Пролетна сесия - Март/Април 2013

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
perlichka
Мнения: 37
Регистриран на: Нед Юни 06, 2010 1:16 am
Местоположение: Бургас

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от perlichka »

Здравейте, на всички взели сертификат дотук - честито ! Да напишем и по- подробно за нашето уви - не успешно интервю. Поканата ни беше за 1 април в 9,30 часа. Пристигнахме по- рано и се настанихме на диванчето пред стая № 101. Приеха ни по- рано. Пред нас нямаше друг кандидат. Покани ни самата мадам Шантал Базил. Предварително да заявя, че кандидатурата ни е слаба. На два пъти ни искаха допълнителни документи. Не ни достигаха и точки. Накрая до интервю ни заведе една квалификация за зидар на съпруга ми. Донесе ни 3 т. Тази квалификация на самото интервю не ни беше призната въобще като документ.
Водещият кандидат с Колеж по туризъм – тяхното ВАС + 3. На 31 години с максимални точки за възраст. Със сертификат Делф В2. Не съм работила от пет години по специалността. На въпроса и защо, отговорът беше за по- добре заплатена длъжност в момента. Това ми коства точки за област на образование, които по- принцип са 6. Иначе нямам прекъсване за стаж. Единствено две години за майчинство. Не ме попита защо е толкова дълго.
Вторият кандидат ще завърши средното си образование /вечерно/ - другият месец. Носеше документи с хорариум от училището и оценките си досега. Както и уверение, че му остава месец. Неговите нива на френски бяха дебютант. Има изкарани 2 нива на френски език, преди повече от година. След това подготовката му беше за интервюто. Начинът по - който мадам Базил му задаваше въпросите си не беше за ниво дебютант. Въпросите й са дълги и замотани. Опитах се да му помогна, защото виждах колко го объркваше това. Бях скастрена и от мадам и от преводачката.
Имаше един момент в интервюто ни, в който аз вече знаех че няма да вземем сертификатите. Отправи ми голяма критика за езика ми. Повтаряше го постоянно. Виждала, че съм я разбирала, че имам речник. Но фразите на изразяване не ми отговаряли на В2. В интерес на истината напрежението беше много голямо. Не ми идваха елементарни думи и изрази. Започвах, спирах, но не използвах преводач. Изразявах се по- просто. Критикуваше и акцента ми. В интерес на истината това много ме учуди ! Никога няма да успея да кажа френското р.
Намали и нивата ми на език - на В1 за разбиране и на А2 - за изразяване. Имам сертификат за В1 - Делф и ТСФК. Изкарани са миналата година от различни инстанции. Попита ме, а защо нямам Делф за А1 и А2.
Последваха въпроси, относно работата ми като управител на ресторант преди години.
Тя не взе много от документите ни. Дори и задължително поисканите за интервю. Въпроси къде искаме да живеем в Кебек. Не съм ли наясно, че всъщност има голямо пренасищане на трудовия пазар в сферата на туризма.
Последва смятане и дълго писане в компютъра, след което каза че не ни достигат около 8 - 9 точки, което е много и за съжаление ние не можем да вземем сертификати. Попитах я това ли е краят. Тя ми отговори положително. Благодарихме им - на нея и на преводачката, прибрахме си бумащините и тръгнахме. На вратата Мадам Базил ме извика и спря. Попита ме дали съм бременна ? Да, бременна в 5 месец. Попита ме за термина кога е - отговорих и август и започна едно бясно пресмятане наново. Ние седим прави до нея с палтата и чантите и чакаме.
Дадоха ни мъничка надежда. Каза ни, че ще работи отново върху досието ни и ще изпрати писмо, след около 2 месеца. Най- вероятно с искане за още допълнителни документи.

Има въпрос във форума - дали тя има старите ни документи. Да - точно това което бяхме изпратили първоначално. Но от исканите допълни документи, а при нас това ни се случи два пъти - нямаше нито един. Зад нея до стената бяха наредени - цял куп досиета, вързани с ластици.

Ако има други въпроси, относно протичането на интервю, с радост ще отговорим.
Като наше заключение само ще добавим - че се държи изключително много на френски език. След интервюто ние със съпруга ми откривахме много наши грешки, но истината е, че имате само час и половина за да се представите в най- добрата си светлина. Ние не успяхме. Явно трябва да работим по въпроса с напрежението :) .

Успех на всички във форума в хода процедурата !
13.11.2010 г. - изпратени документи
01.04.2013 г. - интервю
19.11.2013 г. - документи в Сидни
11.04.2014 г. - медицински изследвания
02.04.2015 г. - втори медицински изследвания
16.06.2015 г. - покана за визи
25.06.2015 г. - визи
Tish
Мнения: 261
Регистриран на: Вто Авг 30, 2011 9:01 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от Tish »

perlichka, Благодаря за подробния отчет. Пожелавам да се развият благоприятно нещата при Вас и да се похвалите със сертификати.
Направи ми впечатление, че мадам Базил иска да даде още един шанс на всеки, който не набира достатъчно брой точки.
Megi_82
Мнения: 88
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 10:56 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от Megi_82 »

Благодарим на всички за споделянето как е минало интервюто им. За нас е един вид помощ. Ние сме в петък от 9,30 стискайте палци.
08.03.2011-Виена
05.04.2013-Интервю
03.04.2014-Получени документи в Сидни
01.08.2014-Направени медицински
avril78
Мнения: 49
Регистриран на: Сря Юни 06, 2012 7:19 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от avril78 »

Честито на преминалите, благодарности за коментарите!
Но след прочетените коментари, започвам да се чудя дали минават по 6 човека на ден - три преди обяд и три след обяд.
alex_rs
Мнения: 33
Регистриран на: Пон Юли 26, 2010 11:30 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от alex_rs »

Здравейте и от мен.Бях си обещала, че ще пиша след интервюто си (което беше днес в 8:30ч).
Дотогава не ми се пишеше никак, понеже това създаваше у мен допълнително напрежение, от което нямах нужда.За мое съжаление и това на семейството ми засега не излязох със сертификат, но не получих и отказ.Мадам ми каза да очаквам писмо от Монреал и че иска да си повиша нивото на френски на В2, като каза, че не вижда причина да не се справя и вярва, че ще успея.Сега ми даде А2.Предвид всичко, което й казах, а то беше доста много, това не ме зарадва, но...това е нейното мнение.Тъй като сега не мога много да пиша(ще разказвам по-подробно утре) ще съм благодарна, ако някой преминал през това изискване след етап интервю да сподели как са се развили нещата.Това, което се питам е след като хора със сертификат им е намаляла нивата и не им признава след разговора с нея посочените нива, то защо на някой, който в последствие изпрати сертификат с по-високи нива от тези на интервюто ще му ги признаят?Дали тези допълнителни изисквания не са само формалност???
Поздравления на всички със сертификати и много късмет и успех както на тези на които като мен са им поставили изисквания от различен характер, така и на останалите, на които им предстои интервю.Ако имате питания ще се пробвам да отговоря днес.
DCS Vienne - 19.01.2011
zorryyy
Мнения: 72
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 1:28 pm

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от zorryyy »

Здравей, Alex. Ние сме утре на интервю. Можеш ли да разкажеш какво те разпитваше Мадам? Има ли нещо конкретно на което държи да се знае?
Изпратени документи:27.06.2011г.
Акюзе:14.02.2012г.
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Canada

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от karelia79 »

alex_rs - странно е, че не признава сертификати. Като цяло много рядко интервюиращите намаляват нива, ако имаш сертификат.
Но имай предвид, че щом ти е казала да чакаш писмо - чакай. Ако вътре пише да представиш В2 като условие, значи ще ти го признаят.
Между другото кога сте подали документи и има ли нещо специфично в кандидатурата - нещо, което не е ясно или проблемно - стаж, дипломи?
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
alex_rs
Мнения: 33
Регистриран на: Пон Юли 26, 2010 11:30 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от alex_rs »

Zorry, желая и успех и късмет и най-вече бъдете спокойни / стига да можете де ;) / и уверени.
Аз мисля че бях ОК с френския / макар че очаквах от нея поне В1 /, но английския нещо ми се беше изпарил...
Ще карам по спомен, защото в момента още не мога да се "събера" :
Когато слезе на етажа - ст.101 аз вече я чаках - обясни ми, че още не следва да влизам/беше рано наистина/, после излезе и каза: ще се върна.Когато отново дойде каза че още е рано и трябва да започнем в 8:30 и че изчакваме преводачката.После ме покани и ме попита няма ли да си взема чантат и якето-казах й няма проблем -чакат ме.Покани ме да седна и веднага ме попита защо мъжа ми/който чакаше отвън/ не кандидатсва с нас.Обясних и съвсем точно каква е ситуацията с бизнеса му и че щом си уреди нещата ще дойде при нас в Квебек.Попита ме от колко години му ие бизнеса, децата ми от него ли са/Да / и повече нищо за това.Поиска паспортите - моите и на децата ни,дипломата ми - попитах коя от двете - тази за средното или за висшето образование + превода, трудовата книжка+превода.Попита къде работя сега, но не пита нищо за работата, Попита за предпоследната ми работа /тя е по специалността-финанси и счетоводство / - след като и обясних тя ми каза че не е възможно да съм изпълнявала толкова много задачи едновременно, как изобщо съм се справяла, та това са толкова много задачи и отговорности.Бях малко объркана при тези нейни констатации и й казах че в БГ така се случва и че именно заради това съм напуснала, но мисля, че тя беше изумена.Имах и атестация от тази работа, но не я поиска/не че не им я бях пращала допълнително/Пита какво мисля че мога да работя там и как ще си търся работа, къде ще живея, разпитва ме за роднина в Квебек - от колко време е там, от кога не сме се виждали, кога роследно сме се виждали, за колко време и къде, какъв спорт обича щом обича зимата - кара ли ски, кой ми е най-хубавия спомен с него, къде работи сега?Деца-колко, възраст?Дали знам ценностите на Квебек -казах да - всичките.Не каза ми кажи ми една само казах й и тя започна да обяснява по нея.Три качества /характеристики/ с които да се опиша.Поиска новите документи и ги взе.Попита какво точно означава името на емейла ми и защо така?
Ако се сетя друго ще пиша по-късно
Още веднъж успех и очаквам Вашия разказ
PS:Семейството от Приморско ако четеете кажете как мина при Вас@
DCS Vienne - 19.01.2011
zorryyy
Мнения: 72
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 1:28 pm

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от zorryyy »

Alex много ти благодаря за подробният отговор. Ние сме утре следобед. След това ще пиша как стоят нещата при нас.
Изпратени документи:27.06.2011г.
Акюзе:14.02.2012г.
alex_rs
Мнения: 33
Регистриран на: Пон Юли 26, 2010 11:30 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от alex_rs »

Karelia79, Подадохме документи средата на януари 2011, м.май 2012 поискаха доказателство за роднина в Квебек, справка НАП за осигуровки , атестация от последната работа, сертификат( изпратих такъв по европейската програма за развитие на човешките ресурси - В1, нямах време за друг).Август 2012 получих писмо, че съм в листата на чакащите интервю.
Ами не знам кое е особено- икономист-финансист, работила, само по специал ността от 1999, но от 2011 не работя или по-скоро без да се осигурявам.Професия -счетоводител с 6 точки.Роднина в Квебек.Аз на 43г.- две прекрасни деца.
Ами ще чакам писмото им и дай Боже -шанс за нас!
Успех на всички!
Ще се радвам , ако някой на който на интервюто са му поставили условие за подобряване на езика, да сподели как са се развили нещата.Благодаря!
DCS Vienne - 19.01.2011
alex_rs
Мнения: 33
Регистриран на: Пон Юли 26, 2010 11:30 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от alex_rs »

Zorry,на английски ме попита как мисля , че ми е английския-казах и мисля, че е ок, но напоследък основно говоря на френски и незнам как ще е. Попита ме какво е времето навън-разсмях я като й казах че навън вали, но за мен е слънчево, защото съм на интервюто си с нея и няма значение, че вали.После ме накара да й разкажа за сина ми и тук вече беше...смесица от английски и френски и не защото не мога да разкажа на английски, но два месеца през ден френски си каза думата.
Дано да съм помогнала поне малко-другото е от Вас и Мм. Ba
zile.Късмет!
DCS Vienne - 19.01.2011
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Canada

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от karelia79 »

alex_rs, не знам каква е ситуацията със съпруга ти, но честно казано звучи малко странно той да не кандидатства с вас. Нямам идея как гледат кебекуата на това, но просто е странно.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
cazador
Мнения: 65
Регистриран на: Чет Ное 11, 2010 10:04 am
Местоположение: България-все още

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от cazador »

karelia79 написа:cazador са минали успешно. Интервюто им е било около час и половина, и е било по-леко отколкото са очаквали. Да са им честити сертификатите, че голямо чакане беше! :party: :party: :party:
Здравейте и от нас!Мерси karelia79,наистина си беше голямо чакането.Нашето интервю беше на 01.04 от 10.30 и както пише karelia79 ни се стори че мина по-леко от колкото очаквахме и това е благодарение на изключителният професионализъм на Тони Гранитска/Варна/.Благодарение на подготовката която получихме от нея за интервюто ние се чувствахме на 100% уверени и спокойни.
Благодарим на Иво,с който се запознахме при пристигането ни в х-л Радисън от когото получихме съдействие и информация преди интервюто!
Накратко за самото интервю-започна в 10.45 и продължи до 12.30
За да не се повторяме с останалите можем само да подкрепим мнението за мадам Базил и преводачката-изключително приятни и любезни дами!
Мадам разполагаше с досието ни.Започна с въпроси към втория кандидат относно месторабота и професионален опит и след това продължи с основния кандидат с подобни въпроси.Тъй като и двамата имаме промяна в местоработата описахме актуалните си работодатели ,заемана длъжност и основни задължения.През цялото време мадам редуваше въпроси и към двамата-какви професии мислим да упражняваме в Квебек,търсили ли сме обяви/но не ни ги поиска/,какви ще са първите ни стъпки в Квебек,имаме ли роднини или познати в Кв,опишете ги от кога ги познавате.Въпроси относно история,география,политика и т.н и подобни нямаше ,макар че бяхме добре подготвени.
Направи ни впечатление че мадам целеше да получи непринудени отговори а не заучени фрази,така че бъдете готови за един приятен разговор ,бъдете кратки и ясни ,спокойни и уверени и винаги усмихнати,бъдете себе си!
Успех!!!
21.12.2010g.-Vienne
26.05.2011г.-Accuse
alex_rs
Мнения: 33
Регистриран на: Пон Юли 26, 2010 11:30 am

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от alex_rs »

Karelia79, не няма нищо странно че съпруга ми не фигурира.Познавам няколко такива кандидатури и то без проблем.Има случаи в които е и въпрос на семейни взаимоотношения-разбира се нашия случай не е такъв.А и Мм Базил не отдели особено внимание на този факт.Попита в началото още-обясних с няколко изречения ситуацията и последва един единствен въпрос-децата ми от него ли са?Дори не попита и не поиска декларация от него( не че не съм пращала ).Нямаше вид на изненадана от това за разлика от същинското й недоумение по повод многото задачи/ тази дума използваше / в последната ми работа.
Както някой беше написал във форума Кебекарите повече ги интересуват децата ни...
DCS Vienne - 19.01.2011
pepiliverpool
Мнения: 179
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 10:24 am
Местоположение: Ottawa

Re: Пролетна сесия - Март/Април 2013

Мнение от pepiliverpool »

karelia79 написа:alex_rs, не знам каква е ситуацията със съпруга ти, но честно казано звучи малко странно той да не кандидатства с вас. Нямам идея как гледат кебекуата на това, но просто е странно.
Ами идеята alex_rs(сестра ми) да подаде сама документи беше изцяло моя и чисто "техническа". за сам кандидат необходимия брой точки е 55, а за двама е 63 или 8 точки разлика. при условие, че зет ми носи на кандидатурата за възраст 0 точки, за образование 2 точки, за търсена професия 1 точка и за езикови познания 0 точки или общо 3 точки, то 5 точки трябва да се компенсират от страна на сестра ми като водещ кандидат. това е единствената причина да подаде сама, понеже кандидатурата има по-голям шанс за успех, а след това последва спонсориране и след една година и той ще е тук. иначе в Квебек, на това не гледат по същия начин както в БГ - просто имиграцията за сам човек с две деца е доста трудна, но при условие, че аз съм тук вече отдавна и сестра ми при престигането няма да и се налага да плаща наем за квартири улеснява доста нещата. сега само трябва да наляга на Френския.
Публикувай отговор