Бебе в Канада - допълнение за Mонреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
goliamo revane
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Ное 19, 2004 2:07 pm
Местоположение: Montreal

Бебе в Канада - допълнение за Mонреал

Мнение от goliamo revane »

След огромната и изчерпателна тема на Снежи по въпроса, искам само да напиша някои допълнения или разлики при раждането ми в Royal Victoria Hospital, което беше съвсем наскоро.
Тъй като смених гинеколога си след 10-тата седмица, започнах при моя на 13-тата седмица. Изследванията, които ми назначи бяха:
- кръвна картина
- ехограф на 19-та седмица ( измерване на всички органи и крайници, по възможност установяване на пола, относително тегло и възраст на плода) при мен продължителността беше около 30 мин.
- цитонамазка
- проследяване на черен дроб и бъбреци
- 28 седмица- "glucose test"- същата оранжева газирана напитка с вкус на "Crush" теста се прави на гладно и ЖАДНО. Не трябва да сте пили никакви течности поне от полунощ предната вечер.
- 32 седмица- последен ехограф, относително тегло при раждане, пак размери на крайници и глава, измерване на развитието на плода в проценти.
- от 36-тата седмица до края, консултации на всяка седмица, като всеки път се проверява състоянието на шийката на матката и разположението на бебето.
По стечение на обстоятелствата при мен раждането се състоя три седмици по-рано от предвидената дата. Водите ми изтекоха точно на консултацията ми при гинеколога. Веднага той се обади в болницата за да предупреди да ме очакват. При пристигането ни, досието ми вече беше приготвено и ме настаниха в стая за преди раждането. Бяхме късметлии и ми се падна самостоятелна стая. Включиха ме на монитор, който проследяваше пулса на бебето и контракциите ми, които тепърва започваха и ми поставиха система с "храната ми за деня". Обясниха ми, че понеже имат много раждания, трябва да изчакам, за да ме преместят в стаята, в която ще раждам. След около 30 мин. най-накрая дойде и дежурната докторка, за да провери дали имам разкритие и колко. И така, с леко започващи контракции и разкритие от 2 см., ни оставиха на изчакване във временната стая като сметнаха за не наложително за момента да ми включват "Pitocin". Половинката слезе да ме регистрира, че ще раждам и да впишат каква стая искаме след като родя. ( Mестят ви два часа след раждането в private- 1 легло 80$ на ден, semi- private- 2 легла 70$ на ден, regular room- 4 легла, като само нормалната стая е покрита от мед. картата ви. )
Най-накрая ни преместиха в родилната стая и минаваха да ме проверяват на 30 мин. След като вече бяха минали седем часа от пристигането ми в болницата и без особен резултат от контракциите ми, включиха в системата ми и "Pitocin", който прави контракциите по-силни. Не пропуснаха и да ме попитат на няколко пъти дали искам епидурална упойка, която аз упорито отказвах в началото. След още няколко часа вече започнах да се поддавам на болката и докторката ми предложи някакво болкоуспокояващо, минаващо през системата ми, името беше Фентанил. Поставяха ми го на всеки половин час. На 12-ят час от спукването на водите ми, когато и фентанила не ми действаше вече, а бях все още на 5-6 см., се съгласих на епидуралната упойка...нищо особенно не почувствах при поставянето и, тъй като замразяват предварително местото. Препоръчително беше да не лежа по гръб. На всеки час идваше сестрата, за да ми помогне да сменя страната, на която лежах. След 19 часа мъки най-накрая отрочето дойде на бял свят. Самото раждане беше лесно но не лишено от тревоги. Екипът се състоеше от моят доктор(на когото се обадиха едва когато бях 10 см.), дежурният доктор и сестрата от нощната смяна, + половинката, който неотклонно и неизменно беше до мен прев всичките 19 часа. Понеже бебето се роди лилаво, не дишаше през първата минута и пулса му падна до 60, извикаха спешно педиатър. За двете минути докато тя дойде, бебето се оправи. Подадоха кислород и вкараха тръбичка директно през носа на бебока, която изсмукваше течностите от дихателните тръби. Нормалното дишане се установи и всичко беше под контрол. Оставиха ни да си починем малко. Бебето през цялото време беше с нас.
След два часа дойде време за прехвърляне на следродилният етаж. Сестрата ми предложи преди това да си взема душ, като ми помогна с тази сложна в този момент за мен ситуация.
Настаниха ни в самостоятелната стая, за която си бяхме платили. Сестрата там би витамин К в лявото бедро на бебока и и сложи капки в очите. След около час дойде и педиатъра, като прегледа всички жизнени рефлекси на бебето и предписа витамин Д за след първият месец. По някое време на деня взеха кръв от петичката за пълна кръвна картина, а същата вечер, но от другата петичка- за PKU test. Завършека на теста е проба от урина, която се взима в домашни условия и се изпраща по пощата. Всичко е обяснено от болницата в "Going home class", на който отива само таткото или всички заедно. Пълно описание на теста можете да видите тук:
http://www.webmd.com/hw/raising_a_family/hw41965.asp

На другият ден дойде секретарката с формулярите "Declaration of birth" and "Attestation of birth": http://www.etatcivil.gouv.qc.ca/English/birth.htm
Остави ни копията за нас като пак ни обясни всичко и това беше. Каза че болницата има грижата за изпращането на документите и също, че ако се наложи бебето да ходи на лекар преди да има своята мед. карта, ще минава с тази на майката.

Престой в болницата

Нещата които ми бяха необходими:
за мен:

- лека блузка с копчета, ако кърмите
- бельо
- чехли( джапанки)
- дрехи за прибиране в къщи
- четка и паста за зъби
- гребен(при дълга коса)
- нощница
- козметични принадлежностти

за бебето:
- памперси
- мокри кърпички
-дрешки за изписването
всичко друго ми беше предоставено от болницата

за таткото:
- предварително приготвена храна или пари в брой за кафетерията в болницата
- стотинки за автоматите за напитки
- козметични принадлежностти
- чорапи :wink: (* забележка - поради леко неуместните и стилово много познати забележки на някои съфорумци 8) , следва да оставя обяснение защо са нужни чорапи. След няколко дни, прекарани само във чорапите, с които сте тръгнали, мили ми татковци, предполагам, че не бихте се чувствали много комфортно/ а и тези около вас - също/ :roll: :idea: )
Посещения
Всички близки и приятели могат да ви посетят от 07.30 до 20.30 часа. Таткото остава с майката и бебето през целият им престой. По време на посещенията само двама човека едновременно имат право да са в стаята при вас.

Документи
Освен вече споменатите два формуляра за регистриране на бебето ви, на курса "Going home", по време на престоя ви, също ви дават плик със:
-необходимите материали и документи за крайното тестване на PKU
-Canada child tax benefit
-различни брошури и брошурченца
-тест проби от попиващи подплънки и крем за гърдите ви докато кърмите
-ваксинационната книжка на бебето, която трябва винаги да носите при преглед или спешни случаи

Общият брой часове на престоя ви в болницата е 36, по различни причини може да се увеличи до 48 часа. Тръгването ви от болницата не е нищо особено. До тогава всичките ви документи са оправени и ви остава само да си облечете бебчето и да го сложите в кошчето за колата. На излизане една сестра проверява как е поставено бебето и колко са стегнати коланите и вписва дали искате посещение от CLSC, ако всичко е наред ви пожелава догодина пак да се срещнете :wink:
За педиатър е хубаво да се запишете от 7 до 10 дни след раждането. Ние се обадихме на седмия и имахме среща за деветия ден. Прегледа се състоя от измерване на теглото, главата, ръста, проверка на раменните и тазови стави и мускули, ако пъпчето е паднало, почистване на местото. Следващата ни визита беше назначена за 23-я ден. След това на всеки месец, до девети. После на годинка и т.н.
Ами, толкова се сещам сега. Ако някой има повече информация, нека я сподели.
Да са ни честити новите бебчета!!!
Последно промяна от goliamo revane на Пет Апр 14, 2006 9:43 pm, променено общо 1 път.
Всичко хубаво в живота е или неморално, или незаконно, или от него се пълнее...
eva-vet-eva
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Ное 01, 2004 4:19 pm
Местоположение: Пловдив,от 29.03.05-Монреал

Мнение от eva-vet-eva »

И аз родих в същата болница,отидох само да ме прегледат там/защото беше неделя и моята лекарка не работи тогава/,защото преносвах 6-ти ден,а се оказа,че е време да излиза бебо.Веднага около мен защъка цяла сюрия сестрички ,санитарки,стажантки и какъвто там ви дойде на акъла болничен персонал.Поседях си и аз общо 20 часа докато родя,къде с болки,къде на лека или по-тежка дрога.Мен също ме питаха искам ли си вече епидурала,ама аз докато си го поискам и то вече било късно за него.Ама дадоха една маска за инхалационна анестезия.По повод обезболяването са страшни.Преди включване на някое ново лекарство задължително идваше лекар/ка да ме прегледа и да прецени може или не може да се даде нещото.Татито беше постоянно с нас,предпочитах той да ме обгрижва в банята вместо сестрата.Ние говорим фр с мъж ми,а в болницата са основно англофони,но ако се случи случайно сестрата на смяна при вас да не знае фр,веднага се извинява и вика някоя фр говоряща.
Ние не бяхме плащали за ВИП стая,но ме настаниха самичка с бебока ,не знам защо,късмет изкарах.Питаха ме 36 или 48 часа ще стоя,по мой избор,аз обаче исках да се прибера бързо в къщи/що ли не поседях да ми помагат още някой и друг час с бебето там :roll: /
Нощницата си беше от тях,не съм слагала нищо върху нея,беше адски горещо и за чорапи също не съм си помисляла.Аз бях там на 26,27 и 28 март.Всичко друго е както са го написали преди мен.
Честито ви бебе и на вас.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец
Мнения: 1356
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 3:35 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от Sneji »

Честити ви бебчета, момичета! Да са ви живи и здрави и да изпълват дните ви с много радост!
Радвам се, че допълвате темата. Ще е много полезно за бъдещите канадчета от български произход :D
Изображение
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Честито майчета! Да са ви живи и здрави бебоците и много да ви радват :wave:
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

А секцио по желание правят ли някъде в Монреал?
Аватар
Ivet
Мнения: 3362
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:15 pm
Местоположение: Нангилима
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Да са ви живи и здрави бебоците, момичета! :lol:
Let it go...
goliamo revane
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Ное 19, 2004 2:07 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от goliamo revane »

Mерси на всички за пожеланията!
Относно секциото не съм сигурна. Mисля, че най-вече зависи от гинеколога и това дали е съгласен на секцио по желание на пациентката. Извинявам се, че не мога да помогна...
Всичко хубаво в живота е или неморално, или незаконно, или от него се пълнее...
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Честито! Живот и здраве на всички!

Аз пак да си кажа - болницата Ст.Люк е #1 и самостоятелната стая е безплатна (нямат други)
eva-vet-eva
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Ное 01, 2004 4:19 pm
Местоположение: Пловдив,от 29.03.05-Монреал

Мнение от eva-vet-eva »

Мамо Кенго,освен да питаш гинеколога си/ако вече имаш/или да питаш,преди да си избереш такъв.Аз имах доста тежичко раждане/със слонче 4.555кг/и ме тормозиха да се зоря цели 2 часа,докато прибегнат до нищо и никаква епизиотомия/дето в Бг разбрах,че я правят под път и над път/,а за секцио никой дума не издума.То и на бебо показателите си бяха през цялото време наред,де.
Аватар
rose
Мнения: 265
Регистриран на: Съб Май 08, 2004 9:09 am
Местоположение: Montreal

Мнение от rose »

Майче :wink: ,
Честито ви момиченце да ви е жива и здрава и да ви радва всеки ден! :krila: :infant: :partytime: :partysmiley:
Последно промяна от rose на Вто Апр 18, 2006 9:12 am, променено общо 1 път.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Живи и здрави да са ви бебчетата! Поздрави и за холи, която също скоро роди! Много мартенско-априлски бебоци- това да се чува! :D

Тук давах малко информация какво да очакваме от престоя в болница и обсъждахме секциото по желание:

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... E%E2%F6%E8
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Честити бебчета :wave: :partytime: !!!
За Онтарио знам че трябва да имаш педиатър преди да те изпишат, вписват го в болничната документация. Трябваше да го посетим на 2-3 тия ден най-късно. А беше февруари 2004, -30 градуса, голямо приключение :x ... Много трудно да направят секцио макар че 1/4 от ражданията са секцио. Гинеколога може да помогне - бележка за диоптри, или пък активен генитален герпес или нещо такова. Незнам дали се навиват лесно обаче, аз не съм преговаряла :lol:.
Циганите - на Сатурн !
Ognen_led
Мнения: 637
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 8:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Bravo da sa jivi i zdravi bebetata i roditelite im pokrai tiah : :D
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Една статия на руски със снимки за раждане в Канада:


http://www.kirsanov.com/alina/birth.html
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

JOY написа:Една статия на руски със снимки за раждане в Канада:


http://www.kirsanov.com/alina/birth.html

айде стига с този руски, де . (само се замисли, че повече от милион руски евреи говорят този език и ти също, а )
и на всичкото отгоре с маратонки в чаршафите - аз имах някакви подозрения за руската хигиена, които все повече се затвърждават......
Заключено