Защо избрахме емиграцията в Канада?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Заключено
kokoscho
Мнения: 220
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 5:08 pm

Мнение от kokoscho »

mary66 написа:Относно професиите.. и двамата с мъжът ми сме висшисти - той е лекар а аз съм комп дизайнер, /като съм и художник и работя в областта на рекламата/ ...имаме стаж над 10 г по специалността/всеки един от нас/.. Не искам никой да ми гарантира къщата за 2 г.и липсата на шриланкийци за съседи, аз мисля че с мерак и яко дупе всичко се постига.. Важно е какво ще си поставиш за цел...
Не мога да се отъждествя с тези, които са около мен, точно там ми е проблема.. трябва да започна да слушам чалга, ако искам да стана като всички... а това е определението за културата в БГ сега... едно време като влезеш в кафене и ти пуснат чалга.. просто излизаш, а сега??? Тя завзе националния ефир... къде да се скриеш?
Сигурно ще ме гризнете като краставица защото виждам, че тук се обсъждат всички други проблеми, но не и истинските.... от типа на кой какво казал, ама как го казал... това са глупости..
:idea: Проблема е в това, че ще има нова емигрантска вълна в близките години и аз това ви го гарантирам... Самата държава стана чалга.. така че не съм само аз тази, която обръща внимание на това.. А тоя който си я обича-чалгата ... остава в БГ.
И ако вие наистина се държите като общество на българи зад граница , а именно там, бихте могли да бъдете в помощ на тези хора... от вълната, имам предвид... Сигурно от следващите аз ще съм най-младата...
Далеч съм от мисълта, че някой ще ми поднесе на тепсия удобствата и престижните професии, но нима тук някой ми ги е поднесъл? Всичко става с труд и акъл...
Малко езиците не са ни на ниво, но и това се учи... Ако някой ми каже че всичко това го е постигнал без труд и залягане над книжките... Просто не бих му повярвала..
Така че говорете по същество.. И без това не ми е много времето...
А на въпроса защо чак сега се сещам... отговарям, че не всичко зависи от нас.. не можеш да кажеш на възрастния си родител да мре, защото ти искаш да бягаш зад граница... пак си има субективни фактори.. не ми се правете на интересни.. просто бъдете хора..
Всеки един от вас е оставил някого в БГ...
А относно това дали искам или не искам да живея в панелките с шриланкийците, защото тях явно ги раздават още на летището , прикрепени към всеки новопристигнал българин... стигаха ми циганите тук... та на всеки работещ българин да се пада по едно семейство цигани на врата да си ги издържа форевър..
Всеки постига това, което си е поставил за цел... ако на някого колата и ливадата са му единствената цел за постигане... моля..
Не искам да бъда определяна какъв човек съм по това каква кола карам или колко ми е окосена ливадата, например?!
Един съвет, преди да дойдете тука, примерно месец-два, разровете се из сайтовете за работа като:
monster.ca
workopolis.com
Направете си ЦВ-то и другите нещица като хората, потърсете работа, поинтересувайте се къде ще имате най-голям шанс за реализация, къде има най много предложения :) и даже можете да се пробвате да кандидатствате тук таме. Колкото да усетите как е атмосферата тука...
kokoscho
Мнения: 220
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 5:08 pm

Мнение от kokoscho »

semeen написа:poumpy, виждам, че сте семейство с деца. Ако не ти е досадно, би ли ми казал ако вие сега тръгвате за Канада и сте с две деца под 5 години каква сума бихте взели? Примерно за района на Торонто. Или за района, в който сте вие.
Много просто :)
$2000 за месец за 1г.
:)
kokoscho
Мнения: 220
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 5:08 pm

Мнение от kokoscho »

mary66 написа:много се извинявам... но моя е грешката.. за това неуточнение.. става въпрос за зъбо-лекар.. Сигурно нещата стоят различно.. в какво се състоят изпитите - практика, теория и език .. или? Какви са таксите за изпитите?
На мъжа ти ще му трябват 2-3-4г (ако е много зле с езика) за да си приравни дипломата. Дотогава може да работи като...помощен персонал, на доста ниска заплата.
Така че да, основното тегло ще е върху тебе :)
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

ей момко,само един въпрос.ти така като агитираш хората утре ти ли ще им плащаш сметките.
ако искаш да си полезен дай го малко по сериозно.
като си бил лузър в Бг. това не означава ,че всички трябва да се отъждествяват с теб.хора и съдби всякакви,така ,че малко по спокойно. :wink:
kokoscho
Мнения: 220
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 5:08 pm

Мнение от kokoscho »

mary66 написа:Добре, при това положение кой от нас да бъде водещата фигура?
Едно медицинско образование .. не зная дали сте запознати, /а и чувствам, че някои са/ но в България една стоматология си е медицина + занаят - зъболекар.. Така че би било много неуместно аз да съм водещата фигура при подаване на документите, не мислите ли? Вярно, моя опит и възможности в моята дейност са над средното равнище, но сигурно това ще бъде работата, която ще спомага в семейството да стъпем някъде..
А и какво друго може да работи един зъболекар?????
Възможно ли е мъж да бъде сестра? А как стоят нещата със зъботехническата работа...
Ама вие сега ли кандидаствате????
Иначе:
1.Водещата фигура е жената, с графичният дизайн, особено ако работи по специалността си.
2.По добре се пробвайте по федералната програма, там най-голямата спирачка е английският, но ако сте решили да сте сериозно, език се учи, за по малко от 1г. СЕРИОЗНО учене....
3.В краен случай за Квебек, там поне има социални програми, така че и с малко пари ще изкарате :)
4.За квебек френският помага МНОГО :)
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

:D ОК.споко,чак сега те разбрах. :D
kokoscho
Мнения: 220
Регистриран на: Пон Ное 20, 2006 5:08 pm

Мнение от kokoscho »

bateto написа:ей момко,само един въпрос.ти така като агитираш хората утре ти ли ще им плащаш сметките.
ако искаш да си полезен дай го малко по сериозно.
като си бил лузър в Бг. това не означава ,че всички трябва да се отъждествяват с теб.хора и съдби всякакви,така ,че малко по спокойно. :wink:
У БГ заплатата ми беше мин.1500лева, чисто :)
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

смешник.за такива пари в Бг. работят само лузърите. :D
Sugarplum

Мнение от Sugarplum »

anju написа:
mary66 написа: Колкото по-далеч - толкова по-добре.
Също и затова не се заричай. Хубаво искаш да се махнеш и да промениш живота си, но толкова ли няма хора заради които ще поискаш да отидеш на ваканция до БГ или на море например?
Като трябва да изръсиш 6-7000 $ само за билети на 4-членно семейство дали ще искаш да е толкова далече?
Иначе аз не съм съгласна с другите, че по-добре някоя страна в Европа, защото там българите се чувстват емигранти. В Канада не е така поради факта, че повечето са такива (поне в Торонто). Това е хубавото, но не е хубаво, че е толкова далече.

За училищата - аз съм доволна засега най вече от отношенията между учители и ученици - някак си са приятелски, а също учат практични неща. Иначе училищното време е странно и неудобно за родители - 8.45 до 15.30. Преди това и след това какво да го правиш докато си на работа? Чувам, че в БГ имат занималня след училище и или е безплатна, или е 150 лв (частна).

И аз подкрепям мнението по-нагоре, че прави неприятно впечатление 'тъпанарите", които ходят в Гърция. Не знам каква ще ти се стори тогава тукашната измет ...
:metro:
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

Коко написа:
Интересно ако утре някой спомене че знае за чейнджбюро което е започнало работа с цел пране на пари - без да споменава имена, градове и тн, колко на високо ще подскочиш?
Нека си споменава някой ако иска. Хълман нито ще подскача нито на администратори ще се жалва ако не е споменато изрично името на фирмата, града , адреса и особено ако хората които го твърдят казват истината.

Нека да споделим и другите важни разлики.

Единия бизнес е регистриран, лицензиран, плащащ наем за бизнес помещение, бизнес интернет, бизнес тел, бизнес ток, данъци на печалбата и не подбива цената на други подобни бизнеси защото има същите разходи като тях и няма финансово предимство пред другите фирми с подобна дейност .
Всичко това не важи за другия бизнес който се върти от частен гараж.

Коко ти като съвестен гражданин на Канада какво би казал относно тези аргументи?
Ако ти имаше един регистриран и лицензиран авто сервиз май друга песен щеше да пееш.
haimana
Мнения: 896
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 6:45 am
Местоположение: BC

Мнение от haimana »

Само да допълня, за да не се изкривява картината :lol: -като казвате А казвайте и нататък т.е. Б, В ...

С думи прости, като се каже
...наем за бизнес помещение, бизнес интернет, бизнес тел, бизнес ток, данъци на печалбата ...
, не е лошо да се кажат и "обяди за сметка на бизнеса", "кола за сметка на бизнеса" и т.н.
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

"обяди за сметка на бизнеса",

Обяди, вечери са на 50 %, другите 50 % си ги плащаш от джоба.:)
Ми казвайте. Хълман няма нищо против.
Мога и да ви допълня даже.
Бензин за колата, Масло и гуми за колата, Мобилен тел. Мобилен интернет. Всичко това е позволено от GAAP и Хълман си има нужните фактури и квитанции.
нови мераклии
Мнения: 90
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 4:43 pm
Местоположение: Варна/Монреал
Обратна връзка:

Мнение от нови мераклии »

bateto написа: като си бил лузър в Бг. това не означава ,че всички трябва да се отъждествяват с теб.хора и съдби всякакви,така ,че малко по спокойно. :wink:
А ти като си лузър в Канада, това да не означава, че всички трябва да се отъждествяват с теб. Хора и съдби всякакви, така, че малко по спокойно с разубеждаването на кандидат емигрантите които не са чак толкова прости - не ни подценявай!
mary66
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Апр 29, 2008 9:25 am

Мнение от mary66 »

Пиша ви едно последно писмо.. Явно ви разбуних духовете, подхождайки повече емоционално, с което явно не обясних практически как стоят нещата поне за нас конктетно, а и първите ми писма бяха повлияни наистина от това, което не харесвам в БГ, наблегнах на артичността в характера си, което е основната ми грешка явно в този форум.. Възприемам всичко за чиста монета, никога не лъжа и си мисля, че и хората срещу мен ми отвръщат със същото.. Искрено съжалявам...Това обяснява защо такива "издънки" като Слави и Азис, ги приемам като лична обида... значи не стига че живееш зле, ами и разни педали и долнопробници ти се базикат с ежедневието.. И те трябва да те развличат, моля ти се... Добре де, щом сега това са еталони за шоу програми ... какво ще стане след време.. Пълен интелектуален фалит и финансова криза..
Много ми се иска да ви върна поне за малко на българска земя...
Явно не сте наясно как стоят нещата тук наистина...
За да вземем това кардинално решение за цялото семейство ни е коствало много. Такова решение се взема трудно, особено когато касае всички.. Залагат се кариери, години учене и работа.

Нека ви разясня сега какви са цените на зъболекарските услуги в БГ.. тогава искам да си направите сами извода дали с тази заработка можете да издържате семейство, деца, да си плащате всички сметки-ток, вода, телефони, наеми за кабинети, ежедневни консумативи за този кабинет, да се осигурявате, да се храните..и т.н. Някои имат грешна предства за това, че стажът ти осигурява "кефа" , както казва батката...
Слушайте:
/това са цените на националния рамков договор със здравната каса.../
Услуги на пациенти до 18 г.
Преглед - 5,20 лв./от касата/; 2,20 лв./от пациента/
Обтурация - 21.00 лв./от касата/ 0 /пациената/
Екстерпация на временен зъб - 9,60 лв. /от касата/ 0 /пациента/
Екстерпация на постоянен зъб - 21 лв. /касата/ 0 /пациента/
Лечение на пулпит - 17,60 лв./касата/ 0 /пациента/
Лечение на постоянен зъб или периодонтит - 55,49 лв./касата/0 /пациента/
Възрастни
Орален статус - 5,20 лв./каса/ 2,20 лв /от пациента/
Пломба - амалгама или композит - 17 лв./каса/ 4,0 лв./пациент/
Вадене на зъб - 17,00 лв./каса/ 4 лв./пациент/
Лечение на пулпит - изцяло от пациента - не повече от 50 лв.
Протеза - от 120 150 лв/ от пациента, като крайната сума, ако някой зъболекар успее да ги вземе... се радва/
Ако някой направи месечен отчет повече от 700-800 лв - да ми се обади.. Масово зъболекарите работят на версия, защото хората нямат пари. Не че нямат желание да се лекуват... Просто НЕ МОГАТ!!
А да ви казвам ли, че средната пенсия на възрастните е около 150 лв? Че заплатите в "провинцията" са около 300-350 лв? а когато ти дойде надут някой... какво да го правиш... Да го оставиш ли да мре??? или не??!! Тук вече е въпрос на съвест.. Какво ще кажат зъболекарите от Канада????
Направете сметка с тези цени на здравни услуги какво печелиш... какво залагаш когато тръгваш нанякъде и колко ще ти остане от разликата... Говоря за лекар с доста добра практика.. Как работиш дори няма значение, защото не ти определяш цените.. те са такива, каквито са... Ни повее, ни по-малко.. А тези, които се фраскат с големите пачки.. значи там има далавери и мошеничества.. Или се надписват отчетите към здравната каса... Вие бихте ли го направили? Хайде кажете ми с тези доходи как го виждате това цветущо състояние на това съсловие в БГ??? А представяте ли си че едно най-обикновено подстригване при фризьор струва 10 лв????? Къде му отива образованието тогава на един зъболекар??? Щом той вади зъб за 4.00??? За какво говорим? А вие ми говорите за стандартите на "мерцедеси"??? И как щели сме да слезем на стандарта "каруца"???
Че ние отдавна сме на каруцата с тази политика на управление... По точно сме вече на черешата.. И да оставя децата си тук??? И какво от това, че ще получат образование, щом стандарта е такъв... не съдете за живота в България по смехориите, които се пишат по вестниците и пощата... Това са глупости за пред европейския съюз... Плачевно е състоянието.. Масово се стягат хора за емиграция...А даже и на 100 години да бях сега и мога да съобразя сегашното си положение, пак щях да се махна!!!
И ми кажете вие какво бихте направили? Как бихте решили проблемите си? Как бихте живели?
Не зная кой и как ще коментира писмото ми, но не смятам повече да пиша, защото мерим с различни аршини... Вие вече мерите с канадски, а ние сме все още с гайдите... и мерим с педи...
Чао.
def34
Мнения: 435
Регистриран на: Пет Ное 16, 2007 9:28 am
Местоположение: Toronto

Мнение от def34 »

Мила mary66,понеже все Азис и Слави са ти в устата, не мога точно да разбера с какво те дразнят толкова последните.Аз лично като не искам нещо да го гледам, просто не го гледам.Има достатъчно канали в БГ и след като въпросните особи не ти харесват просто превключваш на друг канал.Не си мисли,че телевизията в Канада и тази в САЩ, която се препредава масово в Канада, е някаква особенно стойностна и образователна.Може би предпочиташ да гледаш "интелектуални " шоута от типа на Джери Спрингфилд в което разни дебели ,над 100 кг,американки се събличат и бият в студиото, а публиката реве изпаданала в неописуем възторг.Пресилени са ти твърденията,че на всякъде се слуша чалга и т.н.Има досттъчно заведения ,където има друг вид музика и рок и поп и денс.Можеш да ходиш на Опера и театър, да гледаш кино,да се забавляваш с приятели.Не ми харесва твоето желание да абсюлитизираш нещата,като обясняваш как ти и твоето семейство се едва ли не"остров на културата и интелектуалщината" сред море от простотия,чалгия и масова непросветеност.
Хубаво е че описваш цените на зъболекарските услуги в БГ,но защо не споменаваш,че повечето пациенти не минават по Здравната каса,а идват на свободен прием.Че една протеза от металокерамика е над 200 лева на зъб от които разходите за материали са едва 10-20%.Но това е една отделна тема и всеки е в правото си да иска достойно заплащането за труда си.Все пак доходите които си докарваш ти или твоя съпруг зависят само и единствено от теб, защото доколкото се досещам стоматолозите в България са частни.Може би в Канада си правят зъбите едни изключително богати и ерудирани люде и ти нариват една шепа с пари.Ами нали се сещаш,че за да практикуваш такава професия трябва да мине доста време и трябва да се пребориш с конкуренцията на Ахмед от Пакистан,който също е завършил стоматология и че вашите дипломи ,твоята и на Ахмед, за пред канадците са на един кантар.
Никой не ти се бърка в желанието и мечтата да емигрираш,ако имате желание го направете.Но едва ли ще можеш да реализираш мечтите си веднага и ще се наложи доста да се потрудиш.Пък и няма гаранция,че това ще стане. :D
Заключено