За двойното гражданство...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Igor
Обратна връзка:

За двойното гражданство...

Мнение от Igor »

Напоследък се носят слухове че България няма да допуска двойното гражданство. Някой хора се напиха по този повод, някой въобще не са изтрезнявали, а на трети им се клати шапката и им свършиха семките за люпене. :smhair:

За да предотвратя паника в масите, а и за да си раздвижа малко показалците с които от високо набирам по клавиатурата, реших да хвърля малко светлина по темата. Прилагам дългогодишния си опит с повече от едно гражданство. 8)

Тази тема касае всички онези които рано или късно ще получат канадско гражданство и нямат никакво намерение да се отказват от българското.

Гражданство.
Това означава че дадена страна те признава за свой гражданин, свой член. По принцип с получаването на гражданство правата на получилия гражданство в съответната държава трябва да се увеличат. Има право да гласува, да купува имоти, земя.... Законите на дадена страна не се интересуват от това да ли имаш други гражданства, интересува ги единствено да ли имаш тяхното.

Хората които имат повече от едно гражданство са малко, и техните права, задължения и статут често остават неясни и на самите държавни служители.

Дискриминация.
Също така по принцип няма дискриминация по отношение дали имаш гражданство или не. Но на практика в България административните пречки са толкова че без гражданство си за никъде. Да си припомним само че повечето Български закони и правилници започват с: Всеки Български гражданин.... Напоследък има промени към по добро. :wink:

Получаване на гражданство.
Всяка държава си има собствени и различни закони.
Гражданство по местораждане. В повечето страни е достатъчно да си роден на тяхна територия. Но има и такива които искат допълнителни условия.
Гражданство чрез произход. Изисква се родителите или само единия от тях да е гражданин на дадената страна. Тук законите се различават значително и трябва да се провери за всяка страна поотделно.
Гражданство чрез натурализация. Когато някой е живял повече години в дадена страна се смята че е възприел културата, езика, обичаите и въпреки че не е роден в страната е станал неин натурализиран жител. Периода на натурализация е различен, в повечето страни е 5 години, в Канада е 3, в Австралия мисля че е 2, но в някои е повечко, на пример Швейцария изисква 12 години. За натурализация може да има и други изисквания, например в арабския свят трябва да се приеме исляма, а някои страни искат доказателства че обществото те възприема и необходимо е референтно писмо от местните и кварталните власти. Натурализация и гражданство не е едно и също, въпреки че често са свързани. Има страни в които първо издават документ за натурализация с който после се подава молба за гражданство.
Гражданство чрез брак. Този начин не се различава от гражданството чрез натурализация но често периода за натурализация е по кратък.

Малките и пренаселени държави (Малта, Кипър, Люксембург) много по трудно дават гражданство отколкото по големите.

Понякога получаването на гражданство е свързано с много ограничения. Едно от най тежките е необходимостта да се откажеш от всички останали гражданства които в момента имаш. Такива ограничения имат арабските страни, в Европа е въведено в Германия и Австрия, от скоро разбрах и в Сърбия, а ето и България се подготвя за такова ограничение.

Какво означава това ограничение на практика?
Закона не е със задна дата и тези които имат българско гражданство ще продължават да го имат. Също така те ще си получат канадското без проблеми, защото в Канада няма подобни ограничения. Новия закон ограничава тези които тепърва трябва да получат българско гражданство.

Двойно гражданство.
Кафето е двойно, а гражданствата са две. Гражданствата са за различни страни и по никакъв начин не са свързани едно с друго. И няма как да се удвоят. Но за мое голямо съжаление този термин е дълбоко навлязъл в българския език и го чувам доста често. А какво става ако гражданствата са повече от две?... :roll:

Спазване на законите.
Всеки Българин, чужденец или извънземно е длъжен да спазва българските закони на територията на страната без значение какви са те в неговата страна. Това важи и за всички останали страни. Туристите (особено западните) често са изненадани когато ги осъдят за нещо в арабска страна, защото в тяхната западна страна закона това нещо го допуска.

Паспорт.
Паспорта и гражданството нямат нищо общо. Паспорта е обикновен документ за пътуване и всеки гражданин може да получи паспорт. Ако някой има повече гражданства това означава че може да има и повече паспорти, стига да ги поиска. В началото може и да е интересно да имаш повече паспорти, но на практика е достатъчно и разумно да имаш само един - обикновено този който ти дава най много възможности за пътуване.

Размахване на канадски или някой друг паспорт.
Чужденец в България когато има проблеми може да поиска помощ от посолството на своята страна. В зависимост от световния престиж на страната от която идва, отношението към него може и да се различава. Докато имате българско гражданство няма да сте чужденец в България и няма значение колко други гражданства имате, никой няма да се отнася към вас като към уважаван чужденец. :wink:

Граничен пункт.
На всеки граничен пункт има две служби:
Гранична полиция която следи движението на хората и удря печати в паспорта.
Митническа служба която следи движението на стоките от и към страната и събира пари (мито) защитавайки по този начин производството в страната.
Тези две служби не са свързани по между си и изпълняват съвсем различни функции.

Документ за самоличност.
Не трябва да се забравя че всеки български гражданин е длъжен да носи документ за самоличност на територията на страната. Чуждестранен паспорт не е документ за самоличност в България, и добре е човек да се ориентира към някой български документ (лична карта, шофьорска книжка, паспорт).
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
bp_de

Мнение от bp_de »

Aз ли4но сам много за този закон.
1- това е неявно искане на тия от ЕУ - ина4е така и така Бг сте стане 4лен на обсноста -и като знаем какви са неподкупни насте служители и как отговорно си гледат задалженията ..... Тия от ЕУ натискат за този закон.идеята е да се утежни ,ако може и напраиви невазможно преврастането на Бг в врати4ка за разни иммигранти които ЕУ не иска.
публи4на таина е 4е бг се ползва наи ве4е от хора от арабския свят -близкия и среден изток като трамплин за Еу. но от друга страна за мнозинството от тия хора е голям срам да се откажат от гражданството си -така 4е това е скритата далвера.
тази система е изпитана много добре в Германия- 80-90% от турците тука не взимат никога немски паспорт по посо4ената по горе при4ина- с4ита се за голям срам да се откаже6 от турското си гражданство.
така немците са доволни-в даден момент могат да кажат- вси4ки без граждаство -ван.

И закона е относно Придобиването на Бг гражданство-и в него доколкото се запознах -няма ограни4ения ако ве4е има6 такова да придобива6 друго или други.

Засегнат е вапроса ако граждани на други страни искат да придобият Бгско -трябва да се откажат от преди6но илипреди6ни такива.

така 4е споко - тез които си имат гражданство няма за какво да се притесняват.
е на6те мадри тикви може в последния момент да измислят и несто друго -но до момента информацията която аз имам е тази.
OCKAP

Да

Мнение от OCKAP »

Ок.
Напълно съм съгласен с тези неща, само бих желал едно разяснение, ако си наясно по въпроса.

Значи...
Както казваш, паспорта е (само един) документ за пътуване. За канадския такъв, това е вярно. Например ако искаш можеш да си изкараш съответно пореден паспорт след изтичане на валидността на стария, а може и да не си изкараш, взависимост от това, дали ти трябва за пътуване (или за кеф) или не. Няма никакви глоби, срокове и т.н. доколкото знам. Единствено, ако решиш да пътуваш извън страната и нямаш паспорт от друга държава, просто си проверяваш дали имаш валиден канадски паспорт или не, и си изкарваш нов ако е изтекъл.

Така ли е обаче с българския паспорт? Той май се третира по-скоро като документ за самоличност, отколкото за пътуване. Защо, на повечето българи им (ни) се струва, че ако веднъж си си направил паспорт, след това си едва ли не "обречен" да го подновяваш в срок.
Иначе..... хм. Какво иначе? Най-странното е че дори в нормативните документи има текстове от рода на "едиколко си месеца след изтичане ..., МОЖЕ да има глоба?! " Така и до днес не съм разбрал за какво МОЖЕ да е тази глоба и кой точно решава това можене.
Но както и да е....

По-интересното е следното нещо:

Това лято, преди да замина за България за няколко седмици, (този път с "двойно" :D ), се опитах да разбера дали съм длъжен да "влезна" там с валиден български паспорт и защо, след като така или иначе, вече имам друг документ за пътуване.

"Вещите" мнения и съвети, а някои дори и от отговорни лица, бяха меко казано нелепи и противоречиви:
От рода на: "Може да влезеш с канадки паспорт, но ако стоиш в БГ повече от месец, трябва да платиш виза"
Или пък: "Няма значение как влизаш в БГ - там си си български гражданин и никаква виза не може да се приложи за теб"
Или: "С канадския паспорт няма да те пуснат да излезеш"
Или: "Длъжен си да показваш и двата си паспорта, даже и БГ да е изтекъл и след това си длъжен да подновиш БГ"
Или: "С който влезеш, с него излизаш"

И темподобни.
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:D В Бъглария все още се ползва стара терминология в стил комунизъм.

Ето как е в Канада:
* Permanent Resident Card;
* Citizenship Card;
* Canadian Passport;
Както преждеписалия каза, паспортът тук е документ за пътуване.

Личното ми мнение е, че това да се превръща Българското граждаство в "изключително право" ще си е само загуба за България. Имигрантите зад граница само допринасят с парите си и други нематериални бенефити към благото на България. Но...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Това няма как да стане, най-малкото Ахмед Доган и ДПС-то никога няма да го допуснат, зашото ще загубят доста от гласовете си. Така че споко.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Da, Lub0 moje bi e prav, zashtoto edva li na turcite shte im haresa tozi zakon.
A, inache, az lichno shte se otkaja sam ot bulgarskoto grajdanstvo vednaga shtom pridobiya kanadsko, taka che ne mogat da me izplashat s nikakvi zakoni. 8)
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
bp_de

Мнение от bp_de »

несто не намирам вразка -какво го барка Доган тоя закон!!!!
4е вси4ки изсели ли се си имст Бг гражданство -това 4е имат и друго -какво от това.
освен ако з ада предобие6 Турско турзия им е искала да се откажат от Бг ското.
но като гледам маи не е так а засто ако нямаьа Бг -кактогава идват с автобуси да гласуваткато стане веме за избори.
когато отива6 да гласува6 нали ти искат документ за самоли4ност? Или ве4е не е така.

Но дори да има несто против Доган - тук се сбласква с Иммигазионни интереси на ЕУ - и 100% тия от ЕУ сте му покажат от петте праста наи далгия-стото ако угодят на Доган -тогава на тия от европа сте загубят гласове - така 4е сте го жертват без да им мигне окото.
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Пон Дек 05, 2005 11:16 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

Мислих че съм го написал ясно, но явно не е съвсем така.
България няма да загуби нищо защото българските емигранти ще продължават да имат българско гражданство освен ако сами не решат да се откажат от него по някакви лични причини.
Ахмед Доган няма да загуби нищо защото турците които вече имат българско гражданство ще продължават да го имат и спокойно ще гласуват за партията му.
На никои няма да му бъде отнето българското гражданство. Закона не е със задна дата.
Този закон засяга китайците и арабите които още нямат българско гражданство и сега ще трябва да се откажат от своето гражданство за да получат българско.
OCKAP написа:"Вещите" мнения и съвети, а някои дори и от отговорни лица, бяха меко казано нелепи и противоречиви:
От рода на: "Може да влезеш с канадки паспорт, но ако стоиш в БГ повече от месец, трябва да платиш виза"
Или пък: "Няма значение как влизаш в БГ - там си български гражданин и никаква виза не може да се приложи за теб"
Или: "С канадския паспорт няма да те пуснат да излезеш"
Или: "Длъжен си да показваш и двата си паспорта, даже и БГ да е изтекъл и след това си длъжен да подновиш БГ"
Или: "С който влезеш, с него излизаш"
Оскар, надявам се че не става недоразумение, защото преди в България личните карти ги наричаха паспорт (зелените паспорти). Паспорта е документ за пътуване и не си длъжен да го вадиш нито да го подновяваш.

В българския закон пише че си длъжен на българския граничен пункт да съобщиш че освен българското имаш и други гражданства. Аз лично това никога не съм го правил.

Носи си канадския паспорт, българската лична карта, и можеш да влизаш и излизаш от България колкото си искаш. Също така и да останеш в България колкото си искаш. На границата винаги ще те гледат като извънземно, ама с времето ще свикнеш.

Трябва да свикнеш че излитайки от Канада излиташ от своята страна (поне по документи) и кацайки в България кацаш пак в своята страна. Както аз прекосявайки българо - сръбската граница все съм си у дома.

За девет години съм се наслушал на какви ли не бисери от страна на служители на гранична полиция:

"Вие за мен сте чужденец..." сръбски полицай размахвайки българския ми паспорт. Спокойно обяснявам че в собствената си страна не мога да бъда чужденец.

"В Сърбия сте повече от два дни и не сте се регистрирали в районното...". Пак спокойно обяснявам че в родния си град не мога да се регистрирам като чужденец.

"При влизане в Сърбия сте длъжен да носите и сръбския паспорт!" За съжаление е прав. :madgo: Този закон сърбите го въведоха преди 3-4 години, и засяга личното ми право на избор с кой паспорт да пътувам.

Веднъж ми се случи да нося и двата си паспорта, и се зарекох че повече няма да го правя. На сръбската граница полицая отхвърли българския паспорт като последен боклук и ми удари печат в сръбския. На българската обратното. Минах границата с печати в два различни паспорта, което по принцип не е правилно. От тогава редовно забравям да взема със себе си единия от паспортите и пътувам само с другия. Какво да правя като съм разсеян....

Миналия месец се опитах да върна сръбския паспорт. Стигнах до началника паспортен отдел в районното (в Сърбия). С него проведохме един разговор на 'висок глас' понеже не обичам да ми обясняват глупости. Ето някои от шедьоврите:
"Защо искаш да върнеш паспорта си?" с презрителен поглед към национален предател който има дързост да се откаже от най ценния паспорт в света - сръбския - с който вече почти никъде не можеш да пътуваш без виза.
"Това в закона не е предвидено." - още в началото ми става ясен резултата, ама що малко да не споря с радиото след като съм дошъл.
"Знаеш ли че с този паспорт можеш да пътуваш в Албания без виза..." Размахва сръбския паспорт пред носа ми..."Можеш да пътуваш в Русия без виза, в Китай без виза..." Брей, никак да съвпадне това къде искам и къде мога да пътувам. На този мой коментар секретарката се ухили, а началника разбра че и от другата страна има радио и двете радия продължиха да си спорят. После ми говори какви ли не глупости, мога да запаля паспорта, не пред тях, разбира се, че ще плащам глоба... Не, аз пък искам официално да го върна, и действието ми не е емоционално а практично. Цял ден след това преразказвах на приятелите си и се кефих на бисерите от този разговор.
Ех, резултата не го постигнах, но това беше ясно от самото начало. Няма как да стане нещо което в закона не е предвидено.

Преди години имаше един типично балкански номер от страна на сръбските гастарбайтери в Германия. Отказват се от тогавашното югославско гражданство, и с този документ подават молба за германско гражданство. След като получат германско гражданство отново подават документи за югославско гражданство понеже са родени в Югославия. Малко повече бирократия, но номера работеше добре, и хората имаха и двете гражданства ... :wink:
Последно промяна от Igor на Пет Сеп 09, 2005 6:12 am, променено общо 1 път.
Keiti

Мнение от Keiti »

Темата веднага ме подсеща за един въпрос: като родя в Канада, детето ми може ли да придобие български гражданство?
т.е. бълг. гражд. по произход??
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

Keiti написа:Темата веднага ме подсеща за един въпрос: като родя в Канада, детето ми може ли да придобие български гражданство?
Може!
А то, детето да ли ще иска? :lol: Или ще му оправиш документите без да го питаш.

В момента българския имиграционен отдел е претрупан с молби за българско гражданство. Има над 40 хиляди молби, а служителите могат да обработят към 15 хиляди годишно. Въоръжи се с търпение.

Ако новия закон влезе в сила, детето ти ще трябва да се откаже от канадското гражданство за да придобие българско.
Аватар
Koko

Re: За двойното гражданство...

Мнение от Koko »

Игоре, от това което си написал за съжаление някои неща не само не стават ясни, ами май звучат още по-объркано.
Igor написа: Закона не е със задна дата и тези които имат българско гражданство ще продължават да го имат. Също така те ще си получат канадското без проблеми, защото в Канада няма подобни ограничения. Новия закон ограничава тези които тепърва трябва да получат българско гражданство.
Като принципен и според мен важен въпрос – за какъв точно нов закон говориш? Вярно е че на мен не ми остава време да следя новините от България, но сега за пръв път от теб разбирам че се подготвя нов закон. Можеш ли да дадеш някакъв по-официален източник на информация относно въпросния нов закон?
Освен това, струва ми се че за да се променят нещата като нормативна база, (т.е. законите), свързани с гражданството, това би трябвало да означава промени в няколко от сега съществуващите закони, не само на един.
Всъщност доколкото си спомням след изборите Надежда Михайлова се изцепи че иска промени в закона за българското гражданство – в контекста че Доган печели места в парламента на база гласовете на изселниците в Турция, но след това не съм чел нищо по-конретно по въпроса. Затова пак ще те помоля – посочи някакви по-официални източници от където може да се намери повече информация по въпроса.
Igor написа: По принцип с получаването на гражданство правата на получилия гражданство в съответната държава трябва да се увеличат. Има право да гласува, да купува имоти, земя....
Igor написа: Също така по принцип няма дискриминация по отношение дали имаш гражданство или не.
На хартия в Канада едиствената разлика между канадски гражданин и канадски перманент резидент е правото да се гласува и да бъде избиран. Иначе канадския перманент резидент има всички останали права като на канадски гражданин. (Например правото да притежаваш недвижим имот не се определя от гражданството което имаш).
Напрактика обаче за някои неща има дискриминация – например за определен вид държавни длъжности има изисквания или да си канадски гражданини или да си живял легално повече време в Канада. Също така при пътуване в чужбина, ако човек пътува с български паспорт и статут на канадски перманент резидент – то ако се наложи по някаква причина да се търси съдействие, канадското посолство няма да ангажира да помага на човек който не е канадски гражданин, а ще те пратят да търсиш съдействие от българското посолство.
Igor написа: Паспорта и гражданството нямат нищо общо. Паспорта е обикновен документ за пътуване и всеки гражданин може да получи паспорт.
Тази мисъл също не ми е много ясна – без да си гражданин на дадена държава няма как да получиш нейн паспорт, т.е. гражданството и паспорта са доста тясно свързани.
speedy

Мнение от speedy »

Keiti написа:Темата веднага ме подсеща за един въпрос: като родя в Канада, детето ми може ли да придобие български гражданство?
Да., Защото родителите му са български граждани. Не се минава през имиграционни процедури, но се налага малко висене в общината в България със заверен в българското посолство/консулство канадски акт за раждане.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

До колкото знам, за детето трябва да се направи до като не е навършило 1 година, защото после било по-сложно, някой ако знае подробности да каже.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Пон Дек 05, 2005 11:14 pm, променено общо 1 път.
Заключено