Пак за 'official transcripts'

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
becks

Пак за 'official transcripts'

Мнение от becks »

Ще съм ви много благодарен за още малко информация за "official transcripts", които се изиксват при кандидатсване в университет за магистърска степен.

Интересува ме дали някой има опит и как е направил изпращането на тези transcripts в някой от онтарийските унверситети - York, U of Toronto, U of Western Ontario, Mc Master, Queens.

Повечето университети имат следното изискване:
Official Transcripts: A certified transcript from each post-secondary institution you have attended, sent by the Registrar of that institution to Admissions Committee
От архива на форума разбрах, че става с изпращането на академична справка. Тази академична справка обаче мога да я взема само на български. Дали ще е Ок за тях? Приложението към дипломата ми няма ли да им свърши работа?

Преди да ме пратите да питам университетите - питал съм ги вече и чакам отговор. реших да питам и тук дали някой вече го е правил ;)
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

мда, това е една много болна тема. Конкретно за СУ и пращане към Торонто У съм правил- отиваш в Учебен отдел на Ректората и завявяваш какво ти трябва. Отначало те гледат странно , а после им се разяснява за какво иде реч. Превждат ти дипломата на английски, представлява нещо като грамота с печат и инкрустирана глава на Климент Охридски, плащаш към 50 кинта за първо копие, а после е по-малко. Проблема е да ги навиеш да ти сложат тоз трансцрипт във плик с логото на СУ , да го запечатат и пак да ти бият печат. След което го пращаш директно за насам. Обикновено проблема е че ти си тука и трябва някой познат да ходи да се моли на ония, които може и да не се навият ако не си ти лично на място.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

Ох това е много болна тема - опит 2 унив между които и УфТ
проблемът е че някои университети не издават акад. справки на англииски и тогава става трудно
иначе както го е написъл Сашето
а иначе точно акад справка искат и то оргинал пратен директно от доместик унивърсити
те си мислят че е кат сев американските универистети - поръчваш и плащаш по Интернет
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
play

Мнение от play »

Pravi6 si akademi4na spravka,prevejda6 si ia s niakoia firma.Posle otiva6 i se moli6 v u4eben da ti gi zape4atat v tiahen plik i da ti gi podpi6at i podpe4atat na garba.Za men be OK,ama vse pak zavisi ot universiteta tuk i tam(BG).
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Сори ако ми е много тъп въпроса, ама каква е разликата между академичната справка и приложението към дипломата? :roll:
Кое дава на академичната справка по-голяма тежест?
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

еми за тези к са завършили преди около 10 г в нашите приложения дипломи няма хорариума ( бр. часове)
тукашните университети изискват оргинал на въпросния документ (original sent directly by the domestic university)- така че нямя как да си пратиш приложението - ще се простиш за винаги с него и изхода вадиш акад. справка
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

ronni написа:еми за тези к са завършили преди около 10 г в нашите приложения дипломи няма хорариума ( бр. часове)
тукашните университети изискват оргинал на въпросния документ (original sent directly by the domestic university)- така че нямя как да си пратиш приложението - ще се простиш за винаги с него и изхода вадиш акад. справка
Аппсолютно вярно. И все пак, при положение, че в приложението си има хорариум и т.н. - няма ли да ги задоволи? Т.е. - някой кандидатствал ли е с приложение /без справка/ и бил ли е приет съответно? ;)
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

Канадските университети искат Българските университети да им пратят директно академичната справка - оргинал и изрично пишат с дебели букви че не връщат никакви документи .... как един български университет ще ти прати приложението към дипломата и дори да го направи това оставаш без въпросното а няма никаква гаранция че ще те приемат дори да отговаряш на всичките им изисквания и дори отгоре - поради високата конкурентност к има през въпросната година
да не говорим че много програми вкл магистърски са на ролинг принцип - които пръв подаде документи и отговаря на изискванията той ще изпревари и такива ми ти неща
L. Pasteur, 1854
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Едва ли някой смята да си праща приложението към дипломата в оригинал. По-скоро си мислех за нещо като нотариално заверено копие, каквото пращахме и с първите документи. Защото и академичната справка университетите няма да ти я издадат на желания език, нито пък ще я пратят сами. Най-добрият вариант остава да се направи, както Сашо е писал - да молиш в канцеларията да ти бият печат на плика..дано да са разбрани, че има и такива "мили" служителки..
becks

Мнение от becks »

Определено академичната справка (transcript) трябва да бъде изпратена до универитета, където кандидатстваш от университета, където си завършил. Дипломи и приложения към дипломите не ФърФят :D

съветвам всички, които сега заминават и смятат да доучват да извадят няколко такива академични справки, които да седят запечатани някъде в България.

дали може да са на Български само - според мен би било логично, но още нямям отговор от никъде

:evil: :evil: :evil:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ето, becks, да почерпиш от опита на старите кучета и да се посмееш над официалните транскрипти по български

тук

:lol:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
becks

Мнение от becks »

krimon написа:ето, becks, да почерпиш от опита на старите кучета и да се посмееш над официалните транскрипти по български

тук

:lol:
Krimon, тенкс :thumbsup:
survivor

Мнение от survivor »

Абе от същия МакГил имам пример на човек, който се оказа по-инат от Ссттоо, започна да вика разни супервайзори и т. н. и накрая за да миряса му намерили една сръбкиня работеща в друг факултет, която да му свери превода с оригинала на български, ама карай :lol: Много рисковано начинание.

Аз като кандидатствах направо им написах на отделен лист под заглавие "Обяснителни бележки" че в България унитата нямат такава пракатика, че им пращам моя превод, дадох им сайта на СУ- Административен отдел, ама страницата на английски, като ги посъветвах да проверят истинността на дипломата ми там :lol: И с това минах :D Ама знам ли, може не при всеки да мине номера. Ориентирате се според ситуацията.
Абе едно не можах да раазбера - тия в бг университетите как не разбраха досега че на други места такива неща се изискват. Такъв бизнес можеха да си направят с това само.
play

Мнение от play »

Kav biznes,te gorkite sekretarki opa satrudni4ki gi marzi da gledat,poradi 6toto otgovariat na pove4eto vaprosi,bez dori da gi slu6at s nemoje.Da ne govorim ako iska6 ne6to barzo,e bez hiliadi ugovorki i molbi ne stava.To pak i kato se zamislia kolko im pla6tat, moje bi i za tolkova rabotiat. :lol:
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

да не мислиш че асистентите получават повече

ама бюрократичната машина е мачна за преборване навсякаде
и аз се опитвам да преборя канадската такава в момента
ако успея и кат успея ще ви се похваля че се отнася вкл и за акад. справки
немам нерви
L. Pasteur, 1854
Заключено