някой да си е правил приравняване в монреал
някой да си е правил приравняване в монреал
ако някой си е правил приравняване на дипломата за висше в монреал нека сподели за колко време става. да не ме мотат с месеци...
-
- Обратна връзка:
I kato sme zapochnali da govorim za priravnjavane...
Ima li znachenie dali prevoda e na angliiski ili frenski i sled kato legalizaciata e na edno kopie priemat li se kserokopia ot nego ili trjbva da ima originalen pechat na vsjako ot kopiata ,koito predstavjame?
Pitam za kandidatstvane v uchebno zavedenie i razbira se za kandidatstvane za rabota.
Blagodarja!
Ima li znachenie dali prevoda e na angliiski ili frenski i sled kato legalizaciata e na edno kopie priemat li se kserokopia ot nego ili trjbva da ima originalen pechat na vsjako ot kopiata ,koito predstavjame?
Pitam za kandidatstvane v uchebno zavedenie i razbira se za kandidatstvane za rabota.
Blagodarja!
Re: някой да си е правил приравняване в монреал
Не някой, а почти всички се опитват да се "равнят" ==== на "Априлската линия"sasho71 написа:ако някой си е правил приравняване на дипломата за висше в монреал нека сподели за колко време става. да не ме мотат с месеци...
Както знаеш /нали си информиран/, това става на 3 нива в зависимост от това какво искаш:
1. Да работиш - МРСИ
2. Да членуваш

3. Да учиш - Университета
Съответно става за различно време.
МРСИ в зависимост от дипломата ти го прави от 3 до 6 месеца.
Ордерите - около година /или 2-3/ + изпити /различно според ордера/
Университета - можеш да получиш отговор веднага или до месец. Приравняването не е официално, т.е. не се издава документ, но пък служи за започване на учение.
Относно печатите и преводите. Тук се правят наново от оторизиран преводач в Канада за български език. Печатите не ги използват, нито легализациите. Преводът може да е на английски или френски, но все пак е добре да се събразиш: ако отиваш да подаваш документи за франкофонски университет, добре би било да имаш френски превод.
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Мен отдавна ме вълнува темата защо е необходимо приравняване на дипломата (еквиваланс) ? Затова на който му е трябвало, моля нека обясни за какво му е трябвало. Мойте наблюдения за точките на Омбудсман:
1. На работодателите не им пука за него
2. За ордерите не знам, но може би те си правят свое вътрешно приравняване, а не квебекския еквиваланс
3. Университетите също си разглеждат дипломите както им е кеф. В МакГил им викам: "Да правя ли такъв екви, дее'а?" Те викат: "Ако ти е кеф... Но нас това ни нъ вълнува". (Между другото МакГил има най-ужасната администрация на света, но това е отделна тема, ще разказвам по-подробно.)
Та от мойте наблюдения (и познати) си правя извода, че който не е правил еквиваланс, не е имал проблеми с работа и учене, а който е правил - не го е ползвал. Бъркам ли нещо? Кажете за какво го ползвате тоз' еквиваланс?
1. На работодателите не им пука за него
2. За ордерите не знам, но може би те си правят свое вътрешно приравняване, а не квебекския еквиваланс
3. Университетите също си разглеждат дипломите както им е кеф. В МакГил им викам: "Да правя ли такъв екви, дее'а?" Те викат: "Ако ти е кеф... Но нас това ни нъ вълнува". (Между другото МакГил има най-ужасната администрация на света, но това е отделна тема, ще разказвам по-подробно.)
Та от мойте наблюдения (и познати) си правя извода, че който не е правил еквиваланс, не е имал проблеми с работа и учене, а който е правил - не го е ползвал. Бъркам ли нещо? Кажете за какво го ползвате тоз' еквиваланс?
- sara
- Рошава гарга
Re: някой да си е правил приравняване в монреал
стандартният период е 10 седмици мисля, но и 10 месеца се чака понякога, чакаш и им напомняш за себе си от време на време и чакаш.sasho71 написа:ако някой си е правил приравняване на дипломата за висше в монреал нека сподели за колко време става. да не ме мотат с месеци...
Ами аз съм съгласна с теб, ссттоо. На никой не му пука. Всичко е за твое собствено успокоение и като си платиш 105 долара си викаш - имам призната диплома.
За университета не съм имала предвид приравняване, а само размяна на документи - става ли или не става за това, което искаш да учиш /степента/. Мисля, че написах - не се издава документ. Но пък имам познат на който с докторат от Франция не му одобриха кандидатурата да запише нов докторат, та трябва да учи за метриз.
Иначе доколкото знам, единственото място където ги изискват е за държавна работа, но за нея се чака по-дълго ... и разбира се, трябва да си много "квалифициран"...

За университета не съм имала предвид приравняване, а само размяна на документи - става ли или не става за това, което искаш да учиш /степента/. Мисля, че написах - не се издава документ. Но пък имам познат на който с докторат от Франция не му одобриха кандидатурата да запише нов докторат, та трябва да учи за метриз.

Иначе доколкото знам, единственото място където ги изискват е за държавна работа, но за нея се чака по-дълго ... и разбира се, трябва да си много "квалифициран"...
Gena mi chaka za ekv. na tri diplomi 10-11m. ,neshto ya byaha zabatachili,az za edna 2m.Za da me priemat v DEP/prof. uchilishte/ iziskvanieto im beshe da imama min. zavarshen sekonder IV iza da go dokaga mi iskaha ekvival.na Bg. diplomaot min. na obrazovanieto.Inache drugi polzi ot ekvival. nyamame osven da se snimame s tyah ili za nyakoi fiziologichni nugdi.Za orderite ne e nugen ekv. ot min. na obrazovanieto ,te si go pravyat sami,obache za kolko vreme stava samo te si znayat,za ord. na med .sestri i na soc. rabotnici na gena mi i iskaha po 600-700d. samo da i priemat za razglegdane diplomata i posleda i kagat kakvo da pravi/kakvo da uchi za da ya priravni/priznayat/,no tova posle kazaha ,che moge da otneme dalgo vreme ,moge i godina ,ponege se pravi palna proverka i na uch. zavedeniya v bg.ot kadeto e diplomata ,i nali znaete korespondenciya,bavno stavat neshtata.Vsashtnost randevu s ordera ne mogesh da vzemesh,komunikaciyata samo s pisma ,no ako platish tiya pari togava mogat da ti naznachat edna sreshta i ako se okage neproduktivna ,t.e. iziskvaniyata im ne ti iznasyat se okazva ,che si pil edna studena voda ,za da chuesh edna oficialna informaciya .Info po tel. sashto ne se dava ,otgovorat e pishete pismo i ste vi otgovorim ,sled kato izpratish pismoto pak otgovorat e ela plati i togava mogem da govporim.Abe imam chuvstvoto ,che tova e rodinata na vsichki po rafinirani izmami ,samo kato se setya za Maykal Kapustin i proslovutite finansovi piramidi,koito tuk vse oshte si vireyat,ne mi se iska da go dopuskam ,che pologenieto s tiya orderi i asociacii e dargavna politika ot sashtoto estestvo,no pak ne sam i dalech ot misalta ,dokazatelstva kolkoto iskate ,vseki edin ot nas se e zblaskval s tozi problem osven nyakoi profesii ,koito vse oshte sa poshtadeni ot mechata lapa na trudovo sindikalnata mafiya.
za zasho71, podchertavam debelo che tova se sluchi s men, za drugite zavisi ot vremeto ( imaj v predvid, grad, specialnost i ako iskash vzemi i meteologichnite uslovia v momenta na podavane
, ste poluchish razlichni rezultati).
ekvivalansa ot mrci go poluchih za mesec i polovina, posle mi go iskaha pri podavane na dokumenti za rabota kato tehnik v mrn (ministerstvo na gorite) demek za dqrjavna rabota, deto mu vikat. s tozi ekvivalans imash pone na teoria shansove za takava rabota ,no kato si gi znaem horata s tazi skrita diskriminacia si ostava samo teoriata. c'est la vie.
drug e vqprosa che pri podavane na dokumenti za pret et bourse ako go pokajesh i si reshil da uchish bac si "prekaran" davat ti pret 3255 vmesto 2460 ot koeto boursata ti stava po-malka za smetka na preta.
niamashe koi da mi go kaje
kakto kazva edna moia poznata tuk vinagi ste sme iznenadani

ekvivalansa ot mrci go poluchih za mesec i polovina, posle mi go iskaha pri podavane na dokumenti za rabota kato tehnik v mrn (ministerstvo na gorite) demek za dqrjavna rabota, deto mu vikat. s tozi ekvivalans imash pone na teoria shansove za takava rabota ,no kato si gi znaem horata s tazi skrita diskriminacia si ostava samo teoriata. c'est la vie.
drug e vqprosa che pri podavane na dokumenti za pret et bourse ako go pokajesh i si reshil da uchish bac si "prekaran" davat ti pret 3255 vmesto 2460 ot koeto boursata ti stava po-malka za smetka na preta.
niamashe koi da mi go kaje

kakto kazva edna moia poznata tuk vinagi ste sme iznenadani

Правилен извод,Диана! Няма никакъв смисъл от преводи и легализации от България.Тук те не се признават,а се иска превод от тукашен оторизиран преводач.Di ana написа:Ot tova ,koeto prochetoh izvoda za men e che njama smisal ot prevod i legalizacia na diplomita v BG, koeto e mnogo vazna informacia tai kato
edna legalizacia vaobste ne e evtina za standarta na stranata i kato se saberat njakolko diplomi s prevoda na angliiski i frenski sa poluchava ne malka suma!
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Така е то - всичко е строго, ама много строго индивидуално! Тодор73 е прав за метеорологичните условия - много са важни. Както и, разбира се, фазите на луната.
В подкрепа на това си твърдение - аз и булката кандидатствахме в МакГил - Department of Continuing Education. Това се случи миналата година. Всичките ни документи бяха идентични:
- легализирана диплома от БГ
- писмо (ужким) от университета с академична справка. "Ужким", защото в БГ университетите като чуят "Бихте ли изпратили една акад. справка на университет в Канада?" и те хората загубват ума и дума.
To cut a long story short: една година по-късно аз вече карам втори семестър, а булката още не са я приели.
Така че "всичко е относително". Ако искате си правете легализирани копия от БГ, (на нас са ни вършили работа, Джой например твърди обратното), ако искате правете еквиваланс (никой не ми го е искал никога, а уча и работя; но пък от друга страна явно понякога е абсолютно задължителен), аз лично не съм и помирисвал оторизиран БГ преводач в Канада и така... Ние сме тук за да се разказваме "личната драма"
, пък всеки сам да си прави изводите.
------
Само още една забележка - МакГил признават легализирано копие на дипломата (не защото е легализирано, а защото изглежда истинско и е на английски/френски), но само ако е подкрепено с академична справка (transcript) изпратен лично от БГ университет до тях, пък била тя справката и на български.
Номерът, който направихме - сестра ми взима акад. справка, надписва плика и я праща на МакГил, вече не върви. Хората са притеснени от измами и искат да се уверят, че справката е наистина от университета. Като такова уверение служи:
а/ плик с логото на Университета (надали имат)
б/ печат на Университета на плика (Икономическия взима 20лв за тази услуга
)
Така че, моя съвет е - ако смятате да учите в МакГил, докато сте в БГ, пригответе си една такава справка с "автентичен" плик, оставете я на роднините и им кажете кога да я пратят.
В подкрепа на това си твърдение - аз и булката кандидатствахме в МакГил - Department of Continuing Education. Това се случи миналата година. Всичките ни документи бяха идентични:
- легализирана диплома от БГ
- писмо (ужким) от университета с академична справка. "Ужким", защото в БГ университетите като чуят "Бихте ли изпратили една акад. справка на университет в Канада?" и те хората загубват ума и дума.
To cut a long story short: една година по-късно аз вече карам втори семестър, а булката още не са я приели.
Така че "всичко е относително". Ако искате си правете легализирани копия от БГ, (на нас са ни вършили работа, Джой например твърди обратното), ако искате правете еквиваланс (никой не ми го е искал никога, а уча и работя; но пък от друга страна явно понякога е абсолютно задължителен), аз лично не съм и помирисвал оторизиран БГ преводач в Канада и така... Ние сме тук за да се разказваме "личната драма"

------
Само още една забележка - МакГил признават легализирано копие на дипломата (не защото е легализирано, а защото изглежда истинско и е на английски/френски), но само ако е подкрепено с академична справка (transcript) изпратен лично от БГ университет до тях, пък била тя справката и на български.
Номерът, който направихме - сестра ми взима акад. справка, надписва плика и я праща на МакГил, вече не върви. Хората са притеснени от измами и искат да се уверят, че справката е наистина от университета. Като такова уверение служи:
а/ плик с логото на Университета (надали имат)
б/ печат на Университета на плика (Икономическия взима 20лв за тази услуга

Така че, моя съвет е - ако смятате да учите в МакГил, докато сте в БГ, пригответе си една такава справка с "автентичен" плик, оставете я на роднините и им кажете кога да я пратят.
-
- Обратна връзка:
Ssttoo,
vapros kam teb.
Sled kato diplomata ti e ot Ikonomicheskia i si kandidatstval v department of continuing education tova oznachava li che sa ti zacheli stepenta i prodalzavash ili sa zacheli samo njakoi izpiti i douchvash za sashtata stepen?
Po vaprosa za pismoto do McGill - akademichnata spravka beshe li pridruzena s pismo adresirano kam tjah ili samo spravkata e dostatachna?
vapros kam teb.
Sled kato diplomata ti e ot Ikonomicheskia i si kandidatstval v department of continuing education tova oznachava li che sa ti zacheli stepenta i prodalzavash ili sa zacheli samo njakoi izpiti i douchvash za sashtata stepen?
Po vaprosa za pismoto do McGill - akademichnata spravka beshe li pridruzena s pismo adresirano kam tjah ili samo spravkata e dostatachna?
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Здравей Диана,
Булката е от Инкономическия, но това не е важно.
Continuing education е някаква ни риба, ни рак. Там се учи за т.нар "диплома" (с ударение на 'о'-то) или "сертификат". Ние се нахвърлихме (като гладен на ср...) на Graduate Diploma - аз по ИТ, тя по счетоводство.
За да вземеш такава диплома трябва да изкараш около 10-тина курса, демек по-бързо от Бак (и може би от Маг).
Спорен е обаче въпроса каква й е тежестта в сравнение с Бак или Маг. Води се Graduate (като Маг), но май има тежестта на Бак в най-добрия случай. Но поне ще запуши коя да е уста, осмелила се да произнесе клишето "нямате местно образование".
Поради естеството на Continuing education, предполага се да имаш вече зад гърба си някакво образование, например Бак, макар и не точно по същата тематика. => трябва да ти признаят БГ образованието. Това не е толкова страшно колкото звучи. Най-много да те накарат да държиш още 1-2-3 курса допълнително към програмата.
Хубавото за икономическите неща е, че в Continuing education няма изискване за GMAT. Плюс това и доколкото разглеждах плахо сайта на Ордера на Счетитата, там пишеше чуждестранните кандидати за Ордера ако обичат първо да вземат въпросната диплома по счетоводство от МакГил, пък после да си врат гагите по Ордера.
Надавам се това да хвърля някаква светлина върху първия ти въпрос.
По втория - само справка, без никакво писмо.
Булката е от Инкономическия, но това не е важно.
Continuing education е някаква ни риба, ни рак. Там се учи за т.нар "диплома" (с ударение на 'о'-то) или "сертификат". Ние се нахвърлихме (като гладен на ср...) на Graduate Diploma - аз по ИТ, тя по счетоводство.
За да вземеш такава диплома трябва да изкараш около 10-тина курса, демек по-бързо от Бак (и може би от Маг).
Спорен е обаче въпроса каква й е тежестта в сравнение с Бак или Маг. Води се Graduate (като Маг), но май има тежестта на Бак в най-добрия случай. Но поне ще запуши коя да е уста, осмелила се да произнесе клишето "нямате местно образование".
Поради естеството на Continuing education, предполага се да имаш вече зад гърба си някакво образование, например Бак, макар и не точно по същата тематика. => трябва да ти признаят БГ образованието. Това не е толкова страшно колкото звучи. Най-много да те накарат да държиш още 1-2-3 курса допълнително към програмата.
Хубавото за икономическите неща е, че в Continuing education няма изискване за GMAT. Плюс това и доколкото разглеждах плахо сайта на Ордера на Счетитата, там пишеше чуждестранните кандидати за Ордера ако обичат първо да вземат въпросната диплома по счетоводство от МакГил, пък после да си врат гагите по Ордера.
Надавам се това да хвърля някаква светлина върху първия ти въпрос.
По втория - само справка, без никакво писмо.
-
- Обратна връзка:
Blagodarja ti ssttoo za izcherpatelnia otgovor!
Az si mislja seriozno za McGill tai kato s frenski njama da moga da se spravja na akademichno nivo, a da ti kaza chestno ne se vizdam oshte 5 godini da ucha i da zapochvam otnachalo....
Zatova pitam s podrobnosti...iskam predi da tragna da znam kakvo shte pravja v Canada pone v nachaloto...
Za GMAT napravo e super che ne trjabva ...
A ot tam natatak vse njakak shte se opravja....
Nali kazavti v statiata che se realizirame 95%....
Dano poveche hora go dokazvat s tova ,koeto sa postignali!
Do skoro:Di
Az si mislja seriozno za McGill tai kato s frenski njama da moga da se spravja na akademichno nivo, a da ti kaza chestno ne se vizdam oshte 5 godini da ucha i da zapochvam otnachalo....

Zatova pitam s podrobnosti...iskam predi da tragna da znam kakvo shte pravja v Canada pone v nachaloto...
Za GMAT napravo e super che ne trjabva ...
A ot tam natatak vse njakak shte se opravja....

Nali kazavti v statiata che se realizirame 95%....

Dano poveche hora go dokazvat s tova ,koeto sa postignali!
Do skoro:Di