USA ili Canada ?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Whant to know

USA ili Canada ?

Мнение от Whant to know »

Poluchihme sertificat za selekcia za Quebec i dokato se prigotwim s parite za taxite i za medicinskite syprugata mi specheli zelena carta za USA. Njamame dostatychno informacia nito za Canada nito za USA za da reshim kyde da opitame .
Syprugata mi znae anglijski i uchi frenski ( 5 niwo ot 12), no az znam samo anglijski. Tja e ikonomist - az programist. Imame bebe na 10 meseca.
Dosega chetjah forumite za Canada (po specialno za Quebec) i sym si izgradil predstawa za edna socialna dyrzawa s dostypna medicinska pomost , no rabota se namira mnogo trudno (osobeno bez dobyr frenski). Za USA - pochti nisto, kato che li standarta e po-wisok , no ne moze da se razchita na pomost ot dyrzawata ako imame zatrudnenia ( a takiwa wseki imigrant ima) , sega tepyrwa ste zapochna da se interesuwam. Jasno e che ste e trudno i na dwete mesta.
Ste byda mnogo blagodaren ako njakoj, kojto poznawa ziwota w dwete strani, izkaze mnenie kyde chowek moze da se prisposobi i da zivee po-dobre.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

v US niamash pomosht ot darjavata kolkoto kato v canada no pak taxite sa po malki i moje chovek da si nameri hubava rabota s medicinska zastrahovka i v bolnicata niama da chaka s chasove kato v canada.
az na vashe miasto bih izbral US, osobenno ako shte si dovedete niakoia baba ot BGto da vi gleda deteto i vie dvamata shte rabotite.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Моето лично и необвъзващо мнение е че ако си социално слаб и беден, БЪДИ СИГУРЕН че искаш да си такъв в Канада а не в САЩ, тук няма да останеш без покрив, хляб, пилешко месо и лекар.

Ако си средна класа, ПОВЯРВАЙ ми нямаш работа в Канада. Средният що годе образован американец живее в къща подобна тези в Платото и Монт Роял... ако имаш впечатления от Монреал знаеш какво имам предвид. Той има толкоз автомобили колкото са и членовете на семейството му (над 18 години) и може да си позволи да изучи децата си в сносно училище и колеж.

Проблема е че новопристигналия плебей винаги е на старта доста под средната класа.

В кой щат мислиш да ходиш... положението е доста различно в отделните щати.
Аватар
Valdi

Мнение от Valdi »

Много хора биха ви завидяли на късмета! :D Според мен завършете това което сте започнали. След няколко години ще сте граждани на света и свободни да отидете където поискате. От друга страна процедурата по Зелените карти съвсем не е сигурна. Все пак само половината от спечелилите получават визи. Такъв беше и случаят с нас! :cry: Но може би за добро! .... Така че хванете птичето на рамото си, за да не изпуснете и двете! Успех във вземането на най-мъдрото решение!
За да направиш прерия е нужно - пчела и детелина и една мечта голяма. Ако мечтата е достатъчно голяма, може и без пчела и детелина!
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Ne sam bila nito v Kanada, nito v US, no tai kato imah dilema shodna na Vashata, shte si pozvolia da se izkaja (po nikoi nachin ne pretendiram za merodavnost, infoto koeto imam se otnasia v povecheto sluchai samo za hora s moiata profesia - biolog... i kakto kazah e ot vtora raka ili internet).

Kvalifikatsiata mi e takava, che moga bez problem da si nameria rabota i v shtatite i v Kanada. V kraina smetka izbrah da vliaza s work permit v Kanada , zashtoto...Sled razgovori s kolegi i priateli bili na dvete mesta sredno 80% preporachaha Kanada kato

a) po-spokoina i po-'evropeiska' darjava
b) kolegite mi rabotiat po 12-14h na den (sabota i nedelia zadaljitelno) v US, dokato tezi v Kanada 10h sredno i samo poniakoga sabota i nedelia
c) V US otpuskite sa 10 rab.dni max, dokato v Kanada mi predlojiha 5 sedmitsi
d) Zdravnata sistema na Kanada bila za predpochitane (po evtina pri shodno kachestvo...makar che kato slusham saforumtsite tova seriozno pochva da me samniava)
e) V Kanada ima mnojestvo organizatsii, koito podpomagat imigrantite i povecheto Kanadtsi sa dobre nastroeni kam imigrantite (za razlika ot US)
f) prestapnostta v golemite gradove e kade po-niska ot taia v Amerika.
g) V Kanada se namirat dalech po-lesno postoianni pozitsii v moita oblast,
h) moga po-barzo da vzema PR (koeto estestveno Vas ne Vi kasae) i v posledstvie da sponsoriram i DVAMATA mi roditeli da doidat pri men (za koeto iskat samo 30K na godina dohod...v shatite nomera ne minava s tolkova malko pari)
i) V Kanada ne e savsem nepostijimo da si kupish apartament/kashta (osobenno ako si se nasochil kam sagrajdanstvo s belite mechki, kato men)

Imam i oshte niakolko ot tipa 'lichni predpochitania'...shte naucha oshte edin ezik...niakolkoto amerikanetsa (4), koito poznavam sa do edin arogantni, samovliubeni litsemeri, za smetka na tova kanadtsite s koito do momenta sam si imala vzemane davane (6) sa tolkova tochni kolkoto i nemtsite - kato ti obeshtaiat neshto - niama mardane...

Minusa na Kanada sa niskite zaplati...v shtatite bih iskarvala 30-40% poveche ot kolkoto v Kanada...no pak kato gledam tsenite...lifestyle-a mi mai niama da e mnogo po-nisak...Estestveno - pazia si vratite otvoreni za iznasiane kam shtatite, ako neshto ne mi haresa v Kanada..savetvam Vi i vie da napravite sashtoto...

Ta taka...dano sam bila polezna. Pak skoro shte vidim dali spisacheto mi shte otselee sled first encounter with the enemy. :)

Uspeh kakvoto i da reshite.
Whant to know

Мнение от Whant to know »

Mnogo blagodarja za mneniata :) Kakto izglezda Canada e za predpochitane maj.
Chudja se kak da razshirja wyprosa taka che da ima njakakwa baza za srawnenie. Jasno e che ako zadam wyprosa kakwa e neobhodimata suma za ziwot ste e newyzmozno da se otgowori.

I wse pak : kakwa suma e neobhodima za da moze chowek da plasta bez nikakwi ekstri naem,hrana,drehi,transport i medicinska pomost za 3 -clenno semeistwo w USA ili Canada.
Primerno ste byde li wuzmozno te da se pokriwat s USD 1500 ? ako ne kakwa e minimalnata suma kojato e nuzna spored Was ?
Megy
Обратна връзка:

USA ili Canada

Мнение от Megy »

Ne znaja kolko e merodavno moeto mnenie no 6te go spodelja :
Sestra mi e v USA s malko dete , imam i mnogo drugi prijateli tam . Predi dva dni si trugna edin na6 prijatel ot BG za Californija - ne si be6e idval 10 godini - ima dve detza na 17 i na 2 godinki. Toj kaza 4e s dohod po 18 USD na 4as e gadno v USA. Sestra mi otide s pari ot BG i e ikonomist - detskata gradina v Indianapolis e 500USD. Rabota v banki - bol, no trudno e da probie6. Drugata mi sestra e v New York ot 5 godini i o6te ne e vzela pasport. V Caanada sroka v kojto moje6 da kandidatstva6 za pasport e po maluk - puk posle varvi kudeto ti surtze iska. Ot Canada se oplakvat samo ot studa . Ina4e horata bili po blizko do na6ija mantalitet - a i ne e za prenebregvane fakta 4e o6te edin ezik ne e v pove4e.
Vse pak re6enieto si e va6e - no az izbrah da se borja v Canada i ako se provalja da napuvam za USA. Ina4e kato tzjalo protzedurata po zelenata karta za USA e po evtina i po burza. No posle e vaprosa - kakvo pravi6 tam?!!!
Uspeh - Vjarvajte na instinkta si!!!
It's difficult but it's interesting to live in this world.
Mr. Nobody

Bihte li kazali koga poluchihte pisma ot lotariata?

Мнение от Mr. Nobody »

Zdravejte i Chestito!

Bihte li kazali koga poluchihte pisma ot lotariata?

A ako triabva da davam syvet, napravete i dvete, ta posle da mozhete da *izbirate* kato vidite i dvete opcii *na miasto*. Spored men tova e razumno reshenie.

N.
matea

Мнение от matea »

Имаше подобен случай във форума миналата година - едно семейство бяха получили сертификати и спечелиха и зелена карта. Взеха и двете визи (тогава американските все още не ги слагаха в паспортите, както сега)Последното, което писаха беше, че ще заминат първо за САЩ и после ще решат как ще продължат. Ако някой знае какво е станало с тях, нека пише. Веси и Стамен се казваха
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

matea написа:Имаше подобен случай във форума миналата година - едно семейство бяха получили сертификати и спечелиха и зелена карта. Взеха и двете визи (тогава американските все още не ги слагаха в паспортите, както сега)Последното, което писаха беше, че ще заминат първо за САЩ и после ще решат как ще продължат. Ако някой знае какво е станало с тях, нека пише. Веси и Стамен се казваха
ot 5 godini sym v USA sys zel.karta,i mi slojiha vizi v paspotra,mnogo te molia,ne obyrkvaite horata,ako ne ste sigurnni za neshto.Po princip horata mogat da prodyljat da si deistvat i po dvete proceduri,i tova emoita syvet.Za jivota ne smia da davam mnenie,zashtoto na men tuk strashno mi haresva,a tuk pisheshtite forumci kazvat,che v Canada e po dobre ot USA,i syshtevremenno v drugi temi- v BG e mnogo po-dobre ot Canada,tyi che ne iskam da komentiram gluposti spored men,i da zapochvam pak bitrki sys prisystvashtite
alexa

Мнение от alexa »

Zavisi kakvo tursish.
Niama edinno mnenie.
No vse pak ne sum chuvala niakoi v Canada da izkarva redovno bakshish v restorant po 300 USD na smiana/absolutno tochna inf/,nito puk niakoi v Shtatite da ia kara na socialni pomoshti meseci i godini nared.
V tozi smisul se pitam koia e po-sociallnata durgava-tazi koiato ti dava parichmi pomoshti za da giveesh niakak si ili tazi koiato ti dava vuzmognosti da rabotish i da giveesh dobre.
Аватар
Boko
Има 1 предупр. за БАН
Обратна връзка:

hi

Мнение от Boko »

Zdraveite! Samo da и кажа. Моя позната от Варна миналата година спечели Греен Кард, но с нея си остана. Проблема бе, че не можа да стигне до интервю както много други които спечелиха. Ам визите свършили :cry: А те са само 3500 парчета на година.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Re: hi

Мнение от KolioBalkanski »

Boko написа:Zdraveite! Samo da и кажа. Моя позната от Варна миналата година спечели Греен Кард, но с нея си остана. Проблема бе, че не можа да стигне до интервю както много други които спечелиха. Ам визите свършили :cry: А те са само 3500 парчета на година.
55000 sa
first come - first serve
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Koko

Re: hi

Мнение от Koko »

KolioBalkanski написа:
Boko написа:Zdraveite! Samo da и кажа. Моя позната от Варна миналата година спечели Греен Кард, но с нея си остана. Проблема бе, че не можа да стигне до интервю както много други които спечелиха. Ам визите свършили :cry: А те са само 3500 парчета на година.
55000 sa
first come - first serve
И двамата сте прави, но говорите за различни неща - цялата лотария е 55,000 Зелени карти на година, от които българската квота е 3,500. :thinkerg:
ik

Мнение от ik »

alexa написа:Zavisi kakvo tursish.
Niama edinno mnenie.
No vse pak ne sum chuvala niakoi v Canada da izkarva redovno bakshish v restorant po 300 USD na smiana/absolutno tochna inf/,nito puk niakoi v Shtatite da ia kara na socialni pomoshti meseci i godini nared.
V tozi smisul se pitam koia e po-sociallnata durgava-tazi koiato ti dava parichmi pomoshti za da giveesh niakak si ili tazi koiato ti dava vuzmognosti da rabotish i da giveesh dobre.
Без да се заяждам, но лично познавам сервитьори в Монреал, които при добри вечери - четвъртък, петък или при хокейни мачове, изкарват и по хилядарка от бакшиши. Не знам в Сащ как е, но тук бакшиша задължително е включен в цената на това, което поръчваш.

А за въпросния избор - САЩ или Канада - мое лично мнение - ако искате да учите - тук е мястото - таксите за обучение, особено в Кебек са пъти по-евтини от САЩ. А все пак тукашното образование ти отваря повече врати не само в Канада, но и в САЩ, а може би и в Европа. За мен лично това беше сериозен аргумент в полза на Кебек.
Да не говорим, че детето ви ще научи двата езика като на майтап, а освен това ще знае български и при желание още някой език. В сравнение с южните съседи, които дори на собствения си език говорят трудно, за детето ви това ще е още един голям плюс.
Не се притеснявайте от студа - ние цяла зима ходим по къс ръкав, защото навсякъде е такава жега, че даже съжалих, че накупихме толкова пуловери и якета от БГ. Тук е все пак "бяла" държава и не зъзнем от студ покрай спрялото парно като в Бг!!! За сравнение за климата - в САЩ пък си имат много урагани, торнадота, пожари и други екстри, така че няма идеално място на планетата.
Заключено