулации и революционните речи.

И двата термина нямат място в часовете по история, но съм твърдо против да вадят "робството" от литературата. Тя няма претенции да отразява реалността, макар, че червените управници пробутваха подбрана част от литературата за факти (това явно има дълбок отпечатък в съзнанието на някои от вас).

Разумно ли е населението на загубените български територии да се самоопределят като бивши български "роби". На някои места се е проляла бая кръв.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ablood »

Странджата написа:Владичество има в главите на продажниците!
Продължаваш да ме третираш така, сякаш само един от двама ни е икономически емигрант, а другият е хъш, милеещ за родината.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
ivalin
Мнения: 914
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 6:40 am
Местоположение: Monreal

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ivalin »

Всякакви неща се случват в България, като това също: http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/v ... evski.html" :!: :geek:
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

Вчера пътувах по новата магистрала от Благоевград до София, после се возих на софийското метро и през цялото време си мислех колко хубаво е, че ми вдигнаха заплатата, абе кво ми пука преди 150 години дали е било робство или иго? Затова и Бате ви Бойко ще управлява, другите нямат мозъци и колкото него :D :D :D
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12481
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Ivan1007 »

Се едно, че слушам баба Станка от Горна Диканя - добре, че беха комунистите да пуснат електриката у село.
Затова ще ви управлява и краде Боко Тиквата, щото немате мозък и колкото него.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ablood »

ivalin написа:Всякакви неща се случват в България, като това също: http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/v ... evski.html" :!: :geek:
Не даваш да се разбере дали се възмущаваш, че се съмняват в автентичността на орара, или в това, че изобщо навремето някой е повярвал на професионален хайдутин и е дал пари за него.

Това е все едно да си купиш от eBay плакат с "автентичен" автограф от Фреди Мъркюри за $20 и да се гордееш с него на стената в хола. Може и наистина да е автентичен, ама надали.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
joro
Мнения: 6456
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 11:04 am
Местоположение: Bulgaria

Re: Какво се случва в България?

Мнение от joro »

Ivan1007 написа:Се едно, че слушам баба Станка от Горна Диканя - добре, че беха комунистите да пуснат електриката у село.
Затова ще ви управлява и краде Боко Тиквата, щото немате мозък и колкото него.
По-добре Тиквата, отколкото Путин :y:
"Което не става с кубатура, става с обороти"- девиз на японската фирма Кавазаки
Аватар
ivalin
Мнения: 914
Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 6:40 am
Местоположение: Monreal

Re: Какво се случва в България?

Мнение от ivalin »

ablood написа:
ivalin написа:Всякакви неща се случват в България, като това също: http://www.dnesbg.com/goreshti-novini/v ... evski.html" :!: :geek:
Не даваш да се разбере дали се възмущаваш, че се съмняват в автентичността на орара, или в това, че изобщо навремето някой е повярвал на професионален хайдутин и е дал пари за него.

Това е все едно да си купиш от eBay плакат с "автентичен" автограф от Фреди Мъркюри за $20 и да се гордееш с него на стената в хола. Може и наистина да е автентичен, ама надали.
Моето мнение драги не е важно, защото аз съм специалист в тази област, но моя професионалъз не бива да влияе на вашето мнение по въпроса. Аз не искам да ви маниполирам, макар, че имам различни мнения по много от експонатите във въпросния музей. Работил съм там и познавам доста неща от вътре така да се каже от кухнята, а и не само там и в съседната институция наречена Държавен архив, където нешата се допълват и можеш да имаш по-пълна представа за много неща. Аз ви предтавям какво пишат високо "образованите" и "ерудирани" журналисти, които се вземат много на сериозно. Мнение така гласно мога да дам само, ако съм професор в дадената област, обаче аз не съм и вече нямам намерени и да ставам. Доста поостарях, а и не ми се занимава с преливане от пусто в празно.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Pavel M
батката - оригиналът
Мнения: 10106
Регистриран на: Нед Сеп 27, 2015 11:18 am

Re: Какво се случва в България?

Мнение от Pavel M »

joro написа:
Ivan1007 написа:Се едно, че слушам баба Станка от Горна Диканя - добре, че беха комунистите да пуснат електриката у село.
Затова ще ви управлява и краде Боко Тиквата, щото немате мозък и колкото него.
По-добре Тиквата, отколкото Путин :y:

че то не е ли все едно и също

аз лично голяма разлика м/у двамата тиквеника не намирам

единия се изживява на бащица на цялата рус,другия като татото на българия

и тряа им вярвам,че без тях не може
айде въз бе
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
Публикувай отговор