Избори на 5 юли ... и в Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
todor73
Мнения: 1524
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:51 am
Местоположение: Квебек

Избори на 5 юли ... и в Монреал

Мнение от todor73 »

ИЗБОРИ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ - 5 ЮЛИ 2009 г.


АКТУАЛИЗИРАНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми сънародници,

на 5 юли, неделя, 2009 г. в Посолството на Република България в Отава (325 Stewart St., Ottawa, ON K1N 6K5, тел. 1-613-789-3215, e-mail: mailmn@storm.ca) в Генералното консулство в Торонто (65 Overlea Blvd., Suite 230 (на втория етаж), Toronto, ON M4H 1P1, consgentor@yahoo.co и в Българската православна църква в Монреал (Eglise “St. Ivan Rilsky”, 1191, Boul. Sauve Est, Montreal, QC, H2C 1Z8) ще се проведат избори за народни представители.

Право да гласуват имат всички български граждани, пребиваващи зад граница, с валиден български документ за самоличност: паспорт, лична карта или военна карта (не военна книжка!). Гражданите, които не са подали предварително заявления за гласуване, също могат да упражнят правото си на глас като вписването в избирателните списъци става в СИК.

Ето и оригинала

From: bg-embassy [mailto:mailmn@ storm.ca]
Sent: June-26-09 12:46 PM
To:
Subject: Izbori v Montreal!
Importance: High

Vav vrazka s reshenieto na Centralnata izbiratelna komisia za otkrivane na izbiratelna sektzia v Montreal, Vi izprashtame za svedenie i polzvane text na Zakon za izbirane an narodni predstaviteli, Metodicheski ukazania za sectzionnite izbiratelni komisii i Aktualizirano saobshtenie ot Posolstvoto, s molba za razprostranenie na poslednoto sred nashite sanarodnitzi.
Последно промяна от todor73 на Съб Юни 27, 2009 12:09 pm, променено общо 1 път.
DVG
Мнения: 37
Регистриран на: Пет Дек 19, 2008 1:05 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от DVG »

Браво, страхотно. Хайде народе, да гласуваме!!! Давайте да покажем, че ни има. Време е да очистим парламента поне от хората с небългарски имена... В името на Левски, Ботев, всички паднали на Шипка, мъчениците от Батак, и много други знайни и незнайни жертви на борбата на народа ни за Освобождение. Те заслужават поне това малко наше усилие ...
delisted_2
Мнения: 160
Регистриран на: Пет Авг 17, 2007 11:23 pm

Мнение от delisted_2 »

"Гражданите, които не са подали предварително заявления за гласуване, също могат да упражнят правото си на глас като вписването в избирателните списъци става в СИК."

Какво означава това? Мога ли да ида на 5-ти в църквата да гласувам показвайки паспорта си без да съм се регистрирал предварително? Какво е СИК? Аз за СИК се сещам само за мутрите застрахователи но мисля че отдавна я разтуриха тази фирма.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината
Мнения: 4829
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 4:52 pm
Местоположение: Montreal, QC

Мнение от IvHaydu »

delisted_2 написа:"Гражданите, които не са подали предварително заявления за гласуване, също могат да упражнят правото си на глас като вписването в избирателните списъци става в СИК."

Какво означава това? Мога ли да ида на 5-ти в църквата да гласувам показвайки паспорта си без да съм се регистрирал предварително? Какво е СИК? Аз за СИК се сещам само за мутрите застрахователи но мисля че отдавна я разтуриха тази фирма.

СИК е Секционна Избирателна Комисия и да, може да се гласува без предварителна регистрация, като СИК те вписва в изб. списъци. Може би ще трябва доказателство за адрес?
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

DVG знам , че искаше да гласува и в Отава и търсеше транспорт , сега секцията ви е под носа , осъзнайте се хора , да не ни излезе пак през носа !!!
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

тази новина потвърждава, че броят на българите в Монреал е нараснал значително последните години :)
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
becks
Мнения: 2014
Регистриран на: Чет Окт 20, 2005 3:50 am
Местоположение: Toronto

Мнение от becks »

krimon написа:тази новина потвърждава, че броят на българите в Монреал е нараснал значително последните години :)
Всъщност никой просто ей така няма да ви открие изборна секция само щото сте били много.

Голямата заслуга на това е на хората, които звъняха по посолства и външни министерства и най-вече на близо 600-те човека от една група във фейсбук, които за 2 седмици успяха да насочат общественото мнение където трябва.

А Фейсбук групата "Гласуване без граници" е инициатива на (ужас!!!!!!!) - Синята коалиция - ако случайно се чудиш коя е истинската опозиция :lol: :lol: :lol:
gt_2006
Мнения: 333
Регистриран на: Пон Мар 27, 2006 2:34 pm

Мнение от gt_2006 »

И.Костов /зад завесата/:
Двете му деца Яна и Мина още като малки трябваше да работят, ако пожелаеха да отидат на море. Мили са прозорци. Яна беше гимназистка, продаваше сирене близо до “Шератон” в един магазин, за да си изкарва парите. Яна ми е разказвала - ако трябва да се свърши някаква работа вкъщи, с баща ми се договаряме като при сделка. Ангел Първанов и Краси Стойчев са ми казвали, когато Костов им е бил автор във в. “Стандарт” е стоял с часове в приемната на вестника, докато си му изплатят хонорарите. Една стотинка не е оставял да мине настрана.
-----http://www.otgovori.eu/index.php?a=28
Аватар
teomat.com
Мнения: 561
Регистриран на: Нед Яну 18, 2009 11:16 am
Местоположение: Canada
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Има ли някакви часове за гласуването в църквата в Монреал?
Vaseto
Мнения: 85
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 10:03 am
Местоположение: Montreal

за изборите

Мнение от Vaseto »

Здравейте на всички. Понеже доста отдавна не съм влизала във форума, а в пощата ми получих съобщение от БГ дружеството за отварянето на изборна секция тук в Монреал ще копирам съдържанеието му за да е ясна процедурата за всички, които биха искали да упражнят правото си на глас.
Теомат, както ще прочетеш по-долу можеш да гласуваш между 6,00 и 19 часа на 5 юли. Поздрави: Васето

Уважаеми сънародници,

Радваме се да ви съобщим, че на 5 юли, неделя, 2009 г. в Българската православна църква в Монреал (Église “St. Ivan Rilsky”, 1191, Boul. Sauvé Est, Montreal, QC, H2C 1Z8) ще се проведат избори за народни представители. Изборният ден започва в 6:00 часа сутринта, местно време, и приключва в 19:00 часа, местно време.

Право да гласуват имат всички български граждани, пребиваващи зад граница, с валиден български документ за самоличност: паспорт, лична карта или военна карта (не военна книжка!). Гражданите, които не са подали предварително заявления за гласуване, също могат да упражнят правото си на глас като вписването в избирателните списъци става в СИК (Секционна Избирателна Комисия).

Гражданите, на които срокът на валидност на паспортa или личната карта е изтекъл, и са подали заявление за издаване на нови документи преди деня на изборите, могат да се допуснат до гласуване, но само ако са получили удостоверение за гласуване. Удостоверения ще се издават и в изборния ден. Формулярите са достъпни на сайта на Дружеството, bgmontreal.info.

N.B.: В денят на изборите консулски услуги няма да се извършват, в това число, няма да се приемат и заявления за нови документи за самоличност.

Когато пред изборното помещение има негласували избиратели, в 19:00 ч., председателят и секретарят на избирателната комисия установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 19:00 ч.

За информация относно партиите и коалициите, моля посещавайте сайта на Централната Избирателна Комисия: http://www.cik-bg.org

Молим ви да прегледте страницата с информация за изборите на сайта на Дружеството, където ще намерите информация относно Закона за Избиране на Народни Представители, Методически Указания за Работата на Секционните Избирателни Комисии, и други детайли свързани с таз-годишните избори.

Молим ви да разпространите това съобщение на близки и приятели от български произход в Монреал. Ако желаете да получавате информация от Българското Друвество но не сте още записани в разпространителния ни лист, моля пишете на bgmontreal@gmail.com. Благодарим за съдействието,
gt_2006
Мнения: 333
Регистриран на: Пон Мар 27, 2006 2:34 pm

Мнение от gt_2006 »

NOVINAR.NET След задушница и мъртвите гласували 09.06.2009 | от Марина | В събота беше задушница, а в неделя се проведоха избори за Европейски парламент. На тях гласуваха хиляди живи и сигурно хиляди мъртви хора. Като моята баба. Тя е родена през далечната 1928 година, а днес трябваше да е на 81 години. Но за съжаление е починала още през 1978 година. Аз дори не съм успяла да се запозная с нея, родена съм доста по-късно. Но моята баба се оказа в избирателните списъци на една софийска община и за двата избора – за Европейски и национален парламент. Въпреки че не е присъствала там от смъртта си до последните два вота. Нито по време на бутафорни избори преди 1989 година, нито в тези след 1990 година. Нито на следващите, нито на които и да е до днес. Дали е единствената? Със сигурност не е. Дали ще гласува? Защо ли си мисля, че да. Някоя „добронамерена” ръка ще пусне бюлетина с нужния за някого номер в урната. Второ – нейното име ще промени цифрите на прословутата избирателна активност, защото тя се определя по броя на имащите право на глас. А с покойниците те стават доста повече и 3 процента например вече предполага различен брой хора. И това ще стане и сега с негласуването или пускането на бюлетина на хилядите мъртъвци. На починалите ви роднини. По този начин вашата любима партия може да остане извън властта. Както и да го погледнеш, винаги има печалба. Няма загуба, освен за вас…http://marinahristova.bloginar.net/2009 ... %bb%d0%b8/
kapitan
Мнения: 380
Регистриран на: Пон Окт 27, 2008 2:10 am
Местоположение: Монреал

Мнение от kapitan »

Външният министър Ивайло Калфин оправда хаоса с организацията на вота зад граница със съждения, от които стана ясно, че е неефективно и скъпо откриването на секции, а техният брой не е определящ за броя на гласувалите.

В сряда Калфин даде отчет за свършеното от министерството му през последните четири години и констатира, че гласовете от чужбина не са от голямо значение за крайните изборни резултати.

"Гласовете от чужбина са в порядъка на 70 000 – 77 000. Това са българските гласове от чужбина, правете си сметка колко депутатски места определят", разясни Калфин.

Според представената от него статистика за парламентарните избори през 2005 година са били разкрити 344 секции, включително и "в най-екзотични места". Тогава са гласували 70 020, като е имало и секции, в които са гласувани по един или двама души. По-думите му това упражнение е било изключително скъпо и неефективно.

През 2006 година на президентските избори на втория тур пък са гласували 70 670 души при положение, че са били разкрити по-малко от половината секции в сравнение с 2005 година.

"Не е възможно практически или е много скъпо да се осигури на всички възможност да гласуват както в България, това може да стане в големи общности", посочи Калфин, отбелязвайки, че българските данъкоплатци били тези, които поемали финансовата тежест от гласуването на сънародниците им в чужбина.

Критиките за хаоса с гласуването били неоснователни още повече на фона на факта, че през 2001 година са били открити едва 158 секции. Тази година секциите са 271, каза Калфин, въпреки че засега ЦИК има решение за разкриване на 264 секции. Почти половината от тях са в Турция. Големият брой секции в югоизточната ни съседка министърът обясни с над 44 000 подадени заявления за гласуване там и с това, че на минали избори, когато секциите са били по-малко, е имало струпвания и напрежение.

На втория тур на президентските избори през 2006 г. в Турция са гласували 55 911 при разкрити 43 секции, а на парламентарните избори през 2005 година в 76 секции са гласували около 43 000 души.

"Уверен съм, че в тези 271 секции в чужбина ще гласуват сравним брой граждани спрямо 2001 г., 2005 г и 2006 г.", посочи Калфин.

Той призна, че заради ограничаването на разходите тази година е била публикувана по-малко информация за изборите, насочена към българите зад граница, но отбеляза, че всеки който иска да гласува, може да си намери информация.

Зам.-външният министър Милен Керемедчиев съобщи, че във Франция се очаква да бъде разкрита още една секция – в Лил. Ръководството на МВнР обаче се оказа незапознато с опитите на сънародниците ни в Бърно, Чехия, да издействат отварянето на секция в града.

Като виждам какво е неговото отношение към гласа на избори за българи в чужбина,можем само да се радваме,че въобще имаме тази възможност и най-вече в Монреал.Ама можем само да го опровергаем в неделя по активност!!!Др.,което си мисля,хубаво е,че няма да ни бъде този отново външен министър!
70000 гласа зад граница били малко?!Цял един малък български град.....не знам какво да кажа?!
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

kapitan написа:... В сряда Калфин даде отчет за свършеното от министерството му през последните четири години и констатира, че гласовете от чужбина не са от голямо значение за крайните изборни резултати.

"Гласовете от чужбина са в порядъка на 70 000 – 77 000. Това са българските гласове от чужбина, правете си сметка колко депутатски места определят", разясни Калфин. ...
Ако отношението му е наистина такова, защо не внесе предложение, с което да се забрани да се гласува в чужбина?

Ами защото е демагог! Обичам такива "прозрачни" политици!
dorinado
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Ное 26, 2003 3:35 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от dorinado »

Избирателни секции за парламентарни избори по света:

http://maps.google.com/maps/ms?oe=utf-8 ... bdb4b9fd74
Последно промяна от dorinado на Сря Юли 01, 2009 12:22 pm, променено общо 1 път.
dorinado
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Ное 26, 2003 3:35 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от dorinado »

Всеки, който желаее да бъде доброволец в организацията на изборите в Монтреал, може да се обади на Валентина Будникова (514)963-5600 или да и изпрати email: vboudnikova@yahoo.ca.
Публикувай отговор