Информация за пренасянето на пр. на изкуствата през граница

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
ZouZou

Информация за пренасянето на пр. на изкуствата през граница

Мнение от ZouZou »

Здравейте приятели!!!
Като продължение на тази тема:

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... highlight=

искам да дам обещаната по-точна информация(прощавайте за забавянето)

Точното название на комисията, каято слага печатите на произведения на изкуствата при техния износ е:
"Експертна комисия за износ на произведения на изкуствата"
Намира се в Националната художествена галерия(бившия дворец),
с работно време: понеделник, сряда, петък от 10.00 до 12.00
Такси:
За произведения на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства- 3 лв.
За произведения на хартия, изпълнени в цикли(графика, рисунка), както и за високохудожествени сувенирни изделия-9лв. за цикъл

Подпечатването става веднага (за нула време)
Относно възможността да се направи и в друг град, например Варна или Пловдив, ето информацията до която се добрах.
Първо при самата комисия, шефката и каза, че доколкото знае , само те имат това право. На въпроса ми за комисията в Пловдив, отговори, че е чувала за нещо подобно, но ако искам по-точна информация, трябва да се обърна към Министерството на културата.
В Министерството на културата ме препратиха към служителката, която отговаря за галериите в страната. Ето и нейния отговор:Оторизирана е само гореспоменатата комисия и за съжаление, независимо от кой град сме, трябва да минем през нея.Още преди да си отворя устата за камисията в Пловдив, госпожата ме изпревари и спомена, че някои галерии, като например тази в Пловдив, правят тази услуга, но така да се каже на своя глава. Митничарите имат право да пускат неща, подпечатани само от вече описаната комисия.
Стомена, че има случаи, когато и с печати от пловдивската галерия може да се мине, но само ако митничаря не е достатъчно стриктен. Препоръката и беше, ако иска човек да е спокоен, да подпечата нещата си в София.

Дано съм била полезна.
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

...95% ot mitni4arite dori ne podozirat za su6testvuvaneto na vuprosnata komisia! 8)
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Аватар
Maria

Мнение от Maria »

ZouZou, мерси много за инфото.

Надявам се, че тази събота вече наистина ще се видим, имаш една бира от мен.

Благодаря още веднаж
:D
ZouZou

Мнение от ZouZou »

Sven написа:...95% ot mitni4arite dori ne podozirat za su6testvuvaneto na vuprosnata komisia! 8)
Не че искам да споря, ама защо мислиш така!!!
Според мен, митничарите, особенно тези по летищата са си много наясно хората. Опитай се да изнесеш някоя картина без печат, да видиш какво става.
Не, че съм пътувала кой знае колко, но си спомням, че въпросите на митничарите на летището бяха:Носите ли алкохол, ценности(в смисъл на скъпи бижута) и произведения на изкуството.
Преди време, дори една митничарка в централна поща, бая се чудеше дали да не ми направи проблем с едно произведение не на изкуството, а на занаятите(за малко ми се размина), но пред мен върна един човечец, който изпращаше две миниатюрни картини, с пълните пояснения какво да направи за да може да ги изпрати зад граница.
Та моя съвет е, за да си няма човек главоболия, и преди да се увери, че митничарите си знаят задълженията, да му цапне по един печат. :lol:
Joy

Мнение от Joy »

Зу-Зу,имаш впредвид,че дори и по пощата могат да се пращат подобни неща?А то,някои хора не си взеха нищо и сега страшно ми липсват... :? Какъв е проблема да се прати средноголяма картина по пощата?Някакво изискване за опаковката знаеш ли да има?
Joy

Мнение от Joy »

И още един въпрос...Гоблени също ли трябва да минават през тази комисия?
ZouZou

произведения по пощата

Мнение от ZouZou »

Поотупах малко темата от прахоляка, защото не можах по-рано да проверя информацията за изпращането на картини и други произведения на изкуствата по пощата.

Информация от комисията:
Те подпечатват всички предмети, които хората носят.Съвета им беше, за информация кои неща могат да минат без печат да се обърнем към митницата.

И така информация от митничарката в Централна поща гр.София:

1. Максимален размер на картина(и не само на картина а изобщо на багаж) е 1,50 м. в едната посока (има специална отметка, че при нестандартни размери се плаща допълнителна такса).
2. Картини, икони и гоблени е задължително да имат печат от комисията.
3. За сувенири и дърворезви не се изисква печат, като за дърворезбите, след малко колебаене митничарката вметна, че ако дърворезбата представлява някаква ценност(какъв е кретерия за това, май никой не може да отговори) е по-добре да има печат.
4. Относно пакетирането. На място правят доста добро опаковане.
Кашоните които предлагат са с доста разнообразни размери, но това се отнася за багаж с други(стандартни) пропорции. Специално за картините, казаха, че е по-добре да се подготви специална, по-устойчива опаковка, защото на място могат да предложат само опаковачна хартия и привързване с ремъци.

PS. Ако се сетите за още нещо в тази връзка, казвайте. Ще ходя пак да питам.
Заключено