Поводи за национална гордост

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
grozdan
Мнения: 1324
Регистриран на: Пон Авг 01, 2011 10:58 am
Местоположение: Монреал

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от grozdan »

Bistra написа: Другото, което искам да изкоментирам е Христо Стоичков.Добре съгласна -голям спортист, ама рядко прост. Той ли трябва да ни е еталона за национална гордост? :o
Прост, ама голям! И не просто голям, ами велик! Не забравяй - той не е атомен физик, а футболист. Специалист ли е в областта си - да! Световно признат ли е - да! Във футболни среди той е много по-голям повод за национална гордост от един Бербатов, ако искаш.

Еталон - не! Обаче аз трябва сериозно да се замисля има ли нещо чисто българско, за което да кажем "и ний сме дали нещо на света".
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
azzura
Мнения: 799
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:43 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от azzura »

Bistra написа:
azzura написа:Между другото, ето още един повод за размисъл по темата:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _obnovena/"
Е, какво да размишлявам върху това? Не разбирам и дума от това което казва, не че се задълбочавам особено, де. Онова за терористите беше по-интелигентно. Сега като го анализирам отново и отново си мисля, че почвам даже и да му вярвам. Виж какво става като страдаш от безделие.Някои почват да практикуват виртуален тероризъм, втори пък виртуално се предизвикват на двубой, трети ядат и пият, други (като мен например) се изповядват (притесняват ме много свещениците, честно!) :rofl:
Моят мъж например сутринта ми каза:"Стига писа, стигааа!!! Ще издадеш скоро време избрани съчинения от БГ-Канада." :D
Ох на моменти ме отчайваш.Не виждаш ли иронията? Няма как да разбереш нещо от думите на Бойко щото са куп глупости :rofl:
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от anxeli »

Не са! Просто се е изказал по-народно така, с думи прости и тук-там изпуснати :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
Pointzero
Мнения: 520
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 9:19 pm
Местоположение: Montreal

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Pointzero »

и моите 2 цента:
статията е "средна ръка"
има си истини, но има и много пропуски не-истини
Като заключение : ако господинът е нарушил закона - да си носи последствията.
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11762
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от optics »

За азбуката:

измислянето на азбука е проста работа. Аз например съм измислил през различни периоди 3 азбуки, едната от които добре помня и мога да пиша и да я чета.

Както казаха на Форест Гъмп за тениса - просто е, дори идиот може да се справи :rofl:

По времето когато я измислих не съм знаел други азбуки освен кирилицата, латиницата и гръцката. Обаче ако гледаме за заимстване (а.к.а плагиатстване) моята най-малко прилича на тия споменатите, доколкото една буква е точно като "фи", една друга прилича малко като "бета", една прилича на "г" и общо взето с това се изчерпват приликите. Горе-долу колкото хираганата прилича на тия горните, толко и мойта. Така, че измислянето е фасулска работа. Къде по-голям зор е да се наложи за масова употреба (което навремето е направил Българският цар с "кирилицата" (измислена от Климент Охридски)

За Стоичков:
- той че е прост, прост е, ама не в смисъл на глупав, тъп, защото не е нито глупав нито е тъп. Няма обноски, има високо самомнение и не му пука - това е. По това си приличат с Боко, на когото СЪЩО НЕ СЪМ фен, но който също не е тъп.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Mr.D »

Чакай и аз да се изкажа за нацито гордост.
Това е нещо в което другите народи дьржави те асоциират. Например Италия. Има ли италиалианец с нещо да не се гордее. Дори мафия и корупция звучи добре от устата на италианец. Сега мафиа и корупция как звучи от руснак и Източноевропеец.
Националната ни гордост ще се появи вероятно след около 50-60 години с модата да се откриват забравени цивилизации като Траките например.
Не е нужно да се натискаме, сега Google е на власт. Технологията казва че сме бивш соц лагер, с голяма корупция, живеещи с $150 на месец, застреляли министер председател.
Наистина не мисля че има с какво да се горедеем.
Сега за разлика от рок и джаз който слушам ще си пусна едина народна музика.
Един блус от село.
http://www.youtube.com/watch?v=rh9lwE2XFA4"

А наздраве педераси. :beers: :beers:
galyaigalin
Мнения: 16
Регистриран на: Съб Фев 02, 2008 4:35 pm
Местоположение: Calgary

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от galyaigalin »

Азбуката която използваме е направена по поръчка на гърците за да могат славянските племена да четат Библията на свой език. Това е едно мисионерско дело, бих казал благородно и това е имало за цел да ни отвори очите за Бог. По всяка вероятност славянският произход на двамата братя е помогнал.
" В началото бе Словото ... " - това са може би първите думи написани на новата писменост - Евангелието според Йоан.
Католиците в Рим ( всъщност тогава Църквата не е била разделена ) не са признавали обаче Библията писана на друг език освен еврейски, гръцки или латински. Подгонените в Европа мисионери са били приютени от цар Борис I и по всяка вероятност така се е запазила и развила след това тази писменост. За това последното аз бих се гордял.
seeker
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Юли 27, 2010 8:37 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от seeker »

Здравейте!
И аз да кажа за буквите и за статията.
Не знам дали е лесно да се измисли азбука, не съм измислял. Не знам дали е трудно да се въведе в употреба една азбука. В някои страни е било невъзможно и учениците на Кирил и Методий са били прогонени оттам, но в България е било много лесно даже. Така мисля аз. Защото знам, че няколко десетилетия по-късно по-голямата част от българите вече са били грамотни. В други държави по това време грамотността е била много по-ниска и вероятно е била пазена само за аристокрацията. Мисля още, че стремежът към познание е заложен у българина и това е негова отличителна черта. За доказателство служи просветителският взрив около възраждането. Не казвам, че това е характерно само за нас, но сме един от малкото народи с подобен стремеж. Възможно е това да е черта на славянството, която ние да сме придобили и развили. А може и ние да сме му я заложили с примера си през средновековието, когато предаваме книжнина за ползване и от останалите славянски народи. Определено българският владетел е участвал дейно в разпространението на новата писменост. Благоприятната почва за разпространение, усърдието на българските владетели, развитието и приспособяването на азбуката, всичко това ни дава пълно право да я наречем българска и да я чувстваме като такава. Разбира се, че е взаимствана от гръцката азбука, това не е тайна. И не само от нея. Ползвани са и други писмености, вероятно и по-старо писмо, ползвано от предците ни преди това. Справка - Черноризец Храбър.
Но нима гърците не са ползвали за основа на своята азбука финикийската писменост. Нима цялата им култура не е надстройка на заварената преди тях култура. Всяка култура е надстройка на нещо предишно. Аз, обаче, се съмнявам, че гърците се отричат от буквите си и ги приписват на финикийците. Това не им е присъщо. Това е присъщо на нас, българите. Това е друга наша отличителна черта - стремежът да бъдем обективни, да бъдем справедливи, да бъдем самокритични, дори ако това ще ни навреди. И то ни наврежда.
Да, ние не сме измислили демокрацията, която сега така силно се рекламира, не сме измислили и много други неща. Но това не значи, че сме за изхвърляне. Ние сме различни. Различни от това, което сега е модерно в световен мащаб. И за това ни е трудно. Ние възприемаме света по свой си начин. Начин, който е чужд на повечето други народи. Запазили сме нещо от изтока. Един гръцки автор пише, че по времето когато българите воювали с византийците, те нападали с викове: Не за себе си, а за всички българи! Това е шокирало византийците. Мисля, че тук се крие големият заряд, който е имал народа ни през вековете. Заряд, който ние сме... оставили да отслабне силно с времето. Но се надявам, че не е угаснал напълно.
За статията: фактът, че в нея не се споменава нищо положително в национален план ме кара да мисля, че е опит да се удари имунната система на българите, точно когато обществото ни е болно. Мисля, че ни програмират бавно и сигурно, че не ставаме за нищо, че сме обречени на изчезване. Опитват се да ни накарат да им повярваме и да не се съпротивляваме. Кой го иска? С много народи сме кръстосвали мечове. И мечовете ни са били окървавявани. Справка - писанието за готския крал Теодорих.
Прощавайте ако съм бил банален. Пуста тема за буквите и всичко останало :D
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Mr.D »

ето още една.
http://www.youtube.com/watch?v=-3d0TYuj ... re=related"
сега да хвана прасето да видиш как ще го заколя. Коледа идва все пак.
Че и скарата ще опьна и за барбекюта ще забрайш. И с тьнката ракийка домашна ше забрайш за уискито.
seeker
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Юли 27, 2010 8:37 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от seeker »

Ехххее, Mr.D. добре си ги намерил тия кавали.

Ето и от мен нещо: http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN ... re=mh_lolz"

И да продължавам аз с контролерите, че другото е само плява :lol:
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Mr.D »

galyaigalin написа:Азбуката която използваме е направена по поръчка на гърците за да могат славянските племена да четат Библията на свой език. Това е едно мисионерско дело, бих казал благородно и това е имало за цел да ни отвори очите за Бог. По всяка вероятност славянският произход на двамата братя е помогнал.
" В началото бе Словото ... " - това са може би първите думи написани на новата писменост - Евангелието според Йоан.
Католиците в Рим ( всъщност тогава Църквата не е била разделена ) не са признавали обаче Библията писана на друг език освен еврейски, гръцки или латински. Подгонените в Европа мисионери са били приютени от цар Борис I и по всяка вероятност така се е запазила и развила след това тази писменост. За това последното аз бих се гордял.
Бла бла бла. Католиците бла бла бла. Не е езика.Историята е. Народни инструменти обичаи и примитивност. Това е. Сега ще се сьстезаваме с открития за които нямаме ни най-малка приносимост.
Виж взимаш ножа и колиш прасето. В Унгария ги колят по различен начин, те си имат гордост задниците. Ако нашето не се превьрне на цигания и простотия може и ние шанс да имаме(в откритията).
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Mr.D »

seeker написа:Ехххее, Mr.D. добре си ги намерил тия кавали.

Ето и от мен нещо: http://www.youtube.com/watch?v=8bGSI3nN ... re=mh_lolz"

И да продължавам аз с контролерите, че другото е само плява :lol:
А бе какви са тия педераски музики дето ми ги пускаш. Какви са тия сингапурски чайки. Аз ти пускам Тракийския\ а ти ме комунярваш.
Я го виж папата.
http://www.youtube.com/watch?v=k-zxNbaN ... re=related"
Ей с такьв дрянов прьт се гордей, Кавал се казва. Няма флейта да бие звука, по моя вкус де.
seeker
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Юли 27, 2010 8:37 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от seeker »

Глей ся, и аз съм от Тракия, ама няма само кавали да надуваме, я. От време, на време си трябва и флейтата.

И не са чайки, а жерави. Филмът е францушки.

А ти, внимавай с ракията, че наместо да заколиш прасето, да не порежеш кавала.
Mr.D
Баннат за 7 дни
Мнения: 747
Регистриран на: Пон Юни 20, 2011 12:54 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от Mr.D »

seeker написа:Глей ся, и аз съм от Тракия, ама няма само кавали да надуваме, я. От време, на време си трябва и флейтата.

И не са чайки, а жерави. Филмът е францушки.

А ти, внимавай с ракията, че наместо да заколиш прасето, да не порежеш кавала.
Ти нямай грижа. Знам кьде да го кльцна. Това е за гордост. А ние с домашната си заграявяхме от сутрин по снега. Ей какьв бахур праскахме.
То не е за срам.
Искате гордост ето. В Унгария от кадето е жена ми, се гордеят с това(колене на прасе), дори пьржат крьвта от прасето току що заклано.

Гордоста е там, незабелязана. :beer:
Аватар
azzura
Мнения: 799
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:43 am

Re: Поводи за национална гордост

Мнение от azzura »

http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор