„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Bil Razumnikov
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 5:15 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bil Razumnikov »

optics написа:Гледам, че Кримон е казала почти всичко което ми идваше да кажа
:-)
Че и повече.

Въобще какъв небивал интерес.

Имам приятели мюсюлмани, които точат по 200 000 годишно за организирането на етнически и верови мероприятия


Баси за какви идиотизми отиват парите на данъкоплатците !

Значи ако с лека ръка се дават толкова пари за всички религии, защо не се дават за хората без религии ? Ей тъй и ние да се посъберем да си побъбрим за живота, Вселената и всичко останало.. Да обсъдим кой ще ни реши проблемите :-) Е, тва е трудно вече - щото който е набожен - лесно - даде малко дарения, откаже мръвката за месец - два и хоп - греховете опростени, проблемите решени.

Продължава да не ми е ясно защо никой не му дреме за мнението на митрополита ?
Значи какъв извод си правя аз за българските вярващи в Монреал - ние сме вярващи, даваме дарения, ама митрополитът да си гледа работата (той точно това прави ама кой му пука) ние ще си правим каквото си искаме. Последното както и други са забелязали беше написано и с главни букви.

Не знам. За мене това е криворазбрана вяра. Аз познавах един набожен човек. Молеше се по 4 часа дневно, знаеше наизуст житията на светците и много други неща. Е тва е вярващ човек. Тука не съм чул нито един такъв. Па ако ще са да са от 100 години в Канада и да са дали огромни дарения.

Цирк !


Аз сщо не смея да твъря, че съм вярващ защото както казваш това е и някъква дейна отговорност, но несъмнено имам повече търпимост от теб. Може би ако се регистрираш със съмишленици като невярващ и ти ще получаваш тези пари за да си говориш за вселената. Всъщност не знам... с мюсюлманите е така, ако не съм излъган, ама както гледам там джамиите не се разпродават, значи нещо правят различно. Ако не си вярващ, поне бъди толерантен. Другото е цинизъм... защо на този ще дават, а на мен не! Аз не си задавам такъв въпрос...
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от anxeli »

Давам мнение, а не сведение и за никой не събирам агитка, иди се прегледай :^).
Циганите - на Сатурн !
Bil Razumnikov
Мнения: 14
Регистриран на: Пон Фев 21, 2011 5:15 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bil Razumnikov »

anxeli написа:Давам мнение, а не сведение и за никой не събирам агитка, иди се прегледай :^).


Нямам нужда от преглед. Аз самият съм психиатър по професия. Подвеждащата информация за трети лица, мнение ли се нарича? А този фурор на оплюване на някъкви хора които предполагам, подобно на мен и вие не познавате, а и подкрепа на някой който може би познавате /аз за жалост не познавам лично свещеника/, не се нарича агитка? Признавам вече не съм на ти със съвременната българска терминология, ама в моите динозаварски времена, така беше. Моля да ме извините. Имам намерение да се оттегля от форума, поради личностни причини.
Последен апел към читателите...
Не позволявайте да бъдете маниполирани и да служите като инструмент за чужди интереси. Бъдете разумни и креативни, изследвайте всичко до което се докоснете, не приемайте готово сдъвкана информация, тя в повечето случай е подвеждаща... Отидете в неделя и излушайте с внимание и двете страни и накрая, ако няма атентат ;) :D гласувайте не за да направите някой си щастлив, а по съвест...за да спите спокойно когато българска църква в Монтреал вече няма да има.
Аватар
NavinBG
Мнения: 64
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 6:28 pm
Местоположение: Монреал

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от NavinBG »

До г-н Razumnikov,

Какво толкова Ви тревожи "попа"?
В случая,не става въпрос за изграждане на защитно лоби около свещеник Димитър!
Има нещо друго:Свещеник Димитър,дава всичко от себе си,за да се запазят духовните
ценности на българската общност в Монреал.Живеем във време, в което вярята в Бога
е заменена със " идолите" на този свят.И именно,сега по-вече от всякога неговото слу-
жение е необходимо за тази общност! Нека всички да се огледаме,какво става около нас.
Вижте световните събития,основите на финансовите и политически институции се рушат
ежечасно.Почети,всеки ден в новините се говори за апокалиптични природни бедствия...
Много от давна, Иисус Христос е прорукувал и предуредил:"...който има уши,нека слуша!" Духовната работа на свещеник Димитър,не се измерва по количеството "изхвърлена пръст"!
ninja
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 2:24 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:54 pm, променено общо 1 път.
Йордан Щайн
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Фев 22, 2011 5:24 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Йордан Щайн »

Интерсна тема. Доколкото виждам нито настоятелите нито свещеника е казал какъв е проблема, а тук са се изписали 200 мнения.? Ще я следя с интерес!
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

Bil Razumnikov написа:Именно! И аз това се замислих. Ако има такива интереси те могат да бъдат както от страна на настоятелството така и от страна на антуража на попа. И имайки предвид агресята, която буквално ме отблъсна от позицията ми да подкрепям свещеника то си мисля, че по-скоро е възможно някой от яростните му поддръжници да има апетити към сградата.
Не съм забелязала да нападам някого.Това, че изразявам предположения не считам за нападка.
Отеца не ми е личен приятел и му симпатизирам чисто по човешки.Познавам много от дарителите и се дразня много от идеята, че даренията им биха послужили за нечисти цели.Нямам никакъв интерес да закупувам сградата на църквата.Не виждам за какво би ми послужила, както и не съм агент по недвижими имоти за да спечеля от комисионната от евентуална покупко-продажба.Представям си и Отец Димитър колко много средства е натрупал от заплатата си - 600 $ на месец + някой и друг водосвет "на черно" по 50$, заради който ще го изядете , че да закупи цялата сграда. :D
Едно ще ти кажа: Ако искаш да се правиш на голям играч, не е тука мястото! Има достатъчно банки, големи корпорации, застрахователни компании.Пробвай там ако искаш да извлечеш някакъв интерес, но не сред българите! Защото това, което ще направиш е - ще откраднеш на бедния цървулите.Дано да имаш чест и съвест да го разбереш!
Българи не забравяйте, че това беше Нашият свещенник, който отслужваше литургии още преди сградата на Българската църква в Монреал да беше факт!
Не го прогонвайте, защото може да нямате шанса да имате друг! Досега междувпрочем не се чу нищо за нов свещенник.Значи отново действа в сила същия пинцип както при закупуването на сградата :"Дайте да я купим, пък после ще му мислим!" или перефразирано "Дайте да го изгоним пък после ще му мислим!"....или може би не????
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от krimon »

ninja написа:
Духовната работа на свещеник Димитър,не се измерва по количеството "изхвърлена пръст"!
Духовната работа на свещеник Димитър се измерва в броя вярващи присъстващи на службите.
Досега това са около 15 семейства или около 30 души от 20 000 българи в Монреал.
Съдейки по броя на дарителите вярващите са доста повече от 30 човека.
Явно причините са в работата на свещеник Димитър.
Изводът не е правилен. Повечето българи не са вярващи - факт! Колкото да ръгате и да се тупате в гърдите, бог е твърде далеч от българите.
И това не е новост - не казвам нито за съжаление, нито за добро.

Българите даряват, защото искат да се поддържа българщината, да има място в Монреал, където знаеш, че е българско и че традициите се спазват по един или друг начин. Даже може да отидат два пъти годишно и да запалят по свещичка просто така, за да се почувстват по-близо до родината си. Някои ходят на службите просто за да послушат църковно-славянски песнопения и да им олекне след тежката седмица. Не знам дали схващате това.

Отец Димитър няма да направи хората вярващи, нито ще ги накара да ходят по-често на църква. Сплотяването на общността е далеч по-комплексно и проблематично, отколкото простото обяснение за средновековния пастир звънящ по телефоните на хората, за да ги кани на коледни базари или народни танци :call:

Културно-просветните дружества (за съжаление възрожденският модел и заглавие им отиват) имат тази роля много повече заложена, отколкото личността на свещеника.

Църквата трябва да се превърне в културен център и да престанат да налагат вярата като основа за сплотяване на бг общност. Ако така продължава, православните бг християни ще предпочитат да ходят в гръцки, сръбски или арменски църкви.

Доколкото разбрах, настоятелството има пари за следващите две години - няма проблеми с изплащането. Имат също и достатъчно кандидати да заместят свещеника. Остава да им да си запазят мандата, за да си осъществят целите - отчето, новото, да участва активно в културно-масовата дейност, да си говори с хората, да се върти ежедневно около църквата и да се задоволява с това, което му дават като пари.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

ninja написа:Духовната работа на свещеник Димитър се измерва в броя вярващи присъстващи на службите.
Досега това са около 15 семейства или около 30 души от 20 000 българи в Монреал.
Съдейки по броя на дарителите вярващите са доста повече от 30 човека.
Явно причините са в работата на свещеник Димитър.
Интересно какъв е процентът на вярващи в България и за това пак ли е виновнa работата на българското духовенство?
Айде да не вадим пак треската от чуждото око, преди да сме се погледнали в огледалото!
Kак несъществуващият нов поп би привлекъл нови миряни, като той няма да познава никoй в Монреал?
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
ninja
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 2:24 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:56 pm, променено общо 1 път.
ninja
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 2:24 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:56 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от krimon »

Не съм точно аз тази, която бърка кебапчета (а.к.а. култура според вас) и вяра. Вярата е спасила българите, обаче като е имало турско робство.

Днешната имигранска ситуация е твърде различна и няма нужда да се борим срещу инакомислещите и инаковярващите, даже тукашното правителство ни подкрепя в изповядването на вярата ни. Дават и пари за това ;)

Кебапчета в цъквата винаги е имало, откакто съществува. Новогодишни тържества и прочие, пак с кебапчета винаги е имало. Нещо обаче кебапчетата не са били вкусни, защото хората не се застояват много в църквата. Доказателство е, че много българи ходят на църква само за да пийнат в мазето с познати и даже не уважават неделните литургии ...

Hasta la vista на кебапчета и литургия :devil:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

ninja написа:Ако не знае как, да стане строител!
Е нали сегашният за това го гонят. Защо е нужна смяната тогава?
А ти каква вяра изповядваш, та си толкова загрижен? Будист ли си? :D
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
ninja
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 2:24 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:56 pm, променено общо 1 път.
ninja
Мнения: 18
Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 2:24 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от ninja »

x
Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:56 pm, променено общо 1 път.
Заключено