Българи с ИТ специалности в Канада !

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Joreto
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:15 pm
Местоположение: Toronto

Българи с ИТ специалности в Канада !

Мнение от Joreto »

Знам, че мнозина от Българите които емигрират тук набират точки с ИТ специалности. В момента ИТ в САЩ и Канада е в криза. Зная освен това за hiden market в тази област. От мои наблюдения, всички общности тук ( с изключение на българите) се подържат. Т.е местата се крият и пазят за 'свои' хора.
В крайна сметка, ваъпроса ми е - има ли българин който да е наблюдавал и следял тази сфера и споделя ли се моето мнение.
Ще бъда благодарен и за съвет за търсене на работа в ИТ.
:o
pantata
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 10:33 pm
Местоположение: Oakville, Canada

Мнение от pantata »

Ами аз съм ИТ специалист. Имам още няколко познати като мен - ИТ специалисти, и от около година в Торонто. Аз си намерих работа като техническа поддръжка към една компютърна фирма сам. Който от другите е успял да си намери работа - го е правил сам. Други още не са успели и си намират друга работа.
Та за ИТ работа по-добре разчитай на себе си, отколкото да се надяваш някой да ти "запази" място за теб.
Но аз нямам кой знае колко богати впечатления. Тук съм от 5-6 месеца и познатите ми са "новобранци" също - те и да искат не могат да ми помогнат с работа в ИТ сферата. Но иначе каквото можем си помагаме - работа като pizza delivery и подобни си намираме един на друг. ;).
И наче и на мен ми е хрумвала идеята за нещо като форум с обяви за свестна работа (не само ИТ) за българи да се направи, но това трябва да се поддържа и попълва от хора, които имат достъп до вътрешните обяви на техните фирми. Ама....
pantata
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 10:33 pm
Местоположение: Oakville, Canada

Мнение от pantata »

...и за да допълня предишния постинг с нещо полезно, ето някои линкове, от които аз търся работа (оставяме настрана monster и workopolis, където е фрашкано с recruiters):

- "tor.jobs" групата от groups.google.com - аз от там 'изкопчих' 2 интервюта, на второто ме взеха. Та е полезен, наред с многото глупости публикувни там.
http://groups.google.ca/groups?q=tor.jo ... TF-8&hl=en
(може да се провери и в други групи - "ont.jobs" за онтарио и т.н.)

- сайт спонсориран от правителството (и от там изпадна едно интервю - значи има файда):
http://www.jobsetc.ca/toolbox/job_search/jobSearch.do

- списък на компании в Мисисага - може да се подгледне какво търсят
http://www.mississaugajobs.net/employers.htm

- recruiters в Мисисага - не ми е бил много полезен, ама:
http://www.resumecourier.ca/directory/M ... iters.html

- жълтите страници - на секцията за компютърни фирми се намира името на фирмата, после от google.com се намира уеб-сайта на тази фирма и от него се гледа дали няма нещо подходящо за работа.

има и още, ама аз глеедам най-вече тези (особено първите 2 линка).

Начини за търсене на работа - значи аз съм ползувал 2 метода:
1. Сядаш пред компютъра и търсиш обяви и пускаш резюмета наред.
2. Издирваш фирми, напечатваш резюмета и cover letters за всяка от тях и ходиш лично да ги подаваш. Ако попаднеш на подходящото място в подходящото време (еле па ако я няма секретарката и може да се срещнеш с някой по-отговорен кадър) - може да извадиш късмет. Особено в по-малки компании.
И двата метода работят - аз съм ги ползувал и си намерих работа по 1-вия. Един приятел си намери по втория. Важно е да не се отказваш - аз имах 3 интервюта за около 200 резюмета (и по-старите тук казват, че това е много добър резултат). Е, това е за днес от мен. Успех.
Последно промяна от pantata на Пон Сеп 01, 2003 11:22 am, променено общо 1 път.
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник
Мнения: 350
Регистриран на: Пон Авг 04, 2003 1:20 pm
Местоположение: Canada

Мнение от bliasaka »

Po-dobre se gotvete da rabotite kato obshti rabotnici,hamali etc.samo shte vi kaja,che minalata sedmica hodih da tarsia rabota v edin sklad i za rabotata interview-to beshe chas i polovina.90 min!!!Za obsht rabotnik.
Izvodite si pravete sami.
naydennaydenov
Мнения: 110
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 8:16 am

Мнение от naydennaydenov »

bliasaka написа:Po-dobre se gotvete da rabotite kato obshti rabotnici,hamali etc.samo shte vi kaja,che minalata sedmica hodih da tarsia rabota v edin sklad i za rabotata interview-to beshe chas i polovina.90 min!!!Za obsht rabotnik.
Izvodite si pravete sami.
Po-skoro gotvete za hubava rabota, a ako niama drug nachin togava se hvanete na kakvato i da e. Istina e che bulgarite ne se podkrepiat za namirane na kvalificirana rabota.Moje bi ako imate mnogo blizuk priatel.
Na men lichno dori blzki priateli ne mi pomognoha. No ako silno go jelaesh i se borish stava. Az lichno si namerih rabota v IT oblastta tochno v nai-goliamata kriza 2 meseca sled 11 sept. 2001. Taka che rabota ima i ako ste uporiti shte uspeete.

Uspeh!
speedy
Мнения: 4160
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:08 am
Местоположение: Ontario, Canada

Re: Българи с ИТ специалности в Канада !

Мнение от speedy »

pantata е описал "процеса" много добре. Търсенето на работа си е основна грижа на човека, който търси. Относно скритите работни места има такива, които са само за работещи във фирмата, и такива, за които е възможно наемането на външни хора.

Не съм много съгласен, че в IT има значение от коя страна идваш. Значение обаче може да има кого познаваш. На мен са ми помагали приятели с референции, след като съм минал няколко интервюта. Това не е никак малко. На доста места може да не ви направят предложение за работа, ако нямате някой, който да каже няколко добри думи. Аз също съм давал рефереренции за мои познати, когато те са си търсили работа. Става въпрос за хора, които познавам лично или са поне са познати на мои приятели.
Rosi

Re: Българи с ИТ специалности в Канада !

Мнение от Rosi »

...
Последно промяна от Rosi на Пет Сеп 19, 2003 12:00 am, променено общо 1 път.
djredhat
Мнения: 127
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 6:09 pm
Местоположение: Montreal (zasega !!!)

Мнение от djredhat »

towa sys CV-tata sa gluposti. Slushai patilo.
Az pratih nad 800 bez da e imalo obqwa. Samo prydliwi pisma w koito pishe che mnogo syjalqwat che nqmali pozicii w momenta. Ima samo 2 nachina da si namerish chitawa rabota :
1. Da si lud kysmetliq. Ako si takyw - tq rabotata sha te nameri dori i da si na Lunata, dori i bez da si puskal nito edno CV.
2. Ako imash nqkoi wytre w kompaniqta, koito da ti dade CV-to. Problema e kak sha si syzdadesh tezi poznati ...
Towa e.
Loshoto e che kysno go razbrah, sled kato si bqh izgubil 1 mesec da se zanimawam s gluposti ...
Изображение
Аватар
Val
Мнения: 486
Регистриран на: Нед Авг 17, 2003 6:28 pm
Местоположение: Mississauga

2+1 nachina za namirane na rabota za newcomers

Мнение от Val »

Saglasna sam s djredhat za dvata nachina za namirane na rabota. Iskam samo da korigiram malko parvia nachin i da dobavia oshte edin:

1. Ludo prashtane na resumeta + LUD KASMET

2. Vatreshen chovek vav firmata, v koiato kandidatstvate

3. Kombinacia ot nachin 1 i nachin 2: S lud kasmet i ludo puskane na resumeta si namirate rabota v niakoia firma na po-nisko nivo. Sled tova prilagate nachin 2 kato roliata na vatreshni hora igraete obiknoveno vie i vashia manager (ne izkliuchvam i drugi varianti na vatreshni hora), izpozlzvaiki vseki udoben sluchai da pokajete koi ste vsashtnost i kakvo mojete.

Pri men lichno proraboti nachin 3. Zapochnah rabota v administraciata na firmata i sled niakolko meseca poluchih IT pozicia (v sluchaia dori beshe sazdadena specialno za men :D ). Imam i edin poznat, koito e zapochnal kato chertojnik na AutoCAD i sled okolo 2 godini sashto transformira poziciata si v programistka.

Razbira se, nivoto na parvonachalnata vi pozicia ne triabva da e mnogo nisko. Imam predvid, che ako zapochnete v warehouse, edva li shte imate blagopriatni vazmojnosti da se iziavite v oblastta na specialnostta si.

Ne iskam da ostavate s vpechatlenie, che nachin 3 e mnogo lesen ili che e chesto sreshtan. Prosto tova e oshte edna vazmojnost i iskam da kaja na novite imigranti, che e vazmojen nachin i si zaslujava da se probva.

A inache sam saglasna, che BGrite IT specialisti ne si pomagame i, koeto e po-losho, dori ne se poznavame. Az lichno bih pomognala na poznati BGri, ako imam vazmojnost. Poznavam i dosta BGri, koito sa pomagali na drugi BGri. Mislia, che po-skoro prichinata da ne se poddarjame e ne tolkova nejelanieto, kolkoto tova, che sme malko i che ne se poznavame.
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Най-лесно според мен е с recruiter-и, казваш им каво търсиш и ако имат позиция веднага отиваш на интервю. Пращането самоцелно на CV-та на фирми от телефонния указател ми звучи несериозно.

Успех,
Lub0
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

Lub0 написа:Най-лесно според мен е с recruiter-и, казваш им каво търсиш и ако имат позиция веднага отиваш на интервю. Пращането самоцелно на CV-та на фирми от телефонния указател ми звучи несериозно.
Успех,Lub0
С recruiter-и беше лесно навремето когато се търсеха IT специалисти под дърво и камък. При сегашната суша на IT позиции :cry: (която здраво се е отразила и на recruiter-ите) принципа е, че не се знае от кой храсталак ще изскочи заека, затова трябва да се опитват всички възможни варианти, независимо колко сериозно или несериозно звучат ...
Rosi

Мнение от Rosi »

..
Последно промяна от Rosi на Чет Сеп 18, 2003 11:59 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Роси, работа сам си намерил преди кризата, но пак след това я смених точно в най-голямата криза 2001. Определено най-добре е да те препорача някой, но продалжавам да мисля че с recruiter-и е най-добре. Можеш да им се обаждаш по всяко време и да им даваш зор. Освн това не сам забелязал някоя от големите фирми да е фалирала заради кризата.

Успех,
Lub0
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

Lub0 написа:... Освн това не сам забелязал някоя от големите фирми да е фалирала заради кризата...
Вярно, не фалираха ... защото си уволниха 2/3 от работниците и си намалиха разходите. И сега всички тези уволнени са на пазара, а работните места са много кът :shock: :roll: .
Заключено