Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Alisa75
Мнения: 154
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:49 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от Alisa75 »

Малко допълнение след като прочетох написаното от Жени.
Голяма е вероятноста банката да ви даде първа кр. карта без наличието на кредитна история след пристигането ви ,ако сте депозирали някаква сума 5-10000 д по сметката си и тя е престояла в почти същите размери поне 3 месеца.Не се учудвайте ,ако някой служител на гишето ви каже ,че сте удобрен за карта.Апликирайте.
Аватар
teomat.com
Мнения: 561
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 11:16 am
Местоположение: Canada
Обратна връзка:

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от teomat.com »

becks написа:
dea написа:Отивам днес в Роял Банк да си платя първите сметки за интернет и телефон. Служителката ми предлага да кандидатствам за кредитна карта.
Някой получил ли е кредитна карта от банката на втория-третия месец от пристигането си? Разумно ли е да кандидатствам ако нямам доходи :?:
Аз кандидатсвах за кредитна карта в Роял Банк 1 месец след като пристигнах и получих 2000$ лимит, без никакви обезпечения. По това време бях получил втория си пей чек в Канада със заплата 6.75$/час :lol: Така, че тези легенди как само с обезпечение става са дъра-бъра.

Според мен
- кандидатствайте онлайн
- кандидатствайте към края на месеца - 15-20 число. (тва са мои предположения) - към края на месеца гледат да си изпълнят плана за отпуснати кредити
- декларирайте пред банката недоказан доход (например от бакшиши). Ако не работите не знам дали ще ви обърнат внимание ;)
- дайте си СИН номера. Мисля, че кредитното досие се води по СИН номер
- за предишен адрес, дайте адрес в Канада, не в България, за да не се разбере че току-що сте дошли. Аз като предишен адрес дадох хотел в Торонто, където бях спал 5 дни.

Това което говоря е преди 2 години. Сега нещата с кредитите са малко по-различни
напълно подкрепям написаното по-горе за Роял Банк. При нас беше почти същото преди 6 години с много малка разлика:
- кандидатсвахме на 3 месец онлайн и след 5 дни картите ни бяха в пощенската кутия. Никакви интервюта и запитвания.
- Нямахме никакви доходи но написахме че започваме да учим френски КОФИ
- нямахме предишен адрес в Канада
Картите бяха студентски общ лимит 1000$, без никакви блокирани суми.

Според мен никой не проверява дохода който сте декларирали.
Ако ви откажат в една институция, опитайте в друга без да се притеснявате и да чакате. Много по-лесно издават карти магазините, но задължително пишете някакъв доход, вие така или иначе сте имали доход в БГ, никъде не пише доходът ви да е от Канада :wink:
Вижте тук за Мастер карт, това е на магазин.
http://www.pcmastercard.pcfinancial.ca/ ... ly_now.asp
Най-добре е да си кандидатствате във вашата си банка и после другите варианти.
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от miteto »

thebull написа:Не и точно това е проблема. Кредитно досие не значи само кредитна карта, а целия ви финансов живот тука (нека така го нарека).
Този живот включва всичко - какво получавате, как си плащате сметките, теглите ли заеми и дали ги погасявате редовно, вземали ли сте социал, шомаж и т.н. Затова поживейте и лека полека нещата ще се наредят.
Не мисля че това е вярно. В кредитното досие няма информация каква заплата получаваш и дали си взимал социал. То затова се казва и "кредитно". Там има информация само за кредитните продукти които имаш (карти, кредитни линии, авто-заеми и т.н.) и запитванията, които институциите правят когато кандидатстваш за кредит. Ако не си платил някой заем или сметка навреме И са те дали на collection agency И те са решили да направят запис в досието чрез заявка до кредитните бюра, тогава се появява информация че си назад с плащането на еди-си-кво. Но в кредитното досие далеч няма пълна информация "от-до" за финансовото ви положение. Ако не се лъжа доскоро дори и ипотеките не са излизали като информация в досието, не знам даже дали всички банки към днешна дата пращат такава информация към кредитните бюра.
Alisa75
Мнения: 154
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:49 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от Alisa75 »

Абсолютно прав е Митето.В кредитното досие не се записва какъв ти е дохода и той не може да се види от кр. институция която прави чека.Излизат всички останали продукти които споменава.Освен лични данни,адресите на последните 3 местожителства с датите на промяна ,имената на компаниите на последните 3 местоработи без да се посочват датите на промяна,кредитните продукти които обслужваш,закъснения на плащане след 30,60,90 дни ако си имал,колекшън агенции,ако си си имал работа с тях,инфо за банкрут и др. Излизат също и чековете които са ти правили кр. институции по дата и с тел. номер за последните 3 години.Ако ти си направиш софт чек виждаш и кой ти е правил също софт чек,това го виждаш само ти и никой друг и този тип чек не влияе в/у формирането на кредитното досие.
Моргиджи и лизове на коли,камиони и др. техника под наем не се отразяват в кредитното досие и не се виждат от кредитните институции ,но определено му влияят .Например при получаване на моргидж автоматично ти се натрупват 20 точки към кредитните ти точки,а при покупка на кола на финансинг ти се отнемат 25-30 точки,които в последващите месеци като се види,че си започнал плащанията и ги правиш в установения срок постепенно ти се връщат.
М/у другото политика на банките е да не обявяват в кредитните агенции дадените моргиджи за да не подават ежемесечна информация към тези бюра които са длъжни да правят защото ,ако се случи да има неплащане на месечните вноски по моргиджа трябва да го рапортуват,но те предпочитат да не го правят и да го прикрият защото това им носи негативи,променя и техния кр. рейтинг на финансова институция пред презастрахователните компании ,което води до преразглеждане на застрахователните нива в ущърб на банките.
А твърдението на Теомат е най глупавия съвет който може да получите,далеч от всякакъв професионализъм с което ,ако го иизпълните бихте могли само да си навредите.
Ако кандидатствате за първа карта ,кандидатствайте в банката с която имате сметка и работите,ако ви откажат в никакъв случай не започвайте да стреляте на посоки,само си гърмите патроните ,всеки един от който ви струва 3-5 точки и по този начин ,ще чакате много дълго време да ви се възстановят за да имате шанс при евентуално кандидатстване да получите нещо.
Моят съвет е ,ако ви откажат първия път спрете за 6 месеца,тогава се снабдете с настоящо копие от кредитното ви досие и ако имате над 700 и 650 т. според изискванията на кредитното бюро кандидатствайте.На 100% ще ви дадат карта дори и с малък лимит.След като поработите около половин година с картата проверете си пак досието,ще останете учудени ,че точките ви са вече 730-760,тогава ,ако ви трябват карти кандидатствайте едновременно на 3-4 места,все две ще ви дадат и точките ще ви паднат малко с 15-20 ,но ще сте в екселент кондишън далеч от лимита от 700т при който системата ,ако си под тях казва НЕ,а когато си над тях казва Да.
Аватар
teomat.com
Мнения: 561
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 11:16 am
Местоположение: Canada
Обратна връзка:

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от teomat.com »

Alisa75 написа: А твърдението на Теомат е най глупавия съвет който може да получите,далеч от всякакъв професионализъм с което ,ако го иизпълните бихте могли само да си навредите.
Понякога практиката тотално се разминава с теорията :wink: Подкован си теоретично, но за разлика от много хора тук ти липсва практика.
Аватар
teomat.com
Мнения: 561
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 11:16 am
Местоположение: Canada
Обратна връзка:

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от teomat.com »

Alisa75 написа:Малко тактика и стратегия около издаването на кредитни карти.
Дали ще ви издадат първа кредитна карта или ще ви откажат не малък фактор играе късмета...
Това по-горното го бях пропуснала.
Не е лошо човек като поства нещо да посочва източника на информация.
Това не важи когато споделяме личен опит.
Много хора четейки такива постинги се въздържат да кандидатстват за кредитна карта, която е крайно необходима за осъществяване на някои плащания.
За много хора като мен е само средство да платиш а не да трупаш кредити.
Alisa75
Мнения: 154
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:49 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от Alisa75 »

Напротив дългогодишният ми опит е натрупан от практиката и проблемите с които съм се сблъсквал през това време ,а не от четене на книжки.
Това ,което ти предлагаш е лишено от всякакъв резон.Това работи за хора с вече установена кредитна история с прилично дълъг срок и висок кредитен рейтинг,т.е. кредит фико скора им да е над 730.Тогава можеш да стреляш на посоки ,например на 3,4 места.Взависимост от редица фактори можеш да получиш кредит от всички апликации,но даже и да не е получиш не е фатално,за 4 чека ще ти спаднат макс. точките до 710 ,малко над чертата,в последствие ,ако всичко ти е наред след 2,3 месеца макс ще си над 730 и на добра изходна позиция,защото всеки месец се ъпгрейдваш с 8-15 точки пак според зависи.
Проблемът е за първа карта ,когато нямаш даже кредитно досие или то все още ти е твърде крехко още в агенциите и си им напълно непознат.Обеснявам ти как действа системата.
Вариант едно,кандидатстваш в банка за кр.карта,тя се обръща с молба за проверка към някоя кр.агенция,от там и отговарят,че нямат данни за такова лице.Банката е наясно,че си нюкомърс тук и няма как да имаш досие и преценява да вземе ли риска да ти даде карта с лимит 300-500д или не.Тук играе фактора късмет,но тежи също и отношенията ти с банката която може да проследи движението ти по сметката ,да види какви чекове влизат,какви билове се плащат и решава.
В този случай и в двата варианта -да или не кредитното бюро получава инфо за теб и ти отварят файл,вече си сложил началото на кредитната история даже и с отказ.всъщност отказ или не не се отбелязва,разбира се ,че е отказ след като в графа запитвания фигурира банката която е потърсила инфото,но не фигурира зарегистриран кр. продукт който си получил.Ако си получил карта е добре ,защото в момента на припознаването ти от банката ти стартираш от стандарната позиция на 700 фико скоре поинта и всеки следващ месец започваш да растеш.Ако обаче не си получил карта тези 700 точки се намаляват на 695 и ако на момента започнеш да апликираш на посоки всяка апликация смъква по още 5 точки и ако нямаш шанса примерно от 4 апликации да получиш карта точките ти стават 675 ,а след това идва бавното растене докато се възвърнат на 700,може да отнеме и година ,защото правилото е ,че под 700 раста два пъти по бавно отколкото над изходната позиция от 700.Така,че правилната реакция е да се изчака 5-6 месеца след отказ,макар и да нямаш до момента карта имаш обаче кредитна история и едни кр.точки които са генерирали до 715 например и ,ако покриваш и другите критерии картата ще я имаш.
Пример втори ,когато имаш съвсем рехава кр.история,т.е вече имаш досие в кредитната агенция като си сключил договор с някой от мобилните оператори.От години насам Рофжърс подаваха инфо на кр.агенции,от няколко месеца и Фидо го правят.Този случай е малко по благоприятен ,познат си на системата ,работил си с Фидо 3-4 месеца,всичко е наред и макар и бавно и с малко точките ти са порасли на 710-715 с което и шансовете банката да ти даде кредит,но след първото чекване гореописаната практика важи и в този случай.
И запомни,всичко е от практиката,а не от четене на дебелите книги и ,ако искаш да си малко по компетентна по въпроса поръчай си кр.репорта само 25 дола струва и се пообразовай малко и не подвеждай хората с неориентирани съвети,защото при теб така може да се е случило,но при друг може и да не се случи и правилното решение е да се научат правилата как действа системата защото те не ги крият,даже настояват хората да се образоват от което да изведат по голяма полза за себе си.
Alisa75
Мнения: 154
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:49 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от Alisa75 »

Не спекулирай моля те,след абзаца който цитираш от моето изказване е посочено как функционира късмета,като съм обеснил,че кредита не го дава Екофакс и ли Транс юнион,те само оформят рейтинга ,а банката взема решение на подадената от тях информация самолично и при отсъствието на кредитно доси е в кредитните агенции банката решава какво да прави да даде или да не даде.Обеснил съм го какъв фактор може да изиграе късмета,в случая има човешки фактор и той решава,а не система подобно на кредитните агенции.Може Фатимата от РБЦ която ти разглежда сутринта молбата да е била уважена няколко пъти вечерта и да каже Да,а може хасан да не се е прибирал в къщи от няколко месеца.
Само за пример при кр.ф.скор 801 исках малка карта амекс за да мога да си пазарувам бира от Коско ,но не ми дадоха,отговора им беше ,че кр.рейтинг ми е екселент ,но имам много получени кредити за последната година и само седмица след това друга банка ми даде 50К аутолоан и карта на 1,99% с лимит 10000 в комплект без да съм им я искал,ей така като техен дългогодишен добър клиент,преди това обаче им бях изплатил друг аутолоън за 15000.
Това в потвърждение ,че банката казва кой ще кара влака ,щото тя дава парите.
army
Мнения: 950
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2005 10:23 am

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от army »

"Батето" е много прав!- потвърждавам твърденията му.
Едно допълнение да направя/личен опит/.
Като нов /не, че сега съм стар/ имигрант , но 'вътрешен' човек от ТДБанк ме посъветва да кандидатствам /колкото си искам/ първо за магазинна кредитна карта- послушах го и за 3 месеца аплайвах 4 пъти в различни магазини на 'Канедиан тайър'. След 3 отказа на 4-ия път получих заветната мастеркард с цели 300$. Сами се досещате ,че за 1 месец я превъртях поне 3 пъти , след което- беж обратно при 'моя' човек. На 4-я месец получих първата си кредитна карта от ТД с лимит $2500.
А тази от "Канедиан тайър" още си я държа/от сантименти/. Миналият месец са я направили $5000-без да съм аплайвал за увеличение.
Та си мисля, че в началото трябва да се кандидатства до 'дупка' :lol:
-що'т кредит скора и без това ти е "0" - ...та няма как да стане '-25"/примерно/.
НО!!!
Явно /препоръчително/ е да се избягва кандидатстването/безразборно/ по нормалните банки/TD,CIBC и т.н.т./
Това е от мен! Успех на новите.
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от pumpy »

army написа:-що'т кредит скора и без това ти е "0" - ...та няма как да стане '-25"/примерно/.
НО!!!.
Тук съм съгласен - няма как да стане -25, НО
при запитване от поредната институция виждат, че си искал кредит вече 4-5 пъти, а такъв отпуснат няма. Тогава следва логичния въпрос " абе на този що му отказват толкова много, а и той защо така спешно се нуждае от пари ?"
На този въпрос най-лесния отговор на поредния льо-льо служител е : " я и аз да му откажа, да не се набутвам с отговорност"

Това е моето лично мнение по въпроса, след разговор с account manager-a ми.
army
Мнения: 950
Регистриран на: Пет Сеп 23, 2005 10:23 am

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от army »

Така е 'Поумпи'!- 'частни' случаи много и разни :beer:
Затова и уточних, че написаното от "Батето" е самата и единствена истина.
Мисля, че темата е доста полезна.
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bucca
Мнения: 458
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 3:04 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от bucca »

Мъжът ми подаде молба за кредитна карта след 3 месеца в Канада (работеше по това време) и след около месец си получи кредитната карта, без да блокират пари. Аз подадох 2 седмици след него и също получих кредитна карта (аз работех от скоро) дори ми дадоха по-голям кредит лимит от неговия. Банката е БМО.
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от survivor »

bucca написа: дори ми дадоха по-голям кредит лимит от неговия.
Аз едно не мога да разбера - случайно ли е че мъжът ми почти винаги е получавал по-висок доход от мен, съвсем изрядно си плаща всичко по кредитните карти в срок (че дори и моя баланс оправя, благодарение на него и аз съм изрядна :) ), а в крайна сметка по-големият кредитен лимит винаги е за мен :twisted: Дали не залагат на това че на жените са им по-широки пръстите по принцип :roll:
oblak
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Юли 23, 2008 12:58 pm

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от oblak »

Като човек с неголям опит в тази сфера бих искал да попитам следното:
1. Има ли значение какъв процент от лимита на кредитната карта използваш месечно? В смисъл трупаш ли негативи ако не го харчиш максимално ?
2. Какво значи "за 1 месец я превъртях поне 3 пъти " ?
3. (Във връзка с т. 2 )- Можеш ли да харчиш лимита, да внасяш суми по картата преди още да е дошла месечната ти сметка и отново да ги уползотворяваш до края на периода?

Съжалявам ако въпросите са странни, но може би има и други новаци, които ги интересува.
Благодаря!
Jim
Мнения: 211
Регистриран на: Нед Мар 04, 2007 11:12 am
Местоположение: Montreal

Re: Кога си взехте първата кредитна карта в Канада?

Мнение от Jim »

oblak написа:Като човек с неголям опит в тази сфера бих искал да попитам следното:
1. Има ли значение какъв процент от лимита на кредитната карта използваш месечно? В смисъл трупаш ли негативи ако не го харчиш максимално ?
2. Какво значи "за 1 месец я превъртях поне 3 пъти " ?
3. (Във връзка с т. 2 )- Можеш ли да харчиш лимита, да внасяш суми по картата преди още да е дошла месечната ти сметка и отново да ги уползотворяваш до края на периода?

Съжалявам ако въпросите са странни, но може би има и други новаци, които ги интересува.
Благодаря!

1. няма значение
2. предполагам че е следното: ползваш максималния размер на кредита / връщаш (плащаш) преди да е изтекъл крайния срок за плащането - и така 3 пъти в рамките на месеца.
3. Можеш да внасяш суми предварително преди края на срока, но съм забелязал че обновяването на текущият баланс отнема няколко дена. Най добре е да си платиш вноската 2-3 дена преди крайния срок за плащане.
Ако отложиш плащанията за след срока - лихвата е доста голяма.

Публикувай отговор