Френският език ви гарантира обща и неквалифицирана работа?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

bgmontreal написа:Хемоглобин, единственото нещо което се разбра от твоята анкета, е че в затворите в Квебек има интернет, и явно някаква далавера, защото процентно най-много са затворниците.

Не знам какво разбираш под високо квалифицирана работа, но тук 95% от лекари, адвокати, нотариуси, експерт счетоводители, архитекти и инженери и т.н. високо (ама наистина високо) платени специалисти са свободно ползващи френския.

Всички знаем какво е за БГрина перфектното знаене на даден език, така че хуба не е далеч от истината за квебекския футбол
Ще взема да се гръмна :shock: .Тука сега трябва да се съглася с бгмонтрел,достта точно казано.

p.с. да не вземете да обите траур ,шегувам се
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Мнения: 447
Регистриран на: Чет Яну 29, 2004 9:03 pm
Местоположение: Само в самолета съм си у дома.
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Здрасти Поми,
днес поне времето е подходящо за работа. Не те съблазнява да излезеш и да зарежеш задълженията си за по едно кафе или цигара сред разюзданата младеж :).
pomiar написа: 1. Anketata ti beshe manipulativna, a ne faktologicheska.
Поми, как така да не е фактологическа бе човек. Нали са гласували хора които са споделили това което им се случва.
Резултатите са от ясни по-ясни, тълкувай ги както искаш.
pomiar написа:2. Tova che sa uchastvali niakolko choveka ne ia pravi nikak predstavitelna.
pomiar написа: Zadai si vaprosa zashto mnogo ot nas reagiraha taka i shte razberesh kakvi misli naviava tvoiata tema-vupros :idea:
37 човека са дали сериозен отговор и така са дали тенденцията за фактите изложени от анкетата (това са няколко човека според теб)

4 (ЧЕТИРИ) човека до тук изглежда яростно смятат че тенденциите показани от отговорите на форумниците са невалидни за кебешкото общество. ТОВА СПОРЕД ТЕБ са "МНОГО ОТ НАС". Тоест Поми, как така аджеба 37 са малцина а 4 са толкоз "много от нас".
Отгоре на всичко като гледам има и други 4 които се открито намират, че резултатите от гласуването показват реална тенденция която съществува в обществото. (и 1 който смята че не може да прави никакви изводи, нито в едната, нито в другата посока).
pomiar написа: 3. Nachina ti na tsitirane na faktite e "mugliav".
Тоес или е "мъгляв" или бива възприеман "мъгляво", кое от двете е и по-горе написаното не загатва ли да е второто?
Но Поми, ако ти смяташ че е мъгляв, то тогава ВЯРВАМ ЧЕ СИ СПОСОБЕН ДА ГИ ЦИТИРАШ ПО ПО-ЯСЕН НАЧИН.
Направи го, анкетата и оговорите са пред теб.
pomiar написа: 4. Ako az iam pile, a ti oriz statisticheski nie s tebe iadem pile s oriz :wink:
Поми не си в 4ти клас
pomiar написа:
5. Niama 1 istina, kakto i edni fakti :idea:
Е аз вярвам че истината винаги е една, но това е тема за класа по философия, където после ще дискутираме и за любова и какво е тя. Да го оставим засега.;)
pomiar написа: 6. Verno e che az imah trudnosti za rabota smao s frenskia i se nalji speshno da 'povishavam kvalifikatsiata" s angliiski
Поми ти да не приемаш нещата лично :) ? Защо се оправдаваш.
Ти откъде знаеш аз на какъв език общувам на работа и кои ми е по-добър?!
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
pomiar
Мнения: 728
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 11:12 am
Местоположение: ulitsa Sezam, vtora kofa, v liavo
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

Ne, ne se opravdavam. Niama za kakvo. Nito puk sum zasegnat po niakakuv nachin. Nemoga da boravia s dumite kato tebe :oops: i n eiskam da se vpuskam v sporove. Bgmontreal dobre go e kazal.
Iskash da komentiram anketata ti- OK.
Ako iskate imigratsiata vi da ne e totalen proval i da rabotite kato pizza delivery s PhD-to si ot Bulgaria- NAUCHETE FRENSKI I (PAK POVTARIAM I) ANGLIISKI :idea:
Tova e na baza predstavitelni izvadki ot anketata na Hemoglobin (avtorskite prava zapazeni :wink: )
i malko off topic- Hemoglobin, verno e che az imam niakakvi problemi s ezitsite. Mojesh li da mi kajesh kakvi sa tvoite otnosno t.n. prezritelno to tebe "Integranti" (az se mislia za edin ot tiah vupreki che i na um ne mi e idvalo da upotreiavam chujditsi v rodnia si ezik) :?: [/quote]
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

Ма как разбра че тези 37 човека всичките живеят в Квебек :shock: или че казват истината :roll: .
За инженерите, ако искате да станете членове на месният ордер и да работите в Квебек задължително трябва да положите изпит по френски,а ако знаете и английски той само ще ви е от полза.За архитектите важи същото нещо.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Мнения: 3297
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 12:38 pm
Местоположение: град Кралски хълм
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Да ме прощавате за намесата, ама аз като ще работя като учител по френски кво да направя!!! И хич не смятам подобна работа за долнокачествена...
Факт е, че специално в провинция Квебек е много полезно да владееш и двата официални езика и то не на ниво - Май нейм из, Доне моа ун паке дьо цигарет, сил ву пле:-)
В общи линии - въпрос на гледна точка...А и да виждаш доста по-далеч от върха на носа си...
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Vodolei
Мнения: 138
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 10:01 am
Местоположение: Montreal

Мнение от Vodolei »

Аз искам да поздравя Хемоглобин за анкетите, които пуска, защото те могат да подскажат какво му трябва на човек по пътя към успешната реализация.
Но Хемоглобин, в анкетата не трябваше да пренебрегваш групата на хората, говорещи двата езика, защото тя е много значима за Квебек. Според твоите указания, тези хора изобщо не трябваше да гласуват, защото гласовете им ще се прибавят и към френски и към английски и няма да окажат влияние на крайния резултат. Но това не е така, по всяка вероятност, ако беше сложил и тази група, тя щеше да е най-преуспялата. И тогава процентът на висококвалифицираните, работещи с френски веднага щеше да скочи. А в статистиката е много важно как формулираш въпроса и отговорите, за да правиш на базата на тях заключения.

Може би точно за това pomiar нарече анкетата ти манипулираща.

Моите наблюдения са, че с подходяща професия, квалификация и добро владеене на английски, дори не перфектно, човек може да работи висококвалифицирана работа в Монреал без изобщо да знае френски. Защото има много международни фирми, за които работният език е английски. НО, дали е така в по-малките градове на провинция Квебек? Нямам лични впечатления, но съм чувала, че в гр. Квебек напр. английският изобщо не върви.

Ако знае само френски, ще търси работа в по-малки фирми, които не работят с чужбина (т.е. USA преди взичко), но те не могат да му предложат такова заплащане и квалифицирана работа.

Но затова пък навсякъде където се работи с местни клиенти, включително и държавните организации, е просто задължително да знаеш и двата езика. И това го знаят всички, които живеят в Квебек.
Аватар
Doktora
Мнения: 3385
Регистриран на: Вто Май 03, 2005 6:55 am

Мнение от Doktora »

Ами пуснете и Вие една анкета като много знаете как да формулирате въпросите!
Док.........
TROUBLEMAKER
dakel1
Мнения: 177
Регистриран на: Съб Май 29, 2004 11:21 pm
Местоположение: Ve4e dale4 ot Qc.!

Мнение от dakel1 »

Е, сега влизам в интернет и виждам каква сладичка полемика се е развихрила- пак са са се разярили някои хора, обобщавайки както им изнася и както им харесва, и правейки се на ОГРОМНИ ЕЗИКОВИ КАПАЗИТЕТИ!!!! Е, ами ние неграмотните дето сричаме..дори и на български нищо друго не ни остава , освен тихичко да си посещавамеБЕЗПЛАТНИТЕ АНГЛЙСКИ КУРСЧЕТА и да си налягаме парзалките!!!!!! Егати, смешковзите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Eeee, еми, тоя път направо надмина себе си. Че и претендираш, че това са само факти. Коментарът към анкетата, сложил начало на тази тема, също е факт, явно. :roll:
Хуба и Бегемона много добре са отговорили. Както и останалите, които ти опонират: всеки е напипал по нещо от това, което куца в КОМЕНТАРА ти (който се оказа факт!). Мен ме мързи да пиша повече и само това е причината да не се впусна в преливането от пусто в празно по тази тема.
Към тия, които са съгласни с Хеми: я огледайте темтата и вижте кой излива повече помия - опонентите или поддръжниците? И си коригирайте стила на "онеправдани борци за правда".
Обичам да преча
ivandi
Мнения: 631
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2003 2:28 pm
Местоположение: Quebec City

Мнение от ivandi »

Хемоглобин, много ти е паднал хемоглобина в последно време. "Фактите" ти много анемични нещо. Тази ти тема много напомня на изказванията на онова откачено кебекуа, което правеше връзка между цвета на кожата и интелигентността.

Я по-добре ни зарадвай с някоя подробна историческа справка или с антропологичен анализ на вида, наричащ себе си кебекуа.

Cheers :beer: :beer: :beer:
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Нямам време да чета всичко по темата (тук ям бузъ и пия хълвъ и нямам много време за форуми), ама в областта, която аз лично познавам, френският е основният език, този, на който ще изложиш резултатите от труда си в писмен вид. Но без английски също е изключено. Това особено касае по-високите нива в йерархията.
G_Rosi
Мнения: 714
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 5:35 pm

Мнение от G_Rosi »

В Квебек френския е необходимо, но недостатъчно условие за да се реализираш професионално, затова пък английския е задължителен, защото световния бизнес говори само на английски език.
Аватар
totev
Мнения: 1431
Регистриран на: Нед Авг 03, 2003 5:31 am
Местоположение: Кралството

Мнение от totev »

mnoo vajno ne6to e da govori6 frenski, ne samo angliiski, sega go razbiram. Predpolagam 4e i v Quebec me 4aka sa6tiq 4ep, ako ne si sedna na gaza....
...мразя мастика без айрян...
Godis
Мнения: 1661
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 2:22 am
Местоположение: Montreal, Pointe Claire

Мнение от Godis »

Просто ако си двуезичен (фр/англ.) имаш много по-голяма перспектива. С френския само - по-малка. Само с английски - в определени области (пр. ИТ, но и това не е сигурно).

Макар че в Кофито на жената имаше екземпляри които са тук от 3-5 години и са чисти англофони - т.е. са удържали без да им се налага да учат френски, друг е въпроса на каква цена.

Ако пък не ти се учи а знаеш английски - може би не е излишно да се замислиш за друга провинция.
Аватар
perah
Мнения: 349
Регистриран на: Пет Юли 29, 2005 6:29 am
Местоположение: BC

Мнение от perah »

Според мен в днешни дни всеки човек трябва да има познания по английски език.
В училище и после в Университета учих френски и немски обаче после осъзнах че наистина трябва да се говори английски език защото в която и област да иска да се развива човек все някога ще му се наложи ползването на този език.И тогава започнах да го уча, отне ми време и пари но не съжалявам ни най малко.
Така че владеенето на английски език за мен е задължително условие ако човек иска да има най-малкото самочувствие няма значение къде живее БГ, Канада и т.н защото живеем в Глобален Свят и ако не се лъжа никой не желае да се затвори в една черупка и да се изолира, напротив а един от начините да комуникираш със света е английският език.
Заключено