Искаме да емигрираме в Канада?!

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Phill
Мнения: 177
Регистриран на: Чет Юни 04, 2009 5:12 pm
Местоположение: Русе

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Phill »

Сега - много ми е интересно защо, когато някой напише нещо нелицеприятно и веднага се появява друг да почне да успокоява, като майка Тереза и да вика не ги слушай, те са лоши.
Аз и в други постове съм го казвал - по-добре всеки в процедурата да си преценява позициите по-консервативно (с по-негативен поглед), тъй като ако се е лъгал, то това ще му е само от полза. Каква файда да ги надъхваме хората, след като годините, образованието и трудовия стаж по специалността формират точките на кандидатурата. Погледнете в пустата таблица с точките и вижте, че има изрично изискване за минимален брой точки по раздели 1-6, които включват само горните критерии и категорично НЕ! включват деца (процедура Квебек).

С какво ще им помогнем на хората, ако им казваме това, което искат да чуят, а действителността е друга?
Точно обратното - трябва ясно да се посочва кои са основните изисквания и хората сами ще си преценят дали могат да ги покрият или не, или пък дали могат да променят някои от параметрите си.

Тука беше засегнат и въпроса, че човек може да живее и работи в Канада и без да мине по процедурите. Това е вярно, но въпроса беше конкретно за процедурите. Те и Кубинците отиват в Америка с лодка, ама това е в страни от идеята на форума.

Място за обиждане няма! Прочетете внимателно статиите и се самооценете по зададените критерии. Това дали ви е як гърба или не няма никаква стойност пред изпитващия. А, той - ипитващия взима предвид съвсем различни критерии при оценката на кандидатурата. Това ще има значение чак след като минете успешно интервюто.

Аз не съм запознат с федералната процедура, но поне от това, което съм чувал от hadministratora излиза, че при неуспешна кандидатура връщат платената такса. Така, че ако не ви се иска да се ровите много в изискванията давайте смело по тая процедура и каквото сабя покаже - поне ще си вземете парите обратно при неуспех. :)
Първи урок по френски 18.06.2009
Подадени док. към Виена 29.09.2009
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
chili
Мнения: 94
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:48 am
Местоположение: Canada

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от chili »

Процедурата за skilled workers е най-бързият начин да се добие статут на постоянно пребиваващ в Канада, работната виза е бърз вариант да влезеш с разрешително за работа, но да се мине от работна виза към статут на постянно пребиваващ е трудно и не винаги възможно. Да не говорим, че при някои договори с такива фирми, ако нещо се случи и вече нямат работа за теб, трябва да напуснеш в срок от 48h, което е много неприятно. Предполагам, че не е невъзможно да дойдете без висше, но е страшно трудно и аз лично винаги съм се чудила как хората успяват да го направят...
Специално за нивата на език, при френската процедура най-високото ниво изисква умения, които се добиват при изучаване на езика в университет, т.е степени над езикова гимназия, така че да се разчита на овладяване на език в тези граници извън академична обстановка ми се вижда малко несериозно.
Правилно са ви посъветвали да четете правителствения сайт, там всичко е обяснено в детайли.
http://www.bechtel.com/about_bechtel.html
Това е линк към сайта на една от фирмите внасящи работници в строителството. Вижте дали няма да намерите нещо...
Абсолютно категорично е установено, че ключова характеристика на индивидуалното благополучие е принадлежността към морална общност, усещането, че си ангажиран с нещо отвъд тебе, което придава социален смисъл на съществуването.
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Павел »

Вальо, ето защо няма да стане

0711 Construction Managers

"Employment requirements
A university degree in civil engineering or a college diploma in construction technology is usually required.
A master's degree in project management may be required.
Several years of experience in the construction industry, including experience as a construction supervisor or field superintendent, are usually required.
Extensive experience in the construction industry may substitute for post-secondary education requirements.
Professional engineering status or construction trade certification may be required by some employers."

Фил, много правилно - Let’s kill the messenger!
Бях повече от сигурен, че ще бъда намразен моментално, само защото казвам грозната истина, нещо което Копривка не иска да чуе. ПО си е друго, да чуеш шугар-коутед отговори, които дават фалшива надежда.

Вероятността да ти признаят езика само въз основа на факта, че си живял няколко години в английско говоряща държава е нулева - трябва да покажеш че си учил (и завършил) у-ще поне 4-5 години, но дори и тогава не е сигурно - зависи кой ще ти разглежда кейса.
В Калифорния 80-90 % от строителните работници са хиспаник и нищо че живеят там от по 10-20 години, почти не говорят английски.

Копривке, вместо да се самозаблуждаваш, направи си един пробен йелтс тест, после иди на посочените страници и си сметни точкте, тогава ще рабереш кой е прав, кой крив. Това, че ти казвам горчивата истина в очите, не означава, че не ми се иска да се измъкнете от българското блато. Вместо да губите излишно време и пари за нещо което поне на този етап няма да стане, се опитайте да промените нещата в такава посока, че да си подобрите шансовете за емиграция.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от hadministratora »

kill_u написа:ХАдмине, стига де...
Забрави ли като спорихме и аз ти казах, че TOEFL е също признат тест. Ти твърдеше че само и единствено IELTS се признава от Букурещ. Сега ми казваш, че ще им признаят като доказателство за езика, факта че са прекарали 10 години(примерно) в Англия. Как ще докажат, че владеят език? С входна и изходна виза ли? Сам разбираш, че това е меко казано несериозно....
Вярно че имаше такъв спор и вярно че бях забравил за него. Дори не си спомням как завърши ако трябва да съм честен.

Вярно е и друго: когато пиша тук и се опитвам да помогна някому със съвет, аз се позовавам на официалния сайт на CIC. А там пише следното:
If you claim to have language abilities on your application, you must provide conclusive proof of your level of proficiency. There are two ways to do this. You can:
* take a language test or
* provide other written proof of your abilities.
We strongly recommend that you take a language test from an approved organization...
Цитата е от тази страница, а най-долу в нея пише кои са тестовете и кои са другите варианти.

На страницата с инфо за официално признатите тестове пише че за английски език това е IELTS и никъде не пише за TOEFL.

На страницата за другите варианти пише "...official documentation of work experience in English or French..."

Лично според ман това налага следните изводи:
- TOEFL не е сред официално ризнатите изпити с които се доказва нивото на владеене на език и ако човек е тръгнал да се явява на изпит трябва да се насочи към IELTS
- възможно е да се докаже нивото на езика и без изпит, независимо че не е лесно и че имиграционните препоръчват да се иде на изпит.

Съвсем отделен е въпроса, че вероятно има хора, които са минали с TOEFL (може би минава в категорията "other written proof of your abilities") и че да се докаже език без изпит е най-малкото рисковано. Но така са написали хората :)
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от hadministratora »

Phill написа:...Аз не съм запознат с федералната процедура, но поне от това, което съм чувал от hadministratora излиза, че при неуспешна кандидатура връщат платената такса...
Връщат таксата ако не приемат първото заявление (това което се праща до Sydney, NS). Иначе ако там приемат кандидатурата, започнат да я обрабтват в Букурещ и от там дойде отказ таксата си изгаря.
cocose
Има 1 предупр. за БАН
Мнения: 1054
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:58 am

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от cocose »

Да добавя нещо което май не се спомена, а то е че 2 дена, прекарани с работна виза се водят за 1 нормален ден, в случай че решите да кандидаствате за гражданство след....на практика 6г непрекъсната работа в Канада.
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Koko »

cocose написа:Да добавя нещо което май не се спомена, а то е че 2 дена, прекарани с работна виза се водят за 1 нормален ден, в случай че решите да кандидаствате за гражданство след....на практика 6г непрекъсната работа в Канада.
Няма и как да го спомене, защото това което си написал е непълно и не е добре обяснено.
Първо, за да се кандидатства за канадско гражданство едно от условията е да имаш статут на постоянно пребиваващ в Канада - човек може да живее и работи в Канада с години на база работна виза, но докато не получи първо статут на постоянно пребиваващ, няма как да кандидатства за гражданство.
Второ, при пресмятане на изискваните 1095 дни престой за получаване на гражданство може да вземе и част от времето в което човек е живял в Канада с работна или студентска виза при коефициент 2 към 1, но това важи само за една година - т.е. ако си живял в Канада с работна виза 2 години и след това си получил статут на постоянно пребиваващ, тези 2 години престой ще ги признаят като 1 година за получаване на гражданството.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от kill_u »

Phill написа:...Аз не съм запознат с федералната процедура, но поне от това, което съм чувал от hadministratora излиза, че при неуспешна кандидатура връщат платената такса...
Връщат :evil: :twisted:
Ти я дай пък чакай като мен да ти върнат 6 месеца 1400 CAD.
Аватар
valioiko
Модератор
Мнения: 1947
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 5:48 am
Местоположение: London, UK
Обратна връзка:

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от valioiko »

Павел написа:Вальо, ето защо няма да стане

0711 Construction Managers

"Employment requirements
A university degree in civil engineering or a college diploma in construction technology is usually required.
A master's degree in project management may be required.
Several years of experience in the construction industry, including experience as a construction supervisor or field superintendent, are usually required.
Extensive experience in the construction industry may substitute for post-secondary education requirements.
Professional engineering status or construction trade certification may be required by some employers."
От части съм съгласен с теб, но..... В описанието на изискванията за професията, навсякъде са използвани думи като "may be" и "usually", което не задължава кандидата да има такова образование. Обаче значи, че има вероятност да не му зачетат стажа като за Construction Manager. Ако все пак бившия му работодател му даде писмо, описващо задълженията и отговорностите, които са посочени в сайта на HRSDC, и в него каже, че е работил като такъв еди си колко години, ще има шанс да му зачетат стаж като такъв. Аз не прочетох, че нямат висше образование, но ако е така, няма да стане по федералната процедура и според мен.
Павел написа:Фил, много правилно - Let’s kill the messenger!
Бях повече от сигурен, че ще бъда намразен моментално, само защото казвам грозната истина, нещо което Копривка не иска да чуе. ПО си е друго, да чуеш шугар-коутед отговори, които дават фалшива надежда.
Тва с фалшивата надежда, и розовите очила е много вярно - подкрепям. Напразни надежди не трябва да се дават, щото после много кофти!
Павел написа:Вероятността да ти признаят езика само въз основа на факта, че си живял няколко години в английско говоряща държава е нулева - трябва да покажеш че си учил (и завършил) у-ще поне 4-5 години, но дори и тогава не е сигурно - зависи кой ще ти разглежда кейса.
В Калифорния 80-90 % от строителните работници са хиспаник и нищо че живеят там от по 10-20 години, почти не говорят английски.
Доколкото съм информиран, вероятността да ти признаят каквото и да е доказателство освен IELTS, граничи с нула. Дори и да им докажеш, че си учил в университет на английски, най-вероятно пак ще ти поискат IELTS. Така е от година и половина някъде. Преди това бяха по-склонни да признават разни други неща.
Павел написа:Копривке, вместо да се самозаблуждаваш, направи си един пробен йелтс тест, после иди на посочените страници и си сметни точкте, тогава ще рабереш кой е прав, кой крив. Това, че ти казвам горчивата истина в очите, не означава, че не ми се иска да се измъкнете от българското блато. Вместо да губите излишно време и пари за нещо което поне на този етап няма да стане, се опитайте да промените нещата в такава посока, че да си подобрите шансовете за емиграция.
Напълно съм съгласен. Бих добавил да помислите за алтернативни варианти и държави за емиграция. Ако нямате висши образования, проучете вариантите за работни визи. Ако заминете с такива (което в момента е страшно трудно), след това можете да си станете Permanent residents. Има 3 начина за това: Federal Skilled Worker процедурата (работната виза ви дава предимство, точки и приоритет), CEC (Canadian Experience Class) и Provincial Nominee Program (зависи от условията на всяка отделна провинция). Не казвам, че ще стане, но си заслужава да проучите. Павел дето ви казва за пробен IELTS - направете го, за да имате поне бегла представа колко точки да си дадете за език, въпреки че не е никаква гаранция, че на изпита ще изкарате пак толкова.

Успех!
"До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!" - Тодор Живков
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от bp_de »

Koprivka написа:Благодаря за отговорите ви, а на поста на Павел бих отогворила така, като съм написала ,че знаем английски перфектно ,занчи може би е така.Живяхме дълги години в Англия. Ще изпреваря коментарите от рода ами върнете се там.Там нещата вече не са никак добре, няма работа, никаква!
Ок от това което разбирам е по-добре за нас да търсим първо работа която си осигуряваме от тук, така ли?
Кажете тогава къде да гледам ,къде да търсим?
На мъжа гърба му е як,и моя също ,можем да работим на добри можем и на лоши условия да работим , само и само да осигурим добро бъдеще на нашето детенце.
Ще съм много благодарна на всички вас за отговорите
Виж сега - голяма част от съфорумците са доста заблудени - мислят си че трябва да се мина по официялния път ,широко разгласяван и пропогандиран- подаваш док и чакаш и те шматкат и искат да докажеш че сестра ти не е гейша при положение че нямаш сестра.....
Върнах се от Канада ония ден - на 10 октомври, верно криза е и е свито всичко но слушаи какво ти казвам - наистина по Федераната ти трябват дипломи ,док и т.н дет после на никои не му пука за тиа глупости кат идеш да си търсиш работа.
Лично мое мнение след 7 посещения там и след като съм си намирал и работа и не е било проблем да остана - с тия професии -строител и фризорка а и сте добре с езика -шансовете да си си намерите работа са много повече от колкото ако си с диплома някаква....
Прегледаи моите писания из форума - от няколко години канадски фирми идват в немско да търсят работници- никога не са търсили ,инженери ,мениджъри ,доктори, мед . сестри -уж все хора от списъка с търсените професии и т.н но винаги са тръсили строителни работници , багеристи , шофиори на камиони ....
В самолета като преглеждах Ванкувър Сън от събота - в обявите за работа на 100 обяви -има 2-3 дето трябва диплома от висше - другото е в мнозинството е изкопчииска работа.
Проблема не е как да се иде в Канада - проблема е кат се иде там как да се вадят кинти - тва е трудната задача - повярваи ми.
Иди прочети писанията на Пожарната - тои наскоо доиде в Алберта и е поразбрал откъде духа вятъра.
Успех желая.

ПС.

hadministratora
Не можеш да четеш между редовете маи - ще си позволя да те осветля-
Факта че една фирм е готова да заплати разходите по пътя показва само че фирмата ще се ангажира и че все пак не са толква Ала,Бала.
Ако сръвним някои отишъл в Канада с работна виза или минал по някаква процедура от която са му дали само резиденство - и на децата е ясно че тоя с работната виза има работа -демек доходи а тоя с резиденството ще трябва да си търси ама гаранция че ще намери няма за никои .Разбира се всеки си вика че е много готин е ще се справи -надеждата умира последна все пак -ама фактите показват че мнозина с резиденство са гризвали яко дървото.
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от hadministratora »

bp_de написа:...ще си позволя да те осветля...
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
:idea: Иииии, глей как светнах! :idea:
:idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
Работните визи са за гастарбайтери, а PR за такива дето искат там да си живеят. Нито едното от двете не хубаво или лошо, но са две различни неща. Пак ти повтарям очевидното: хората искат да имигрират там, а не да идат да поработят и да се върнат.

П.П.: Виждам аз какво е между редовете: ти често ходиш май до Канада? Обаче и честичко се връщаш?
Аватар
Преуспял
Мнения: 572
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 3:34 pm

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Преуспял »

Вижте, при нас има доста румънци гастарбайтери със средно образование, които работят във фермите за сьомга. След една година пускат документи по провинциалната процедура, хем английския им е точно "перфектен".

Има всякакви начини за всякакви хора.
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Павел »

Вальо, жена ми не държа изпит по език - написа писмо до CIC в което се обоснова, че е завършила в САЩ колеж и университет.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от kill_u »

Павел написа:Вальо, жена ми не държа изпит по език - написа писмо до CIC в което се обоснова, че е завършила в САЩ колеж и университет.
Това е интересно, но можеш ли да цитираш какво те отговориха. Разбира се ако не е тайна.
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: Искаме да емигрираме в Канада?!

Мнение от Павел »

До колкото си спомням, конкретен отговор нямаше, чисто и просто не оспориха точките които си беше дала за езика и не я накараха да държи тест.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Публикувай отговор